Xperia L İncelemesi

Xperia_L_ (1)Sony Mobile bir yandan büyük ekranlı ve gelişmiş model Xperia SP ve Xperia Z gibi modelleri piyasaya sunarken, diğer bir yandan da Xperia L gibi orta seviye uygun fiyatlı ürünleri, biz tüketicilere sunuyor.

Xperia L, 4.3 inç ekran ve çift çekirdekli bir işlemciye sahip. Aynı zamanda  8Mp arka kamera gibi başlıca özelliklerle karşımıza geliyor.

Üst ve alt kenarlarına baktığımız zaman diğer Xperia modellerinden farklı olarak kestin hatlara sahip bir tasarımı olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda tasarımındaki ilginç bir detay da Xperia Arc ve Arc S modellerindeki gibi kavisli bir yapıya sahip olması…

Bu kavisli yapı ve keskin üst ve alt kenarlar tasarıma farklı bir hava katıyor. Xperia L modeli Arc ve ArcS’deki kadar ince değil, biraz daha kalın oluğunun altını çizmek isterim.

Xperia_L_ (2)   Xperia_L_ (3)   Xperia_L_ (4)

Boyutlarına 128.7x65x9.7 mm olan ölçüler olarak onu ne çok büyük, ne de çok kalın bir konsepte sokmadığını görüyoruz. 137 gram ağırlığa sahip olması da avantajlarından biri olarak görülebilir. Kısacası piyasadaki ortalama düzeyde cihazlarla hemen hemen aynı boyut ve ağırlıkta olduğunu görülüyor.

Xperia L’nin ön yüzüne baktığımız zaman 4.3 inçlik TFT kapasitif dokunmatik ekranını görüyoruz. Ekranın üst kısmında ise VGA çözünürlükteki kamera ve ekranın alt kısmında minik mikrofon deliği dikkatimizi çekiyor. Ön kısımda ekran dışında bir fiziksel tuş yok. Standart Android tuşları ise her zamanki gibi dokunmatik olarak ekranın alt kısmında konumlandırılmış.

Xperia_L_ (5)   Xperia_L_ (6)   Xperia_L_ (7)

Xperia L’nin 4,3 inçlik ekranı 480×854 piksel çözünürlüğe sahip ve 228 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Kısacası Xperia L’nin ekranı ortalama bir performans sunmakta. Çok büyük bir görüntü netliği ya da kalitesi beklememek gerekiyor. Görüntü kalitesi bakımından sorun çıkaracak bir durum yok ve kullanıcı deneyimini, özellikle de son kullanıcıyı olumsuz yönde etkilemiyor.

Xperia L’yi diğer Xperia modellerinden ayıran bir diğer tasarım noktası ise, Xperia modellerinde alışmış olduğumuz alt kısımdaki led şeridin bulunmadığı!

Hatırlarsanız diğer Xperia modellerinde bu şerit sayesinde bildirimlerin geldiğini anlıyorduk. Her durum bildirimi için farklı bir renge ışık yanıyordu.

Xperia_L_ (8)   Xperia_L_ (9)   Xperia_L_ (10)

Xperia L’nin sol kenarına baktığımız zaman arka kapağı açmak için bir tırnak yuvası ve micro USB portu olduğunu görüyoruz. Sağ kenarında ise ses açma tuşları, açma/kapama tuşu ve kamera tuşlarının her zamanki gibi konumlandırıldığını görmekteyiz. Bu kısımda açma/kapama tuşunun diğer Xperia modellerindeki gibi yuvarlak metal tuş tasarımının devam ettiğini görüyoruz.

Xperia L’nin üst kenarında her zamanki gibi 3,5mm’lik kulaklık çıkışı yer alıyor. Alt kısmında ise sadece bileklik takmak için küçük bir yuva olduğunu görülüyor.

Xperia_L_ (11)   Xperia_L_ (12)   Xperia_L_ (13)

Sol kenardaki tırnak boşluğuna tırnağımızı takıp kendimize doğru kapağı çektiğimiz zaman arka kısmı açılıyor. İlk açışta biraz zorlanabilirsiniz. Kapağı açarken üst kısımdan itibaren tırnaklardan kurtararak kendinize doğru çekip çıkarabiliyorsunuz. Kapağı kapatırken de yapısı gereği alt kısmı oturtup yukarı doğru kapatırsanız rahatlıkla yerine oturduğunu görebilirsiniz.

Arka kısmı çevirdiğimizde Led Flaşlı 8MP’lik kamerayı görüyoruz. Alt kısımda ise dış ses hoparlörü için ses çıkışının yerleştirildiğini görmekteyiz. Ortada ise Xperia logosu yer alıyor.

Xperia_L_ (14)   Xperia_L_ (15)   Xperia_L_ (16)

Arka kapağı açtığımız zaman 1750mAh kapasiteye sahip sökülebilir pil karşımıza geliyor. Üst kısımda ise sim girişi yer alıyor. Pilimizi söktüğümüzde ise microSD kart yuvasına ulaşabiliyoruz. Pili sökmeden microSD kart yuvasına erişilemiyor. Aslında microSD kart yuvası Sim kart yuvasının altına yerleştirilmiş ve pil yuvasının üst kenarından yerine oturabiliyor.

Arka kapak üzerinde bir NFC anteni olduğunun da altını çizmek isterim. Ayrıca plastik arka kapağın dış yüzeyi elinizden kaymaması için özel olarak yapılmış.

Xperia L’nin 1GHz’lik çift çekirdek işlemcisi olduğunu söylemiştim. Bu işlemciye ek olarak Adreno 305 GPU içeriyor. Aynı zamanda 1GB Ram ile orta seviye bir cihaza göre iyi bir performans sunabiliyor. Yalnız dahili belleği 8GB olarak konumlandırılmış. Micro SD kart yuvası sayesinde de bu hafızayı 32GB’a kadar ek olarak artırabiliyoruz.

Xperia_L_ (17)   Xperia_L_ (18)   Xperia_L_ (19)

Android 4.1.2 işletim sistemi ile birlikte gelen Xperia L’nin içerisinde her zamanki gibi Sony’e has Walkman, Albüm ve Filmler gibi özel uygulamaları yüklü olarak geliyor.

Orta sınıf bir akıllı telefona göre, iyi bir performans sunabilen Xperia L, fiyatına göre tercih edilebilir telefonlar arasında geliyor. Cihazı çok fazla yormadığınız ve uygulama hafızasını doldurmadığınız sürece bir takılma görmeyeceksiniz. Fakat ileri düzey bir kullanıcı için Xperia L’nin aşırı kullanım ve ağır yüklemeler sonunda takılmalar yapabileceğinin altını çizmek gerekiyor.

Uygulamalar gayet hızlı ve rahat bir şekilde açılıyor. Performansı ise orta düzeye göre tatmin edici seviyede. Normal bir kullanımda sabahtan akşama kadar piliniz idare edebilir. Fakat yoğun kullanımlarda yetersiz kalabilir. Yaklaşık olarak 500 saate kadar bekleme, 9 saate kadar telefon görüşmesi yapma imkanı sunan Xperia L’nin bataryası 43 saate kadar da müzik dinleme imkanı sağlıyor.

Xperia_L_ (20)   Xperia_L_ (21)   Xperia_L_ (1)

Sony Xperia L, 8 Mp’lik kamerası ile aydınlık ortamlarda iyi kalitede fotoğraflar sunabilir. İç ortamlarda ve yetersiz ışıkta ise fena bir sonuç vermiyor. Aynı zamanda Xperia L ile ancak 720p çözünürlükte video kaydı yapabilirsiniz. Yalnız fotoğraf çekerken de video çekerken de cihazı sabit tutmaya çalışmanız gerekiyor. Aksi takdirde iyi bir fotoğraf kalitesi yakalanamayabilir.

Sonuç olarak, uygun fiyatlı orta seviye bir cihaz arayanlar için hafif ve farklı bir tasarıma sahip olan Xperia L’yi önerebilirim. Ancak üst seviye ve yoğun kullanımlar tercih edilecek, iyi bir kamera isteyecek olursanız Xperia serilerinin üst düzey cihazlarına göz atmanız daha iyi olacaktır.  Xperia L, piyasada 900TL civarında satılıyor.  Fiyatı da performansına göre tatmin edici sayılabilir.

“Xperia L İncelemesi” üzerine 3 yorum

  1. Merhabalar,
    Sony Xperia Ion LT28H da interneti kullanmaya başladığınızda cihaz ciddi anlamda ısınıyor ve rahatsızlık veriyordu.Aynı sorun bu cihazda da varmıdır?

    Yanıtla

Yorum yapın