BT Uzmanları 2020 Yılında 212 Milyar Cihaz Yönetecek

Yapay_zekaMicrosoft’un açıklamasına göre BT uzmanları, 2020 yılına kadar 212 milyardan fazla İnternet’e bağlı cihazı yönetiyor olacak. Müthiş bir rakam değil mi?

İnanması güç olsa da günümüz teknolojisi bunu rahatlıkla sağlayabilir. Artık giyilebilir teknoloji dünyasını yaşıyoruz. Artık akıllı saatlerimiz, akıllı gözlüklerimiz, akıllı telefonlarımız hatta akıllı buzdolaplara sahip olmaya başladık.

Böyle bir dünyada, artık sadece bilgisayarların değil, makinelerin de İnternet’e bağlandığını düşünürsek, 2020 yılına kadar 212 milyar cihazın yönetilebilecek olması normal bir hale geliyor.

Yakın bir gelecekte,  masa saatiniz İnternet’e bağlanıp, hava durumunu kontrol ediyor olacak.Sabah saat 7:30’a kurduğunuz zaman hava durumunun yoğunluğunu göz önüne alabiliyor ve saat alarmını, hava yağışlı ise sizi 7:15’de geri çekmeyi düşünebilir bir hale geldi. 

Buzdolapları artık içerideki yiyecekleri ve içecekleri okuyabiliyor. Lazer okuyucularla yumurtalıktaki yumurtaların azaldığını tespit edip, ön tarafındaki LCD ekrana alışveriş listesini yansıtırken, neden İnternet’e bağlanıp, sizin adınıza yumurta siparişi vermesin ki?

Elbette ki, sonuç yine IT uzmanlarının başına patlayacak gibi 🙂

Fabrikalarda CNC’lerden Client’lara kadar hemen hemen her cihaz İnternet’e bağlanmaya başladı. Yazıcılar artık Wifi üzerinden ya da sadece bir Ethernet kablosu ile yerel ağınıza (LAN) ya da uzak ağınıza (WAN) bağlanabiliyor. İş yerindeki yazıcıya evden bir komutla çıktı gönderebiliyorsunuz.

Araçlarımız artık Wifi destekli! Arabamızı iPhone üzerindeki bir uygulama sayesinde uzaktan çalıştırabiliyor, klimasını ayarlayabiliyoruz. Kısacası dünya gelişiyor, teknoloji de gelişiyor.

Artık makinelerin birbirleri ile İnternet üzerinden bağlanarak konuştukları bir geleceğe adım adım yaklaşıyoruz. 

iPV6 bu yüzden çıkmadı mı?

iPV4’ün 3,2 milyar kadar cihaza yettiğini biliyoruz. (Özel ipler çıkarıldıktan sonra kalan ip sayısıdır) Peki 200 milyar cihaz İnternet’e nasıl bağlanacak? iPV6 sayesinde tabi ki… (Nat’ı unutmamak lazım elbette…)

Sonuç olarak, makinelerin birbirleri ile konuştuğu, (internet of things) birbirleri ile haberleşerek verileri analiz ettiği SANAL Zekanın kendi başına karar verdiği günler çok uzak değil… Akıllı saatiniz telefonunuz ile, telefonunuz arabanız ile, arabanız evdeki bilgisayar ile konuşabiliyor…

Acaba buna ne kadar hazırız?

Acaba alt yapınız buna ne kadar hazır?

Acaba güvenliğiniz bunu karşılayabilecek kadar iyi mi?

En önemlisi yeni nesil çocuklar böyle bir dünya ile hayata merhaba diyor! Peki onları anlayabilecek miyiz?

Yorum yapın