Contemporary Istanbul 5. Yılında 420 Sanatçının 2 bin Eseri…

Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat etkinliği unvanına sahip Contemporary Istanbul, 5. yılını 25 – 28 Kasım tarihleri arasında, Akbank Private Banking sponsorluğunda, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda kutluyor. Uluslararası çağdaş sanat dünyası ve Türk sanatseverlerin merakla beklediği etkinlikte, yurtdışından 37 Türkiye’den 43 galeri bir araya gelirken, toplam 420 sanatçının 2 bin eseri yer alıyor.

Bu yıl beşincisi gerçekleşen Contemporary Istanbul, Türkiye’de bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı “çağdaş sanat etkinliği”nden biri olarak İstanbul’un kültürel ve sanatsal yaşamını dünyaya açmaya devam ediyor. Akbank Private Banking ana sponsorluğunda düzenlenen Contemporary Istanbul, 25–28 Kasım tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Rumeli Salonu’nda gerçekleşecek. Türkiye’de, çağdaş sanatı geniş kitlelere yaymak ve İstanbul’u Çağdaş Sanat Merkezi haline getirmek hedefiyle 5 yıl önce yola çıkan Contemporary Istanbul, yurtdışından ve yurtiçinden pek çok galeriyi ve sanatçıyı bir araya getirerek İstanbul’un dünyanın önemli sanat merkezleri arasında olması için önemli adımlar attı. Etkinlikte bu sene 14 ülkeden 80 galeri, 420 sanatçı ve 2 bine yakın eser yer alıyor. Hem ulusal hem de uluslararası basının yoğun ilgisiyle karşılan etkinlik, çeşitli yayın mecraları ile tüm dünyadan 12 milyon sanatsevere ulaşma fırsatı bulacak. Etkinlik, 24 Kasım Çarşamba akşamı gerçekleşen önizleme gününde, Zeynep Tanbay Dans Projesi ARAZ’ın dans performansına ev sahipliği yaptı.

Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat etkinliği unvanına sahip Contemporary Istanbul’un 5. yılında sanatseverleri büyük sürprizler bekliyor. Yurtdışından 37, Türkiye’den 43 galerinin toplam 14 ülkenin bir arada olacağı Contemporary Istanbul, Berlin Galeriler Birliği ile bu sene de işbirliğine gidiyor. Bu işbirliği kapsamında, çağdaş sanatın Berlin’deki en önemli temsilcileri İstanbul’da olacak.

Yeni Ufuklar: İran

Her yıl farklı ülkelerden sanatçıları ağırlayan Contemporary Istanbul’da geçen sene Yeni Ufuklar bölümünde Suriyeli sanatçıların eserlerine yer verildi. 5. yılında ise Yeni Ufuklar: İran gerçekleştirilerek İranlı ve İran dışından İran sanatını sergileyen galeriler ve sanatçılar İstanbul’da ağırlanıyor. Etkinlikte yer alan İranlı galeriler arasında Etemad, Asar, Xerxes ve Rose Issa Projects var. Farhad Ahrarnia, Reza Derakhshani, Monir Farmanfarmaian, Parastou Forouhar, Taraneh Hemami, Alireza Adambakan, Samira Alikhanzadeh eserleri sergilenen İranlı sanatçılar arasında yer alıyor. Contemporary Istanbul’un Videocube alanında da İran’dan ve Çağdaş Arap Sanatı dünyasından sanatçılar yer alıyor.

Ermeni sanatçılarla Buluşma

Sanatseverleri bekleyen bir diğer sürpriz ise Contemporary Istanbul’da bölgesel sanatı desteklemek için Ermeni sanatçıların davet edilmiş olması. Karen Aghamyan, Tigran Kirakosyan, Felix Eghiazaryan gibi Ermeni çağdaş sanatının önemli temsilcileri Contemporary Istanbul’un davetiyle çağdaş sanat eserlerini İstanbul’da sergiliyorlar.

Edge of Arabia

Contemporary Istanbul, yeni dalga Çağdaş Suudi Sanatı’nın en önemli temsilcilerini bir araya getiren Edge of Arabia ile de iş birliğine gidiyor. Edge of Arabia gezici sergisi ilk kez İstanbul’a geldi. Edge of Arabia, Contemporary Istanbul 2010’a özel bir stant ile katılarak sempozyumlara ve özel sanat enstalasyonlarına da ev sahipliği yapıyor.

Çağdaş sanatla ilgili söylemin ve sanatın tüm boyutlarını daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlayan Contemporary İstanbul yeni bir dergiyi yayın hayatına soktu. Kasım ayında 3. sayısı çıkan ICE (Istanbul Contemporary, etc.) Türkçe ve İngilizce yayınlanan, İstanbul kaynaklı bir dünya dergisi olmayı hedeflemekte; içeriği ve tasarımıyla ilk sayısıyla birlikte yakaladığı başarılı çizgiyi devam ettirmektedir.

Contemporary Istanbul, etkinlik süresince ve sonrasında tüm yıla yayılan konferanslar, sergilerle yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini sanatseverler ile tüm yıl boyunca buluşturan bir etkinlik olmayı başardı. Geçtiğimiz yıl Akademie der Kunste işbirliği ile “Dialogues” adı altında Ekim ayında Berlin’de, Aralık’ta İstanbul’da gerçekleşen konferanslara ek olarak Contemporary İstanbul bu yıl “Çağdaş Sanat Buluşmaları” adı altında yeni bir konferans dizisiyle Türkiye’nin diğer kentlerine açıldı. İzmir, Adana, Bursa ve son olarak da Ankara’da Çağdaş Sanat Buluşmaları / Estetik – Değer – Tutku başlığı altında konferanslar düzenledi. Her yıl farklı kentlerde planlanan bu etkinlikle çağdaş sanata olan ilginin yurt çapına yayılmasında ve farkındalığın artmasına önemli katkıları sağlanması amaçlanmakta, ülkemizde sanatsever kitlenin ve koleksiyonerliğin artmasına destek sağlanmaktadır.

Yorum yapın