WordPress’te ve Woocommerce’te Kategori URL’i Sorunu ve Çözümü

Bilindiği üzere WordPress kategori URL’i yapısını default olarak alanadi.com/category/kategori-adi olarak oluşturuyor. Türkçe içerik siteleri oluştururken WordPress’te “Kalıcı Bağlantılar” kısmında bunu genelde /kategori/ ve /etiket/ olarak güncelleriz ve öyle kullanırız. Mesela Hamza default olarak kullanmaya başlamış ve hiç değiştirmemiş: http://www.teakolik.com/category/microsoft/

Wordpress'te URL yapısı bu şekilde oluşturuluyor.
WordPress’te kategori ve etiket URL yapısı bu şekilde oluşturuluyor.

Bu gerek SEO açısından gerekse de görünüm açısından biraz negatif bir durum. Her ne kadar /kategori/ kullanımı default ayara göre daha avantajlı olsa da alanadi.com/kategori-adi şeklinde kullanmak çok çok daha avantajlı olmakta.

WordPress bize direkt olarak bu imkânı vermediğinden yine eklentilere sarılıp bu işi kolayca çözebiliyoruz. “WP No Category Base” eklentisi ile bu işi hızlıca çözmek mümkün. Eklentiyi buradan indirebilirsiniz.

Woocommerce’te URL Sorunu Nasıl Çözülür?

WordPress üzerinde kullanılan bir başka harika eklenti de Woocommerce’tir. Woocommerce, WP üzerinde e-ticaret yapmak veya ürün listeletmek isteyenler için harika bir eklentidir ve bu eklentiye de uygun, son derece modern temalar vardır.

Woocommerce, sizin eklediğiniz ürünü tanıtırken /product/ ve /product-category/ yapısını kullanır. Bu yapıyla ürünü ve kategorisini normal siteden ayırdığını göstermek ister. Yalnız hem SEO için hem de daha kısa bir URL için bu yapıyı kaldırmak daha avantajlıdır. Her ne kadar Woocommerce kendi blogunda bu yapının kaldırılmaması gerektiğini, bu şekilde kategori sayfasını standart WP sayfasından ayırdığını söylese de daha kısa URL kullanıyor olmak daha avantajlı oluyor.

Bu yapıyı kaldırmak için de 2 eklentiye ihtiyacımız var. Aylardır aradığım çözüme nihayet ulaştım ve bu eklentileri buldum. /product/ yapısını kaldırmak için Remove Slug From Custom Post Type eklentisini indirip, kurmak yeterli olacaktır. Herhangi bir ayar yapılmasına gerek yok, direkt olarak aktif etmek yeterli olacak.  /product-category/ yapısını kaldırmak için de SEO Ultimate eklentisine ihtiyacımız var. Bu eklentiyi aktif ettikten sonra, eklenti ayarlarından “Modules”te “Permalink Tweaker” kısmına tıklanır. Burada /product-category/ kısmı işaretlenir ve kaydedilir. Hepsi bu kadar. İlk başta bahsettiğim No Category Base eklentisi yerine de yine bunu kullanabilirsiniz.

WordPress ile ilgili bulduğum çözümleri paylaşmaya devam edeceğim.

“WordPress’te ve Woocommerce’te Kategori URL’i Sorunu ve Çözümü” üzerine 16 yorum

  1. Peki “category” meselesini hallettik, “portfolio” için ne yapacağız? WP bize başka eklenti sunuyor mu?

    Yanıtla
  2. merhaba, bu şekilde ürünlerin adresi nasıl görünüyor?

    site.com/urun-adi/ mi yoksa site.com/urun-kategorisi/urun-adi/ mi?

    bende 1.si gibi görünüyor ve çözemedim bunu?

    Yanıtla
  3. Merhaba…
    Wordpress kurduğum siteye İki ana kategori, iki de alt kategori belirledim.
    Yabancı Filmler – Yerli Filmler.
    Aksiyon – Macera – Aksiyon – Macera şeklinde.
    İlk belirlediğim alt kategorinin linki siteadi. com/yabanci-filmler/aksiyon-macera/ şeklinde. Bu süper. İkinci olarak belirlediğim alt kategorinin linki ise siteadi. com/yerli-filmler/aksiyon-macera-yerli-filmler/ olarak çıkıyor. Aynı alt kategori isminden iki tane olduğu için…
    Bu sorunu nasıl çözebilirim acaba? Yardımcı olur musunuz?

    Yanıtla
    • Link yapısını değiştirerek sorunu çözdüm. Belki benzer sorunla karşılaşan ya da benımkine benzer bir yapılanmaya gitmek isteyen arkadaşlar vardır…
      Yabancı Filmler – Aksiyon kategorisinin linkini: siteadi .com/yabanci-filmler/aksiyon-macera/ olarak bıraktım.
      Yerli Filmler – Aksiyon kategorisinin linkini: siteadi .com/yabanci/filmler-aksiyon-macera/ olarak belirledim.

      Bunu da kategori ayarlamalarını yaptığım bölümdeki Slug kısmında düzenledim. Bilginiz olsun, selamlar.

      Yanıtla
  4. Arama sorunu hocam eklentilerin ikisinide kurdum fakat bu sefer aramada sıkıntı yaşıyorum.
    ozelkoltuk. com /magaza/?s=deri&post_type=any yaptığımda çalışırken
    ozelkoltuk. com /?s=deri&post_type=any yaptığımda çalışmıyor. beyaz sayfada kalıyorum ne tavsiye edersiniz ?

    Yanıtla
  5. Hocam birde dikkatimi çekti sizin sisteminizdede yorum saatlerinde sıkıntı var yeni yazmış olduğum halde 3 saat önce yazıyor.

    Yanıtla
  6. Merhaba woocommerce sitemde ürün kategorileri alfabetik olarak sıramala yapıyor ben manuel olarak sıralama yapmak istiyorum sürükle bırak yöntemi işe yaramıyor konuyla ilgili yardımcı olacak biri var mı?

    Yanıtla
  7. Merhaba, bu 2 eklenti kurulumu yaptıgımızda remove slug eklentisi 404 uyarısı vermeye başlıyor yabancı kaynaklarda da sorunu çok fazla yaşayan var ancak yabancı dilim yettigi kadar bir çözüm malesef bulamadım konu hakkında bilginiz var mı acaba. çok zor durumdayım şuan.

    Yanıtla
  8. Merhabalar,
    Bilgiler için çok teşekkürler, seo ultimate ile istediğimi yapabiliyorum ama en son 1 sene önce güncellenmiş güvenlik açısından bir sıkıntı olur mu yada başka bir yolu var mıdır acaba, tekrar teşekkürler

    Yanıtla

Yorum yapın