Bu Numara Kimin?

CIA (Caller Identification App) isimli bir uygulama sayesinde, milyonlarca kullanıcının rehberi geçtiğimiz yıllarda bir güzel kopyalanmıştı. Gerçi yıllardır da kopyalamaya devam ettiklerini de görüyoruz.

Uygulama telefonunuza kurulduğu zaman rehberini kendi veritabanına kopyalıyor!

Bu rehberler ortak bir havuzda toplanarak, CIA uygulaması sayesinde tüm arkadaşlarınızın numaralarını herkese açık bir şekilde yayınlıyorlardı.

Peki rehberde neler var?

Genelde ad, soyad ve telefon numaraları rehberinde kayıtlıdır. Fakat yeni teknolojiler geliştikçe, yepyeni akıllı telefonlara sahip olduğumuz şu günlerde bir rehber içinde kişinin..

Ad, soyad, doğum tarihi, e-postası, şirketi, Twitter hesabı, unvanı, Facebook hesabı, Google hesabı, adresi, web sitesi…

Şeklinde bilgiler kayıt ediliyor. Peki hiç düşündünüz mü bu bilgilerin herkese açık bir hale gelebileceğini? Ya da birileri bu bilgileri toplayıp satarsa?

Sonra da Twitter’ı açıp, firmalara sövüyoruz! Spam SMS atmayın diye…

Nereden mi buluyorlar bu dataları?

CIA App bu numaraları kime satıyor? Nasıl bir gelir modeli var bilemiyorum. Ancak,  kurulduğu zaman Android ya da iPhone cihazından gerekli izinleri istiyor. Bir “evet” tuşuna bastığınız zaman tüm rehberinize erişim sağlıyor.

Kısacası ufak bir pisikolojik aldatma ve refleks haline gelmiş “Evet, Devam, Yes, Next” alışkanlıklarımızı kötüye kullanma sayesinde, tüm kullanıcılardan kurulum sırasında “Rehbere Erişim ve Bilgilerinizi Paylaşım” izini alıyorlar.

Sonra da silmek için uğraş?

Silmek için CIA APP web sayfasına gidip, numaranızı sil bölümünden kaldırma talebi göndermeniz gerekli. Sildiklerini sanmıyorum ama genele açık olan sorgulama üzerinden kaldırıyorlar.

Peki sadece CIA APP’mi bunu yapıyor?

Hayır telefonunuza kurduğunuz mesajlaşma yazılımlarının tümü rehberinizi kendi veritabanına kopyalarak para kazanıyor!

Bu noktada bunumarakim.com adresinden bahsetmek istiyorum. Kurucusu olan Alper Demirbaş numaraları topluca CIA App veri tabanından kaldırma talebi yapıyor. O kadar çok numara kaldırma isteği gelmiş ki, en sonunda kendi web sayfasını açarak talepleri toplamaya başlamış. Sonrasında da topluca CIA App veri tabanından kaldırıyor.

Türkçe olarak hazırladığı http://www.bunumarakim.com adresine girip, numara sorgulayabilir veya kaldırılma talebinde bulunabilirsiniz.

“Bu Numara Kimin?” üzerine bir yorum

  1. numarayı tespit etmek hiç zor değil, o numara ile ilgili tüm yazışmaları da takip etmek istiyorsanız iphonecasus.com sayfasını ziyaret edin. Başkasının iphone telefonunun takibi hakkında bilgiye ulaşın.

    Yanıtla

Yorum yapın