Twitter Kuralları

Senelerdir Twitter kullanıyoruz fakat kurallarını birçoğumuzun bilmediğine eminim. Bu yazımda sizlere Twitter kurallarından bahsetmek istedim. Madem popülersiniz, madem Sosyal Medya’nın peşinde koşuyorsunuz, madem ki bu sosyal ağın bir parçası olduk… O zaman şu kuralları gözden geçirmek muhakkak ki yararlı olacaktır.

Birçok Twitter kullanıcısının bu kurallardan haberi olmadığı gibi binlerce takipçiye sahip kişilerin bu kurallara aykırı davranışlarda bulunduğu için şikayet edilerek kapatılma tehlikesi altında olduğunu söylemek isterim.

Eğer ki bu kurallara uymayan birileri varsa, şikayet ettiğinizde Twitter muhakkak ki o kullanıcılar hakkında işlem yapacaktır. Hele ki Spam gibi davranışları hiç affetmediği ortada…  Her sosyal ağ gibi Twitter’ın da prensipleri var.  Kullanıcıların paylaşımlarına ve içerik üzerindeki haklarına saygı duydukları gibi bu içeriklerin Twitter kurallarına aykırı bir durum oluşturmasında belirlenmiş cezalar verilmekte.

Bakalım bu kurallar nelermiş?

  • Kimlik taklitçiliği; Twitter başkalarının adına açılmış hesaplar, sahte isimlerle takipçilerin kandırılması veya birilerinin kimliğine bürünme gibi durumları yasaklamaktadır.
  • Marka taklitçiliği;  Aynı şekilde marka isimlerinin kullanılması da yasaklanmıştır. Marka haklarına sahip olan kişiler için bu isimler saklı tutulmakta ve gerekli başvurular yapıldığında o marka sahiplerine / yetkililerine teslim edilmekte. Hele ki bir marka adına konuşuyorsanız ve logolarını  kullanarak yanlış yönlendirmeler yapıyorsanız, Twitter kurallarına aykırı davrandığınızı unutmayın!
  • Başkasının kişisel bilgileri; Başka birine ait kredi kartı, adres, TC Kimlik numarası gibi özel ve gizli bilgileri paylaşmak ve yayınlamak kesinlikle yasak.
  • Şiddet ve tehditler; Başkalarına yönelik açık açık şiddet içerikli tehditler yayınlanamaz veya duyurulamaz.
  • Kanunsuz kullanımlar; Twitter hizmetleri kanunsuz amaçlar veya yasa dışı etkinlikler için kullanılamaz.
  • Twitter Rozetleri; Twitter’ın onaylanmış hesap, sponsorlu hesap gibi vermiş olduğu rozetleri kendi kafanıza göre kullanamazsınız. Arka plan görselinin bir parçası gibi kullanmak, sahte bir Twitter hesabında kullanımı gibi durumlarda hesabınız dondurulacaktır.

Buraya kadar tamam, fakat aklıma takılan bir nokta var. Birincisi başkalarına ait kişisel bilgilerin (adres, telefon, kredi kartı bilgisi, TC kimlik) paylaşılması yasak. Fakat Anonymous hack grubu bir süre önce hatırlarsanız devlet sitelerine saldırmış ve bu sitelerdeki kişisel bilgilerimizi public etmiştiler. Acaba Twitter onları neden kapatmadı? Ya da yemedi mi? Kim bilir belki de hiç kimsenin bu kurallardan haberi yoktur ve şikayet gelmediği için kapatmamış
olabilirler.

Değinmek istediğim bir diğer nokta ise Twitter’ın bazı özel hesapları doğruladığını biliyoruz. Bu hesaplara Verify Account şeklinde doğrulama için rozetler vermekte. Fakat herkese Verify Account şeklinde rozet vermiyor. Bu rozetin ihtişamına kapılıp kendi hesaplarına arka plan resimleri veya text olarak Verify Account (sahte) koyanları gördük. Acaba haklarında işlem yapılıyor mu? Demek ki birileri bir şeyleri kurcalayıp şikayet ya da bildirim yapmak zorunda… Eğer bu tarz bir şey yapıyorsanız hesabınız tehlikede demektir.

Gelelim bir diğer konuya Spam!

Twitter kullanıcılarını ve kendini spam mesajlar ve kötüye kullanımları engellemek için sürekli mücadele veriyor. Teknik istismarlar, sistemde açık bulunarak kullanıcılara zarar verilmesi gibi durumlar Twitter’ın affetmeyeceği ve kesinlikle altını çizdiği kırmızı çizgilerden bir tanesi… Aşağıdaki maddeler ise bu tarz Spam kuralları arasında yer alıyor.

  • Seri Hesaplar:  Zarar vermek, taciz etmek gibi amaçlarla açılan seri hesaplar, bazı hesapların popülaritesini artırmak için kullanılan seri hesaplar tamamen yasak. Twitter bu ihlali gördüğü zaman hesapları anında durduruyor. Bu durdurma (dondurma) kalıcı olarak getirilmekte.
  • Kullanıcı adı almak: Kafanıza göre sürekli kullanıcı adı almak da bir ihlal, hele ki 6 aydan uzun bir süre boyunca aktif olamayan ve etkinliği olmayan hesaplar Twitter tarafından haber verilmeksizin kapatılıyor. Başkalarının adına hesap açmak, birçok hesap sahibi olmak, satmak veya para kazanmak için hesap oluşturulması, başkalarının adına içerikler üretmek gibi amaçlarla alınan kullanıcı adları spam kriterleri arasında yer alıyor.
  • Spam davetiye; Kitlelere ulaşmak için sürekli aynı şekilde davetiyeler göndermek yasaktır. Bunun için Twitter.com’un adres defterinden kişi aktarma özelliği kullanılamaz.
  • Kullanıcı adlarını satmak;  Twitter ile anlaşma yapmadan yani Twitter’dan izin almadan bir hesabı başkasına satmak, takas etmek kesinlikle yasak.
  • Kötü amaçlı yazılımlar;  Kullanıcıların tarayıcısını, hesabını veya bilgisayarını bozmak ve onlara zarar verme amaçlı paylaşımlar, içerikler kesinlikle yasaklanmıştır.
  • Spam; Twitter hizmetlerini kullanarak kullanıcılara spam yapmak yasak. Fakat neyin “Spam” olarak kabul edildiği noktası Twitter’a kalmış. Twitter bazı davranışları spam olarak kabul ediyorken bazı davranışları ise spam olarak kabul etmeyebilir. Kısa sürede çok fazla kişiye ulaşmak için takip isteği göndermek,  otomatik yöntemler kullanarak insanları takibe almak, Twitter profilinizin popülaritesini artırmak veya takipçi sayısını artırmak için bir kişiye takip isteği gönderip, tekrar takibi bırakmak! gibi durumlar Spam olarak kabul edilmekte…
  • Takip ettiğiniz kişi sayısına oranla sizi takip edenler çok az sayıda ise…
  • Paylaşımlarınızın çoğu kişisel güncelleme yerine bağlantılardan oluşuyorsa (Linkler)
  • Yanıltıcı bağlantılar paylaşıyorsanız
  • Çok fazla kişi tarafından engelleniyorsanız
  • Hakkınızda bildirilen SPAM şikayetleri artıyorsa
  • Çok sayıda kopya içerik yayınlarsanız veya aynı hesapta çok sayıda kopya güncelleme yaparsanız (başkalarının güncellemeleri)
  • Popüler konularla ilgili çok sayıda ilgisiz güncelleme yaparsanız
  • Çok sayıda kişiye @cevap olarak birbirinin aynısı içerikler gönderirseniz
  • Bir hizmet ya da bağlantıya yönlendirmek için çok sayıda birbirinden alakasız kullanıcıyı listelere eklerseniz
  • Diğer kullanıcıların Tweetlerini kendi Tweetiniz gibi yayınlarsanız
  • Taklitler kullanarak takipçi satmaya kalkarsanız
  • Takipçi toplamak amacı ile hesaplar oluşturmak veya takipçi satın alırsanız
  • Size çok takipçi kazandıracağını iddia eden üçüncü parti siteleri kullanırsanız veya tanıtımlarını yaparsanız (kısa zamanda çok takipçi kazandırdığını iddia eden siteler)
  • Yanlış, yanıltıcı mesajlar gönderirseniz
  • Pornografik profil resmi veya arka plan kullanırsanız…

Bir nevi hesabınız tehlikede demektir. Birileri bu durumu Twitter’a yazar hesabınız da küt diye kapanabilir. Bu yukarıda saydığım maddeler gerçekten de önemli. Hele ki takipçi artırmak için Trending Topic listelerine saldırıp her konuda her şeyi söyleyen arkadaşların biraz daha dikkatli olması gerekiyor.  Takipçi satın almak, takipçi sayınızı artırmak için sahte hesaplar oluşturmak gibi birçok noktaya dikkat etmek gerekiyor.

Bir diğer konu ise Twitter limitleri…

“Twitter Kuralları” üzerine 5 yorum

  1. Aslında takipçi satın alan veya satan kişileri ihbar etmek lazım ki bu tarz şeylere kalkışmasınlar. Şu aralar forumlarda takipçi satan kişileri çok sık görmeye başladım.

    Yanıtla
  2. Hocam spam yedikden sonra bunun kurtuluşu var mi? Ben siyasi bir yazi yazdim ve bana spam attilar. Şu an sayfam açik ama ne takip ne tweet ne dm hiç bir şey yapamiyorum. Bunun kurtuluşu var mi?

    Yanıtla
  3. Peki twitter’ ın kendisini şikayet etmek üzere bir paylaşım yapmaya ne dersiniz? insanlara telefon numaranızı vermek zorunda değilsiniz diyerek zorla robot musun değil misin saçmalıklarıyla test etmek maksatlı telefon numarası doğrulaması istiyor ve hesapları geçici askıya alıyor ve yardım sekmesinden itiraz dilekçesi yazdığınızda dönmüyor ya da çok geç dönüyorlar. bu yasal mı? hayır.

    Yanıtla

Yorum yapın