Nokia E7 Kıyaslama

Nokia yeni akıllı cep telefonu ailesinden olan N97, N8, C7 birbirlerine çok benzeyen konseplerdi. Şuan ise E7’yi incelemekteyim. E7’yi incelerken N97, N8 ve C7 ile bir kıyaslama yaparak incelemeye karar verdim.  Benzer konsepteki bu cihazlar arasında Nokia’nın neler yaptığını görmek adına yararlı olacağını düşünüyorum.  Öncelikle cihazımızın şekli ile başlayalım. N97’nin yana açılan kayar ekranı ve QWERTY klavyesi E7 ile karşımıza geliyor. N97’den sonra N8 ve C7 modellerinde kayar kapak ile açılan QWERTY klavye yerini dokunmatik klavyeye bırakmıştı. Şimdi ise Nokia E7 modelinde yine kayar kapaklı ekran ve QWERTY klavye ile karşılaşıyoruz.

Uzun zamandır Nokia kullanıyorum. Birçok akıllı cihaz inceledim. Buna iPhone ve Blackberry konseptleri ile HTC gibi Androidli ve Windows Mobile kullanan cihazlar da dahildir. Sonuçta dokunmatik yerine gerçek bir klavye kullanmanın büyük bir avantaj olduğunu söyleyebilirim. Birçok kişi bu yüzden Blackberry ve E72 gibi tuşlu modelleri seçmekte.  Dokunmatik ekran üzerindeki sanal klavyeye alıştıktan sonra çok rahat kullanabiliyorsunuz fakat akıllı cihazlara yeni geçenler için normal qwerty bir klavye her zaman büyük bir avantaj olmakta. Bana sorarsanız büyük ekranlı bir cihazda dokunmatik sanal klavye çok iyi fakat gerçekten de dokunabileceğimiz bir klavye kullanmak hala değişmeyen bir tercih olarak kalabilmekte.

Cihazımızın ağırlığı 175gr epeyli ağır bir cihaz olduğunu söylemek gerekiyor. Nokia C7 modelinde 130gr olarak karşımıza gelmişti. N8 modelinde ise 135gr, N7 modeli ise 150gr ağırlıktaydı. Bu şekilde bir kıyaslama yaptığımızda E7’nin ağırlığı dikkatleri çekecektir.

Ekran dokunmatiğine göz attığımızda N97 bu konuda sınıfta kalıyordu. Fakat kapasitif ekrana geçiş yapan Nokia firması sonraki cihazlarında bu özelliği ile başarılı bir dokunma özelliğine sahip oldu. E7’de ise yine C7 ve N8 modelinde olduğu gibi dokunmatik ekranla geliyor.  Bu 4 cihazın ekranları ise 640X360 piksel ve yeteri kadar büyük diyebilirim. Benim için ekranın bu büyüklükte olması büyük bir avantaj ayrıca bu cihazların hepsi 16 milyon renk destekliyor.

Konuşma süresine baktığımızda N97’de 570 dakika (GSM) olarak karşımıza geliyordu. N8 modelinde bu süre 720 dakikaya (GSM) çıkmıştı. C7’de bu süre 576 dakikaya düşmüştü. E7 modelimize baktığımızda ise 462 dakikaya düşürüldüğünü görmekteyiz. Bu yüzden hala Nokia N8 kullandığımı itiraf etmeliyim.

Bekleme süresine göz attığımız zaman N97’de 430 saat olan bekleme  süresi, N8’de 390 saate düşmüştü. C7’de 555 saate çıkarılan bekleme süremiz E7 modelimizde 510 saat olarak kaşımıza çıkıyor.  Htc hd2’nin 490 saat, iPhone 4’ün 300 saat olduğunu hatırlatmak isterim.

Gelelim hafıza durumlarına. N97 üzerinde 32GB dahili hafıza vardı. Hafıza kartı ile +16GB ek hafızaya sahip olabilmekteydik. Nokia N8 ile karşımıza bu konsepti değiştirerek geldi. 16GB hafızamıza hafıza kartı takarak +32GB ek hazıfaya sahip olabiliyorduk. C7 modelinde ise dahili hafıza 8GB olarak karşımıza geldi ve +32GB hafıza kartı takarak sistemimize ek hafıza sağlayabiliyorduk.  E7 modelinde ise hafıza kartı yok. E7 hafızası dahili olarak 16GB ve hafıza kartı yuvası tamamen kaldırılmış.  Sanırım hafıza kartı kullanmayanlar göz önünde bulundurulmuş olabilir. Düşünsenize 16GB hafızanız var ek hafıza kartı ihtiyacı hisseder miydiniz? Ben N97’den bu yana ek bir hafıza kartı hiç kullanmadım.

Nokia N97 ile Symbian S60 5. sürüm ile karşımzıa gelmişti. Sonraki konseptler ise Symbian ^3 ile donatılmıştı.  Nokia’nın Microsoft ile iş birliğine gitmesi bize yeni cihazlarda Windows 7 Phone için gülümsediğini gösteriyor. Fakat hala Symbian ^3 den vazgeçilmiş değil. Vaz geçeceklerini de hiç sanmıyorum. Sadece Microsoft ile farklı bir OS seçeneği sunulacak.

Boyutlara göz gezdirdiğimizde Nokia E7’nin kalınlığı, genişliği ve uzunluğu epeyli dikkat çekici. Söylediğim gibi ağır ve büyük bir cihaz. Boy olarak 117mm ile N97, sonrasında 113mm N8, ardından C7 modelinde 117mm olarak karşımıza geldi. Nokia E7 modelimizde 123mm ile rekor kırdığını itiraf etmeliyim. En olarak kıyasladığımız zaman N97 cihazımız 55,3mm, N8 cihazımız 59mm ile büyüdü, C7 cihazı ile 56,8mm’ye düşen en genişliği E7 modelimizde 62,4mm ile genişlik rekoruna erişmiş oldu. Tabi kalınlıklarda ise yine birbirine yakın ölçüler var.  N97 modelimizde 15,9mm, N8 modelinde 12,9mm ve C7 modelinde ise 10,5mm’ye düşmüştü. E7 modelimizde ise kalınlık 13,6mm’ye çıktı. N8 ile E7 modellerini karşılaştırdığımız zaman E7 modeli daha kalın fakat N8’in arkasındaki 12Mp’lik kamera çıkıntısı daha kalın göstermekte.

E-posta ve meajlaşma özelliklerini kıyasladığımız zaman tek bir fark görüyorum.  N97 modelindeki bas konuş özelliği diğer modellerde iptal edildiğini görmekteyiz. Bunun dışındaki e-posta, mms, video konuşma diğer modellerle aynı şekilde konumlandırılmış.

Gelelim kameramıza. N97 modelimizdeki 5Mp’lik kamera ve 4X zum olarak karşımıza gelmişti. Fakat N8 modelimizde 12Mp lik kamera ile rakiplerine göz dağı veren Nokia C7 ve E7 modellerinde 8Mp ile karşımzıa geldi. Yalnız kameranın oto fokus özelliğinin sadece N97 ve N8’de olduğunu belirtmek isterim.  C7 ve E7 modellerimizde oto fokus özelliği yok.

Resim çözünürlükleri ise şu şekilde karşımıza geliyor. N97’de 2584X1938 çözünürlük, Nokia N8’de 4000X3000, C7 modelinde 3264X2448 çözünürlük ile kaşımıza geldi.  E7 modelimizde ise 3280X2464 çözünürlükle karşımıza geldi. Bu çözünürlüklere baktığımız zaman Nokia N8’in müthiş çözünürlüğü dikkatleri çekecektir. Tabi E7 modeli ise modelinin ardından gelerek iyi bir çözünürlük verebilmekte.

Flaşlarına baktığımızda bu 4 cihazdan tek farklı olan Nokia N8’in Xenon flaşa sahip olması. Diğer cihazlarda ise E7’de dahil çift ledli flaş kullanılmış durumda.  Bu noktada Nokia N8’in karanlıktaki resim çekme kalitesinin ya da az ışıklı ortamda resim çekme kalitesinin Xenon flaş ile müthiş bir kalite sağladığını diğerlerini açık ara geride bıraktığını söylemeliyim. Nokia N8 bu konuda tam bir lider. tabi 12Mp’lik kamera ile birleşen Xenon Flaş sayesinde bu özelliğe sahip.  Aynı şekilde diğer cihazların da 720p video çekebildiğini hatırlatmak isterim. HDMI çıkışına sahip Nokia N8 modeli diğer cihazlara yine bu noktada meydan okuyabilmekte.  Tabiki E7 modelimizin de bir HDMI çıkışına sahip olduğunu belirtmek isterim.

İnternet ve multimedia özelliklerini kıyasladığımız zaman N97’deki formatların diğer modellerde E7’de dahil zenginleştirildiğini görmekteyiz.

“Nokia E7 Kıyaslama” üzerine bir yorum

  1. Çok güzel bir kıyaslama ama eksikler var sadece özelliklerinin ismini söylemişsiniz ne işe yaradığını değil.Mesela Xenon flast veya çift led flash arasında ki fark nedir hiç yazmamışsınız.

    Yanıtla

Yorum yapın