Pop ve Imap Arasındaki Fark Nedir?

POP’u mu yoksa IMAP erişimini mi? Sorusu her zaman merak konusu olmuştur. Gmail gibi bazı e-posta servislerinde dışarıdan erişim için POP ya da IMAP protokollerini kullanabilirsiniz.

POP veya IMAP gelen e-postalarınızı bilgisayarınıza ya da diğer cihazlarınıza indirmenizi sağlayan iletişim protokolleridir. Bu protokoller sayesinde internete bağlı olmasanız dahi,  Microsoft Outlook ya da benzeri E-posta yazılımları ile indirmiş olduğunuz e-postalarınıza ulaşabilir ve okuyabilirsiniz.

Eğer POP mu? Yoksa IMAP mı?

Sorusunu sorarsanız verilebilecek en güzel cevap IMAP kullanmanız olacaktır. IMAP protokolü, Gmail gibi hesaplardan e-postaları alırken aynı anda sisteme bağlanan cep telefonu gibi aygıtlarınız arasında sorun yaşanmasını engellemektedir. IMAP erişimi POP’a göre, e-posta aldığınız cihaz arasında iki yönlü iletişim sunuyor. Bu sayede, webden bağlanırken, cepten senkronize yaparken, bilgisayardan da e-postaları indirirken oluşabilecek hataların önüne geçilir.

IMAP’ın en güzel özelliği bir e-postayı ABC isimli bir klasöre taşıdığınız zaman, aynı anda sisteme bağlı olan diğer cihazlarınızda da bu güncelleme yapılır. Yani akıllı telefonunuz ile bağlandığınızda, bu e-postanın ABC isimli klasöre taşındığını görebilirsiniz. Yapmış olduğunuz tüm değişiklikler akıllı telefonunuz ya da tabletiniz üzerinde de senkronize olur.

IMAP birden çok cihazdan e-postanıza erişmeniz için bir avantaj sağlamaktadır.

POP’da ise durum biraz sıkıntılıdır. Çift yönlü erişim olmadığı için, bazen bu tarz bağlantılarda iletileriniz kaybolabilir, silinebilir ya da yapmış olduğunuz senkronizasyonu göremeyebilirsiniz. Bazı durumlarda ise iletilerde hata oluşur ve Outlook gibi yazılımlar aynı iletiyi sistemden sürekli indirebilirler. Sanki aynı postadan onlarca kopya varmış gibi karşınıza çıkabilir.

Kısacası IMAP sayesinde bu tarz sorunlar ortadan kalkar ve aynı anda birçok cihaz arasında e-posta senkronizasyonu sağlayabilirsiniz.

 IMAP birden çok cihazdan e-postanıza erişmeniz için daha iyi bir yöntem sağlar. E-postanızı işte, cep telefonunuzda ve ardından evde kontrol ettiğinizde, IMAP yeni e-postaların her an, herhangi bir cihazdan erişilebilir olmasını sağlar.

Kullanmış olduğunuz e-posta servisinin IMAP desteği mevcutsa etkinleştirmeyi öneririm. Gmail üzerinde de IMAP desteği bulunuyor.

Gmail üzerinde IMAP desteği ve erişimini etkinleştirmek için;

  1. Gmail’de oturum açın.
  2. Sağ üst taraftaki dişli çark simgesini tıklayıp Ayarlar‘ı seçin.
  3. Yönlendirme ve POP/IMAP seçeneğini tıklayın.
  4. IMAP’i etkinleştir‘i seçin.
  5. Değişiklikleri Kaydet‘i tıklayın.

IMAP’ın uzun yazılışı “Internet Message Access Protocol” olarak geçmektedir. Türkçe olarak “İnternet Mesaj Erişim Protokolü” diyebiliriz. IMAP protokolü 1986 yılında Stanford Üniversitesi’nde geliştirilmiştir ve IMAP4 TCP/IP protokolü üzerinde 143. portu kullanarak çalışır.

Outlook, Apple Mail, Outlook Express, Thunderbird ; Hotmail ve Gmail web arabirimleri  üzerinde e-posta mesajları, önce kullanıcının oturum açtığı e-posta sunucusu tarafından kabul edilir ve genellikle SMTP kullanarak alıcının posta kutusunu içinde barındıran başka bir e-posta sunucusuna gönderilir.

Bu aşamada alıcının göndericinin mesajlarına ulaşabilmesi için bunu e-posta istemcisi ile çekmesi gereklidir. Fakat SMTP ve POP tek yönlü bir protokoldür. Kullanıcının isteği üzerine posta kutunuzda bulunan e-posta mesajının istemcinize inmesini sağlayamaz. Bu aşamada yapılandırmaya bağlı olarak POP3 veya IMAP devreye girerek ilgili mesajın oturum açmış ve talep etmiş istemciye çekilmesi sağlanır.

IMAP ve POP3 kullanımı arasındaki temel fark IMAP ile E-Posta sunucusuna bağlantı kurulduğunda, kutuda birikmiş e-postaların sadece başlık bilgilerini istemciye getirir. POP3 ise bütün mesajları istemciye çeker.

Genel olarak uygulamada web postası kullanan neredeyse bütün sunucularda IMAP protokolü kullanılır ve desteklenmektedir.

Bir e-posta sunucusuna POP3 ile bağlanıldığında bütün yeni mesajlar istemciye çekilir ve bağlantı kapatılır. IMAP kullanıldığında oturum açıldıktan sonra bağlantı sadece istek olduğu durumlarda açık kalır (Bir mesajın açılması ve içeriğinin görüntülenmesi gibi…).

Tabi ki aynı anda birden fazla bağlantı, çoklu kullanıcı desteği ile avantajları ortaya çıkmaktadır. Pop3 ise posta kutusuna erişimde aynı anda sadece tek kullanıcıyı destekler. Aksi halde karşısına hata mesajı verebilir ya da sorunlar yaşatabilir. IMAP ise çok kullanıcıyı destekler. Bir kullanıcının yaptığı değişiklik eş zamanlı olarak diğer oturum açılmış kullanıcı ya da cihazlardan da görülebilir. Dosya eklerini ise yine IMAP sayesinde ayrı bir parça olarak cihazınıza indirebilirsiniz.

“Pop ve Imap Arasındaki Fark Nedir?” üzerine 13 yorum

  1. Merhaba
    Outloktan maillerimi açtığımda telefonuma gelen mailler siliniyor. Yazınızı okuduktan sonra imap şeklinde yapılandırır isem sorun çözülyor diye düşündüm, ancak
    [email protected] şeklindeki mail adresimi android telefonumda imap olarak yapılandırmak istiyorum fakat olmuyor. sebep ne olabilir.

    Yanıtla
  2. Sayın aydan ,

    Hesap ayarları -> Diğer ayarlar – > Gelişmiş sekmesinde bulunan “Maillerin bir kopyasını sunucuda bırak” seçeneğinin işaretli olmasına dikkat ediniz. Böylece bütün client erişimlerinizde maillerinize ulaşabilirsiniz.

    Yanıtla
  3. Firma olarak mail tabanımız IMAP. Android tabanlı cep telefonumda bilgisayardan gönderdiğim mailleri de görmek istiyorum. Ancak bununla ilgili herhangi bir ayar bulamadım. IMAP’de mail exchange gibi hem alınan hem de gönderilen e-postaların görünmesi gibi bir ayar varsa yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
  4. Nur Hanım Merhaba ,
    İstediğiniz yapıyı size Exchange hizmeti sağlamaktadır.

    Saygılarımla.

    Yanıtla
  5. outlook hesabıma outlook müdahale etti ve hesabımı artık kullanamıyorum yani hesabım gitti hiç yoktan ? şifremi bildiğim halde hesabıma giremiyorum açamıyorum .ne önerirsiniz

    Yanıtla
  6. Imap tüm mail dosyalarının sunucuda birikmesine neden olur. Kullanıcılar genellikle posta kutularını temizlemiyor. En fazla 250 MB kotalı bir mailbox için imap bir süre sonra felaket doğurur. Kullanıcı kotası dolmuş mailleri siler. Bir anda tüm yedeksiz mailler yok olur. Oysa pop3 outlookta yedeklenir. Sunucu yanmış olsa bişe mailleriniz sizde yedeklidir. Buda pop3 avantajı olarak akıllarda kalmalı.

    Yanıtla
  7. MErhaba
    Benim sorum biraz farklı. Ben maillerin sunucuda değil, direk olarak outlook veri dosyasında tutulmasını istiyorum. (Yani cihaz senkronize olduktan sonra sunucudan silinsin gibi birşey.) Bu nasıl sağlanır biliyor musunuz ?

    Yanıtla
  8. Iyigünler,ben Berlin`de yasiyorum.Türkiye`ye gittigimde maillerime ulasamiyorum.Döndügümde birikmis oluyor.Umarim bir cözümü vardir..Tesekkürler

    Yanıtla
  9. kafa karışıklığı yapmak için uydurulmuş tuzaklar . bir faydası yararı yok ve ben hiç birini kullanmıyorum çok da rahatım..Bunların hepsi tuzaktır

    Yanıtla
  10. 2 ay önce iPhone aldım LANET olsun ne resim ne müzik yükleyebildim, ne resim gönderebildim, ne radyosu var ,HİÇ BİR şeye yaramaz ve sadece REKLAM ile insanlar soyuluyor ..sattım da kurtuldum

    Yanıtla

Yorum yapın