Centos Üzerine WordPress için Memcached Çözümü -1

Meşhur blog sistemi WordPress eklentileri ile kendine güç katmakta. Birçok eklenti var ve bunları ücretsiz olarak sisteminize yükleyebilmektesiniz. Her şey iyi güzel de maalesef ki  Wordpress’in eklentileri sistemdeki Ram ve Cpu’yu çok zorlamakta. Özelliklede aylık 250bin ve üzeri bir ziyaretçi sayısına sahipseniz ve birçok eklentiniz varsa bu eklentiler yüzünden sistemin Cpu’su ve Ram’i müthiş derecede zorlanacaktır. Yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip ve birçok eklenti kullanan sistemlerde maalesef ki bu sorunlar ortaya çıkmakta.

Sistem bir zaman sonra hantallaşmaya ve anlık 300-500 online ziyaretçi sayısı aldığında server’inizi zorlamaya başlamaktadır. WordPress’in en kötü tarafı bu olsa gerek. Tam bir CPU ve Ram canavarı haline gelebilmekte. Tabi bütün suç eklenti yazanların ve bu eklentileri optimize etmeyenlerin…

Bilinçsiz kullanıcıları da unutmamak gerekli.

Her ne olursa olsun anlık 400 ortalama online sayıya ulaştığınız zaman server’ın asla 5-6GB Ram yemesi doğal değildir.  8GB ram’e sahip 4 işlemcili bir makinaya bile sahip olsanız durum çok ciddi bir hal alabilmekte. Elbetteki tek sorun sistemde kullandığınız eklentilerin server’inizi şişirmesi ile ortaya çıkıyor.  Eklentilerinizi kapattığınızda sistem üzerinde müthiş bir rahatlama olduğunu görebilmektesiniz.

Birçok WordPress alt yapısına sahip internet sayfasının bu durumdan yakındığına,  kendine özel bir server almak zorunda kaldığına, eklentilerini silmek zorunda kaldığına hatta sistemlerinin sürekli hata verip kapandığına şahit oldum.  Bu durum için siz değerli okuyucularıma Memcached kullanımından bahsetmek istiyorum.

Öncelikle Memcached nedir?

Bellek üzerinde uygulamalarınızın cache olarak tutulmasını sağlayan bu sayede hız ve performans artışı yapan bir yazılım sistemidir. Facebook, wikpedia gibi bir çok büyük proje memcache yazılımının kullanıldığını belirtmek isterim. Yüksek performans sağlayan, nesne tabanlı önbellekleme yazılımı olan Memcached Linux üzerinde bir servis olarak çalışabilmektedir. Php, C ve Perl gibi programlama dilleri Memcached’e erişerek bir nevi veri depolama işlemi yapabilmektedirler. Dinamik olan web uygulamalarının hızlandırmak için kullanılmaktadır.

SQL sorgularınızın sonuçlarını veya Php scriptlerinizin oluşturduğu html çıktıları Memcached üzerinde depolayarak SQL sorguları üzerinde tasarrufa gidebilirsiniz. Aynı SQL sorguları cache üzerinden okunacağı için ram ve işlemci üzerinde Mysql’in şişmesini önleyebilmekte. Ziyaretçiler bu sayede sisteme sorgu attıklarında önceki sorguları ön bellekten okuyarak sistemi hızlı bir şekilde kullanabilmektedirler.

Memcached ram üzerinde depolama yapabilmektedir ve sisteminiz üzerinde 256 ya da 512MB ram ayırmanızı tavsiye ederim.

Web Sitesi : http://www.danga.com/memcached/
PHP Desteği : http://www.php.net/memcache

Bir sonraki yazımda Memcached’e devam edeceğim…

Yorum yapın