Kart Sahipleri, Bankamatik (ATM) Dolandırıcılarına Dikkat!

Bugün sizlere bankamatiğe gidip, para çektiğimde karşılaştığım, başımdan geçen bir kart kopyalama olayını anlatmak istiyorum.
Dolandırıcılar, özellikle de kredi kartınızı kopyalayıp banka hesabınızı boşaltmak isteyenler bankaları ve tüketicileri zor durumda bırakmaya devam ediyorlar.
Son günlerde ise bu tarz olayların sıklıkla yaşandığını görmeye başladık!
Dün H. Bank’ın Ataşehir Çayır Caddesi üzerindeki (Carrefour girişinin yanı) ATM’sine gidip, bankamatikten para çekmem gerekiyordu. Kartımı taktım ve işlemi yapmaya başladım. Acelem vardı ve kırk beş TL çektikten sonra işlemi bitirdim.
Tam bu sırada…
Kartımı alırken kart yuvasında bir gariplik gözlemledim!
Normal şartlar altında H.Bank ATM’lerinin kart yuvası çukur şeklindedir. Kullandığım bankamatikte ise kart yuvası dümdüzdü. Kart kopyalama olaylarını bildiğim, okuduğum ve meraktan araştırdığım için, dikkatimi toplayarak kartımın kopyalanmış olabileceğini düşünerek, kart yuvasını incelemeye başladım.
Kart yuvası içerisindeki parça orijinal değildi!
Üzerine tırnağımla bastırdığımda boyasının bozulduğunu fark ettim. Sonrasında ise yuva içerisindeki bölümün kenarlarında Japon yapıştırıcı izleri olduğunu fark ettim. Dikkatle incelemeye başlayınca, Japon yapıştırıcı ile tutturulan yuva içersindeki parçanın kenarlarında da deformasyon olduğunu gördüm.
Hiçbir banka, hiçbir ATM makinesini Japon yapıştırıcısı ile yapıştırmaz / tamir etmez!
En azından ben böyle düşündüm. Dikkatlice izlemeye devam ettiğimde Japon yapıştırıcının parçanın kenarından aşağıya doğru aktığını da fark ettim.
Hemen telefona sarıldım!
H.Bank müşteri hizmetlerini aradım ve kartımın kopyalanmış olabileceğini, kart yuvasına bir cihaz takıldığından şüphelendiğimi ilettim.
Müşteri hizmetlerindeki kız hemen kontrol ediyorum dedi. İşlem yapıp yapmadığımı sordu… Evet kartı çıkartırken fark etmiştim yuvadaki garipliği…
Pek inanmamıştı ancak, kartımı hemen iptal etti ve ilgili birimlere şikayetimi ilettiğini söyledi. Neyse… Bankamatik başından ayrılmadığımı en azından bankamatiği kapatılması gerektiğini (işlem dışı bırakmak) söyledim. Ancak yapamadı / yapmadı. Sonra bana kartımın kapatıldığı ve gidebileceğimi telefonda iletti.
Ancak bir sorun vardı!
Yahu ben 30 dakikadır sizinle görüşürken 5-6 tane yaşlı amca ve teyzeyi geri çevirdim. (Makineyi kullanmasınlar diye) Şimdi bankamatiği bırakıp gidersem benden sonra gelecekler ne olacak? Ayrıca ekip gönderiyoruz dediniz, bari ne zaman geleceklerini söyleyin de ona göre işlerimi telefonda erteleyip, bankamatik başında bekleyeyim dedim… (Evet bunu ben teklif ettim)
Tekrar hatta bekletmeler vs…
Tekrar döndüğünde telefona bana yolda olduklarını ve zaman vermeyeceğini söyledi. Gidebilirmişim… Sinirlendim, teşekkür edip kapattım!
İşte buraya kadar H.Bank çok iyiydi! Ancak bu sözü söyledikten sonra, gözümden düştüler. En azından uzaktan bankamatiği geçici bir süre devre dışı bırakabilirlerdi değil mi?
Yazık değil mi onca emeklinin maaşı, onca insanın hesabı? Üç kuruş parası vardır onca insanın, bir de ayak üstü bir yer sürekli kullanılan bir bankamatik… Benden sonra gelip işlem yapacaklarının kartları da kopyalanacak?
Not: Bu bütün bankaların bankamatiklerine uygulanan bir yöntem. Sadece H.Bank ile kalmıyor. Diğer bankalarda da akıl almaz yöntemler uygulanıyor. Maalesef ki tüketicilerin bilinci, bu konuda yok! Bankalar her ne kadar güvenlik önlemleri alsalar dahi, biz Tüketicilerin daha dikkatli olması gerekiyor. H, Fin, Gar, İş, Zir… Hiçbir farkı yok!
Neyse ben H. Bank’ı tekrar arayıp, genel müdürlükten yetkili birine bir şekilde ulaştım.
Telefondaki kişiye durumu tekrardan en baştan anlattım. Hatta fotoğraflar çekerek, WhatsApp üzerinden kendisine ilettim.
Bana yuvayı sökebilir misin diye sordu. Denemiştim ancak Japon ile yapıştırdıkları için sökemedim…
Ayrıca aklımda şu soru belirdi…
Tamam kart yuvasında anlaştık. Yuvada bir parça var ve Japonla yapıştırılmış. Bu orjinal parça da değil… Belli ki sonradan takılmış ve kopyalamayı buradan yapıyor.
Ancak kartımı kopyalamasına rağmen şifremi nasıl öğrenecek?
Bu soruyu sorduğum zaman yetkili kişi bana orada başka bir aparat olduğunu en azından bir kamera kaydı yapan ikinci bir aparat daha olabileceğini belirtti.
Adam bu işi biliyor! Helal olsun dedim. Biraz bankamatiği inceleyince yukarıda ekranın üst kısmında bir hoparlör olduğunu gördüm. Elimi attığımda direk olarak aşağıya indi!
Bu sefer Japon değil, çift taraflı bant kullanmışlardı!
Hoparlöre benzeyen parçayı indirdiğimde içinde bir pil bir elektronik devre ve bir kameranın olduğunu fark ettim!
Evet, bir yandan kartı yuvadaki parça ile kopyalarken, diğer bir yandan da yukarıya taktıkları kamera ile, şifremi öğreniyorlardı!
Sonrası mı?
İlgili arkadaş, ekip yolda olduğu için, parçayı en yakın şubeye götürmemi rica etti. Ben de en azından başkasının kartı kopyalansa bile, kamera kaydı ile şifreyi alamayacakları (kamera aparatını söktüm) için, içim rahat bir şekilde elimdeki elektronik parçayla en yakın şubenin yolunu tuttum.
Yakında kurumsal bir şube vardı. Girer girmez kapıdaki görevli…
_ Burada sadece ticari işlemler yapıyoruz.
dedi… Gülümseyerek cevap verdim.
_ Merak etme, sizi büyük bir ticari işlemden kurtaracağım. Sen bana kart kopyalama konusunda yetki kim onu söyle?
Kart kopyalama lafı yetti zaten :)
Şubedeki yetkililere konuyu tekrar anlattım ve parçayı teslim ettim. Herkes şaşkın şaşkın parçaya bakarken içerisindeki pili, kamera sistemini ve kayıt için kullanılan hafıza bölümlerini anlattım. Ayrıca o bankamatiği hemen devre dışı bırakmalarını rica ettim.
Neyse şirkete dönerken, (mesai sırasında olan bir olay) bir sigara almak için bankamatiğin yanındaki büfeye gittim.
H.Bank’ın ekibi de bankamatiğe yeni gelmişti.
Onları görünce yanlarına gidip, durumu anlattım. Parçayı teslim ettiğimi ve kart yuvasını sökemediğimi belirttim. Tornavida ile birlikte kart yuvasına konan parçayı da beraber söktük… İlgili kişilere çektiğim fotoğrafları teslim ettim ve ayrıldım.
Bu tarz durumlara karşı dikkatli olmamız gerekiyor.
Tüketiciler Dikkat!
Dolandırıcılık hadiselerinin önlenmesinde hem bankaların hem de tüketicilerin üzerine düşen görevler var! Öncelikle tüketicilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Sürekli bankamatiklere gidiyor, acele acele para çekiyoruz. Peki hiç dikkat ediyor musunuz?
- Kart yuvasındaki anormalliklere?
- Kart yuvasının standart şekline?
- Kart yuvasına yerleştirilen parçalara?
- …
Maalesef…
Bu parçalar o kadar profesyonelce yerleştiriliyor ki, çok fazla dikkat etmezseniz hiçbir şekilde fark etmiyorsunuz. Ben işlemi yaptım, paramı çektim kartı yuvadan alırken fark ettim.
Fark ettiğim nokta ise, H.Bank’ın bankamatikleri genelde çukur bir şekilde kart yuvasına sahiptirler. Bankamatikte ise bir parça koyularak çukur yuva dümdüz olmuştu. Ayrıca yuvanın yan tarafındaki tutkal izleri! Bu izler de iyice şüphe etmeme sebep oldu. Ardından yukarıda tam tepemde bir hoparlör vardı. Elimi üzerine atmasam, gerçek bir hoparlör zannedecektim!
Kısacası bankamatikteki ufak değişiklikler bile sizi şüpheye sevk etmeli! Bu tarz değişiklikler, gariplikler gördüğünüz anda bankanızı aramanız gerekiyor. Sadece şüphe bile olsa, gerçek olmasa bile dikkatinizi çeken her ayrıntıyı bankaya bildirin.
Hele ki bankamatiklere aşinaysanız, sürekli gittiğiniz bir banka ise, mutlaka bankamatik girişlerinin nasıl olduğunu biliyorsunuzdur. Eğer bir değişiklik varsa, acele işiniz yerine birazcık inceleyin, kurcalayın!
Yoksa kredi kartınız çatır çatır kopyalanabilir!
Kartınız nasıl kopyalanıyor?
Kartınızın arka yüzünde manyetik bir bant var. Bu manyetik bant üzerindeki bilgiler dolandırıcılar tarafından ATM üzerine yerleştirilen elektronik parçalar yardımıyla kopyalanıyor.
Kart bu şekilde kopyalandıktan sonra şifrenizin de ele geçirilmesi gerekli!
Dolandırıcılar aynı zamanda ATM üzerindeki klavyenin üzerine sahte bir klavye koyarak veya görülemeyen kablosuz mini bir kamera montajı gibi yöntem ya da benim başıma geldiği gibi hoparlör şeklindeki bir parça içerisine yerleştirilen kamera ve pil düzeneği ile (kamera şifreyi girerken kayıt yapıyor) şifrenizi ele geçiriyorlar.
Sonradan bankamatiğe tekrar gelip, bu parçaları söken dolandırıcılar, kartınızın bir kopyasını basıyor ve kamera kaydında şifrenizi öğreniyorlar.
Mağdur bankaya başvurduğunda ise haklılığını kabul ettirmesi çok zor!
Çünkü işlem müşterinin kartı ve pin numarası ile gerçekleştirilmiş olduğu için müşterinin sorumluluğunda görünüyor’
İşte bu noktada maalesef ki tüketiciler mağdur durumda kalabiliyorlar. Düşünseniz emekli maaşınızı çekmeye gittiniz ve hesapta para yok!
Yazık günah değil mi onca insana? Kamera düzeneğini bilmiyorsunuz ki, bankaya ATM cihazında kartınızı kopyaladıklarına ikna edesiniz?
Kredi kartı güvenliği literatüründe Skimming olarak geçer. Elbette ki teknoloji gelişiyor ve dolandırıcılar da teknolojinin nimetlerini kendi çıkarları yönünde kullanabiliyor.
Birçok yöntem var…
Bir çağrı cihazı kadar küçük olabilecek bu kopyalama aletleri Çindeki alışveriş sitelerinden 100-200 dolar gibi fiyatlara alınabiliyor. Unutmadan, kart kopyalamalar sadece bankamatiklerde yapılmıyor. Alışveriş yaparken de kötü niyetli bir kasiyer, kartınızı size göstermeden pos cihazından önce başka bir makineden geçirip, birkaç saniye içerisinde kopaylayabiliyor.
Okuyucu vasıtasıyla kartın bilgileri alındıktan sonra bir takım bilgisayar programları yardımı ve özel cihazlar (skimmer) kullanılarak bu bilgiler başka bir karta aktarılıp, kartınızın bir kopyası çıkartılıyor.
Bir gizli kamerayla ya da şifrenin girildiği klavyeye yerleştirilen bir cihazla müşterinin şifresi de elde edilebilmekte ve kopyalama sonrasında başka bir kartla gelinerek hesabınız boşaltılabiliyor.
Avrupa’da ise kredi kartı dolandırıcıları, artık kablosuz cihazlarla kart bilgilerini uzaktan çalmaya başladılar. Özellikle kartlı geçiş sistemleri ve otomatik akbil doldurma makinelerinde bu yöntemler sıklıkla deneniyor.
BU YAZIYA YAPILAN YORUMLAR