Başkan Adaylarına Sosyal Medya Tavsiyeleri -2

evet-hayir-oylama

Belediye başkan adaylarına sosyal medya tavsiyeleri yazımın ikinci bölümü ile devam ediyorum…

Twitter geyik, Facebook çoluk çocuk demeyin!

Bir şekilde bu platformlarda konumlanın, eğer bilmiyorsanız bilen birilerinden danışmanlık alın! Kimilerine göre Facebook ergen takımının yuvası, kimilerine göre sözlükler çöplük…

Değil arkadaşım! 

Sen sözlükleri değerli bir mecra olarak düşünüp, sıkı bir fikirle kullanırsan, sen Facebook’u değerli bir mecra görüp, iyi bir fikirle başlarsan emin ol, çöplüğün içerisinden müthiş bir kâr elde edebilirsiniz. İnternet dünyasının %90’ı çöplük diye hepten çöpe mi atmak gerekiyor? Bu saydığımız mecralar milyar dolarlar kazanıyorken, siz nasıl olur da bir kenara atarsınız? Kullanın, aktif olun ve insanlara özellikle de hedef kitlenizi değerli kılacak paylaşımlar yapın…

Facebook’ta profil değil, fan sayfası açın!

Birçok aday adayının Facebook profilini gezdim. Halen daha adamların profil sayfası üzerinden arkadaşlık teklifi gönderdiğine inanabiliyor musunuz? Yahu madem bilmiyorsunuz bir bilene gidip danışın değil mi? Ya da danıştığınız adamın yeterliliğini sorgulayın değil mi?

Profil sayfası üzerinden seçim kampanyası mı yürütülür? Sonra deli dana gibi dolaşırsınız ortalıkta! “5.000 arkadaşım var artık yükselmiyor acaba niye?”

İlla ki Twitter’a 10.000 USD bayılmaya gerek yok!

Sıkı, yaratıcı bir fikirle Twitter’da aktif olun yeter… Profil resminizin yanına “onaylanmış hesap” ikonu koysunlar diye boşa para harcamayın! İyi bir fikir, iyi bir sosyal medya yönetimi her zaman “onaylanmış hesap ikonundan” karizmatik duracaktır… Elbette ki reklam alın, elbette ki reklam kullanın! Fakat bunu sadece ve sadece onaylanmak ya da 2-3 saatlik Trend Topic olmak için yapmayın!

O reklam bütçesini doğru bir kurgu ile harcayın!

Doğru hedef kitleye, doğru lokasyona, doğru iletişime harcayın. Takipçi kasmak yerine, etkileşim sağlayacak, sizin hakkınızdaki konuşmaları pozitif yöne çekecek reklamlar üzerinde kurgulayın!

Allah Rızası için doğru düzgün adamlarla çalışın!

Twitter’da sizi Trend Topic yapacağız, Twitter’da sizi yüz binlerce kişi takip edecek, Twitter’da sizi fenomen yapacağız, Twitter’da sizi konuşturacağız diyenlere inanmayın! Bel bağlamayın!

Sosyal Medya Çakallarından Uzak Durun! Kendilerini çok iyi pazarlarlar ona göre…

Twitter’da etkileşim kazandıracak, halk ile sıcak bir iletişim kurmanızı sağlayacak, Twitter’da sizi konuşturacak, konuştururken de pozitif yönde konuşturacak fikirlere paranızı harcayın… Sizi Trend Topic listesine sokacağız diyenlere bunu sorun!

Asla unutmayın, en çok Tweet atan değil! En çok el sıkışan kazanır!

Trend Topic olduğunuzda hakkınızda binlerce Tweet paylaşılır. 

Üç kuruşa sizi Trend Topic’e sokmak için sahte ve spam mesajlar atanlar mı daha iyi? Yoksa hakkınızda 2-3 bin Tweet paylaşımı yaparak, olumlu yönde konuşturan, size değer katacak, iletişiminizi güçlendirecek fikirler mi önemli? Önce bunu kavrayın!

Trend Topic’e girelim?

Eee? 3bin Tweet atılmış 2 bin tanesi spam, bin tanesi de küfür? Hiç girmeseydin daha iyiydi? Gidin o parayla belediye sınırları içerisine 100 tane fidan dikin daha çok oy toplarsınız!

Aman ha XYZ Belediye Başkan Aday Adayı gibi insanlara karşı olan samimiyetinizi, yaratana yaratandan ötürü hoş gördüğünüzü, Range Rover’dan inerken söylemeyi unutun!

Aklınızdan bile geçirmeyin! Hele videosunu hiç çekmeyin! Yapmacık işlerden kaçının! Alışveriş yaparken cebinizden para çıktığını gösteren bir videoyu insanlara izletin! Range Rover’ı halkın gözüne sokmayın…

Paylaşacağınız tüm Tweetlerin her yönü ile yorumlanabileceğini aklınızdan çıkarmayın!

Malum Twitter 140 karakter, bazen bir şeyler anlatmak için yetmiyor. Kısa cümleler, hatta eksik, yüklemsiz, öznesiz cümleler kuruyoruz.

Kurduğunuz cümlelere dikkatlice bakın! Defalarca okuyun, sizin bakış açınız değil de, cümleyi okurken size laf sokmak için yırtınanların bakış açısını da düşünün!140 karakterde kurduğunuz o cümleleri bir ucundan tutup, başka manalar katabilirler.

Yazım hatalarına dikkat edin!  

Siz ki koskoca belediye başkanı olmak için karşımıza geliyorsunuz. 140 karakterlik kısacık bir anlatımda -de -da ekini ayırmıyorsunuz! Emin olun -de -da ekine çok fazla insan dikkat ediyor!

Bazı sosyal medya uzmanları Twitter’ı siz kullanın diye ısrar edecektir. Daha sıcak bir iletişim, daha doğru bir yaklaşımdır. Fakat acele ile paylaşacağınız Tweetler, anlatım bozuklukları, 140 karaktere sığdırmak için yırtındığınız cümlelerdeki imla hataları size değer katmaz! Aksine sizden birçok değeri alıp, götürür…

Sosyal Medya Takibi yapın!

Hakkınızdaki konuşmaları inceleyin. Ne kadar konuşuluyorsunuz, kaç kişi sizi tanıyor, hangi platformlarda konuşuluyorsunuz? Hakkınızda konuşanların ne kadarı pozitif?

Rapor alırken 50 bin kişi sizi Twitter’da konuşuyor…

Eee bunların 47 bin tanesi negatif ise ne olacak? İyi bir şey mi bu? Sorusunu sorun!

Sosyal Medya’ya girmeden önce sosyal medya takibi hakkında önce sizin adınıza konuşanları tespit edin. Onlar sizin adınıza neler konuşuyor? Ne söylüyor? Sonra halkı dinleyin! Hakkınızdaki konuşmalar hangi platformlarda daha çok? Hangi platformlarda yoksunuz? Bunları öğrenin, stratejilerinizi bu verilere göre hazırlayın!

Devamı bir sonraki yazımda…

“Başkan Adaylarına Sosyal Medya Tavsiyeleri -2” üzerine 2 yorum

  1. Adayın Range Rover’lı reklamını unutmak mümkün değil,merak ettiğim çektikten sonra izleyip insan yayınlamaktan kendi bile vazgeçer 🙂 Akıllarda kalma açısından güzel taktik.Reklamın iyisi/kötüsü olmaz diye bir değerlendirme yapsak ?

    Yanıtla
  2. Online marka yönetimini iyi yapamazlarsa; ergenler gibi ne yediklerini ne aldıklarını gösterirlerse işleri zorrr..
    Okullarda neleri iyileştirdiklerini her hafta bölgelerindeki bir okul ,bir ihtiyaç sahibini vs bir derece biz de kim bunlar diye düşünürüz?

    Yanıtla

Yorum yapın