Xperia Z Ultra İnceleme -2

xperia-z-ultra-smartwatchXperia Z Ultra incelememize kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Xperia Z Ultra Suya Karşı Dayanıklı!

Xperia Z Ultra’nın en önemli özelliği de suya ve toza karşı dayanıklı olması. Xperia Z Ultra, IP58 sertifikasına da sahip. Bu sertifika sayesinde Xperia Z’den daha güçlü bir su direncine olduğunu söyleyebiliriz.

Dikkat; Su geçirmez değil! Suya karşı belirli bir mesafe ve basınçta dayanıklık! Su geçirmez diyerek denizin dibine cihazınızı göndermeyin! Cihaz, yaklaşık olarak 1 metre ve yarım saate kadar suya karşı dayanıklı. Altını çiziyorum. Su geçirmez değil! Daha derin mesafelerde ya da yüksek basınçlarda cihazınız su alabilir! Yine de Xperia Z’ye göre çok daha dayanıklı olarak imal edilmiş.

Gönül rahatlığı ile musluğun altında cihazınızı yıkayabilirsiniz!

xperia-z-ultra-waterresistant   xperia-z-ultra-think   xperia-z-ultra-on-arka

Ufak bir kızım var. Tablet ve telefonlarla oyun oynamasını çok seviyor. Hele ki yemek yerken, oyun hamuru ile oynarken, boya yaparken… Sonrasında cihazın ekranı yapış yapış olabiliyor.

Cihazınızı gönül rahatlığı ile musluğun altına sokup, orasını burasını ovarak yıkamak! Müthiş bir keyif…

Güçlü bir donanım, müthiş bir performans!

Android işletim sistemini sıkı performansta kullanmak müthiş bir keyif. Düşük ve orta seviyedeki akıllı telefonlarda, hele ki aynı anda birkaç uygulama açtığınız zaman Android işletim sistemi cihaz kullanımınızı zehir edebiliyor! Fakat, sıkı bir donanımda müthiş bir performans altında kullanmak size Android’i sevdirecektir.

İçindeki canavar; Qualcomm Snapdragon 800

Şuan için dünyanın en hızlı mobil işlemcisine sahip olan Xperia Z Ultra üzerinde Qualcomm’un Snapdragon 800 işlemcisi kullanılmış ve 2.2 GHz saat hızında çalışıyor. Böyle bir işlemci ile Android işletim sistemini kullanmak size büyük bir keyif verecektir. Hele ki aynı anda birkaç uygulama açık kalıyorsa, tekleme ya da takılma gibi sorunlar hayatınızdan silinip gidiyor…

xperia-z-ultra-Dock   xperia-z-ultra-cokluxperia-z-ultra

Ayrıca Xperia Z Ultra’da Krait 400 çekirdeğine yer verilirken, grafik işlemleri için Adreno 330 GPU’su  kullanılmış. Elbette ki böyle güçlü bir işlemciye 2 GB DDR3 RAM ve 16 GB dahili hafıza eşlik ediyor.

Neredeyse bir dizüstü kadar güçlü!  Dört çekirdek işlemci, iki GB Ram ve Adreno 330 ekran işlemcisi…

xperia-z-ultra-arka-kalemBüyük kapasite tercih edenler de unutulmamış. Yukarıda söylediğim gibi cihazımızın sağ kenarındaki microSD yuvası ile, hafızamızı artırabiliyoruz.

Xperia Z Ultra’da Android 4.2.2 Jelly Bean işletim sistemi yer alıyor. İşletim sistemi yine Sony Mobile’ın özel uygulamaları ile kurulu olarak karşımıza gelmekte. Yakın bir zamanda da Android 4.3 güncellemesi geleceğini düşünüyorum.

Tek dikkatimi çeken negatif etkeni, kamerasında flaş olmaması olarak söyleyebilirim. Kameramız daha iyi bir performans sunabilirdi. Yine de gündüz çekimlerinde ideal ölçülerde bize kaliteli fotoğraf ve video çekimi sunuyor.

Gelelim pil performansına!

Xperia Z Ultra içerisinde bu kadar hafif olmasına rağmen, 3050mAh’lik bir batarya bulunuyor. Devasa ekranını ve yüksek performansını bu batarya destekliyor. Snapdragon 800 işlemcisi ve 2GB Ram hafızası ile güçlü bir performansı bizlere sunabiliyor. Güç tüketimini dengelemek ve pil performansını artırmak için yine Sony’nin bir teknolojisi olan Stamina modunu kullanabiliyorsunuz.

Açıklanan bilgilere göre Xperia Z Ultra 16 saat 3G’de telefonla görüşme imkanı sunuyor. Bekleme süresi de gayet ideal. Fakat yoğun kullanımlarda, oyunlar gibi sıkı uygulamalarda gün sonunu getirmek biraz zor olabilir. Bu yüzden pil tasarruf modlarını kullanmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.

Teknik Özellikler:
İşlemci: Qualcomm Snapdragon 800 2.2 GHz
Ekran: 6.44 inç Truliminos Full HD LCD ekran (342ppi piksel değerinde)
Grafik İşlemci: Adreno 330
Bellek: 2 GB
Hafıza: 16 GB (microSD hafıza kartı yuvası ile artırılabiliyor)
İşletim Sistemi: Android 4.2.2 Jelly Bean
Kamera: 8 Megapiksel ExmorRS, Full HD video / 2 Megapiksel + Full HD video
İncelik: 6.5mm
Ağırlık: 212 gram
Bağlantılar: WiFi 802.11 AC, HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps; LTE, Cat4, 50 Mbps UL ve 150 Mbps DL desteğine ek olarak; Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS / GLONASS ve DLNA
Batarya: 3050 mAh

Sonuç olarak, Xperia Z Ultra ile bir kaç haftalık deneyimim, düşük ışıkta kamera kullanmayanlar, büyük telefon sevenler, performansı hissetmek isteyenler için sıkı bir canavar! Yalnız bu cihazı tek elle kullanmak biraz zor! Bir nevi tablet gibi düşünebilirsiniz. Sonuçta ekranı size farklı bir deneyim sunacaktır.

Ayrıca bu kocaman ekranda Asphalt gibi bir oyun oynamanızı istiyorum. Akıllı telefonlarda oyun oynamak mı? Fabletlerde bir başka oluyor…  Donanım olarak Xperia Z1 ile aynı fakat büyüklük olarak çok farklı! Piyasadaki diğer büyük ekranlı cihazlara göre hem çok hafif hem de çok büyük bir cihaz. Yalnız yanınızda taşımak da sorun olabilir. Öyle akıllı telefon gibi iç veya arka cebinize koyarak taşımanız zor. Ancak büyük bir cebiniz olması gerekiyor. Gerçi fiyatı büyük, alanların büyük cepleri de vardır 🙂

Gerçi bu cihazı alacaksanız Sony’nin SmartWatch ürünü ile birlikte kullanmanızı öneririm. Bu sayede fabletiniz çantanızda, bildirimler kolunuzda olacaktır…

Su ve toza karşı dayanıklılığı ile beni benden aldı. Denediğim ilk Fablet (Phablet) olan Xperia Z Ultra ile geçtim su altında fotoğraf veya video çekmeyi, musluğun altına tutup, telefonu yıkamak! Gerçekten de müthiş bir keyif…

Aşağıdaki ise, Sakarya’da alabalık tesislerinde çektiğim küçük bir deneme videosunu görebilirsiniz.

Su altında kamerası ile video çekmek istiyorsanız, öncelikle kamerayı açıp, sonra suyun içerisine sokmanızı tavsiye ederim. Çünkü su ile temasında dokunmatik yüzey işe yaramıyor. Sudan çıkardığınızda ise ekrandaki suyu temizleyene kadar dokunmatik ekran farklı dokunuşlar hissettirebilir 🙂

Umarım Sony böyle teknolojilerini bekletmeden, uğraştırmadan deneyimletmeye devam eder…

Yorum yapın