Bilgi ve Veri Güvenliğinde En Zayıf Halka İnsan (inografik)

Trend Micro’nun yaptığı açıklamada, kurumsal güvenliğin en zayıf halkasını insan faktörü oluşturuyor. En katı ve karmaşık koruma paketleri hazırlansa bile, eğer çalışanlar bilinçlendirilmediyse kurumsal kritik verinin çalınma riski her zaman fazla olacaktır.

Nasıl mı? Aslında durum çok basit…

Güvenilmeyen sitelere girmek, karşınıza çıkan her uyarı penceresine “evet” tıklamak, virüs programının update uyarısına aldırış etmemek, akılda kalması için çok basit şifreler kullanmak, sahte e-posta bağlantılarına tıklamak, sahte web sitelerine bilgi girişleri, sahte antivirüslere inanmak gibi birçok etkene sahiptir. İnsan faktörü bilinçli olmadığı sürece birçok hatayı beraberinde getirir. Yapılacak olan en ufak hata maalesef ki hem şirket, hem de kişisel bilgiler konusunda büyük riskleri ortaya çıkarabiliyor.

Veri sızıntılarına karşı önlemler alınabilir. Cihazlar ve sistemlere dışarıdan gelecek saldırılara karşı güvenlik sağlanabilir. Ancak veri korumasında en önemli faktörün insan olduğu unutulmamalıdır.

Bu verilerin ne kadar değerli olabileceği konusunda bilinç olsa dahi, güvenlik konusunda bilinçsizlik, ya da hackerların yapabilecekleri konusunda bilgisizlik beraberinde büyük riskleri her zaman getirmiştir.

Trend Micro aynı etkeni göz önüne alarak Ponemon Enstitü’sü ile bir çalışma gerçekleştirdi. İşletme sahiplerinin insan faktörünü anlaması ve daha iyi adreslemesi için yapılan çalışmanın bir de infografiğini oluşturmuş. Resimde görebileceğiniz gibi birçok faktör göz önüne alınarak sonuçlar ortaya dökülmüş.

İnsan faktörü belki de en zayıf halka ama bu durumun böyle devam etmemesi sizlerin elinde. Kurumlar, çalışanlarını yeteri kadar bilgilendirmedikçe, insanlar devlet ve öğreticiler tarafından bilinçlenmedikçe bu durum maalesef ki karşımıza çıkmaya devam edecek.

Yorum yapın