Ücretsiz ve Korsan Güvenlik Yazılımlarından Uzak Durun!

Dünya’nın birçok ülkesinde ve maalesef ülkemizde de çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilen crack ve free (ücretsiz) güvenlik yazılımları başa bela olmaya devam ediyor.

“Kido” ismiyle de bilinen CONFICKER virüsü internet üzerinden indirilen sahte bir antivirüs yazılımı sayesinde yayılmıştı. Yaklaşık 10 milyon PC’ye ulaşan virüs tüm bilgisayarları ele geçirerek  zombi – botnet üyelerini oluşturdu. 4 yıl önce tespit edilen bu zararlının etkilerine zaman zaman ilerleyen yıllarda da rastlanıldı. Şimdilerde bu virüsün durdurulmuş olduğu (ama silinmiş değil) düşünülmektedir. 10 milyon bilgisayara bulaşmış olan bu zararlının önümüzdeki her hangi bir tarihte bir saldırıya kalkışmayacağının garantisini ise kimse verememektedir. Ve maalesef ki, Conficker botnet ağının neden oluşturulduğu ve gelecekte hangi amaç için kullanılabileceği hala belirsizliğini koruyor.

Bu tarz virüsler çoğunlukla kullanıcının sahip olduğu Antivirüs Yazılımın güncelleme almasına da mani olduğundan yazılımı da çalışamaz duruma getiriyor. Helyum Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Neslihan Aksun konuyla ilgili şu uyarılarda bulundu:

  • Kullanıcılar mutlaka araştırma-geliştirme alanında yatırım yapan, globalde varlığını ispatlamış ve sürdüren güvenlik yazılım markalarını tercih etmelidirler.
  • Kullanıcılar mutlaka ve mutlaka kullandıkları bu yazılımın düzenli güncelleme almasına izin vermelidirler.
  • Hız konusundan endişe duyan kullanıcılar bulut imza yöntemini kullanan, gelişmiş teknolojileri patentinde bulunduran markaları seçebilirler.

Bilgi Üniversitesi Bilişim Hukuku Öğretim Görevlisi ve Helyum Bilişim Genel Müdürü Murat Göçe ise konu hakkında; “Bazı ülkeler tehlikenin uzun bir süredir farkında ve önlem olarak güvenlik yazılımlarının giriş seviye ürünü olarak kabul edilen “Antivirüs” çözümlerini ücretsiz dağıtmaktalar. Ancak Türkiye’de ne yazık ki, gerek ticari kaygılar, gerekse bu konuda devlet desteğinin olmaması sonucunda böyle bir uygulama hiçbir zaman hayata geçirelemedi” dedi ve “ücretsiz dağıtamasak bile, bu konu hakkındaki çalışmalarımız çok ciddi bir şekilde devam ediyor. Ülkemizde Ar-Ge yatırımı olmayan markaların ve crack kullanımın önüne geçmek için çok yakında Helyum’dan sürpriz haberler alabilirsiniz.” diyen Göçe Türk BT Güvenlik Sektöründe yine öncü bir davranışa hazırlandıklarının işaretini verdi.

“Ücretsiz ve Korsan Güvenlik Yazılımlarından Uzak Durun!” üzerine bir yorum

  1. Ben orijinal virus programlarını pahalı buluyorum ve kendim bunları kullanamıyorum.Bu yüzden ücretsiz virus programlarını kullanıyorum.Sizce ücretsiz olarak hangisi tavsiye edersiniz ve neden ?

    Yanıtla

Yorum yapın