Sony Ericsson X10 Mini Önizleme

Sony Ericsson,  Xperia X10 Mini ile birkaç gün takılmayı düşünüyorum. Cihazı birkaç gün önce kurcalamaya başladım. İtiraf etmeliyim ki kurcaladığım en ufak cep telefonu.  Boyutları 83X50X16mm ve ağırlığı ise 88 gram kısacası bu boyutlarla cep telefonunuzu yanınızda gezdirmek hiç bu kadar kolay olmamıştır. Eğer mini tatlı bir cep telefonu isterseniz kesinlikle tavsiye edebileceğim bir cihaz.

Sony Ericsson Xperia X10 mini Android işletim sistemi ile telefonun ana ekranını uygulamalar ve widget’larla kendi tercihinize göre özelleştirip kişiselleştirebiliyor.  Ayrıca cihazı 2.1 Android işletim sistemi güncellemesi yapabilmektesiniz. Normal bir internet bağlantı hızı ile birkaç dakikada sisteminizi update edebilirsiniz.

X10 mini 2010 tasarım ödülü almıştı. Cihazı elinize aldığınız zaman bunu hak ettiğini görebilmekteyiz.  Cihazın hızı gayet iyi hatta bazılarına göre hızlı bir cihaz olarak da düşünülebilir. Yalnız üzerine kurduğum aplikasyonlardan mı yoksa başka bir sebepten mi nadir de olsa takılmalar yapabilmekte.

Üzerindeki ekran dokunmatiği kapasitif ve dokunmatiği rahatlıkla kullanabilmektesiniz. Kapasitif bir ekran olması büyük bir avantaj. Bu alet üzerinde açıkçası rezistif bir ekran beklediğimi itiraf etmeliyim.  Cihaz ile birkaç telefon görüşmesi yaptım ve küçük olmasından dolayı acaba mikrofon sesimi alabilir mi? Diye aklımda bir soru işareti kalmıştı. Fakat cihazın hem sesinin hem de karşı tarafa sesi iletmesinin gayet net ve sesi açtığınız zaman gürültülü ortamlarda rahatça konuşabileceğini gördüm.

Bir akıllı telefonun yapabileceği birçok işlevi yerine getirebilmekte. İnternette sörf yapmaktan tutun da sosyal ağ uygulamalarına kadar birçok işlevi mevcut. Ekranının internet sayfalarını (birkaç sitede test ettim) ufak bir ekranı olmasına rağmen tarayıcısında rahatlıkla görüntülediğini söylemek isterim.

Facebook uygulamasını açtığınızda ise telefon rehberinizdeki isimlerle Facebook hesabınızı karşılaştırarak eşleşme yapabilmenizi sağlamakta. Bu eşleşmeyi sağladığınız zaman Facebook profil resimlerini rehberinize indirdiğini fark ettim. Youtube uygulaması ise videolarınızı hızlı ve sorunsuz bir şekilde yükleyip oynatabilmekte.

Yalnız mesaj ve yazı yazmak biraz zor gelebilir. Hele ki büyük parmakları olan kişilere büyük bir ekranlı cihaz tavsiye ederim.

Ekran köşelerinde yani sağ üst, sol üst gibi kısayollar konumlandırılmış. Cihazın tüm işlevleri ekran köşeleri ile kolay bir kullanım sağlamakta.  X10 Mini’nin arayüzünün cihaz ile uyumlu bir şekilde kişiselleştirildiğini görebilmekteyiz.

Uygulama konusunda da her zamanki gibi Android market açık. Tabi ücretsiz olan uygulamalar.   Uygulama denildiği zaman aklıma ilk gelen şu sıralar en popüler oyunlardan biri olan Angry Birds ve ufacıcık ekranda bu oyunu oynayabileceğinizi belirtmek isterim 🙂

Cihazın Android olması büyük bir avantaj, Google’ın nimetlerinden olan Google Maps ile Navigasyonu kullanabilmektesiniz. X10 Mini’nin yedekleme uygulaması ile de yedeklerinizi alıp istediğiniz zaman geçmişe dönebilmektesiniz.

Gelelim ses kalitesine X10 Mini bir Mp3 playerden farksız Mp3 playerınızı bir kenara bıraktıracak kadar rahat küçük ve iyi bir ses kalitesine sahip bir cihaz. Aynı zamanda radyo özelliği de mevcut ve kullanımı çok basit.

Cihaz üzerindeki Widget desteği ise kişisel kullanımınızı kolaylaştıracak düzeyde yapılmış. Farklı ekranları sayesinde tüm işlevleri elinizin altına alabilmektesiniz.

Pil süresi ise eğer cihazı çok kurcalarsanız size kısa gelecektir. Gerçi böyle ufacıcık alette bu kadar çok özellik sizi onu kurcalamaya bir süre sonra da pilinin bitmesine sebep olabilir. Gün sonunda muhakkak ki şarj etmek zorunda kalabilirsiniz. Hele ki Wifi ve 3G ile pili müthiş bir şekilde yemekte.

Cihaz üzerinde 5Mp’lik bir kamera mevcut. Görüntüler çok profesyonel değil zoom özelliği ise yok. Fakat Otofocus özelliği sayesinde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Aynı zamanda coğrafi etiketleme, video kaydetme ve kayıt ederken video ışığına da sahipsiniz.

Xperia X10 Mini’nin boyutları  83x 50x16mm ağırlığı ise 88gr. Kutu içeriğinde bir siyah bir de pembe kapak çıktığını gördüm. Arka kapağını tırnağınızla kastırarak (korkmayın kastırın açılıyor) açmanız gerekiyor.   Ekran büyüklüğü ise 240x320px QVGA kapasitif dokunmatik bir ekran.

Cihazın MicroSD kart desteği var ve max 16GB’a kadar çıkabilmektesiniz.  Telefon belleği ise 128MB olarak sınırlandırılmış.

Sonuç olarak küçük, hafif ve rahat kullanımlı bir cihaz arıyorsanız Xperia X10 Mini tam size göre. Özellikle de cihazı Zippo çakmağımla çekerek ne kadar ufak bir cihaz olduğunu göstermeye çalıştım. Bir sonraki yazımda detaylarını anlatmaya çalışacağım.

 

Yorum yapın