Xiaomi Mi 5S İnceleme

Xiaomi Mi 5S İnceleme yapmak istediğim ürünlerden biriydi ve uzun bir süre teknoloji gündemini meşgul etmişti. Xiaomi’nin 2016 yılı amiral gemilerinden biri olarak karşımıza geldi. Xiaomi, bence Çinlilerin Apple’ı… Uzun süredir bu akıllı telefonu bekliyordum. Bir ay kadar önce de Mi 5S siyah renkli modeline sahip oldum.
Kutu İçeriği;
Özenle hazırlanmış kutu içeriğinden Mi 5S telefonumuz, şarj adaptörü, USB Type-C kablosu, kullanım kitapçığı ve sim yuvasını açmak için bir metal iğne ile birlikte geliyor. Şık bir kutu tasarımı var, ancak kutu içeriğinden kulaklık çıkmıyor. Cihazımız siyah, altın ve beyaz renkleri ile satışa sunuluyor.
Dış Kaporta;
Xiaomi Mi 5S kenarları yuvarlatılmış yekpare alüminyum kasa ile şık bir tasarıma sahip. Diğer modellerine bakarsanız cam paneller kullanılmaktaydı. Ancak Mi 5S modeli kendine has alüminyum kasa ile karşımıza çıktı. Özellikle de cihazı ilk defa gören birçok arkadaşımın ilgi odağı haline geldiğini söylemek isterim. Siyah renkli oluşu ile ekran kapalıyken masanın üzerindeki duruşu dikkatleri üzerine çekecek bir hava katıyor. Açıkçası beyaz ve altın renklerde bu karizmayı görmüyorum.
Ekranımız 5.15 inç boyutunda ve Full HD çözünürlük destekliyor. Ayrıca 600 nit parlalık seviyesine kadar çıkabiliyor. Bu sayede görüntüler çok net ve güneş altında ekran rahat bir performans sergiliyor. Ekran, açıldığında iyi bir görüntü performansı sağlıyor. Bu gibi telefonlara kıyasla 1080 x 1920 piksel çözünürlüğün oldukça mütevazi olduğunu söylemek gerekiyor. Benzer ekran büyüklüklerine sahip Samsung Galaxy S7 ve LG G5’e 1440 x 2560 çözünürlük desteklendini unutmayalım.
Diğer bir yandan ekran hassasiyetinde Mi 5S modellerimizde 428 ppi değerini görüyoruz. Bu da ekran üzerindeki görüntü kalitesinin üst düzey olduğunu gösteriyor.
Ekranımızın üst tarafında farklı renklerde uyarı sağlayan bildirim ledi, hoparlör yuvası, ön kamerası ve sensörleri konumlandırılmış. Alt kısımda ise hafif bir çukur şeklinde parmak izi sensörünü görüyoruz. Parmak izi sensörü aynı zamanda home butonu olarak kullanılıyor. Sağ ve sol kenarlarında ise standart Android navigasyon tuşlarımız dokunmatik olarak yerleştirilmiş durumda.
Xiaomi Mi 5S sağ yan kenarında açma / kapama tuşu ile ses tuşları konumlandırılmış. Bu tuşlar biraz fazla öne doğru çıkmış. Kullanırken sanki bir yere takılıp kopacak gibi bir izlenime kapıldığımı itiraf etmeliyim. Son bir aydır böyle bir sorunla karşılaşmadım ancak bu hissi de üzerimden atamadığımı için sizlerle paylaşmak istedim.
Sol kenara baktığımızda metal iğne ile açabileceğimiz sim kart yuvası görülüyor. Xiaomi Mi 5S çift hat destekliyor ve sol kenardaki yuvamız çift nano sim kart takılabilecek şekilde tasarlanmış.
Xiaomi Mi 5S akıllı telefonumuzun üst kısmında 3,5mm kulaklık girişi bulunuyor. Ancak Mi 5, Mi5 S Plus modellerinde dahil edilen kızılötesi Mi 5S modelinde yok. Evdeki klimayı, televizyonu ve uydu alıcısını kızılötesi özelliği ile önceki cihazım Mi 4W ile kontrol edebilmekteydim. Ancak diğer modellerinde bulunan kızılötesi özelliği maalesef ki Mi 5S modelinde bulunmuyor. Bu noktada beni birazcık üzdü. Akıllı telefonumuzun alt kenara baktığımız zaman iPhone’lardaki tasarıma çok benzeyen hoparlör deliklerini ve USB Type-C girişini görüyoruz. Gördüğümüz kadarı ile artık USB Type-C ile yolumuza devam edeceğiz.
Cihazımızın arkasını çevirdiğimiz zaman sol üst köşede çift led flaşa sahip ana kameramız konumlanıyor. Ortalara doğru ise dış ses mikrofon deliği dikkatinizi çekecektir. Alt kısımda ortada ise Mi logosu bulunuyor. Cihazımız kenarları yuvarlatılmış alüminyum kasaya sahip arka kısımın üst ve alt kenarlarında anten hatları ile ayrımlar farklı bir hava katıyor.
Tasarım genel hatları ile bu şekilde, üst ekran siyah renkli modelde bir bütün gibi duruyor ve karizmatik bir havası var. Elde rahat bir kavrama sağlanmış ve tek elle kullanabilirken herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Ancak alüminyum kasası sebebi ile birazcık kaygan gibi duruyor. Sanki telefon elinizden kayacakmış gibi bir his oluştu içimde. Gerçi yeni aldığımız telefonların hemen hemen hepsinde bu hissi yaşadığımı söyleyebilirim.
Cihazı bir aydır kullanıyorum ve birinde 40 cm mesafeden, diğerinde ise 80 cm mesafeden iki kere yere düşürdüm. İkisinde de şanslıydım çünkü parke zemine düştü ve herhangi bir hasar almadı. Kaygan dış yüzeyi ise bu düşmelerin asıl sebebi olduğunun altını çizmek istiyorum.
İnce ve Hafif mi?
Mi 5S 145.6 mm x 70.3 mm x 8.25 mm boyutlara sahipken, 145 gram ağırlık ile karşımıza geldi. Bu sayede 145 gram ile gayet hafif ve oldukça ideal boyutlarda olduğunu söyleyebiliriz.
Xiaomi Parmak İzi Sensörü
Ekranın alt kısmında home tuşu görevini de yerine getiren parmak izi sensörü dikkatinizi çekecektir. Hatta Mi 5S tanıtılırken mühendisler epeyli uğraştıklarını ve parmak izi sensörünün ultra olduğuna uzun uzun değinmiştiler. Herhangi bir atanmış yerleşik sensör gerektirmeyen ultrasonik sensörü, parmağınızı ekranın alt kısmına koyduğunuzda ultrason dalgaları ile daha hızlı ve daha doğru tarama yapılabiliyor.
İlk başlarda parmak izi sensörüne gıcık oldum. Tek bir parmağımı tanıttım ve sanıyorum ki hatalıydım. Öyle parmak izi okutmaya pek alışkın biri değilim. Soğuk havalarda veya ıslak elle kullanırken beni biraz gıcık etmişti. Ancak bu teorimi çürüttüm. Parmak izimi silip, tekrar tanıttığım zaman çok daha farklı sonuçlar aldım. Gerçi olay biraz da parmak izinizi tanıtırken başlıyor… Parmak izinizi robot gibi aynı derecede aynı şekilde tanıtmamanızı tavsiye ederim. Sensör hem çok hızlı çalışıyor hem de çok etkili! Bunu beklemiyordum…
Kaputu açalım!
Önceki modeline göre yüzde 10 daha hızlı olan son teknoloji Snapdragon 821 yonga setinin güç verdiği Mi 5S modelimizde 3 / 4GB LPDDR4 RAM seçenekleri sunuluyor. Kullanmakta olduğum model 3GB Ram, 64GB dahili hafızaya sahip. Performansı ise önceki akıllı telefonum Mi 4W’nin başarısını gölgede bırakıyor.
İşlemci tarafında dört çekirdekli 2.15 GHz saat frekansında çalışan bir canavar yani Snapdragon 821 yonga seti bulunuyor. Bununla birlikte 3 GB RAM ve 64 GB depolama alanı (veya 4 GB RAM ve 128 GB depolama alanlı) ile Android işletim sistemi ve MiUi arayüzünde üst düzey bir performans sergiliyor.
Depolama seçenekleri ise 64GB ve 128GB şeklinde karşımıza gelmekte. Son zamanlarda üretilen ara modellerde ise 3/4 GB Ram seçenekleri ile birlikte 32/64/128GB dahili hafıza seçenekleri de karşımıza çıktı.
Mi 5S modelimizde batarya kapasitesi de 3200mAh seviyesine yükselmiş. Böylece kullanım süreleri açısından artan yük telafi edilmeye çalışılmış. Kullanım tecrübelerime göre standart bir kullanıcıya 1,5 – 2 gün pil ömrü sunacaktır. Öyle iPhone’lar gibi yanınızda şarj cihazı bulundurmanız gerekmiyor. Benim gibi ileri seviye kullanıcıların ise bir günü rahatça çıkarabilmesini sağlıyor. Pilimiz USB Tip-C üzerinde QuickCharge 3.0 teknolojisini kullanılıyor. Bu sayede 30 dakika içerisinde kapasitenin %50’sini doldurabiliyorsunuz.
İşletimi arayüzü?
Xiaomi Mi 5S, Android 6.0.1 Marshmallow ile birlikte geliyor. Aynı zamanda MIUI 8 arayüzü ile mükemmel bir performans sağlıyor. Kendini kanıtlayan MIUI arayüzü, Android’in neredeyse her yönünün görünümünü, hissini ve davranışını değiştiren ve rahatlık sağlayan bir yazılım. Ancak birazcık performansa ihtiyacı var!
Bu noktada çekirdekler devreye giriyor. Android işletim sistemi yapısı gereği birden fazla uygulamayı çalıştırmak ve arka planda tutmaktadır. Birden fazla uygulamaya kendi uygulamalarınızı ve çift uygulama gibi MiUi arayüzünün özelliklerini eklediğiniz zamana sağlam bir donanıma ihtiyacınız olacaktır. Elbette ki Mi 5S bu ağır yükün altından kalbinde yatan güçlü donanımı ile rahatlıkla kalkıyor.
MiUi her zamanki gibi bizlere birçok yenilik, özellik ve kullanım kolaylığı sağlıyor. Çift uygulamalar yanı sıra ikinci arayüz kullanımı desteği ile de ileri düzey kullanıcılar için sıkı bir performans sağlıyor.
Resim çizme yeteneği?
Elbette ki Mi 5S resim çizme yeteneğine sahip değil. Ancak kamera tarafında bir çok değişiklik söz konusu. Zira daha önceki 16MP çözünürlüğünde kameranın yerine 12MP çözünürlüğünde ve daha büyük Sony IMX 378 sensörü kullanılıyor. Bu sayede karanlık ortamlarda performans da arttırılmış. (Aynı sensörün Google Pixel serisinde de kullanılması bekleniyor.)
Tasarım ve bazı donanım özellikleri ile Mi 5 modeline kıyasla daha iyi olsa da, kameranın Optik Görüntü Sabitleme Cihazı (OIS), maalesef ki bulunmuyor. Ancak Gorilla Glass 4 gibi birçok noktada iyileştirmeler karşımıza geldi.
Düşük ışıkta da, Mi 5s bol miktarda detaylarla mükemmel fotoğraflar çekebiliyor. Performansı düşük ışıkta Pixel kadar etkileyici olmasa da son kullanıcı için gayet ideal fotoğraflar çekiyor. Bence kamera tarafındaki tek eksiklik OIS olmaması…
Fotoğraf çekerken ellerinizi sabit tutmanız gerektiğini, titrememesi gerektiğini, aksi halde ortaya çıkan fotoğrafların bulanık bir görüntü ile karşınıza çıkacağını unutmayın. Evet OIS gerçekten de çok önemli bir ayrıntı!
Ön taraftaki kameramız Mi5, Mi5S ve 5S Plus modellerinde 4MP çözünürlüğü ile karşımıza geliyor. Oldukça güzel fotoğraflar çekebileceğiniz veya video kaydı yapabileceğiniz 4MP çözünürlükteki ön kameralarımız f/2.0 odak açıklığı sağlıyor. Buraya kadar bir farklılık yok.
Arka kameralara baktığımız zaman Mi 5S Plus 13 MP çözünürlüğüne sahip, çift kameralı ve fotoğraf çekimlerinde oldukça iddialı olduğu söyleniyor. Mi 5S modelinde ise 12 MP çözünürlükle ultra hassas bir kamera kullanılıyor. Fotoğraf çekiminde birazcık yetenekliyseniz güzel fotoğraflar ve 4K desteği ile videolar çekebilirsiniz.
Yani?
Xiaomi Mi 5s, Mi 5’e göre daha da iyileştirilerek mükemmel bir hale getirilmiş. Aynen iPhone 6 ile 6S arasındaki farklar gibi… Sınıfına göre çok daha gelişmiş bir deneyim sunmak için kalite, kamera ve performansı oluşturan tüm önemli alanlarda iyileştirmeler görüyoruz. Performans üst düzeye çıkartılmış durumda ve bununla birlikte sınıfındaki diğer cihazlara rahatlıkla kafa tutabiliyor. Yapmış olduğum Antutu testlerinde ise 3GB / 64GB modeli kullanmama rağmen 15. sıraya kadar yükseldiğini gördüm. İlk başlarda 64/128 modelleri ile karşımıza gelirken daha sonraları 32GB ve 6GB modelleri ile zengin bir çeşitlilik sağlamaya başladı. Diğer bir yandan da 3D Touch gibi özelliklerinin 128GB modeline özel olduğunu hatırlatalım.
Açıkcası şimdiye kadar kullandığım en iyi Android deneyimi olduğunu söylemek istiyorum. Hem MiUi arayüzü, hem de performanslı ile göz dolduran bir akıllı telefon… Canımı sıkan tek nokta ise kamera tarafındaki OIS eksikliği ve kızılötesi olmamasıydı.
Fiyatı mı? Donanım konusunda müthiş bir başarı gösterirken, fiyat konusunda da bizleri üzmüyor. 3GB / 64GB modelini 1.450TL’ye aldım. Böyle bir donanımda ve performansa Samsung, Sony gibi bilindik markalara yüklüce para ödeyeceğinize Xiaomi ile uygun fiyata stabil bir Android deneyimi sizleri bekliyor…
Kısacası beklediğime, aldığıma ve bu kadar yazı yazdığıma değen bir cihaz! Bir sonraki yazımda bol bol fotoğraf çekerek güzel bir galeri hazırlamayı da düşünüyorum. Ayrıca daha önceki Mi 5 Pro, Mi 5S ve Mi 5S Plus farkları başlıklı yazıma da bir göz atabilirsiniz.
BU YAZIYA YAPILAN YORUMLAR