Baz İstasyonu Sorunsalı!

Uzun bir süredir düşündüğüm ancak yazmaya vakit bulamadığım bir konudan bahsetmek istiyorum. Baz istasyonları, operatörler, 4.5G ve günümüz Türkiye teknolojisi…
Baştan uyarayım bu yazdıklarım kişisel görüşlerimdir. Burası bir blog ve ara sıra yaptığım gibi kişisel görüşlerimi ve izlenimlerimi paylaşabiliyorum. Yanlış ya da eksik bir taraf görüyorsanız yorum kutucukları her zaman açıktır…
4.5G karşımıza çıktı çıkalı Vodafone, Turkcell ve 15 yıllık operatörüm Aria (sonra Avea, sonra Turk Telekom) için birçok test yapıldı. Hatta 4.5G teknolojisi aktif edildiği ilk saatlerde birçok takipçimden gelen bildirimlerle operatörlerin farklı lokasyonlardaki hız limitlerine de 4.5G galerimde yer vermiştim.
Ülkemizde 4.5G lisanslarının verilmesi ile başlayan bu teknoloji operatörler arasında hızla yayılmaya ve rekabete dönüşmeye başladı. Servis sağlayıcılardan Turkcell, Vodafone ve Turk Telekom bu teknolojinin alt yapısı için Çin’lilerin ürettiği baz istasyonlarını kullanıyor. Malumunuz ülkemizde Huawei bu konuda bir hayli yaygınlaşmaya başladı. Uzun bir süredir 3G modemlerini dahi kullanmaktayız. Hatta üç operatör de Huawei yapımı 3G / 4G cihazları biz tüketicilerine satıyor…
Marmara bölgesini Turkcell için ayırırsak, ülkenin geri kalanında Huawei yaygın durumda. Marmara bölgesinde ise bildiğim kadarı ile halen daha Turkcell firması Ericsson yapımı alt yapılar kullanılmaya devam ediyor. Gerçi farkını da Marmara bölgesinin dışına çıktığımız zaman görebiliyoruz…
Ülkemizde Huawei’nin üretmiş olduğu 3.900 model baz istasyonları kullanılıyor.
Televizyonda, gazetede, dergilerde ve İnternette sürekli olarak operatörlerin 4.5G reklamları çıkıyor. Hepsinin ortak bir söylemi var…
4.5G için bizi tercih edin…
Eyvallah tercih edelim de merak ettiğim bir şey var! Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom en iyi kapsama alanından, en iyi veri transferinden bahsederken nasıl oluyor da aynı teknoloji alt yapısını kullanıyorlar?
Hani birisi Alman, diğeri Çin, öbürü Japon olsa amenna diyeceğim. Sonuç olarak teknoloji farkı var! Hani şu daha iyi deriz Japonlar daha iyi, şu testlerde öne çıkıyorlar…
Şunu unutmamak gerekiyor…
Kapsama ve kapasite farklı ve birbiri ile yarışan özelliklerdir! Tüm şehri veya tüm bölgeyi ya da tüm Türkiye’yi kapsarken en iyi kapsama alanını sunarken… Tüm abonelere bu hizmeti düzgün bir şekilde vermek zor ve pahalı bir iştir.
Hani deriz ya eşşek yükü ile cep telefonu faturası geliyor. Eşşek yükü ile de alt yapıya para harcadıklarına eminim…
Tüm bölgeyi veya tüm ülkeyi kapsamak için çok fazla sayıda baz istasyonuna ihtiyacınız var. Bu sebeple operatörlerimiz kapasitelerini artırmak için ellerindeki mevcut baz istasyonlarının özelliklerini en iyi şekilde kullanmaya ve artırmaya çalışıyorlar.
Bu strateji 3G döneminde popülerdi… Çünkü operatörlerimiz 3G baz istasyonlarını farklı üreticilerden alıyorlardı. Daha iyi teknoloji, daha uygun fiyat, daha pahalı ama daha iyi kapsama kalitesi olan vs…
Operatörlerimiz 2-3 farklı baz istasyonu firmasından farklı baz istasyonları alarak en iyi performans için uğraş veriyordu. Hatta bir operatörde bile 2-3 farklı baz istasyonu görebiliyorduk.
Kıyasıya bir mücadele vardı. Kimi daha uygun, kimi daha kapsamlı, kimi daha kaliteli… Doğal olarak bu rekabet baz istasyonu üreticilerine de yansımaktaydı. Teknolojiyi iyi kullanan üretici operatörlerin tercihi oluyor ve kalite biz tüketicilere yansıyordu.
Peki ne değişti?
Ülkemizde faaliyet gösteren Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’a baktığınız zaman artık Huawei marka baz istasyonlarına kaydığını görüyoruz. Diğer üreticilere ne oldu sormak lazım?
Kısacası baz istasyonu rekabeti ortadan kalkmış gibi. Şimdi bu üç operatör daha iyi kapsama alanına ulaşabilmek için daha fazla baz istasyonu kurma yarışına girdi. Aynı baz istasyonunu kullanarak birbirleri arasındaki rekabet savaşında yukarıya çıkabilmek için baz istasyonu sayısını artırmaya çalışıyorlar.
Doğal olarak Çin üretimi baz istasyonları aynı koşullar altında, aynı ve ya benzer kapsama ve kapasite performansı verecek! Bir operatörün bir bölgede rakibini geçmesinin tek yolu da teknolojiyi kullanmak yerine Çinli üreticimiz Huawei’den daha fazla baz istasyonu satın almak isteyecek.
Hani operatörlerimiz teknolojiyi kullanıyordu?
Hani alt yapıları güçlendirecektik?
İnovasyon, rekabet?
Umuyorum ki, umut ediyorum ki Huawei ülkemizdeki kullanım oranlarını, arazi yapısını ve diğer etkenleri düşünerek teknolojisini geliştiriyordur. Eğer geliştirmiyorsa 4.5G teknolojisi, 4.5G baz istasyonu sayısına doğru evrimleşmeye başlamış demektir.
Ülkeyi baştan aşağıya baz istasyonu çöplüğüne çevirmemek lazım…
Operatörler Huawei ile çalışsınlar, Çinlilerden elbette ki hizmet alsınlar. Ancak üç operatörün de Huawei ile çalışması birazcık dikkatimi çekti. Arkadaşım yok mu daha iyi hizmet veren firma?
Kısacası 3.5G teknolojisinde biz tüketiciler rekabetten dolayı iyi yönde fayda sağlıyorduk. Ancak şuan kafamda deli soru işaretleri dolaşmaya başladı…
Operatörler kendi aralarında 4.5G baz istasyonu sayısı koşturacaklarına dönüp baz istasyonu verimliliğini ölçtürseler, bu verimi daha iyi kullanabilmenin yollarını arasalar daha iyi olmaz mı?
Beynimize daha fazla baz istasyonu sinyali basacaklarına daha az baz istasyonu ile daha verimli teknolojileri alsalar?
Diğer bir yandan merak ediyorum…
Acaba Huawei bu üç operatörümüze ne kadar kaliteli hizmet sunuyor? Şimdi içinizden geçmiştir… Ulan gerizekalı bir akıllı sen misin? Koskoca Turkcell, Turk Telekom ve Vodafone bir bildikleri vardır elbet?”
Buradan bakınca göremiyorum.
Üstüne üstlük ben halen daha 4G’ye geçmedim ve bu yeni baz istasyonları sayesinde 3G hızım giderek düşüyor. Çevremde birçok kişiye bu durumu sordum. Benim gibi 3G hızının düştüğünü söyleyen çevremde bir sürü kişi var. Bir araştırma yapılsa iyi olur! Evet 4.5G’den sonra biz 3G kullanıcılarının verimleri de düşüyor. Operatörler ise bu konuda bir açıklama yapmadı.
İlla 4.5G’ye geçmek zorunda mıyım?
Şuan en eski adıyla Aria, sonradan AVEA şimdilerde ise Türk Telekom tüketicisi olarak 3G hızımdan hiç memnun değilim. Doğru düzgün cep telefonumdan canlı yayın bile yapamıyorum. Üstelik İstanbul’da Pendik’te…
Ülke olarak 4.5G konusunda bir fayda görememekten de korktuğumun altını çizmem lazım. Hiç denk geldiniz mi bir 4.5G teknoloji seminerine?
Umarım devlet büyüklerimiz 4.5G konusunda önemli bir adım atar ve millileştirme stratejilerine 4.5G’yi de katarlar…
Operatörlerden ne mi istiyorum?
“Bizi kanser etmesinler de başka bir şey istemem…”
BU YAZIYA YAPILAN YORUMLAR