Nokia Lumia 925 İnceleme -2

Lumia 925 ön görünüm (2)Nokia’nın yeni canavarı Lumia 925 için sizlere bir ön inceleme sunmuştum. Bu yazımda Windows Phone 8 işletim sistemine sahip ve şimdilik Lumia’ların amiral gemisi olarak gördüğümüz Lumia 925’i incelemeye devam ediyorum.

Nokia Lumia 920’den sonra daha hafif, daha şık bir yapı ile karşıma gelen Lumia 925, Lumia 920’deki hantallığı yok ederek daha nazik bir metal bir şeritle kaplı kasa tasarımı ile karşıma geldi.

Lumia 920’de hatırlarsanız polikarbonat kasa kullanılmıştı. Nokia 925 modelinde kasa yapısı arka yüzeyi kapatan plastik bölüme alüminyum çerçeve konularak karşımıza geliyor.

Lumia 920 ile karşılaştırdığımız zaman incelen ve hafifleyen bir yapıya sahip olan Lumia 925’in, ağırlığı da 139 grama kadar düşürülmüş. Yanlardan bakıldığında da 8.5 mm ile daha ince olduğu görülüyor. Hatırlatsanız Lumia 920 tam 185 gram ağırlığa sahipti ve 10.7 mm kalınlığı vardı.

Lumia 920’de olduğu gibi 4,5 inçlik bir ekrana sahip olan Lumia 925 ekranı, hassasiyeti ile ile dikkatinizi çekecektir. Hatta yüksek hassasiyet ayarı ile kullanıyorsanız diğer cihazlarla kıyaslarsanız dokunmatik hassasiyetinin ne kadar ileri düzeyde olduğunu rahatlıkla fark edebilirsiniz.

Lumia_925_yan_Wp8   Lumia_925_Yan_Ust   Lumia_925_ust_kenar

 

Hatta ilk kez dokunan kişilerde ekran canlılığı ve ekran hassasiyetine karşın bir hayranlık oluşacağına eminim!

Lumia 925’de Gorilla Glass ekran teknolojisi kullanılmış. Fakat çizilmez bir ekran değil. En azından bir ekran koruyucu film ile kullanmanızı tavsiye ederim. Öyle kolay kolay çizilmiyor ama bazı arkadaşlarımın abartıp ekranı çizmek için yırtındıklarını gördüm! Uyarmadan edemiyorum…

Lumia 920 ekranım son 10 aylık kullanımda bayağı çizilmişti. Fakat göze batan derin çiziklerim hiç olmadı! Aynı sorunu Lumia 925’de de görebileceğimizi düşünüyorum. Hele ki hassas biriyseniz bu ufak çizikler dikkatinizi çekebilir.

Nokia’nın Lumia 920’de karşımıza getirdiği kablosuz şarj özelliği, Lumia 925’te daha ince bir yapı olması için kaldırılmış. Fakat kablosuz şarj özellikli bir arka kapak koruyucu alarak bu özelliği telefonunuzda kullanabilirsiniz. Telefonun arka kısmında üç adet yuvarlak delik göreceksiniz. Bu delikler içerisinde bakır yüzeyler var ve kablosuz şarj kapağı bu yüzeylere temas ederek elektrik iletimi sağlıyor.

Lumia_925_Ust_ekran   Lumia_925_sim_Yuva   Lumia_925_sim

Yan kenarlara baktığımızda alıştığımız Lumia tasarımı aynen karşımıza geliyor.

Sağ kenarda ses tuşları, açma kapama ve fotoğraf tuşu bulunurken sol kenarda ve alt kısım sade bir şekilde tasarlanmış. Lumia 920’ye göre tek bir fark var! Lumia 920’nin alt kısmında micro USB girişi varken, Lumia 925 modelimizde bu girişin üst kısma yerleştirildiğini göreceksiniz.

Yan kenarlar yuvarlak hatlara sahip ve dikkatle bakarsanız sağ ve sol kısmın üst ve altında alüminyum yapıyı kesen ve tasarıma ayrı bir hava katan siyah şeritler olduğunu göreceksiniz.

Üst kenarda kutu içerisinden çıkan metal iğne ile açabileceğimiz micro Sim girişi görülüyor. Bu girişin yanında micro USB ve 3,5mm kulaklık girişimiz konumlandırılmış.

Lumia 925’in arkasını çevirdiğimiz zaman yuvarlak ve katmanlı bir yapıya sahip olan 8MP’lik kameramızı görmekteyiz. Kameramızın hemen üstünde çift ledli flaşımız yerleştirilmiş. Kamera kısmını çevreleyen yuvarlak yapı, kamera lensinin 1mm kadar dışına taşıyor. Lumia 925’i bir yüzeye koyduğumuzda kamera lensi çizilmemesi için lensin 1mm kadar iç kısımda kaldığını görüyoruz.

Arka kısmın hemen altında sağ ve soldan bir plastik ayakla yukarıda tutulmaya çalışan hoparlör çıkışı görülüyor. Yine arka kısmı üzerine konduğunda Lumia 925’in ses çıkış deliklerinin kapanmaması için bu plastik ayakların yerleştirildiğini görüyoruz.

Lumia_925_Capraz   Lumia_925_arka_yan   Lumia 925 arka pinler

Performansını göze alırsak,

Lumia 925, Windows Phone 8 işletim sistemi ile karşımıza geliyor. Lumia 925 üzerinde çift çekirdekli 1,5GHz’lik Qualcomm S4 Plus  işlemci ve bu işlemciye destek olan 1GB Ram kullanılmış. Şimdi bu rakamlara bakınca Lumia 925’in rakiplerine göre geride kaldığını düşünebilirsiniz.

Hayır aksine daha iyi bir performans deneyimi sağlıyor.

Android cihazları göz önüne alırsanız, yeni nesil cihazlarda artık dört çekirdekli işlemciler kullanıldığını ve 2GB ram seviyelerine ulaşıldığını söyleyebilirsiniz. Yine de bu kadar sıkı donanımlara Android işletim sisteminin kurulan uygulamalarla kasıldığını ve teklediğine şahit olabiliyoruz!

 

Gerçekten de Android gibi müthiş bir işletim sistemi için Lumia 925 donanımı yetersiz kalabilirdi. Fakat Windows Phone 8 işletim sistemi için çok iyi bir performans sağladığının altını çizmek isterim! Hatta Windows Phone 8, Lumia 520 gibi giriş seviyesinde bir akıllı telefon donanımında rahatlıkla çalışıyor!

Mesele 2, 4, 8 çekirdek ya da 2GB ram kullanmak değil! Mesele işletim sisteminin rahat ve kolay bir biçimde üzerine kurulan uygulamalarla çalışmasını sağlayabilmek!

Nokia_Lumia_ust_logo   Lumia 925 arka kısım   Lumia 925 Alt kenar

 

Nokia ve Microsoft bu konuda 1GB Ram ve çift çekirdekli 1,5GHz işlemci ile müthiş bir performans deneyimi sağlıyor! Hatta Nokia’nın alt seviye Lumia 520 modelinde de düşük seviye işlemci ve ram’de bile iyi bir performans verdiğini görebilirsiniz!

Devamı bir sonraki yazımda…

Yorum yapın