Virüsler, Korsan Sever!

Aslında korsan yazılımları kullanmak veya orijinal yazılımlara crack yüklemek, kendi ellerimizle bilgisayarımıza virüs bulaştırmaktan farksızdır.

Türkiye, zararlı yazılımların en hızlı yayıldığı ülkelerden biri. ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu’ya göre, bunun başlıca nedenlerinden biri, bilgisayar yazılımları konusundaki yaygın korsan ürün kullanımı. “Virüsler, korsan sever“ diyen Akkoyunlu, korsan ürünlerin zararlarını sıraladı.

ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu’ya göre Türkiye’de bilgisayar yazılımlarında lisansız ürün kullanma oranı yüzde 50’yi geçiyor. Güvenlik yazılımları konusunda da durum farklı değil. Bu nedenle Türkiye, zararlı yazılımların en hızlı yayıldığı ülkelerin başında geliyor. Alev Akkoyunlu, bilgisayardan indirilen lisanssız yani korsan yazılımların siber suçlulara, zararlı yazılımları bulaştırmak için eşsiz bir imkan tanıdığını belirtti. “Özellikle korsan antivirüs programları koruma sağlamadığı gibi büyük zararlar da verebilir“ diyen Akkoyunlu, korsan yazılımların tehlikelerini şöyle sıraladı:

  • Korsan genellikle virüsüyle gelir: Lisanssız yazılımlar genellikle kötü amaçlı ve istenmeyen zararlı yazılımlarla birlikte gelir.
  • Sistemi bozabilir: Korsan yazılıma eklenen virüs, truva atı, solucan gibi kötü amaçlı yazılımlar, sistemin bozulmasına, dosyaların kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir.
  • Bilgisayarı yavaşlatır: Lisansız ürün, tüm fonksiyonlarını yerine getiremediği için sistemin yavaşlamasına sebep olur.
  • Veriler çalınabilir: Herhangi bir güvence ve taahhüt içermeyen korsan ürün, veri kaybı veya kimlik, parola, kredi kartı bilgileri hırsızlığı gibi maddi ve manevi olumsuz sonuçlara yol açabilir.
  • Güncel olmadığı için tehditlere açıktır: Gerek işletim sistemleri gerek antivirüs yazılımları açısından yeni gelişen tehditlere karşı en önemli uygulama, sürekli yapılan güncellemelerdir. Korsan ürünlerde güncelleme yapılmadığı için sistem, bilgisayar tehditlerine karşı açıktır.
  • Ürün performansı düşük olur. Ürün lisansız olduğu için yazılımlardaki bazı uygulamalar devreye girmez. Dolayısıyla yazılım, kullanıcı açısından verimli sonuç vermez.

“Virüsler, Korsan Sever!” üzerine 2 yorum

  1. Bizim milletimiz henüz yazılıma para verecek kafaya ulaşamadığı, bilgisayarın üzerinde koşan işletim sisteminin, kendisine yardımcı olan uygulamaların 1 2 saatte hazırlanıyor olduğunu sanıp “hadi len buna bu para verilir mi ?” dediği sürece bu böyle süre gelecek. Hoş Türkiyede yazılım üreten firmalar bile korsan yazılım kullanıyor o ayrı mesele :). En azından biz profesyoneller olarak lisans almıyorsak, açık kaynak işletim sistemi ve açık kaynak uygulamalara yönlenmeliyiz. Şahsen ben öyle yapıyorum 🙂

    Yanıtla
  2. Özgür yazılım diyorum sadece. Her crack virüs değildir. Özgür yazılım diyorsun da parayı nerden kazanacak bu yazılımcılar dediğinizi duyar gibiyim. Kurumsal olarak yapılan satışlarla şirketler üzerinden kar saglanması daha mantıklı. Kullanıcılara sunulacak programların modulleri daha üstünkörü olur, kurumsallar daha ayrıntılı daha gelişmiş. Sonuçta bir tekil kullanıcıyla bir şirketin güvenlik ihtiyacını karşılaştıramazsınız. Her ne kadar güvenlik açıklarındaki en büyük etken insan olsa da özgür yazılım ve bilgi paylaşımı konusunda tüm dunyada bir devrim gerekli. Bu şekilde tekil kullanıcıların üzerindeki baskı kalkar ve insanlar gönül rahatlığıyla programlarını kullanırlar. Her ne kadar özgür yazılım olarak adlandıramazsak da Microsft’ un Dreamspark’ ı, Autodesk’ in Autodesk Student platformu bu ihtiyacı bir nebze de olsa karşılıyor. Sadece öğrenciler yararlanmamalı bu güzelliklerden. Madem her insan eşit o zamn herkes ücretsiz olan aynı yazılımları kullanabilmeli. Ergeç bilişim sektörünün önde gelen şirketleri bunun farkına varacaktır.

    Yanıtla

Yorum yapın