Data kurtarma nedir ? Müdehale nasıl yapılır ? Veri kaybı -3

data-recovery-lab Merhaba arkadaşlar data kurtarma yazılarımıza devam ediyoruz. Önceki yazımda dosya silmeyle oluşan data kayıplarından bahsetmiştim. Bugün sizlere başka bir data kaybından bahsedeceğim.

Format sonrası bilgi kurtarma. Evet birçoğunuzun başına gelmiştir. Format atmadan önce bütün yedekleri aldığımızı düşünürüz. Format attıktan sonra aklımız başımıza gelir ve dataları nasıl kurtaracağımızı düşünürüz. Birçok insan yanlış bilgilendirmeye sahip olduğu için formattan sonra verilerini kurtaramayacağını düşünerek “Olan oldu artık…” Gibi durumlarla karşı karşıya gelmekteler. Hatta bazılarıda formattan sonra windows’larını kurup üzerine birde aynı diske data recovery programlarını kurduktan sonra kalkıp formattan önceki bilgileri kurtarmaya çalışırlar.

Malesef bu en büyük hatalardan birisidir. Çünkü format dahi atmış olsanız bilgilerinizi kurtarma ihtimaliniz yüksektir. Fakat malesef ki format atılmış diskten verileri kurtarmak için windows kurup üzerinede data kurtarma programıyla tarama yapmak… Aslında yapılmaması gereken bir kuraldır. Çünkü..

Format atılmış disk üzerine yeniden bir windows kurduğunuz zaman silinen verilerin üzerine tekrardan veri yazmış olacaksınız. Eski verilerin üzerine tekrardan veri yazıp birda data kurtarma programlarıyla tarama yapıp … “Bu program hiçbir işe yaramıyor. Dosyalarımı kurtaramadı”  demeyin..! Çünkü programın yapacağı birşey kalmamıştır. Disk yüzeyi üzerinde artık yeni veriler yazılmıştır. Küçük bir olasılıkta yazılmama ihtimalide var tabiki Fakat…

Siz siz olun formattan sonraki verilerinizi kurtarmak için disk  üzerine hiçbir veri kaydetmeyin..! Diskinizi başka bir PC’ye takıp data kurtarma programları ile tarama yaptığınız zaman yüksek bir oranla verilerinizi kurtarabilirsiniz.

Uzmanlar ise yinede bir data kurtarma firmasıyla iletişime geçmenizi isterler. Çünkü verilerin üzerine tekrar veri yazsanızda disk üzerindeki manyetik  alanda hala verilerinizi kurtarma ihtimali vardır. Bu gibi bir data kaybıyla karşı karşıya gelirseniz mutlaka bir data kurtarma firmasından profesyonel yardım alınız.

Yapmanız gereken diskinizi güzelce sarıp sarmalayıp bir kutuya koyup firmaya kargoyla göndermektir.  Şunuda söylemeden geçmek istemiyorum. Birçok data kurtarma firması disk yüzeyini kontrol etmek ve verilerin kurtarılıp / kurtarılamayacağı hakkında bilgi vermek için ücret talep etmiyorlar..!  Baktınız pahalıya geliyor astarı yüzünden fazla sizde kurtarma dersiniz olur biter… Hiçbir ücret ödemezsiniz…

Şimdilik bu kadar bir sonraki makalemde sizlere diğer veri kurtarma yöntemlerinden bahsedeceğim…

Sonraki makale :

“Data kurtarma nedir ? Müdehale nasıl yapılır ? Veri kaybı -3” üzerine 2 yorum

Yorum yapın