Siber Saldırıdan Korunmak İçin 10 İpucu

Bilişim teknolojilerinin hayatları bu denli sardığı bir dönemde siber saldırılara karşı korunmak sadece hükümetlerin, şirketlerin değil bireylerin de sorumluluk alanına girmektedir. Siber saldırılardan korunmanın mümkün olmadığını belirten güvenlik uzmanlarının aksine kapsamlı ve komplike önlemlerle riskin azaltılabileceğinin altını çizen güvenlik uzmanları, siber saldırıların nasıl önlenebileceği üzerine çözüm önerileri aramaktadır.

Bugün birçok internet kullanıcısı arama motorlarından siber saldırılardan nasıl korunacağına dair araştırmalar yapmakta ve farklı antivirüs programlarıyla kendisini korumaya çalışmaktadır.

Hacker adı verilen zararlı kullanıcı ve kullanıcı grupları tarafından web sitelerine, bilgisayarlara, devlet kurumlarına, polis, jandarma gibi birimlere ayrıca virüsler yardımıyla şahıslara karşı bilgileri ele geçirme ve kullanılmaz hale getirme amacıyla yapılan saldırılar olarak adlandırılan siber saldırılar 2 şekilde yapılmaktadır. En bilinen saldırı, yapılacak ortamın şifre bilgilerinin ele geçirilmesidir. İkinci olarak siber ortamdan bireye psikolojik baskı, şiddet ve tehdit oluşturarak onu küçük düşürecek bir şekilde saldırı yapılmasıdır ki bu kullanıcıların korkulu rüyalarından birisi haline gelmiştir.

Güvenlik uzmanları siber saldırılara karşı bazı önlemler almanın zorunluluk haline geldiğini vurgulamaktadır. 

Siber Saldırılara Karşı Nasıl Önlemler Alabilirsiniz?

Öncelikle piyasada satın alabileceğiniz Norton, Malwarebytes, Avast, Bitdefender Internet Security gibi farklı sorunlara cevap veren antivirüs programları bulunmakta. Kapsam, hızlı tarama süresi, sürekli koruma, güvenli alışveriş konusunda sistemsel avantaj sunma, riskleri hızlı şekilde tespit etme ve önlem alma gibi avantajlar sağlayan antivirüs programları ise diğerlerine göre daha çok tercih edilmektedir.

Bazı antivirüs programları ücretsiz kullanım hakkı sağlarken, bazıları ücretli seçeneğinin yanı sıra deneme sürümü yada hem free hem premium seçenekler sunmaktadır. Bu konuda güvenlik uzmanlarının hemfikir olduğu nokta ise; ücretli yada ücretsiz olsun, kişisel bilgisayarların korunma altına alınmasının gerekliliğidir. Ücretsiz programlarda kapsamlı hizmet, kullanıcı dostu bir arayüz yapısı, sürekli koruma gibi farklı parametrelere dikkat edenler için yazılımlar arası karşılaştırma olanağı sağlayan antivirüs kaynaklarına göz atabilirsiniz.

 Dikkatli bir kullanıcı olmak için neler yapabilirsiniz?

  1. Tetikte olun: Siber takipçilerin donanım ve yazılım programları kullandığını unutmayın ve fiziksel erişim konusunda tetikte olun. Bilgisayarınıza herhangi bir harici bellek takarken koruma altında olmasına dikkat edin.
  2. Güçlü bir şifre oluşturun: Şifre oluştururken adınız, soyadınız, doğum yeri, doğum yılı, evcil hayvanınızın adı, eşinizin veya akrabalarınızın adı gibi sizin hakkınızda kolay bulunabilecek bilgilerden oluşan şifrelerden, “şifre” gibi sözcüklerden ve “123456” gibi rakamlardan uzak durun. En az sekiz karakter kullanın, büyük ve küçük harfleri, semboller ve rakamlardan kombinasyon oluşturun.
  3. Şifrelerinizi not edin ve sık sık güncelleyin: Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın ve sadece sizin erişebileceğiniz bir yere not edin. Fiziksel olarak kaybolma tehlikesine karşı cep telefonu, bilgisayar gibi mobil ve dijital cihazlarınıza not almayın. Sık sık güncelleyin ve en iyi şifrelemeyi yapmak için alıştırma yapın. Tahmin edilmesi zor olacak şifreler yaratmanıza yardımcı olacak uygulamalardan yararlanın.
  4. Sosyal ağlardan paylaşım yapma konusunda seçici olun: Takvim, plan ve programlarınızı sosyal ağlarınızda görülecek şekilde paylaşmayın ve herkese açık platform ve araçlarda işaretlemeyin. Tüm uygulamalarınızı kendinize özel hale getirin.
  5. Ön belleğinizi temiz tutun: Kullandığınız tüm cihazlarınızda arama motorlarının araştırmalarınızı belleğin not ettiğini unutmayın ve sık sık ön belleğinizi temizleyin. Başkalarının ön belleğe erişim sağlaması ve internetteki faaliyetlerinizin ayrıntılı dökümünü çalmasının ne gibi sonuçlar doğuracağını aklınızdan çıkarmayın ve durumu önemseyin.
  6. Ücretsiz Wi’Fi kullanımı konusunda dikkatli olun: Gittiğiniz mekanlardaki ücretsiz Wi’Fi imkanı oldukça çekici olsa da güvenliğiniz için kullanmamaya özen gösterin. Hatta ortak paylaşım ağlarını mümkün olduğunca kullanmamaya çalışın.
  7.  HTTPS’yi kullanın: HTTP’nin farklı bir türü olan HTTPS’nin S’si Security yani Güvenlik anlamında gelmektedir. HTTPS ayrıca sahte ve şüpheli siteleri de orjinalinden ayırt edebildiği gibi, iletişimin de kriptolu olarak gerçekleşmesi önemli. Özellikle e-ticarette buna son derece dikkat edin.
  8. İnterneti bilinçli şekilde kullanın: Her linkin doğru kaynak vermediği bugün internet kullanıcıları tarafından bilinmekte.  Ancak buna pek dikkat edilmemektedir. Bu nedenle tıkladığınız linklerin uzantılarına, güvenlik ayarlarına dikkat edin ve bu konuda seçici davranın.
  9. Hesaplarınızı düzenli kontrol edin: Banka hesaplarınızı, sosyal medya hesaplarınızı düzenli olarak kontrol edin. Hesap hareketlerinizi, takipçilerinizi ve sizin takip ettiklerinizi, beğendiğiniz gönderileri belirli periyotlarla inceleyin. Bunun paranoyakça olduğu düşünebilir. Ancak bugün siber saldırıların yüzde yüz önlenmesinin mümkün olmadığını düşünürseniz her bir maddenin kendi başına ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz.
  10. Bilgisayarınızı düzenli olarak taratın ve antivirüs programı kullanın: Bilgisayarınıza bulaşabilecek zararlı bir yazılım ile özel hayatınıza ait bilgilerin kopyalanması, çoğaltılması ve sızdırılması gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Ücretli ücretsiz birçok antivirüs programı mevcut. Siz kendinize en uygun olan programı seçerek bilgisayarınızı koruma altına alın.

Eğer iyi bir antivirüs programıyla bilgisayarınızı korur ve siber saldırıların nasıl gerçekleşebileceğine dair farkındalığınızı arttırırsanız bireysel kullanıcı olarak güvenliğinizi maksimuma çıkarmış olursunuz. Bilgilerinizin güvenliği için program sürümlerinizi güncel tutmayı ve siber güvenlikle ilgili haberleri takip etmeyi unutmayın.

“Siber Saldırıdan Korunmak İçin 10 İpucu” üzerine bir yorum

  1. sayın Şamlıoğlu, keşke bu ipuçlarını kendiniz hacklenmeden önce de uygulasaydınız, yorumu yayınlayın lütfen 😀

    Yanıtla

Yorum yapın