Phablet Nedir?

Nokia_Lumia_1520 (34)Önce aptal telefonlar gördük. Ardından da akıllı telefonlar bizleri karşıladı. Sonrasında tabletler ve akıllı evler, akıllı arabalar derken akıllı dünyası buzdolaplarımıza kadar geldi. Peki akıllılar tamam, tablet de tamam ama bu Phablet nedir?

Kısacası bir tablet kadar büyük bir ekrana sahip, bir akıllı telefon düşünün! Şu sıralar Galaxy Note 3, Xperia Z Ultra ve Nokia Lumia 1520 ile fablet dünyasına adım attık!

Tabletler ile telefon görüşmesi (Her ne kadar Skype ve benzeri iletişim teknolojileri olsa da) yapmıyoruz. Peki bir tablet kadar büyük bir ekrana sahip akıllı telefonunuz olsaydı? Nasıl sınıflandırırdık?

İşte bu noktada karşımıza Phablet (fablet) tanımı çıkıyor!

Tablet ekranının sağladığı avantajlara sahip ve akıllı telefonlar ile bütünleşen cihazları Phablet olarak tanımlıyoruz. İngilizce Phone ve Tablet sözcüğünün bir araya gelmesi ile ortaya çıkan fablet tanımı, büyük ekranlı akıllı telefonlarda kullanılmaya başladı.

Akıllı telefonlarımızda ekranlar o kadar büyüdü ki, boyutunun büyüklüğü ve sahip olduğu çözünürlük avantajı nedeni ile Tablet kelimesine daha yakın bir kelime olarak fablet kullanıyoruz. Onlar birer tablet ekranı kadar büyük, birer akıllı telefon gibi görüşme yapmanıza olanak sağlıyor.

Ekran boyutları 5 inç ve üzeri mobil cihazlarda data aktarımının dışında, telefon görüşmesi yapılmasına olanak sağlayan, aynı anda birden fazla cihaz taşıma ihtiyacını ortadan kaldırmak için tasarlanan fabletler hayatımıza girmeye başladı. Bu cihazlar akıllı telefonlar ile tabletler arasındaki bir ara form olarak düşünülebilir.

Aynen ultrabooklar gibi… Bir netbook değiller, bir dizüstü kadar da hantal olmadılar! Üstelik hem dizüstü kadar güçlü, hem de netbooklar kadar uzun bir pil ömrüne sahiptiler…

Gelişen ekran teknolojileri sayesinde küçük ekranlarda yüksek çözünürlük elde edebiliyoruz. Bunun yanı sıra, pil kullanımı konusunda da fabletler avantaj sağlamaya başladı. Enerji tasarrufu teknolojilerinin sağladığı tasarruflar sayesinde kullanım alanları yaygınlaşıyor ve 6 inç üzeri ekranlarla karşılaşmaya başlıyoruz.

Şuan birçok kullanıcıya 6 inçlik ekranlar çok büyük gelebiliyor. Hele ki 6 inçlik bir Xperia Z Ultra ya da Lumia 1520 telefonunuzu kulağınıza götürüp, insanların ortasında konuşmak benim gibi bazı kişilerin garip garip bakmasına neden olabilir.

Şu anda gözümüze çok büyük görünse de yakın bir gelecekte bir çoğumuzun Phablet kullanıcısı olacağını düşünüyorum.

Büyük ekranlar, Teamviewer, Office gibi uygulamaların kullanımları için ideal! Büyük bir avantaj sağladığının altını çizmek gerekiyor. Hele ki büyük ekranlı bir akıllı telefonda Asphalt 8 gibi bir oyunu oynamak müthiş bir keyif!

Nokia_Lumia_1520 (40)   Nokia_Lumia_1520 (39)   Nokia_Lumia_1520 (37)

Birkaç yıl içerisinde uzmanlar “Fablet” pazarının 208 milyona ulaşacağını öngörüyorlar. Samsung’un yeni Galaxy Note modeli fablet kategorisi olarak düşünülüyordu. Şimdilerde Xperia Z Ultra, Nokia Lumia 1520 gibi cihazları fablet olarak adlandırmaya başladık. 

Tabletlerin en büyük rakibi olarak gösterilen tablet ve smartphone karışımı ‘fablet’ piyasasına Xperia Z Ultra ile giriş yaptı. Nokia ise Lumia 1520 ile bu piyasaya merhaba dedi! Samsung’un ardından bu piyasada birçok markanın ürünü olacağını düşünüyorum.

Bu cihazlar ekran büyüklüklerinin yanı sıra, full HD çözünürlükleri ile de dikkatleri üzerilerine çekiyor. Bakalım Fablet dünyasında başka hangi markaları ve ürünleri göreceğiz…

Yorum yapın