Virüslere Karşı Korunun!

laptop-virusİnterneti kullanırken virüslerin, zararlı yazılımların veya casus programların an ve an hedefi olabilirsiniz. İnternet üzerinde yüz binlerce virüs, solucan ve casus program dolaşıyor. Her geçen dakika da yenileri ekleniyor. Kötü amaçlı bu programlar şirketlere, devletlere ve özellikle de son kullanıcılara büyük zararlar veriyor.

Birçoğumuz güvenli internet kullanımını maalesef ki bilmiyor. Güvenli internet kullanımı yanı sıra, bir antivirüs kullanmayan ya da sistemlerini güncellemeyen birçok kişi, bu tehlikelerle karşı karşıya kalıyor.

Siz ne kadar güvenli internet kullansanız dahi, ne kadar çok dikkat etseniz dahi, sistemlerinizin açıklıklarından, arkadaşlarınızdan veya çok güvendiğiniz bir web sayfası üzerinden de saldırıya maruz kalabilirsiniz. Bu noktada iyi ve güncel bir antivirüs yazılımı sizi korumaya çalışabilir.

Korumaya çalışabilir dedim, çünkü yüzde yüz güvenlik hiçbir zaman olmayacaktır. Siz ve sisteminizdeki antivirüs korumaları birlikte hareket ettiği zaman ve bilinçli olduğunuz zaman daha güvende olabilirsiniz.

Bana bir şey olmaz!

İşte bu mottoyu benimseyen yüzlerce belki binlerce kullanıcının bilgisayarı zararlı yazılımlar ve virüslerle doludur. Sürekli bilgisayarlarına format atan, antivirüs kullanmayan, yarın öbür gün bir mahkeme kararı ile ifadesi alınabilecek birçok kişi risk altında yaşıyor.

Bilgileriniz belki hiç önemli olmayabilir. Bilgisayarınızı yeniden kurmak sizin için sorun olmayabilir. Arkadaşlarınıza sizden giden virüsleri takmayabilirsiniz. Fakat bilgisayarınıza sızan bir kötü niyetli kişi, bilgisayarınızı siber suç için kullanıyorsa ne yapacaksınız?

İşte bu noktada kendimize bu soruyu sormalıyız. 

İnternet dünyasında birçok aktivist hacker gurubu faaliyet gösteriyor. Kullandıkları zararlı yazılımları iyi niyetlerin altına gizleyerek internet kullanıcılarına bulaştırıyorlar. Çocuk pornosundan tutun da, kredi kartı dolandırıcılığına kadar bilgisayarlarınız ele geçirilip kullanılabiliyor! Aktivist bir eylemi desteklemek için illa bilgisayarınıza iyi niyetin altında yatan zararlı yazılımları yüklemek zorunda değilsiniz ki! İyi niyetinizi bilgisayarlarınıza ek yazılımlar kurmadan da gösterip, içinizdeki aktivisti ortaya çıkarabileceğinizi unutmayın!

Her ne kadar iyi bir grup olarak gözükse de internet dünyasındaki hacker gruplarının kullandıkları yazılımlar zararlı kodlar içerebiliyor. Gruba sonuna kadar güvenseniz dahi, bilgisayarınıza onların yazılımlarını yüklediğiniz zaman tüm kontrolün onların eline geçtiğini unutmayın! Akabinde de içlerinden bir tanesinin kötü niyetli çıkması, sizin siber suçlara alet olmanızı sağlayabilir…

Crackli yazılımlar da aynı tehlikeleri barındırıyor.

İllegal yazılım dünyasının kötü niyetli kişiler tarafından sıklıkla kullanıldığını unutmayın! Lisans ödemek istemiyorum derken, illegal yazılımlarla bankacılık şifrelerini kötü niyetli kişilere kaptırabilirsiniz. Sonrası malum…

Dolandırılmak an meselesi!

Ücretli bir yazılımı sırf babasının hayrına crackleyip bedava dağıtan kişilerin hayır yaptığına mı? Yoksa, crack içerisine zararlı kodlar bulaştırarak bilgisayarınızı ele geçirmek istediğine mi inanırsınız? Crackli bir yazılımı bilgisayarınıza yüklediğiniz zaman, crack’i yapan kişilerin bilgisayarınıza bir arka kapı açabileceğini unutmamak gerekiyor!

Güncelemeleri unutmamak gerekiyor!

Windows ya da diğer işletim sistemlerini kullananların unuttuğu en önemli risk, sistemlerini güncel tutmamakla başlar! Bilgisayarınızda kurulu olan işletim sistemini güncellemek zorundasınız. Eğer işletim sisteminizi güncellemiyorsanız, sisteminizde tespit edilen güvenlik açıklıklarına karşın hedef durumuna düşersiniz. Her geçen gün işletim sistemlerinde yeni bir açık ortaya çıkar. Bu açığa karşı işletim sisteminiz güncellenir. Fakat siz güncelleme yapmadığınız zaman ortaya çıkan zafiyet için koruma alamazsınız. Bilgisayarınızda bir antivirüs olsa dahi, çok dikkatli olsanız dahi, bu saldırılara karşı savunmasız olacaksınız! Ben linux kullanıyorum benim Mac bilgisayarım var bana virüs bulaşmaz, yanlış bir mantıktır! Linux ve Mac gibi sistemlere daha tehlikeli virüsler bulaşabileceğini unutmayın!

Antivirüs yazılımlarınızı da güncellemek zorundasınız!

Antivirüs yazılımları ne kadar gelişirse gelişsin diğer bir yandan kötü amaçlı yazılımların da geliştirildiğini unutmayın! Bir savaş içerisinde olan Antivirüs ve zararlı yazılımlar kendilerini sürekli yenilerler. Unutmamanız gereken nokta ise, antivirüs yazılımınızı güncel tutmanız gerektiğidir. Aksi takdirde antivirüs yazılımınız kendini geliştiren virüslere karşı çaresiz kalabilir!

Halka açık kablosuz ağları kullanırken dikkatli olun!

Özellikle de mobil kullanıcılarının bu tarz halka açık ağlar üzerinde VPN kullanmasını tavsiye ederim. Bu sayede bir adım daha güvende olabilirsiniz. Halka açık Wifi alanlarında kötü niyetli kişiler sizleri bekliyor! Bir şekilde bu ağları, saldırılarda kullanan veya şifre çalmakta kullanan birçok kötü niyetli kişi olduğunu unutmayın!

E-posta bilgileriniz çalınabilir, özel hesaplarınıza ulaşamayabilirsiniz. Bankacılık işlemlerini internetten yapıyorsanız hesaplarınız tehlike altına girebilir. Bu tarz zararların çoğunluğu halka açık Wifi alanlarından yapılabiliyor.

Kimlik hırsızlığına ve siber suçlara karşı sizi koruyacak antivirüs programı seçiminiz önemlidir. Antivirüs programı seçerken bilgisayarınızın performansını düşürmemesine özen gösterin. Bazı antivirüs programları, bilgisayarınızın geç açılmasına ve işlemlerde yavaşlamaya neden olurlar. Sisteminizi korumak istiyorum derken, sisteminizin kilitlenmelerine veya yavaşlamalarına neden olabilirsiniz.

Çocuklar…

İnternete giren çocuğunuz varsa, güvenli internet kullanımı için seçeceğiniz antivirüs programı da bu tarz kullanımları sınırlayabiliyorlar. Sadece bununla da kalmaz. Artık birçok yazılımın çocuk ve aile güvenliği için güvenli internet sağladığını unutmayın! Bilgisayarınızda güvenlik ayarlarının yanında, çocukların güvenliğine yönelik antivirüs programı ya da internet filtre yazılımları kullanmanız, zararsız görünen ama tehlikeli yazılımlar içeren sitelere karşı çocuklarınızı bir adım daha güvende tutacaktır.

Şimdilik bu kadar, önümüzdeki günlerde devamını yazıyor olacağım…

“Virüslere Karşı Korunun!” üzerine 3 yorum

  1. Güzel bir yazı olmuş.

    Öneriniz nedir, hangi antivirüs veya İs kullanmalıyız?

    Sizce ücretsiz olanlar gerçekten koruyor mu?

    Ücretsizler içinden hangilerini önerirsiniz:
    Comodo, AVG, Avira, Mikrosoft?

    Yanıtla
  2. “Linux ve Mac gibi sistemlere daha tehlikeli virüsler bulaşabileceğini unutmayın!” Nasıl olacak o iş, onu da anlatır mısınız?

    Yanıtla

Yorum yapın