Nokia X Dual Sim İnceleme

Nokia_X_inceleme_kutu3Bugün Nokia’nın giriş seviye akıllı telefonlar için üretmiş olduğu, Android İşletim sistemli Nokia X modelini anlatmaya çalışacağım. Nokia, Asha serisinden sonra Nokia X ile uygun fiyatlı alt segmente hitap etmeye devam ediyor.

Aslında Asha serilerini “akıllı telefonlara alternatif” olarak sunsa da, Nokia X ile bu konuda daha başarılı olabileceğini düşünüyorum.

Nokia, X modeli ile düşük bütçeli kullanıcılara “akıllı telefon” deneyimi sunuyor!

Evet Nokia’nın Android İşletim sistemli bir akıllı telefon üreteceği uzun bir süredir konuşuluyordu. Sonunda da gerçek oldu. Tek bir farkla! Bu Android işletim sisteminde Google’dan eser yok!

Giriş seviyesi kullanıcılar için iyi bir alternatif olacağını düşünüyorum. Hele ki çok fazla bütçesi olmayan, fakat halen daha akıllı telefon deneyimi yaşamak isteyen giriş seviyesi kullanıcılar var. Bu kullanıcılara ancak düşük fiyat politikası ile erişilebilir. Bu noktada da Nokia, Asha’dan ve giriş seviyesi Lumia‘lardan sonra Nokia X ile alternatif sunmaya devam ediyor.

Nokia_X_inceleme_kutu2   Nokia_X_inceleme_kutu   Nokia_X_inceleme_anaekran2

Üstelik çift sim kart desteği var!

Çift sim kart desteği ile gelen Nokia X’in Android işletim sistemi mevcut. Ancak Google’dan hiçbir iz bulamıyorsunuz. Nokia’nın yazılımcıları itina ile Android işletim sisteminden Google’ın izlerini teker teker silmişler…

Arayüzü ise Windows Phone 8‘e benzetilerek Android tasarımından kurtarılmış olarak karşımıza geliyor. Evet, sanki Windows Phone deneyimi verilmeye çalışılmış…

Bu yüzden Android işletim sistemine sıcak bakan ve alternatif giriş seviyesi cihaz arayanları önceden uyarmak istiyorum. Bu cihazda Android deneyimi yaşayamazsınız!

Nokia_X_inceleme_anaekran   Nokia_X_inceleme (44)   Nokia_X_inceleme (43)

Nokia, bizlere Android’i kendine has bir deneyim ile sunuyor!

Microsoft’un Nokia’yı satın aldıktan sonra Google’lı Android’e merhaba diyeceğini mi sandınız? Emin olun bu Android işletim sisteminde Google yok!

Özellikle de Asha ile akıllı telefon deneyimini yaşayamayanlara, Nokia X’i önerebilirim! Evet giriş seviyesi bir akıllı telefon deneyimini Nokia X ile daha iyi yaşayabilirsiniz.

Nokia X, arka kapağı açılabilir bir şekilde tasarlanmış. Polikarbon kapak aynı zamanda gövdeyi sararak cihazı kaplayabiliyor. Farklı renkleri sayesinde kullanıcılar istedikleri gibi renk değiştirebilirler.

Nokia_X_inceleme (42)   Nokia_X_inceleme (41)   Nokia_X_inceleme (40)

Boyutlarına baktığımız zaman 115 mm x 10 mm olduğunu görüyoruz. Avuç içerisine rahatlıkla oturabiliyor. 128 gram ağırlığı ile de küçük boyutlarına uyum sağlayabilmiş. Ancak resimlerde de görebileceğiniz gibi, biraz kalın bir telefon olduğunu söylemek gerekiyor.

Arka polikarbon kapağı açarken biraz zorlanabilirsiniz.

Korkmadan ekran köşesinden tırnağınız ile kastırarak açmanız gerekiyor. Arka kapağı açtığımız zaman pilin yanında çift sim kart yuvası olduğu dikkatinizi çekecektir.

İki sim kart yuvasının tam ortasında ise microSD hafıza kartı yuvasını görüyoruz. Bu yuva sayesinde Nokia X’e ek olarak 32GB’a kadar hafıza kazandırabiliyoruz. Yapısı gayet sağlam. Birkaç kez elimden düşürdüm ve sadece polikarbon gövdenin köşesi ezildi. Bu tarz durumlarda sadece arka kapağı değiştirerek telefonunuzu yenilemiş olabiliyoruz.

Nokia_X_inceleme (39)   Nokia_X_inceleme (38)   Nokia_X_inceleme (36)

Kutu içeriğinden kullanım kitapçığı, kulaklık (telefon siyah olmasına rağmen kırmızı bir kulaklık çıktı), pil ve şarj cihazı çıkıyor. Şarj cihazımız her zaman olduğu gibi microUSB…

Telefonumuzun sol kenarında herhangi bir tuş yok. Sağ kenarda ise ses tuşlarını ve açma kapama tuşunu görüyoruz. Lumia ailesindeki gibi kamera tuşu göremiyoruz. Üst kısımda ise sadece 3,5mm kulaklık girişi konumlandırılmış. Alt kısımda da microUSB girişini görmekteyiz.

Nokia_X_inceleme (35)   Nokia_X_inceleme (34)   Nokia_X_inceleme (33)

Bir diğer tasarım farklılığı ise ekranımızın altında sadece bir dokunmatik tuş yer alması!

Android’in yada Windows Phone’un standart üçlü tuş kombinasyonunu Nokia X’de göremiyoruz. Sadece geri çıkış işlevi sunan “<“ geri tuşu dokunmatik olarak ekranın alt kısmında yer alıyor.

Oldukça sağlam bir yapıya sahip olduğunu hissettiren Nokia X’in kullanımı ve elde tutuşu gayet iyi.

Android 4.1 işletim sistemi üzerinde çalışan Nokia X, farklı bir Android deneyimi yaşatıyor.  Ana ekranda Windows Phone’un Live Tile’ları görülüyor. Bu kutucukları üzerilerine basılı tutarak aşağı, yukarı taşıyabiliyoruz.

Ekranı sola çektiğimizde ise Fastlane ismindeki bildirim ekranı karşımıza çıkıyor. Tüm uygulama ve telefon bildirimlerini ekranı sola doğru çektiğimizde alt alta görebiliyoruz. Dilerseniz bildirim uygulamasının ayarlarından gözükmesini istemediğiniz bildirimleri kapatabiliyorsunuz.

Nokia_X_inceleme (32)   Nokia_X_inceleme (31)   Nokia_X_inceleme (29)

Fastline!

Nokia X’in en önemli özelliği aslında Fastlane ismindeki ikinci bildirimler ekranı. Bu ekran üzerinde telefondaki tüm aktiviteleri izleyebiliyor ve bildirimleri alabiliyoruz. Ana ekranı sola kaydırdığımızda karşımıza gelen Fastlane ekranı favori uygulamalarınıza da kısa yoldan erişme imkanı sağlıyor. Son çektiğiniz fotoğraflardan tutun da, Twitter bildirimlerine ve cevapsız aramalara kadar her şeyi rahatlıkla görebiliyor, kontrol edebiliyorsunuz.

Devamı bir sonraki yazımda…

“Nokia X Dual Sim İnceleme” üzerine bir yorum

Yorum yapın