Yersiz Mail Yaani?

Yersiz arama motorumuz Yaani‘den sonra geçenlerde yersiz yere ortaya çıkan YaaniMail ile tanıştık. İş yoğunluğum nedeni ile biraz geç gördüm ve geç yazabiliyorum. Hoş 2 gün erken 2 gün geç çok önemli değil… Önemli olan bize lanse edilen ile gerçeği öğrenebilmek değil mi?

Yersiz yere karşımıza çıkan Yersiz ve Milsiz Arama Motorundan sonra gelelim Yersiz Mail servisimize!

Sayın Aytaç Tansuğ, YaaniMail’i bizlerle tanıştırdı. Basın lansmanına, açıklamalara baktığım zaman…

Yabancı e-postalardan rahatsız olduklarını, bu konuya odaklanarak Yerli ve Milli E-posta çözümü geliştirdiklerini anlatıyor. Sonrasında ise dünyanın mail servislerinden biri olacağını belirtiyor. Kendi veri merkezlerimizde kullanabileceğiz ve Türkiye’nin datası Türkiye’de kalacağının altını çiziyor.

Türk Mühendisleri Tarafından Geliştirildi… Yerli ve Milli E-posta Servisimiz…

Kısacası diyor ki, biz geliştirdik ülkenin milli kaynakları ile yerli ve milli olarak yaptık. Buyurun kullanın!

Bunu ben değil, Turkcell’in Genel Müdür Yardımcısı söylüyor!

Yerli ve Milli Kavramlarına bir göz atalım mı?

Yerli kelimesi TDK’da; “Yurt içinde yapılan veya bir yurdun kendine özgü niteliklerini taşıyan” şeklinde tanımlanıyor.

Örnek; “Yerli halıları gördüm, koyu sıcak kırmızılarla diri maviler ağır basıyordu.”

Milli kelimesi TDK’da; “Milletle ilgili, millete özgü, ulusal” şeklinde tanımlanıyor.

Örnek; “İstiklal Harbi’nde millî duyguları aksettiren ümit ile dolu yazılarını hâlâ unutmadık.”

Kısacası “yerli ve milli” kelimelerini bir araya getirirsek “Milletimize özgü, yurt içerisinde üretilmiş ve yurdumuzun kendine özgü niteliklerini taşıyan ürünler” şeklinde tanımlayabiliriz. Peki son 5 yılda karşımıza çıkartılan “yerli arama motoru, yerli Messenger…” sizce ne kadar bizi, biz Türk halkını, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını anımsatıyor?

Elbette ki günümüz teknoloji dünyasında %100 yerli ürün üretemeyiz. Üretmenin de pek bir manası yok! Ancak %90, %80 oranda, en kötü %51 oranda yerlileştirmek, kontrol altına almak ve millileştirmek zorundayız. Burası hepimizin ortak görüşü ve isteğidir.

Birileri devlet büyüklerimizden duymuş olduğu bu kelimeleri alıp, yabancı ürünlerin etiketlerini değiştirerek yersiz bir şekilde karşımıza çıkarıyor. Birileri koskoca devlet büyüklerimizin bu konudaki ciddiyetini ve özverisini boşa çıkartıyor. Birileri…

Birileri sizce yerli ve milli kelimelerinin içini boşaltmıyor mu?

İlk iş olarak altyapısını merak ettim. Çünkü Turkcell’in Genel Müdür Yardımcısı Sayın Aytaç Tansuğ bu noktaya vurgu yapıyordu.

Biraz kurcaladım ve Twitter’a baktım. Sağ olsun Hüseyin Mert zaten konuya güzel bir açıklama getirerek altyapı hakkında bize ufak bir ipucu vermiş.

curl -v https://api.yaanimail.com

Adam haklı! Türkcell geliştirdiyse helal olsun, header bilgilerine baktığımız zaman altyapı olarak SMTPIO kullandıklarını tespit ediyor. Kısacası Turkcell’in geliştirdiği bir hizmet değil! Turkcell olsa olsa HTML geliştirir ancak 🙂

Peki Nedir Kimdir SMTPIO?

SMTP I/O, e-postayı bir sonraki seviyeye taşımak için yenilikçi özellikler sunan, müşterilere ve iş ortaklarına e-posta altyapılarını herhangi bir zamanda herhangi bir seviyeye ölçeklendirme olanağı sağlayan bulut tabanlı bir barındırma platformudur. Bu platformun global tarafı. Türkiye’de ise Uzman Posta olarak tanıyoruz.

Uzman Posta; tamamı Türk mühendisleri ile geliştirilmiş servis altyapısını ve istisnasız tüm müşteri verilerini Türkiye’de barındıran Uzman Posta, kamu kurumları ve bu kurumlar ile çalışan özel şirketler için getirilen zorunluluklar başta olmak üzere Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile çerçevelenen yeni mevzuata tam uyumludur. Uzman Posta üzerinde barınan tüm e-postalar ülke sınırları içerisinde ve yüksek güvenlik katmalanlarına sahip depolama alanlarında saklanır. Tüm mevzuat güncellemelerini yakından takip eden regülasyon ekibimiz sayesinde olası güncellemelere en hızlı adaptasyon garantimiz altındadır.

Evet SMTP I/O şirketini tanımayabilirsiniz veya yabancı gelebilir. Ancak Türkiye’den çıkmış takdir edilesi Türk Mühendislerin bir girişimi olarak görmemiz gerekiyor. Türkiye’de onları Uzman Posta olarak tanıyoruz.

Gördüğüm kadarı ile YaaniMail, Postix ve Zimbra altyapısı kullanılarak SMTP I/O tarafından geliştirilen bir hizmet olarak karşımıza geliyor. Evet, yerli bir hizmet ve Türk mühendisler tarafından geliştirilmiş.

Peki Turkcell Ne Yapmış? Ne yapacak arayüz tasarlamış. Sağ olsun Turkcell mühendisleri oturmuş basit ve kullanışlı bir arayüz geliştirmişler. Evet yalnızca bir arayüz geliştirmişler! Sanıyorum ki Angular JS, NUXT, Bootstrap 4 gibi teknolojiler kullanılmış. Amma ve lakin onu da becerememişler. Çünkü ilk karşımıza çıktığında bir sürü hata tespit ettik. Bu kadar uğraşacaklarına direk SMTP arayüzünü koysaymışlar daha verimli çalışırdı 🙂

SMTP I/O şirketinin kurucuları Gökalp Çakıcı ve Mehmet Avcıoğlu olarak görülüyor. Aynı zamanda bu iki kişi Uzman Posta’nın da sahibi. Valla helal olsun, adamlar güzel bir girişim ortaya koymuş ve bunu globale taşımışlar. Türkiye’de Uzman Posta olarak kurum ve kuruluşlara e-posta barındırma hizmeti sundukları gibi SMTPIO isimli ABD şirketlerinde de bu işi globale taşımış ve çatır çatır işleyen bir servis haline getirmişler.

Ne kullandıkları çok da önemli değil, önemli olan bize bunu yerli ve milli olarak lanse ettikten sonra ortaya çıkan gerçekler değil mi?

Şimdi Turkcell bunu alıp, bize… “Türk Mühendisler tarafından Türkiye’de geliştirildi. Yerli ve Milli olarak geliştirdik (*biz geliştirdik)” derse kusura bakmasın Twitter’da insanların isyanını ve tepkisini çekersiniz.

Kalkıp, gerçekleri söyleseniz biraz şeffaf olsanız, yerli ve milli kelimelerinin içini boşaltacağınıza adam gibi açıklama yapsanız ölür müsünüz?

İşte takıldığımız nokta bu değil mi?

Yerli arama motoru dediler, Google tabanlı yabancı bir servisi önümüze çat diye koydular. O zamanki tepkimiz de bu değil miydi? Şimdi de Yerli ve Milli diyorlar önümüze SMTP I/O tarafından geliştirilen bir servise arayüz giydirerek koymuyorlar mı? Kimse kusura bakmasın! Bunu yapıyorsanız bu tepkileri de hak ediyorsunuz. Rezil de olursunuz, rüsva da…

Turkcell ne diyor?

Gururla Türkiye’de yapıldı!

Tüm ekibimiz Türkiye’dedir. E-postalarınız, Türkiye’de bulunan yüksek güvenlikli veri merkezlerinde kendi sunucularımızda saklanır.

Türkiye’yi YaaniMail ile tanıştırmaktan ötürü büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, Turkcell olarak Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın prensibiyle yerli dijital servislere devam ettiklerini dile getirdi.

Evet Türkiye’de yapıldı. Uzman posta ile gurur duyuyoruz. Ancak Turkcell geliştirmedi. Arayüz eklemeye çalıştı… Onu da kervanı yolda düzer gibi yolda düzmeye çalıştılar.

Özellikleri?

Bireysel kullanıcı için ücretsiz bir seçeneğe sahip olacak olan YaaniMail, bireysel kullanıcı için 2 GB’lık bir kotaya sahip. Sade bir tasarıma sahip olan YaaniMail, hem mobil uygulama hem de masaüstü tarafında mavi ve beyaz renklerinin ağırlıkta olduğu tasarımlar kullanıyor.

Şu an için YaaniMail ile 50 MB büyüklüğünde dosyalar gönderebildiğinizi ve aynı anda 50 farklı e-posta adresine mail atabileceğinizi de ekleyelim. Bunun yanı sıra kurumlara yönelik ücretli bir servis de sunacak olan YaaniMail, kurumların isteğine göre kurumun kendi domain adının uzantısı ile veya @yaani.com uzantısı ile e-posta servisi sunacak. YaaniMail kullanıcılarının bilgisi ise Turkcell’in veri merkezlerinde depolanacak.

…bla bla bla!

Yahu arkadaşım sene olmuş 2020 alternatiflerin hayvan gibi alan sunuyor. Sen kalkmış 2GB diyorsun. Maksimum 50MB büyüklüğünde dosya saklanır diyorsun rakiplerin GB’ları aşmış durumda değil mi?

İnsanlar seni kullansın, senden faydalansın sen de bunun ekmeğini ye… Amenna buna itirazım yok. Amma ve lakin neden seni kulllansınlar sorusu aklıma geliyor.

Neden Gmail, Yandex, Mail Ru, bla bla bla dururken seni kullanalım?

Yerli olduğun için mi yoksa yerli diye çakma arayüz kullandığın için mi? Niye mi yersiz? İşte bu yüzden yersiz… Niye mi yersiz? Kendileri geliştirmiş gibi yaptıklarından… Niye mi yersiz? Doğru düzgün insanlara bir servis sunmak yerine Yersiz Arama Motoru gibi yersiz bir arayüz geliştirdikleri için…

Bu gidişle sizi -aktif- olarak kullanacak adam sayısı çok da olmayacaktır. Hoş bir hışımla herkes üye oldu da… Altı ay sonra bakın bakalım aktif kullanıcı sayınız ne alemde olacak? Biraz inovatif olun, biraz proaktif olun, biraz yenilikçi, biraz farklı, biraz özellikleri ile öne çıkan, biraz yerli birazcık da milli olun yeter diyeceğim ama bir gülme geliyor 🙂

Neyse bu girişimde alt yapı sağlayan Uzman Posta mühendislerine teşekkür etmeden geçmek istemedim. Adamlar gerçekten yerli…

Turkcell mi? Olsa olsa yerli çakması olur!

“Yersiz Mail Yaani?” üzerine 8 yorum

  1. İlk günler web sitelerinden verilen adres com.tr’den girilemiyor com’dan giriliyordu. Ayrıca geldiğimiz 2020 yılında toplam 2 GB gibi komik bir alan veriyor.

    Yanıtla
  2. Dikkate alınacak bir yazı olmamış. Ayrıca yersiz kelimesi ile anlatm bozukluğu oluşturmuşsunuz. Bir de turkcell tim de bir zamanlar çalışıyordunuz da kovdular mı hocam. Turkcellin son zamanlarda bu sektörde bir varolma çabasi mevcut. Ülkenize ve milletinize turkcell den kat be kat fazla kıvanç getirmişte “yahu kardeşim bu iş böyle mi yapılır” afra tafralarında bir uslup olmuş. Beğenmedim.

    Yanıtla
    • Bence yanlış düşünüyorsun Mehmet. Bu millet samimi bir biçimde gösterilen her çabayı takdirle karşılamıştır. Burada Hamza’nın dikkat çektiği şey samimiyet yoksunluğu. Samimiyetsiz olursanız sizi böyle eleştirirler demek istiyor. Aslında bir nevi kızım sana söylüyorum gelinim sen anla misali. Kısacası gerçekten dikkate alınması gereken bir yazı. Ama olsun varsın dikkate almasınlar. Bu sefer de millet onları dikkate almaz.

      Gelelim meselenin özüne ve kendi yorumuma. Turkcell öyle ya da böyle gerçekten iyi işler yapmak için uğraşıyor(Yaani beceremiyor 🙂 ). Sorun şu ki Hamza’nın dediği gibi insanlara yerli ve milli söyleminin dışında bir gerekçe de sunmalısın. Örneğin bizim iha’larımız yurt dışına yerli ve milli diye mi satış yapabiliyor. Hayır tabi ki.

      Mesela Bip’e gelelim. O kadar hantal bir yapısı var ki. Kendi servislerini gözümüze sokmak için elinden geleni yaparken kullanıcıları kendinden uzaklaştırıyor. Yoksa niye bizim de WhatsApp alternatifimiz olmasın. Hatta ondan daha iyi bazı özellikleri ondan önce sunmuşken. Ama ilk kullandığım zamanı hatırlıyorum servislerin mesajları normal sohbetlerle karışıyor diye kullanmamıştım. Sonra bu hatalarını kısmen düzelttiler. Yaani servis mesajları ayrı bir sekmeye alındı ama yine de rahatsız edici bir durumda. Öncelikle sekme değil tuş haline getirilmeli. Ayrıca servis mesajlarının bildirimleri de çok rahatsız edici. Bildirimleri de normal mesaj bildirimlerinden ayırmaları gerekiyor. Zaten gün içinde bir sürü mesaj ve bildiri yağmuruna tutulmuş insanları bir de kendi bildirimleri ile rahatsız etmemeli.

      Daha fazla şey yazılabilir ama inan yazmak istemiyorum. Çünkü Hamza’nın dediği gibi samimiyet önemli. Samimiyet olmadıktan sonra benim eleştirmemin de bir anlamı kalmıyor.

      Bu arada bir yorumda bir arkadaşımız eDevlet üzerinden ePosta hizmeti olmalı diye yazmış ki bende daha önce farklı yerlerde aynısını yazmıştım. Benim asıl ePosta hizmeti beklentim eDevlet kanalından. Devletin [email protected] gibi bir ePosta hizmeti sunması ve bu hizmetin istenir ise diğer yerli ePosta hizmetleri ile bağlanabilmesi. Yani diyelim ki gerçekten güzel bir yaani ePosta hizmeti var. [email protected] adresine gelen tüm ePosta’lar dışında bir de [email protected] adresine gelen ePostalar da benim yanii ePosta kutuma düşmeli. Devlet tüm bildirimleri ve tüm efatura gibi resmi bildirimleri turkiye.gov.tr ePosta hizmetinden alınabilmeli. Ben örneği yanii üzerinden verdim ama başka yerli ePosta hizmelteri de çıkarsa aynı şekilde yapılabilmeli.

      Yanıtla
  3. Bence çok yersiz bir yazimi yorum bilemedim arkadasim adamlar yapmis bi gelistirme sureci olacaktir hatalar cikacaktir ve illaki bu hatalar duEltilecektir tabiki elestirilebilir umarim yaptigin elestiridir katiliyorum fakat bu kadar da ezmek bence yersiz sonucta

    Yanıtla
  4. Yazıda bahsedilen konular doğru. Yaani veya diğer birçok arama motoru girişimi “Yerli – Milli” vurgusu ile piyasaya sürülüyor. Ancak büyük oranda yabancı arama motoru API’si veya alt yapısı kullanılıyor. Bu tarz girişimler yanlıştır, demek doğru mu bilmem ama “Yerli – Milli” vurgusu ile toplumun öz duygularını istismar etmek pek doğru değil ki, bu konuda yazar Hamza Beye katılıyorum.

    Fakat diğer bir yandan bakacak olursak; sıfırdan kendi arama motorumuzu geliştirmeye yönelik birçok girişi de var ancak yeterli yatırım ve destek olmadığı için bilmiyoruz. Peki bu sıfırdan kendimizce, özgün yaptıklarımız ne denli kullanışlı? Bu tarz arama motoru girişimlerinin bu çağda doğrudan piyasaya sürülüp, başarılı olması adeta imkansızdır. Bu yüzden böyle bir gelişimde illaki mevcut gelişmiş sistemleri kullanmak akıllıca olacaktır. İlerleyen süreçte kendi alt yapı ve verisini oluşturdukça özgünleşecektir.

    Ayrıca yerli-milli bir arama motorundan ziyade bizim küresel çapsa bizi temsil edecek kapsamlı arama motoruna ihtiyacımız var. Alt yapısı ve teknilojisi ne olursa olsun, bu piyasada pastadan pay alıp, ülkemize bir getiri sağlayabilecek bir arama motoru oluşturabilirsek, milli ve yerli sıfırdan yapılmış bir arama motorundan çok daha iyi olacaktır, diye düşünüyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın