Kart Sahipleri, Bankamatik (ATM) Dolandırıcılarına Dikkat!

Bugün sizlere bankamatiğe gidip, para çektiğimde karşılaştığım, başımdan geçen bir kart kopyalama olayını anlatmak istiyorum.

Dolandırıcılar, özellikle de kredi kartınızı kopyalayıp banka hesabınızı boşaltmak isteyenler bankaları ve tüketicileri zor durumda bırakmaya devam ediyorlar.

Son günlerde ise bu tarz olayların sıklıkla yaşandığını görmeye başladık!

Dün H. Bank’ın Ataşehir Çayır Caddesi üzerindeki (Carrefour girişinin yanı) ATM’sine gidip, bankamatikten para çekmem gerekiyordu. Kartımı taktım ve işlemi yapmaya başladım. Acelem vardı ve kırk beş TL çektikten sonra işlemi bitirdim.

Tam bu sırada…

Kartımı alırken kart yuvasında bir gariplik gözlemledim!

Normal şartlar altında H.Bank ATM’lerinin kart yuvası çukur şeklindedir. Kullandığım bankamatikte ise kart yuvası dümdüzdü. Kart kopyalama olaylarını bildiğim, okuduğum ve meraktan araştırdığım için, dikkatimi toplayarak kartımın kopyalanmış olabileceğini düşünerek, kart yuvasını incelemeye başladım.

Kart yuvası içerisindeki parça orijinal değildi!

Kart_Kopyalama_Halk_Yuvasi_Yan_Tutkal_durum

Üzerine tırnağımla bastırdığımda boyasının bozulduğunu fark ettim. Sonrasında ise yuva içerisindeki bölümün kenarlarında Japon yapıştırıcı izleri olduğunu fark ettim. Dikkatle incelemeye başlayınca, Japon yapıştırıcı ile tutturulan yuva içersindeki parçanın kenarlarında da deformasyon olduğunu gördüm.

Hiçbir banka, hiçbir ATM makinesini Japon yapıştırıcısı ile yapıştırmaz / tamir etmez! 

En azından ben böyle düşündüm. Dikkatlice izlemeye devam ettiğimde Japon yapıştırıcının parçanın kenarından aşağıya doğru aktığını da fark ettim.

Hemen telefona sarıldım!

[kirmizi]H.Bank müşteri hizmetlerini aradım ve kartımın kopyalanmış olabileceğini, kart yuvasına bir cihaz takıldığından şüphelendiğimi ilettim.[/kirmizi]

Müşteri hizmetlerindeki kız hemen kontrol ediyorum dedi. İşlem yapıp yapmadığımı sordu… Evet kartı çıkartırken fark etmiştim yuvadaki garipliği…

Pek inanmamıştı ancak, kartımı hemen iptal etti ve ilgili birimlere şikayetimi ilettiğini söyledi. Neyse… Bankamatik başından ayrılmadığımı en azından bankamatiği kapatılması gerektiğini (işlem dışı bırakmak) söyledim. Ancak yapamadı / yapmadı. Sonra bana kartımın kapatıldığı ve gidebileceğimi telefonda iletti. 


Ancak bir sorun vardı!

Yahu ben 30 dakikadır sizinle görüşürken 5-6 tane yaşlı amca ve teyzeyi geri çevirdim. (Makineyi kullanmasınlar diye) Şimdi bankamatiği bırakıp gidersem benden sonra gelecekler ne olacak? Ayrıca ekip gönderiyoruz dediniz, bari ne zaman geleceklerini söyleyin de ona göre işlerimi telefonda erteleyip, bankamatik başında bekleyeyim dedim… (Evet bunu ben teklif ettim)

Kart_Kopyalama_Halk_Kamera_Duzenegi_ic

Tekrar hatta bekletmeler vs…

Tekrar döndüğünde telefona bana yolda olduklarını ve zaman vermeyeceğini söyledi. Gidebilirmişim… Sinirlendim, teşekkür edip kapattım!

İşte buraya kadar H.Bank çok iyiydi! Ancak bu sözü söyledikten sonra, gözümden düştüler. En azından uzaktan bankamatiği geçici bir süre devre dışı bırakabilirlerdi değil mi?

[sari]Yazık değil mi onca emeklinin maaşı, onca insanın hesabı? Üç kuruş parası vardır onca insanın, bir de ayak üstü bir yer sürekli kullanılan bir bankamatik… Benden sonra gelip işlem yapacaklarının kartları da kopyalanacak?[/sari]

Not: Bu bütün bankaların bankamatiklerine uygulanan bir yöntem. Sadece H.Bank ile kalmıyor. Diğer bankalarda da akıl almaz yöntemler uygulanıyor. Maalesef ki tüketicilerin bilinci, bu konuda yok! Bankalar her ne kadar güvenlik önlemleri alsalar dahi, biz Tüketicilerin daha dikkatli olması gerekiyor. H, Fin, Gar, İş, Zir… Hiçbir farkı yok!

Neyse ben H. Bank’ı tekrar arayıp, genel müdürlükten yetkili birine bir şekilde ulaştım.

Telefondaki kişiye durumu tekrardan en baştan anlattım. Hatta fotoğraflar çekerek, WhatsApp üzerinden kendisine ilettim.

Bana yuvayı sökebilir misin diye sordu. Denemiştim ancak Japon ile yapıştırdıkları için sökemedim…

Ayrıca aklımda şu soru belirdi…

Tamam kart yuvasında anlaştık. Yuvada bir parça var ve Japonla yapıştırılmış. Bu orjinal parça da değil… Belli ki sonradan takılmış ve kopyalamayı buradan yapıyor.

Ancak kartımı kopyalamasına rağmen şifremi nasıl öğrenecek? 

Bu soruyu sorduğum zaman yetkili kişi bana orada başka bir aparat olduğunu en azından bir kamera kaydı yapan ikinci bir aparat daha olabileceğini belirtti.

Adam bu işi biliyor! Helal olsun dedim. Biraz bankamatiği inceleyince yukarıda ekranın üst kısmında bir hoparlör olduğunu gördüm. Elimi attığımda direk olarak aşağıya indi!

Bu sefer Japon değil, çift taraflı bant kullanmışlardı!

Hoparlöre benzeyen parçayı indirdiğimde içinde bir pil bir elektronik devre ve bir kameranın olduğunu fark ettim!

[mavi]Evet, bir yandan kartı yuvadaki parça ile kopyalarken, diğer bir yandan da yukarıya taktıkları kamera ile, şifremi öğreniyorlardı![/mavi]

Sonrası mı? 

İlgili arkadaş, ekip yolda olduğu için, parçayı en yakın şubeye götürmemi rica etti. Ben de en azından başkasının kartı kopyalansa bile, kamera kaydı ile şifreyi alamayacakları (kamera aparatını söktüm) için, içim rahat bir şekilde elimdeki elektronik parçayla en yakın şubenin yolunu tuttum.

Yakında kurumsal bir şube vardı. Girer girmez kapıdaki görevli…

_ Burada sadece ticari işlemler yapıyoruz.

dedi… Gülümseyerek cevap verdim.

_ Merak etme, sizi büyük bir ticari işlemden kurtaracağım. Sen bana kart kopyalama konusunda yetki kim onu söyle?

Kart kopyalama lafı yetti zaten 🙂

Şubedeki yetkililere konuyu tekrar anlattım ve parçayı teslim ettim. Herkes şaşkın şaşkın parçaya bakarken içerisindeki pili, kamera sistemini ve kayıt için kullanılan hafıza bölümlerini anlattım. Ayrıca o bankamatiği hemen devre dışı bırakmalarını rica ettim.

Neyse şirkete dönerken, (mesai sırasında olan bir olay) bir sigara almak için bankamatiğin yanındaki büfeye gittim.

H.Bank’ın ekibi de bankamatiğe yeni gelmişti. 

Onları görünce yanlarına gidip, durumu anlattım. Parçayı teslim ettiğimi ve kart yuvasını sökemediğimi belirttim. Tornavida ile birlikte kart yuvasına konan parçayı da beraber söktük… İlgili kişilere çektiğim fotoğrafları teslim ettim ve ayrıldım.

Bu tarz durumlara karşı dikkatli olmamız gerekiyor.

Tüketiciler Dikkat!

Dolandırıcılık hadiselerinin önlenmesinde hem bankaların hem de tüketicilerin üzerine düşen görevler var! Öncelikle tüketicilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Sürekli bankamatiklere gidiyor, acele acele para çekiyoruz. Peki hiç dikkat ediyor musunuz?

  • Kart yuvasındaki anormalliklere?
  • Kart yuvasının standart şekline?
  • Kart yuvasına yerleştirilen parçalara?

Maalesef… 

Bu parçalar o kadar profesyonelce yerleştiriliyor ki, çok fazla dikkat etmezseniz hiçbir şekilde fark etmiyorsunuz. Ben işlemi yaptım, paramı çektim kartı yuvadan alırken fark ettim. 

Fark ettiğim nokta ise, H.Bank’ın bankamatikleri genelde çukur bir şekilde kart yuvasına sahiptirler. Bankamatikte ise bir parça koyularak çukur yuva dümdüz olmuştu. Ayrıca yuvanın yan tarafındaki tutkal izleri! Bu izler de iyice şüphe etmeme sebep oldu. Ardından yukarıda tam tepemde bir hoparlör vardı. Elimi üzerine atmasam, gerçek bir hoparlör zannedecektim!

Kısacası bankamatikteki ufak değişiklikler bile sizi şüpheye sevk etmeli! Bu tarz değişiklikler, gariplikler gördüğünüz anda bankanızı aramanız gerekiyor. Sadece şüphe bile olsa, gerçek olmasa bile dikkatinizi çeken her ayrıntıyı bankaya bildirin.

Hele ki bankamatiklere aşinaysanız, sürekli gittiğiniz bir banka ise, mutlaka bankamatik girişlerinin nasıl olduğunu biliyorsunuzdur. Eğer bir değişiklik varsa, acele işiniz yerine birazcık inceleyin, kurcalayın!

Yoksa kredi kartınız çatır çatır kopyalanabilir!

Kartınız nasıl kopyalanıyor?

[kirmizi]Kartınızın arka yüzünde manyetik bir bant var. Bu manyetik bant üzerindeki bilgiler dolandırıcılar tarafından ATM üzerine yerleştirilen elektronik parçalar yardımıyla kopyalanıyor.[/kirmizi]

Kart bu şekilde kopyalandıktan sonra şifrenizin de ele geçirilmesi gerekli!

Dolandırıcılar aynı zamanda ATM üzerindeki klavyenin üzerine sahte bir klavye koyarak veya görülemeyen kablosuz mini bir kamera montajı gibi yöntem ya da benim başıma geldiği gibi hoparlör şeklindeki bir parça içerisine yerleştirilen kamera ve pil düzeneği ile (kamera şifreyi girerken kayıt yapıyor) şifrenizi ele geçiriyorlar.

[sari]Sonradan bankamatiğe tekrar gelip, bu parçaları söken dolandırıcılar, kartınızın bir kopyasını basıyor ve kamera kaydında şifrenizi öğreniyorlar. [/sari]

Mağdur bankaya başvurduğunda ise haklılığını kabul ettirmesi çok zor!

Çünkü işlem müşterinin kartı ve pin numarası ile gerçekleştirilmiş olduğu için müşterinin sorumluluğunda görünüyor’ 

İşte bu noktada maalesef ki tüketiciler mağdur durumda kalabiliyorlar. Düşünseniz emekli maaşınızı çekmeye gittiniz ve hesapta para yok!

Yazık günah değil mi onca insana? Kamera düzeneğini bilmiyorsunuz ki, bankaya ATM cihazında kartınızı kopyaladıklarına ikna edesiniz? 

Kredi kartı güvenliği literatüründe Skimming olarak geçer. Elbette ki teknoloji gelişiyor ve dolandırıcılar da teknolojinin nimetlerini kendi çıkarları yönünde kullanabiliyor.

Birçok yöntem var…

Bir çağrı cihazı kadar küçük olabilecek bu kopyalama aletleri Çindeki alışveriş sitelerinden 100-200 dolar gibi fiyatlara alınabiliyor. Unutmadan, kart kopyalamalar sadece bankamatiklerde yapılmıyor. Alışveriş yaparken de kötü niyetli bir kasiyer, kartınızı size göstermeden pos cihazından önce başka bir makineden geçirip, birkaç saniye içerisinde kopaylayabiliyor.

Okuyucu vasıtasıyla kartın bilgileri alındıktan sonra bir takım bilgisayar programları yardımı ve özel cihazlar (skimmer) kullanılarak bu bilgiler başka bir karta aktarılıp, kartınızın bir kopyası çıkartılıyor.

Bir gizli kamerayla ya da şifrenin girildiği klavyeye yerleştirilen bir cihazla müşterinin şifresi de elde edilebilmekte ve kopyalama sonrasında başka bir kartla gelinerek hesabınız boşaltılabiliyor.

Avrupa’da ise kredi kartı dolandırıcıları, artık kablosuz cihazlarla kart bilgilerini uzaktan çalmaya başladılar. Özellikle kartlı geçiş sistemleri ve otomatik akbil doldurma makinelerinde bu yöntemler sıklıkla deneniyor. 

“Kart Sahipleri, Bankamatik (ATM) Dolandırıcılarına Dikkat!” üzerine 52 yorum

  1. Facebook hesabında bu yazıyı görür görmez sonuna kadar okudum ve paylaştım. Ne kadar insanı bilinçlendirirsek o kadar fayda. Teşekkür ederim abi.

    Yanıtla
  2. 500K ‘lık sosyal medya hesaplarım olmak üzere tüm mecralarımda bilinçlendirmek adına paylaştım. Aslında bir haber kanalına göndermeli akşam haberlerinde yayınlasınlar. Teşekkürler..

    Yanıtla
  3. Eline sağlık çok güzel yazı. Benim aklıma takılan 4 soru var.

    1.Ust tarafta hoparlör mu vardı kamera mi?
    2.Kamera varsa elimiz ile kapatarak şifre girmek daha güvenli değil mi?
    3. Eğer hoparlör var ise tuş basma seslerinden mi tahmin ediyor şifreyi?
    4. Belki konu ile alakasız. Bazı bankamatiklerde tuş sesleri güvenlik açığı değil mi? Yanlış hatırlamıyorsam. Şifreyi girerken hep farklı not çalıyor.

    Yanıtla
    • 1. Üst tarafta hoparlöre benzeyen bir parça vardı. Elimi attığımda düştü. Çift taraflı bant ile yapıştırmışlar içerisine ise kamera sistemi koymuşlar. Siz kartı taktığınız anda, kamera şifrenizi kayıt ediyor. Adam kartı kopyalıyor görüntülerden de şifrenizi öğreniyor.
      2. Nereden bilebilirsin ki suçluların kamera koyduğunu? Adam kart kopyalama cihazının yanında bir de kamera düzeneğini gizleyerek hoparlör gibi bir parçanın içine koymuş.
      3. Hayır, hoparlör şeklinde bir parça, içerisinde kamera var. Gizlenmiş bir düzenek, resimlerde görebilirsin.
      4. Evet bu da bir güvenlik açığıdır benim düşüncem… Ancak bazı bankamatikler sesizdir.

      Yanıtla
  4. Bunu görür görmez hemen okumaya başladım. Bu konular çok ilgimi çeken konular her bankamatiğe gittiğimde mutlaka kontrol ederim. Açıkçası ben ilk baş 155’i arar sonra halkbank’a bilgi verirdim. Bunları yapan çete belki tespit edilebilirdi.

    Yanıtla
    • Genelde tespit etmek zordur. Polisi arayabilirim dedim. Gerek yok biz hallederiz bilgi vereceğiz polise dediler. Zaten bu işi yapanlar mutlaka eldiven vs. kullanmıştır. Ancak bankanın kamerasından görüntüleri polis alıp tespit yapıyordur…

      Yanıtla
  5. Güzel bir yazı olmuş. Olayı tüm ayrıntısıyla yaşayıp aktarman müthiş. Herşey için teşekkürler.

    Yanıtla
  6. Merhaba,
    1.5 yıl önce kartım kopyalandi ve hesabımdaki tüm parayı (avans hesap dahil) çektiler. Kartımın kopyalandığını 3-4 gün sonra başka bir ATM’de, ATM kartimi alikoydugunda farkettim. Bankayla iletişime geçtiğimde, kartımın Kapatılma sebebinin şüpheli işlem gerçekleştirilen bir ATM’de kullanılması oldugunu ilettiler, ben de tabi bunun bana neden haber verilmediğini sorduğumda cevap veremediler. Fakat banka 2-3 gün içerisinde tüm parayı iade etti. Bunun da sebebi ATM güvenliğinden Banka’nın sorumlu olması. Bir arkadaşım daha ayni konudan muzdarip oldu, ona da parası iade edildi. Fakat bu rahat olmamız gerektiği anlamına gelmiyor elbette, o günden beri ekstra ozen gösteriyorum, internet şubesi üzerinden alarmlar tanımladım hesapla/kartla ilgili 1tl ilk işlem dahi olsa E-mail alıyorum vs. Fakat ilginçtir bu konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda da bulundum ama 1.5yil oldu, herhangi bir gelişme olmadı 🙂
    Diğer taraftan kartımın kopyalandığı Atmye para çekmek icin gittiğimde ATM’nin arkasında birileri bir işlem yapıyordu ve ATM’de lütfen bekleyiniz yazıyordu, işlem yapanlara devreye hemen girecek mi diye sorduğumda “bekleyin şimdi girer” demişlerdi (sanırım ATM’nin içine fiziksel bir müdahaleleri oldu), hatta o zaman da suphelenmistim, çünkü saat banka personelinin ATM ile ilgili işlem yapacağı bir saat değildi, ama nasıl olsa kamera kayıtları var, banka da parayı ödüyor diye çok da üzerinde durmadım ama kart kopyalandiginda cidden cok pişman oldum. Sizin davranışınız gerçekten bir sorumluluk ornegi olmuş, tebrikler. Çünkü birçok insan o ATM’de işlem yapıp Parasını kaptirabilirdi ve muhtemelen de Peşine dusmezlerdi.

    Yanıtla
  7. Hamza hocam bu tür olaylar sıklıkla zir yada h bankasında oluyor. Bu konuda bilgi sahibi olduğumu düşünürken, işin ne kadar teknik tarafı olduğunu sayende öğrenmiş oldum. Ayrıntılı yazın için sağol hocam insanları bilinçlendirmek adına paylaşıyorum.

    Yanıtla
  8. Bu anlatılanlar çipli kartların devrede olmadığı günleri hatırlatıyor. Hiç bir güvenliği olmayan manyetik kartları zamanında otel oda kilit sistemlerinin encoder’ları ile anında çoğaltabiliyorduk ve böyle güvensiz sistemi yıllarca nasıl olur da sektörün kullandığını hayret etmiştim…
    Şimdi kopyalanamayan çip li kartlar o zaman niye devrede… Anlattıklarınıza bakılırsa eski tas eski hamam…

    Yanıtla
  9. Bu tür haberleri daha öncede internette okumuştum buna benzer haberlerin varlığını da biliyordum. Tekrardan bu olayla karşılaşılması gayet normal de niye 3. resmi başka ATM’den çektin koydun !!!!! Bariz belli 3. resimde ki görüntü aynı ATM değil ! Yazıda herşeyi kendin yaşamış ve resimleri çekmişsin gibi anlatıyorsun bir tutarsızlık var. Açık konuşmak gerekirse olayı senin yaşadığına inanmıyorum

    Yanıtla
    • Neden yalan söyleyeyim? Zorum ne? İnsanları bilgilendiriyorum işte bunda ne kötülük var? Evet iki resim farklı, aynı ATM’nin Avrupa versiyonunu koydum. Çünkü üzerinde yuvanın çıkartılmış hali var. Ben söktükten sonraki halini çekebildim. Ayrıca üzerinde hiçbir banka logosu, kartı yok. Doğru olanı da bu zaten! Bunun ne tutarsızlığı var merak ettim? İnanmayabilirsin. Şurada insanları inandırmaya değil! Dolandırıcılara karşı önlem ve bilgi edinme var. İnsanlara faydamız dokunsun millet dolandırılmasın istiyoruz, adamın derdine bak?

      Not: Resimlerin orijinal halini dilersen e-postana gönderebilirim. Hani inanmıyorsun ya?

      Yanıtla
      • Öncelikle olayı senin yaşadığına inanmıyorum dedim daha öncede söyledim internette böyle bir bilgi paylaşımı daha öncede yapılmıştı ve evet insanları bilgilendiriyorsun bunun için teşekkür ederim ama tekrar ediyorum bu olayı senin yaşadığına inanmıyorum olayın gerçekliğini sorgulayacak değilim bile.

        Yanıtla
        • Dilersen fotoğraflardan birinde elim ve yüzüğüm görünüyor. Dilersen bankamatiği de elimi de yüzüğümü de gösterebilirim. İnanıp inanmamak sizin bileceğiniz bir iş ben insanları bilinçlendirmeye çalıştım. Takdir etmiyorsanız okumayabilirsiniz.

          Yanıtla
        • Halil bey, olayı kimin yaşadığının ne önemi var? Madem gerçekliğini sorgulamıyorsunuz? Olayın kimin yaşadığı neyi değiştirecek söyler misiniz? Bu tarz dolandırıcılıklar yapılmaya devam ediliyorken, sizin bu yazıdan ve içindeki bilgilerden haberiniz olmasaydı, daha mı iyiydi yani?

          Yanıtla
  10. iş bankasının ATM lerinde yeşil Şeffaf plastik bir Parça oluyor. Bir trafı uzun, diğer tarafı kıs şeklinde. Bence güzel bir önlem.

    Yanıtla
  11. Bilgilendirme yazısı ve fotoğraflar için çok teşekkürler. Bu tarz durumlara hiç dikkat etmezdim. Bundan sonra çok dikkatli olmak gerekecek.

    Yanıtla
  12. Hocam, öncelikle geçmiş olsun. Bilgilendirmeniz ve bilinçli hareketiniz için teşekkür ederim. Benim aklıma sadece bir soru takıldı. Belki bankaya gittiğinizde ve yetkililer ile yaptığınız görüşmelerde sizde sormuşsunuzdur.

    Bu bankamatiklerin tepesinde banka tarafından koyulan kameralar var. Bu kameralar ne işe yarar.Banka birilerinin hoparlörü söküp kamera takacak, japon yapıştırıcı ile parça yapıştıracak kadar normalda ATM’de yapılmayacak hareketleri yaptığını anlamaz mı görüntülerden. Ne işe yarar o kameralar. Hatta yanyana olan bankamatiklerde bile her bankamatikte bir tane bulunuyor.

    Yanıtla
  13. hocam merhaba gecen ayni olay benim başima da geldi 3000 tl gitti ben bankaya gittiim 3 gün sonra parami iyade ettiler tabiki ben biraz sorguladim bu işi banka daki görevliyle onların anlatıgından şunu cıkard dım bankanı hıc bir şekilde zarari yok tamamen iş sigorta şirketine yansiyor memurun dedigine göre sigorta şirketi bütün zarari ödüyor bankada bi şekilde kendini kurtarmanin peşin de peki dedim yani bütün zarar sigorta sikwtine mi kaliyor dedim evet dedi tabii muhabet biraz sami hale gelince bana egildi bence helal olsun bu işi yapanlara kardeşim sigorta şirketleri hepsi israil li burda herkes bişekilde kendini kurtariyor zarar sigorta şirketlerine kaliyor israil türkiyede bi dügmeye basiyor bir gecede türkiye yi milyarlarca dolar zarara sokuyor dedi ben şaşkına döndüm bu konu hakında bilginizi almak isterim hocam saygilarimm

    Yanıtla
  14. Bilgi için sağ ol. Ben de maaşımı halkbanktan çekiyorum. Kart giriş kısmı yuvadan. Rahatsızlığım nedeniyle el ve parmaklarda güç kaybından dolayı kartı çekemiyorum. Yoldan geçen birine ya da yanımda biri varsa ona çektiriyorum. Tehlikeli ama ne yapabilirim ki? Yanıma pense ya da kargaburnu mu alım 🙂 Şikayetvardan msj yazdım. Bulunduğum yeri ve hangi atm olduğunu belirttim. “4440400” aramamı söylediler. “Buradan belirttim, rapor yazıp kurumunuza iletiniz” dedim. Cevap yazmadılar. Kart girişinin bir dilden olması daha rahat oluyor. Kartı rahat tutup çıkartabiliyorum. Maaşımı Vakıfbanktan aldığım zamanlar böyle bir sorun yoktu. Kart girişi bir dilden yapılıyordu. Engellileri düşünerek hareket edilse daha güzel olur.

    Yanıtla
  15. Çok mecbur kalmadıkça şube ATM’leri dışındaki ATM’lerden işlem yapmayınız.
    Görsellerle destekli ve teknik bir dilden daha çok yalın bir dil kullanılan ve çok somut bilgilendirme yapan,uyarı niteliğindeki bu yazı için ve dahi o gün ATM başındaki çabanız için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  16. Bugün aynı düzeneğe bir bankamatikte rastladım. Sizin yazınızı okuduğum için, durumu hemen anlayıp, kartımı takmadan, banka yetkililerine haber verdim.

    Yanıtla
  17. bugunde benim h bank 24 kartımdan 2 gün içinde toplamda 6.050 tl çekmişler savcılıga gidip suc duyurusunda bulundum bankaya bilidirdim süreç i bekleyecez.

    Yanıtla
  18. Bende sürekli kullandığım halbank atmsinden para çektikten sonra yapıştırıcı izlerini gördüm. Ancak mekanizma sökülmüştü, bankayı arayıp haberdar ettim.
    Şifre girerken diğer elle veya cüzdan vs ile şifreyi gizlemekte fayda var. Daha çok kamera kayıtlarıyla şifreyi öğrenmeyi tercih ediyorlar, çünkü onu üst bir yere hızlıca yapıştırmak daha kolay. Mekanizmayi farketmesek de şifreyi bir ihtimal kaptırmayabiliriz.

    Yanıtla
  19. O parçalar aslında suç kanıtı ve parmak izi taşıyorlar, banka o bankamatiği merkezden bakım, güncelleme vb. bir işlemle hemen devre dışı bırakmak, oraya bu işlerden anlayan bir personelini anında göndermek, gerçekten bir montaj var ise o görevli de hiç elini dokunmadan parmak izi belirlemesi için polise haber vermesi gerekirdi diye düşündüm. En azından daha önce bilinmeyen bu konu artık açıklığa kavuştuğu için, bundan sonra böyle olmalı diye düşünüyorum. Yoksa bu çeteler hiç bitmeyecek. Ne dersiniz?

    Yanıtla
  20. Kart kopyalama işlemleri sektörde sıklıkla yaşanan bir sorun. Ancak hiçbir banka müşterisini mağdur etmiyor ve hesaplardan kopya kartlarla çekilen tutarları iade ediyorlar

    Yanıtla
    • Sektörün bu kadar büyük bir sorunu ise neden umursamıyorlar, güvenlik görevlilerine zaten maaşlar ödüyorlar, o suç aletlerini oraya yerleştirenlerin kamera görüntülerini bilgisayarlarına kaydediyorlar ama… Boşuna mı yani bu kadar güvenlik önlemleri? Bankalar için saygınlık konusu bence bunlar.

      Yanıtla
      • Levent bey, bizim bugün başımıza geldi. Kart, aynen yazıda anlatıldığı gibi kopyalanmış. Ancak paranın çekildiği yerler, arkasında banka şubesi olmayan atmler.

        Yanıtla
    • Burak bey, sizden aylar sonra, aşağıya yazılan, Hatice hanımın başına gelenleri okursanız, parasını geri alamadığını, ve üstelik bankanın mağdur olduğu halde, kendisini suçlu bulduğunu yazmış. Bugün bizim de başımıza aynı dolandırıcılık olayı geldi. Umarım parayı geri alırız. Çünkü çekilen para oldukça iyi bir meblağ.

      Yanıtla
  21. seni takip etmeyi bırakalı baya olmuş. keşke şu yazını okuyup bıraksaymışım 850 liramı çekti hırsızlar. benim anlamadığım bu atmlerdeki kameralar ne işe yarıyor, bu insanlar harry potter ın görünmezlik pelerini giyip mi yerleştiriyor bu cihazları. hadi orda kaçırdın e parayı çekerken bari yakala. anlamadım gitti

    Yanıtla
  22. Allah senden razı olsun keşke bu bilgilere dolandırıcılar a 18000 tl kaptırmayan ulasabilseydim yarın savcılığa basvurucam

    Yanıtla
  23. Merhaba çok teşekkür ediyorum bilgiler için ama maalesef ki başına geldi ve bankaya itiraz dilekçesi yazdım beklememi söylediler bugün evine bir kağıt geldi şaka gibi ama şuçlu bulunmuşum yıllarca ziraat bankası ile çalışıyorum ama adamlar beni ilk mağduriyetimde suçlu ilan ettiler ama bu işin peşini bırakmayacağım ben hesap ödeyecekken garson bakiye yetersiz dedi internet bankacılığına girdim paran beyoğlu şubesinden çekilmiş nasıl olur kart bende tüm ilerleyen takibi yazacagım kimse parasını bırakmasın

    Yanıtla
    • Hatice hanım bugün, aynı olay annemin de başına geldi. Kendisi de Ziraat Bankası ile çalışıyor. Ve ona da aynen itiraz dilekçesi yazdırmışlar. Bankadaki parasının oldukça çok büyük bir kısmı aynen yazıda anlatıldığıı gibi hiç uğramadığı iki farklı atm’den çekilmiş.

      Yanıtla
    • Meraba bugun benim başıma da geldi ama 1000 TL
      Çekilmiş bende şikayet ettim ama yabancığım biraz kanun ları bilmiyorum
      Suçlu bulunduğun halde neoluyor ?

      Yanıtla
  24. İyi de polisi aramanız gerekmez miydi? Parmak izi, vücut izi, dna vb. çıkamaz mıydı? Sizin veya banka yetkililerinin sökmesi biraz garibime gitti.

    Yanıtla
      • Anladım o zaman banka ekibi, bankanın isminin duyulup, itibarının zedelenmemesi için böyle bir yöntemi seçtiğini düşünüyorum. Bu da maalesef dolandırıcıların ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey olmadığını düşünüyorum.

        Yanıtla
  25. Arkadaşlar benim ziraat atmsinden 1500 lira çekildi. Bende ziraat bankasına paramın iade edilmesi için dilekçe yazdım ve sonra gidip savcılıkta suç duyurusunda bulundum. Bir ay sonra ziraat bankası dilekçeme cvp verdi banka resmen beni suçladı sanki ben bankamatik kartımı ve şifremi başkasına vermişim gibi izlenim yarattılar. Bu sefer de türkiye bankalar birliği hakem heyetine başvurdum aradan 95 gün gecti ve bu gün yanıt geldi şok üzerine şok yaşadım ziraat bankasının bana verdiği cevabın aynısını hakem heyeti de verdi ve talebimi reddetti. Şimdi ne yapacağımı şaşırdım. Benìm gibi bu olayı yaşayan veya parasını alan arkadaşlar varsa biilllgi versinler

    Yanıtla
  26. Arkadaşlar benim ziraat atmsinden 1500 lira çekildi. Bende ziraat bankasına paramın iade edilmesi için dilekçe yazdım ve sonra gidip savcılıkta suç duyurusunda bulundum. Bir ay sonra ziraat bankası dilekçeme cvp verdi banka resmen beni suçladı sanki ben bankamatik kartımı ve şifremi başkasına vermişim gibi izlenim yarattılar. Bu sefer de türkiye bankalar birliği hakem heyetine başvurdum aradan 95 gün gecti ve bu gün yanıt geldi şok üzerine şok yaşadım ziraat bankasının bana verdiği cevabın aynısını hakem heyeti de verdi ve talebimi reddetti. Şimdi ne yapacağımı şaşırdım. Benìm gibi bu olayı yaşayan veya parasını alan arkadaşlar varsa biilllgi versinler

    Yanıtla

Yorum yapın