Con, Prn, Aux, Com1, Ltp1 Gibi İsimlerle Dosya Yada Klasör Oluşturmak

Bilgisayarınızda CON, PRN, AUX, CLOCK$, NUL, COM1, COM2, COM3, COM4, COM5, COM6, COM7, COM8, COM9, LPT1, LPT2, LPT3, LPT4, LPT5, LPT6, LPT7, LPT8, ve LPT9 gibi isimlerle klasör yada dosya oluşturamazsınız.  Bu söylediklerim Windows işletim sistemine ait bir bilgidir.  Burada saydığım isimler birer Windows aygıtı olduğu için bu isimlerle bir klasör, resim, metin belgesi, Word belgesi, PowerPoint sunumu yada aklınıza gelebilecek diğer dosya türünün ismini bu isimlerden bir tanesi yapamazsınız.

Hemen kolları sıvıyarak masaüstünüzda sağ tıklayıp yeni klasör hemencik adını CON  yapmaya çalışabilirsiniz.  Malesef ki Windows buna izin vermeyecektir.  Windows bazı aygıtlar için bazı isimler belirlemiştir.  Bu isimler sayesinde sistem dışarıya yada içeriye bağlantı sağlamaktadır.  Doğal olarak bu aygıt isimlerini herhangi bir klasör yada dosyaya verememektesiniz.

Com1, Com2, Com3 …  yada

Lpt1, Lpt2, Lpt3 … gibi isimleri mutlaka duymuşsunuzdur.  Bunlara ilave olarak Con, PRN, Aux gibi isimleride dahildir ve Windows bu isimlerle bir dosya oluşturmanızı yasaklamıştır.

Hiçbir yolu yok mu?

Elbette var 🙂  Windows işletim sisteminde mutlaka bir arka kapı açık unutulmuştur.  İşte bu kapılardan biri sayesinde bilgisayarınızda bu tip dosya isimleri oluşturabilirsiniz.  Yalnız baştan uyarayım bu işlem sonucu bilgisayarınız sapıtabilir. Sorumluluk kabul etmiyorum ona göre 🙂

Komut Sistemine gelip (CMD)

mkdir \\.\c:\con

yazarsanız “Con” isminde bir klasör oluşturabilir.  Fakat silmeye kalktığınızda Windows yine oluşturmanıza izin vermediği gibi silmenize de izin vermeyecektir.  Silmek için

rmdir \\.\c:\con

Komutunu kullanmak zorundasınız. Küçük bir ipucu olarak aklınızda bulunsun 🙂  Hani özel bir dosyanız vardır ve bu dosyayı yanlışlıkla silmek gibi bir durumu vardır.  Gibi bir geyik ile bu klasör içerisinde saklayabilirsiniz.

98’li yıllardı sanırım.  Mirc kullanıyorduk o zamanlar 🙂 İnternet birçok kişi için Mirc’den ibaretti 🙂  Sohbet kanallarında millete şu komutu yaz şöyle olacak diye yazı yazardık.

/con/con

Adamın ekranında mavi ekran belirir ve bilgisayarı kilitlenirdi 🙂  İşte Windows 98 zamanında kalma ufak bir Windows hatası.  Bu komutu Mirc ekranında yazanın PC kilitlenir ve mavi ekran alırdı.  Sadece bununlada kalmazdık.

Birde Web üzerinde yapardık bu işi.  Internet Explorer sağolsun en büyük yardımcımızdı.  O zamanlar .8m.com ‘lu sitelerimize bir bağlantı adresi eklerdik.  Bağlantı linkini  “C:CONCON” olarak yapardık. Ziyaretçiler o linke tıkladığı zaman mavi ekran gelir ve bilgisayarları kilitlenirdi.

Bu işi biraz abartanlarda vardı tabiki 🙂  Mirc içerisine

ON 1:START: {
/con/con
HALT
}

Komutunu girerlerdi ve akabinde bu Mirc’i kullananlar çatır çatır mavi ekranla şok olurdu.  Tabi birde bunun virüsünü yazanlar vardı.

Registry kayıtlarına “HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClassesexefileshell open command” anahtarı üstünde anahtar verisini  Ccon “%1” %* şeklinde değiştirip milletin her EXE dosyası çalıştırdığında çatır çatır PC’lerinin kilitlenmesini sağlarlardı 🙂  Tabi Win 98 ve Win 95 için geçerliydi…

Şimdi Virüsler nasıl ortaya çıkıyor anlamışsınızdır. 🙂 Hadi size bol Con Con’lu günler dilerim…

“Con, Prn, Aux, Com1, Ltp1 Gibi İsimlerle Dosya Yada Klasör Oluşturmak” üzerine 6 yorum

  1. microsoft un işleri işte, manasız manasız…ilk duyduğumda ilginç gelmişti tabi ama sonradan çok anlamsız geldi:) yine de verdiğin ipucu için teşekkürler:))

    Yanıtla
  2. bu yazıyı heryerde ppaylaşmak gerek facebook da bununla ilgili yanlış bilgilendirme yapılıyor işin içine başka işler giriyor

    Yanıtla

Yorum yapın