Monitörler ve Monitör Aksesuarları

Monitör alırken dikkat etmeniz gereken birçok nokta vardır. Genel olarak da monitör alırken yetersiz bilgi sebebi ile hayal kırıklığına uğrayan birçok kişi tanıyorum.

Özellikle de ikincil olarak kullanacağınız bir monitörü alırken, ihtiyacınıza göre karar vermeniz gerekiyor. Uzun bir süredir ikincil monitör kullanıyorum. Evde ve iş yerimde tasarım veya kod yazarken monitör ihtiyacı hissetmeye başlıyorum.

Son çıkan teknolojilere baktığımız zaman monitörler ciddi önem kazanan elektronik cihazlardan birisi oldu. Öncelikle de hangi amaçla kullanacaksak bu amaç üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor. Sonrasında hayal kırıklığına uğrayıp, pişman olabilirsiniz.

Oyun oynayanlar, kod yazanlar, tasarım yapanlar ikincil monitöre mutlaka ihtiyaç duymuştur. Peki nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Eğer oyun oynamak için veya daha güzel film izlemek için bir monitöre ihtiyaç duyuyorsanız tepkime süresine ve kontrast oranlarına dikkatinizi vermelisiniz.

Kontrast oranları karanlık sahneler için monitörlerdeki başarıyı ön plana çıkartır. Tepkime süresi ise aksiyon sahneleri ve oyunlar için en önemli etkenlerden biridir. Genelde piyasada 5 ms tepkime süresinde monitörler bulabilirsiniz ve size yeterli gelebilir. Tabi ki profesyonelleri ayrı tutuyorum…

Arından satış sonrası teknik desteğin kalitesine, garanti süresine ve tasarımına bakmanızı tavsiye ederim.

Diğer bir hususta ayaklı monitörlerin masanıza sığmama sorunu!

Evet, kocaman bir monitör alıyorsunuz sonra çalışma masanıza yerleştirmek için uğraş veriyorsunuz. Bir arkadaşım sırf bu yüzden çalışma masasının üstündeki rafları kesmek zorunda kalmıştı… Büyük olsun kocaman istiyorum derken masanızı da düşünmeyi unutmayın.

Çözünürlük!

Çoğu kimsenin dikkat etmeden aldığı monitörlerde maalesef ki çözünürlük sorunu büyük bir hayal kırıklığı olarak karşısına çıkar. Elbette ki piyasada ucuza satılan ürünler düşük çözünürlüklü olanlarıdır.

Çözünürlük tercihi yapılırken monitörlerin hangi alanda kullanılacağı tespit edilmeli (grafik, tasarım, oyun, film) ve ona göre hareket etmelisiniz. Yüksek çözünürlüklü bir monitör alarak oyun ya da filmlerde keyfini çıkarabilirsiniz. Hele ki tasarım yapacaksanız mutlaka bu noktaya dikkat etmenizi öneririm.

Frekans Değerleri

Monitör alırken frekans değerleri de ayrı bir önem taşır. Yüksek çözünürlükler için yüksek frekans değerleri gerekir. Frekans değeri ne kadar yüksekse, ekranın kalitesi de o derece yüksek olacaktır.

Peki LED mi LCD mi? 

Emin olun monitörün led veya lcd türü en son tercih edeceğiniz şeylerden biridir. Eğer LED alacaksanız hem enerji tasarrufu sağlar. Hem de çevre dostudur. Çünkü LED monitörlerde civa kullanılmaz! Ayrıca LED monitörlerin birçoğu 50.000 saat üzeri ömre sahiptir.

HDMI Çıkışı!

Bu benim için tam bir kabus olmuştu. Birçok tekno markette HDMI çıkışlı monitör satılmadığını biliyor muydunuz? HDMI olanlar da monitör + tv özelliğine sahip yüksek fiyattaki cihazlar. HDMI portu bugünkü teknolojide neden konmaz bir monitöre anlamam! Elbette ki HDMI çıkışı bilgisayarınızda varsa .)

Kullandığımız ekran kartının bağlantısını destekleyen bir monitör tercih etmelisiniz. Eğer DV-I bağlantılı bir ürü alacaksanız, basit bir çevirici işinizi görebilir. Bu noktada da monitör aksesuarlarının can sıkıcı olabileceğini söylemek isterim. Bazı marka ürünlerin kutularından bu tarz dönüştürücüler maalesef ki çıkmıyor. Ancak HDMI alacaksanız mutlaka bir HDMI çıkışınız olsun!

Daha büyük görüntü alanı arıyorsanız, LCD monitörleri tercih edebilirsiniz. Ancak tek çözünürlükte en iyi performansı verdiklerini unutmamanız gerekiyor. Gerçi teknoloji gelişiyor. Artık yeni modeller de çok güzel görüntüler verebiliyor.

Eğer ihtiyacınız yoksa, üzerinde hoparlör veya USB yuvası gibi multimedya özellikleri barındıran bir panel satın almayın.

Zaten kullanmayacaksınız. Boşu boşuna bu aletlere para veriyoruz. Mutlaka ses sisteminiz veya hoparlörünüz vardır. Bir iki kere heveslenip, sonra bir daha kullanmayacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim.

LCD alacaksanız ve ölü piksel konusunda endişeleriniz varsa, ISO 13406-2 sertifikası var mı sorun? Bu, üretici aksini belirtmediği takdirde sadece kaliteli LCD panellere verilen bir sertifikadır. Ayrıca satın aldığınız firmanın ölü piksel garantisi şartlarını da soruşturmayı unutmayın. LCD monitörlerde bazı üreticiler 3 ölü piksel, bazıları ise 5 ölü piksel gibi garanti farklılıkları sunuyor. Ölü piksel adı üstünde ölü monitör ne gerek var? Garanti değiştirsin 1 tane bile olsa?

Linux kullanıcıları dikkat!

Windows kullanıcıları için pek sorun olmaz ancak, OSD menüsü (çözünürlük, renk vs..) bazı monitörlerde yazılım olarak karşımıza çıkıyor. Yani üzerinde ayar menüsü yok ve siz yazılımla ayar yapıyorsunuz. Peki Linux kullanıyorsak? Tam bir işkence…

Gelelim monitör fiyatlarına!

Elbette ki iyi bir monitör alacaksanız, yüksek çözünürlük ve HDMI çıkışı düşünüyorsanız monitör fiyatları birazcık pahalı gelebilir. Ancak emin olun, verdiğiniz paraya değer! Multimedia özellikli, TV özellikli bir monitöre yüksek fiyat vermektense, yüksek çözünürlüklü ve kontrastlı bir monitöre para vermek daha mantıklıdır.

Peki nereden seçeceğiz?

Kaliteli ve uzun süreli kullanım için monitör ihtiyaçlarınızı Webdenal.com’dan karşılamanızı tavsiye ederim. Ayrıca Webdenal’ın monitör kategorisine girdiğiniz zaman sol menü üzerinden tepkime süresi, ekran boyutu, marka, fiyat aralığı gibi birçok filtre ile doğru kararı verebilirsiniz.

Yorum yapın