2010 Yılı Siber Tehdit Sıralaması

Bilgi Güvenliği Akademisi 2010 yılı istatistikleri için bir “Siber Tehdit” isimli bir anket gerçekleştirdi. BGA  tarafından gerçekleştirilen, 600 ayrı güvenlik uzmanın katıldığı “2010 Yılı Türkiye Siber Tehditler Sıralaması” isimli anket çalışmasının sonuçlarını sizlerle de paylaşmak istedim.

Ülkemizde siber güvenlik konusunda katılımın bu denli yüksek olduğu nadir çalışmalardan biri olan “2010 yılı Siber Tehdit Sıralaması” Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en kritik siber tehdit unsurlarını da ortaya koyuyor.

Yapılan anket çalışmanın sonuçlarına göre ülkemiz için siber tehditler arasında birinci sıradaki tehdit olarak virüsler görülmekte. İkinci sırada ise ddos saldırıları tehditlerdeki önemini koruyarak devam ettiğini görmekteyiz. Bilgi sızdırma ise 3. sırada tehditler arasına yerleşmiş durumda.  2010 yılındaki bu tehditler arasında web sayfası hacklenmelerinin 4. sırada olduğunu görmekteyiz.

Bilgi Güvenliği Akademisi tarafından yapılan anket, hem internet üzerinden online yöntemlerle, hem de güvenlik konusunda en önemli konferanslardan biri olan AnkaSec Güvenlik Konferansı’nda uzman kişilere sorularak gerçekleştirildi.

Bu iki yöntemle toplanan bilgilere göre DDoS saldırıları her zaman olduğu gibi siber güvenlik alanındaki önemini koruyor. Ankete göre ortaya çıkan kayda değer sonuçlardan bir diğeri de kurumlar için halen en kritik tehlike virüsler ve kötü niyetli yazılımlardan kaynaklanıyor.

Çalışma, şirket çalışanlarının oluşturduğu tehditlerin de artış eğiliminde olduğunu göstermekte.  Bilgi sızma/sızdırma oranı da azımsanmayacak derecede şirketler için problem unsuru olarak gözükmektedir.  Sol üstteki grafik üzerinden detaylı olarak analizleri görebilirsiniz.

Kaynak; http://www.bga.com.tr/

“2010 Yılı Siber Tehdit Sıralaması” üzerine bir yorum

Yorum yapın