Pinterest İle Sosyal Ağlara Yeni Bir Yaklaşım

Sosyal ağların popülaritesi arttıkça her geçen gün bir yenisi daha karşımıza geliyor. Özellikle de kullanıcı davranışlarına göre kendilerini şekillendiren sosyal ağların kısa sürede popüler bir hale geldiğini görüyoruz.  Bugün siz değerli okuyucularıma bir süredir gündemi meşgul eden Pinterest isimli sosyal ağdan bahsetmek istiyorum.

Büyük ilgi gören Pinterest, sosyal ağlara yeni bir bakış açısı getirdi. Pin ve interest (iğne ve ilgi) kelimelerinin birleşiminden oluşan Pinterest sosyal ağı, fotoğraf ve video paylaşımına da imkan vermekte. Aslında en önemli özelliği fotoğraf paylaşmak olan Pinterest, tasarımı ve işlevi ile kullanıcıların ilgisini çekiyor.

Aynı zamanda bu ağ üzerindeki paylaşımların Like (beğeni) ve yorumlanma özelliği de var. En çok hoşuma giden tarafı ise paylaşımın bulunduğu sayfa üzerinde Facebook beğen butonu, Twitter paylaş butonu, Embed kodu ve e-mail ile paylaşımı bir arkadaşınıza pini gönderebilmeniz.

Bir sosyal ağ üzerinde paylaşımı başka bir sosyal ağa iletme fikri…

İlk başlarda Google Plus gibi bir mantıkta olduğunu düşünmüştüm, içine girdikçe ve özelliklerini keşfettikçe daha çok hoşuma gitmeye başladı. Pinterest üzerinde paylaşımlarınız URL adresi ile başlıyor.  URL adresini girdiğiniz kaynak üzerindeki fotoğraflar ve videolar otomatik olarak çekilmekte ve duvarınıza Pin (iğneleme) edilmekte. Bu fotoğraf ya da videoyu tıklayan kişiler ise paylaşımın kaynağına rahatlıkla gidebiliyor. Doğal olarak orjinal kaynağın kullanıcı alması da mümkün kılınmış.  Aynı zamanda URL adresi olmadan sadece foto veya video upload yapabilme imkanı da var.

Pinterest’in en önemli özelliği paylaşımların görsel ağırlıklı olarak karşımıza gelmesi.  Her kullanıcının birden fazla (fotoğraf albümü gibi) kategorileri oluşturulabiliyor. Bu kategoriler içerisinde pinlerinizi saklayabilmektesiniz.  Donanım, yazılım, haberler, teknoloji tarzında duvarınızda kategoriler oluşturabiliyorsunuz.  Ya da karikatür, aşk, hayat, sevgi gibi aklınıza gelebilecek her türlü şekilde kategorilendirme imkanına sahipsiniz. Birkaç moda yazarında kırmızı, mavi, pembe şeklinde kategorilendirmeler de gördüm. Aslında çok mantıklı kırmızı ayakkabılar bir kategoride, mavi elbiseler bir kategoride….

Paylaşımların yapıldığı Board (ben duvar diyorum ama doğrusu Pano diyebiliriz) olarak isimlendirilmiş.  Bu pano üzerinde resim ve videolarınızı paylaşmakta ve kategorilendirebilmektesiniz. Dilerseniz başkalarının panolarındaki paylaşımları alarak kendi panonuz üzerine de iğneleyebiliyorsunuz. (Pin’lemek)

Pinterest paylaşımlarında Facebook, Embled ve Twitter paylaşım butonları olduğu gibi yorum kutucukları da unutulmamış. Aynen Facebook ve Google Plus mantığında Like yapıp yorum yapılabiliyor.  Repin işlevini ise Twitter’daki ReTweet mantığı olarak görüyorum.  Nasıl ki Twitter üzerinde bir paylaşımı RT yapıyorsak Pinterest üzerinde de bir paylaşımı RePin yapabilmekteyiz.

Bir diğer dikkatimi çeken özelliği ise Pinterest’in bir nevi e-ticaret sektörüne hitap etmesi oldu. Berkan Bağcı’nın yazısında da belirttiği gibi çok güzel bir affilite ve ürün tanıtımı hizmeti de verebilmesi. Affilite bağlantılarınızı resimlerle ve açıklamalarla sergileyen Pinterest, resimlerin altındaki ürün açıklamalarından (Fiyatı $49) fiyatını çekerek resmin sol üst kısmına bir bant ekleyip fiyatı belirtebiliyor.

Aslında e-ticaret sektöründeki firmalar için bulunmaz bir nimet diyebilirim.  Kadınların özellikle de internet üzerinden alışverişe meraklı bir kesime bir kurumsal hesap üzerinden Mavi Şapkalar, Kırmızı Ayakkabılar, Turuncu fular… tarzında kategoriler oluşturup bu şekilde fiyatlandırarak bilgi sunmak rakiplerinize göre büyük bir avantaj sağlayacağına eminim.

Şimdilik açıklama kısmında TL desteği yok yine de bu pek bir dezavantaj olarak görülmemeli.  Pinlerin içine resim upload ederken birkaç resim birden upload edemiyoruz. Bir diğer aklımda kalan sorun bu olmuştu.  Bir ürün hakkında bir den fazla resim eklemek, pin içerisine girdiğimizde bu resimleri bir galeri halinde görebilmek çok daha mantıklı olacağını düşünüyorum.  Bunların yanı sıra bazı ürün linklerini hatalı olarak görmekte, bazı eklediğimiz pinler tıklandığı zaman da URL adresine hatalı gitmesi gibi birkaç problem karşıma çıktı.  Sonuçta yeni bir sistem ve geliştirilmekte olduğunu düşünüyorum. Bir süre sonra bu tarz hatalar düzeltilerek çok daha iyi bir şekle getirilebilir.

Sonuç olarak birkaç hata görsem de kısa sürede giderileceğine eminim. Görsel ağırlıklı yeni sosyal ağımız popülaritesini hak ediyor. Hele ki hızla yükselen kullanıcı sayısı gelecekte Facebook ve Twitter’a kafa tutabileceğini hissettiriyor. Kişisel görüşüm ise eğer kullanıcılar yeni içerikleri pinlemeye devam ederse iyi bir yer edinebilir. Şimdilik ortalıkta dolaşan fotoğrafların ve videoların elden ele geçip Repin edilmesi bir süre sonra sıkılmanıza yol açabilir.  Yorum ve Like kısımları ise pek aktif değil gibi…  Bakalım Pinterest sosyal ağlar arasında nasıl bir yer edinecek?

Pinterest şimdilik davetiye usulü ile çalışıyor. Eğer davetiye iseterseniz gönderebilirim.  

Pinterest Hesabım: http://pinterest.com/teakolik/

 

“Pinterest İle Sosyal Ağlara Yeni Bir Yaklaşım” üzerine 2 yorum

Yorum yapın