e-Devlet Şifreniz Hakkında

e-devlet-kapisiDevletimiz, elektronik devlet olma yolunda ilerlerken, birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Uzun bir süredir de Turkiye.gov.tr adresini takip ediyorum. E-imzam sayesinde de birçok işlemimi artık online ortamda yapabiliyorum. Ara sıra canımızı sıkan 404 hataları, sorunlar, yoğunluklar aşılmış gibi görünüyor. Umarım devlet, e-devlet olma yolunda kat etmesi gereken kilometreleri hızlıca ve sorunsuzca aşar…

Bugün sizlere bahsetmek istediğim konu ise, e-devlet şifreniz hakkındaki gerçekler… Sanal dünyada o kadar çok kirli bilgi ve yanlışla bilgilendiriliyoruz ki, aradan doğru bilgiyi seçip çıkartmak bazen çok güç olabiliyor.

Maalesef ki, son zamanlarda da e-Devlet Şifresinin kullanımı ile ilgili bazı yanlış bilgilerin yayıldığını görüyoruz. e-Devlet bu konuda kullanıcılarını elbette ki e-postalar göndererek uyarıyor. Ben de blogumda bu gece e-devlet şifresine değinmek istedim.

  • e-Devlet Şifreniz asla iptal olmaz. Şifrenizin talebiniz ve bilginiz olmaksızın herhangi bir nedenle iptal edilmesi ya da kullanıma kapatılması söz konusu değildir.

Bazıları maalesef ki e-devlet şifrelerinin bazı durumlarda iptal olabileceğini düşünüyor. Bu tamamen yanlış bir bilgidir! Yanlış şifre denemedikten sonra sisteme girmeme gibi bir durum söz konusu değil.

  • Şifrenizi hiç kullanmadan ya da değiştirerek kullanmaya başladıktan sonra sisteme 1 ay, 2 ay, 3 ay, 1 yıl ya da daha uzun sürelerde hiç giriş yapmamış olsanız bile, şifrenizin geçersiz olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Kullansanız da, kullanmasanız da, şifreniz sistemde kalır. İptal olmaz ve uzun süre kullanmadınız diye geçersiz olması gibi bir durum söz konusu değildir.

  • Kişisel bilgilerinizin güvenliği için, sistem 3 ayda bir şifre değişikliği yapılması uyarısında bulunur. Ancak bu durumda bile isterseniz şifrenizi değiştirmeden kullanmaya devam edebilirsiniz.

Sisteme girdiğiniz zaman 3 ayda bir size şifrenizi değiştirin uyarısında bulunulur. Bu uyarıyı es geçebilirsiniz ya da şifrenizi değiştirebilirsiniz. Fakat bir zorunluluğunuz olmadığını ve bunun sizin güvenliğiniz için bir uyarı olduğunun altını çizmek gerekiyor.

  • e-Devlet Şifreniz size özeldir ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için şifrenizi kimseyle paylaşmamanız gerekmektedir. Kredi başvurusu, işe giriş gibi nedenler ile sizden şifrenizi isteyen kişilere şifrenizi vermeyiniz. Şifrenizi verdiğiniz kişiler pek çok kişisel bilginize ulaşabilir ve adınıza işlem yapabilir.

e-Devlet sürekli gelişiyor. Şifrenizi başkalarına verdiğiniz zaman e-devlet sistemi (turkiye.gov.tr) üzerinden sizin adınıza pek çok işlem yapılabilir. Asla ve asla e-devlet şifrenizi başkaları ile paylaşmamanızı tavsiye ederim. Sistem geliştikçe e-devlet ile yapabileceğimiz işlemler de artıyor. Unutmayın, şifreniz size özeldir! Başkalarının eline geçmesin!

  • e-Devlet Şifrenizi 2TL karşılığında PTT şubelerinden alabilirsiniz. İlk alımdan sonra, şifrenizi unutursanız ikinci veya daha sonra tüm taleplerinizde, tüm şifre alımları 4TL olarak ücretlendirilir. Eğer yurt dışında iseniz, şifrenizi ücretsiz olarak konsolosluklardan temin edebilirsiniz.

Şifrenizi unutmadığınız sürece yeniden almanız gerekmez. Şifre başvurusu yaparken geçerli bir kimliğiniz olması yeterlidir. Kimlik fotokopisi vermenize gerek yoktur. e-Devlet Kapısı çalışanları da dahil olmak üzere kimse şifrenizi göremez veya sizin adınıza şifre değişikliği yapamaz.

Not: Sizden kişisel bilgilerinizi veya e-Devlet Şifrenizi telefon, e-posta v.b. yollar ile isteyen kişilere karşı dikkatli olun! Parolanızı, ve kişisel bilgilerinizi, başkalarına kişisel bilgilerinizi vermeyiniz.

Tarayıcınızın adres çubuğundaki adresin https://www.turkiye.gov.tr olmasına dikkat ediniz. Sahte sitelere karşı da uyanık olmanızı tavsiye ederim.

“e-Devlet Şifreniz Hakkında” üzerine 4 yorum

  1. “Şifrenizi hiç kullanmadan ya da değiştirerek kullanmaya başladıktan sonra sisteme 1 ay, 2 ay, 3 ay, 1 yıl ya da daha uzun sürelerde hiç giriş yapmamış olsanız bile, şifrenizin geçersiz olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir”

    Abi şu maddeden pek emin değilim askerdeyken kullanmadığımda şifremden emin olmama rağmen giriş yapamayışımı başka türlü açıklayamıyorum.

    Yanıtla
  2. “Şifrenizi hiç kullanmadan ya da değiştirerek kullanmaya başladıktan sonra sisteme 1 ay, 2 ay, 3 ay, 1 yıl ya da daha uzun sürelerde hiç giriş yapmamış olsanız bile, şifrenizin geçersiz olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir”

    Buna katılmadığımı facebook sayfanızdan belirttim ama yorumumu sildiniz. Yaptığınız büyük ayıptır. İnsanları aydınlatmaya çalışıyorsunuz ve biz de aynı şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ben şifremi bilgisayara kayıt edip denememe rağmen 2 ay sonra giremedim. Bu madde kesinlikle yanlıştır, hiç bir şekilde katılmıyorum. Ancak hükümet yanlısı olduğunuz için sanırım eleştiriye açık değilsiniz. İyi günler.

    Yanıtla
  3. Bugün sabah saat 10’da şifremi YENİDEN aldım.
    ilk olarak 2011 de almıştık e-devlet şifremizi. Şifre karışıklığı olmasın diye benim ve eşimin şifrelerini aynı yaptık ve evdeki not defterimize not aldık. Büyük harf rakam simge dahi kullandık. aradan geçen sürede aralıklarla giriş yaptık işlemlerimizi gerçekleştirdik.Her seferinde şifre değişikliğini iptal ettik.. 7-8 ay kullanmadık..tekrar açmaya çalıştığımda şifrenizi yanlış girdiniz uyarısı verdi…en son 6. ayda denemiştim giriş yapmayınca pes etmiştim..bugün ihtiyaç oldu almak zorunda kaldım..
    gittim 4 TL yatırdım yeni şifreyi aldım..Neticede alt kısımdaki açıklama benim yaşadıklarımla tam tersi.E-devlette Nüfus cüzdanı bilgilerimiz, mail adresimiz, cep telefonumuzun bilgileri mevcut. nüfus cüzdanı, SMS ve E-mail ile üçlü güvenlik sorgulaması ile bu işler PTT ye gitmeden 4 TL vermeden çözülmesi imkansız değil. Alt kısımdaki açıklama benim için yok hükmündedir.Anlayışınız için teşekkür ederim.

    “Şifrenizi hiç kullanmadan ya da değiştirerek kullanmaya başladıktan sonra sisteme 1 ay, 2 ay, 3 ay, 1 yıl ya da daha uzun sürelerde hiç giriş yapmamış olsanız bile, şifrenizin geçersiz olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir”

    Yanıtla

Yorum yapın