Blogerlerin kâbusu Hosting

Merhaba arkadaşlar gecenin bu saatinde sabahtan beri düşündüğüm ve en sonunda yazabilecek kıvama getirdiğim Blogerler ve Hostin sorunundan bahsedeceğim.

Yıllardır internetteyim 5 yıl kadar bir süre Blog yazdım ve en sonunda tek bir domainde sabit kalarak teakolik.com’u açtım. Aylar geçtikçe istatistiklerim artmaya başladı özelliklede WordPress’e geçişim bu istatistiklerin artışındaki ivmeme destek oldu diyebilirim. Tabi bu ivme bir yere kadar seyretti daha sonra SEO ve diğer teknikler şimdi ise istatistiklerimdeki artışı sürdürebilmek için blog’umda 1 saatten fazla zaman ayırarak devam ettirmeyi düşünüyorum. Çevremde de benim gibi birçok Bloger var bu blogerler arasında çok fazla hite sahip arkadaşlarımda var. Konuştuğum hemen hemen herkes aynı sorundan şikeyetçi. Özelliklede en son olarak Wolkanca ve Bigiservisi birde dün Bilgiustam zaten bugün epeyli Hodolomax ve Matador ile bu konuyu konuştuk. Gerçi ben bu sorunla yıllardır boğuşuyorum diyebilirim.

Peki sorun nedir ?

Bloger nedir biliyorsunuzdur. Genelde blogerler sürekli yazı yazarlar özelliklede popüler olan bloglar günlük olarak 1-2 yazı kesinlikle girerler sayfalarına bu makalelerin yanında resimlerde eklenince ve google de o bloger’i sevmeye başlayınca ( Chache edince ) Korkulu rüya yani blogerlerin en büyük sorunu hosting problemleri ortaya çıkamaya başlıyor. Bu sorunu şöyle açıklayabilirim.

Aylık ziyaretçisi 1000 – 5000 arasındaki bloglar resimlere çok fazla ağırlık vermiyorlarsa ortalama bir hesap olarak hostinglerinde 10-50GB arasında bandwidth yerler bu limitler ortalama bir bloger için normal sınırlardır diyebilirim hemen hemen iyi diye hitap ettiğimiz birçok hosting firması bu bandwidth sınırlarını kaldırabilir. Kötü diye hitap ettiklerimizi hiç saymıyorum onlar 10gb den sonrasını pek kaldıramazlar…

Site ziyaretçileri arttıkça hosting ‘ten kullanılan veri trafiği artmaya başlar ve bunun yanında databasenizin büyümeside Host firmasındaki makinaya bir yük getirmeye başlayacaktır. Sonrada ortaya Ram ve işlemci sorunları çıkmaya başlayacaktır. Ah bu host firmaları ah ah….

Yıllardır bu tip sorunlarla uğraştım bir ara host firması bile açtım sırf bu yüzden… Sonra 2 sene host sattım baktım böylede olmuyor…

Bundan 4-5 sene önce host fiyatları bu kadar ucuz değildi aylık 300 usd verdiğim zamanları bile hatırlıyorum. Evet yanlış durmadınız o zamanlar 1000-2500 arası hit için bile 100 usd yi gözden çıkartmak gerekiyordu. Fakat o günlerden bugüne değişmeyen birşey var ortada…

Hosting problemleri…

Gider uygun fiyata iyi özellikte bir host firması bulursunuz birkaç ay geçtikten sonra host firmasından bir uyarı alırsınız MYSQL ‘i çok yoruyorsunuz işlemci kullanımınız çok fazla. Sitenizi kapatmak zorundayız.!

Sen ne diyorsun ya aman dur kapatma bir çare..

Çaresi var bir üst pakete geçeceksiniz.

Peki onun için ne yapmamız lazım şimdi ödediğinizden biraz daha fazla ödeceyeksiniz.

Bu sürekli devam eder… Bir gün bir mail alırsınız işlemci kullanımı için diğer gün MYSQL için başka birgün Bandwidthler için sonrada bir bakmışsınız ki kendi SERVER’iniz olmuş…

Gidip kendinize bir makina kiralamak zorunda kalırsınız.. Peki bununla kalıyor mu ?

Malesef ki hayır bu makinanın birde yönetilmesi saldırılara karşı korunması ve güncelleme – güvenlik problemleri ile uğraşmak. Tabi hostunuz bunlarıda yapar ama onun içinde ayrı bir ücret ödemek zorunda kalacaksınız.

Sorun üzerine sorun sorun üzerine sorun…

Derken birgün bir arkadaşınız size bir sponsor bulur. O kadar çok hitiniz ve işlemci / ram kullanımınız vardır ki o arkadaşınızı bile darda koyacak hale gelebilirsiniz.

Sonuçta herşeyin ucu paraya dayanıyor.

Peki gelirler yetmiyor mu ?

Malesef ki yetersiz kalıyor hemen basit bir örnek vereyim size…

Şuan adsense’den gelen gelirlerim 100 usd yi bile bulamazken aylık 300 usd ye sağlam bir makina almak zorunda kalacağım bu benim kaçınılmaz bir sonum.

Tamam makinayı aldık peki sonra ? Birde bu makinanın yönetimi var… Onada extra para vereceksiniz.

Piyasada yüzlerce hatta binlerce yerli / yabancı host firmaları var şuan kullandığım host firması ise Byethost hızı süper özellikler iyi bandwidth zaten 256gb veriyorlar ama bir sorun var. Aylık 5000 hiti geçince ki bugün yarın geçeceğim 5000 sınırına dayandım. Bana lütfen bir üst pakete geçiniz yoksa hostunuz kapatılacak. Diyecekler… Gerçi ben şimdiden planlarımı yapmaya başladım yarın öbürgün bir makina kiralayacağım maliyetinide karşılayacağız her ne kadar reklam gelirlerimiz bunu karşılamasada bir yerden bulup buluşturup

Ben şuan bu maliyetleri karşılamak için ReklamZ ve Google Adsense reklam sistemlerini kullanmaktayım. Gerçi piyasada sex, kumar , arkadaşlık gibi reklamlar var ama internet sayfamda bu tip reklamlara yer vermek istemiyorum açıkcası gerçi açlıktan ölsemde o tip reklamlara yer vermem bu birazda prensip meselesi.. Neyse burayı geçeyim konuyu dağıtmadan devam edelim.

Burada insanlara karşılıksız hizmet ve bilgi sunmaktayım bununlada gurur duyuyorum.

Fakat malesef ki reklam gelirlerim bunu karşılamadığı için biraz sıkıntıya düşmeye başladım. açıkcası yazının altına üstüne sağına soluna kenarına bucağına reklam yerleştirip ortalığı renk cümbüşüne çevirip insanları rahatsız etmekte istemiyorum buda işin başka bir tarafı…

Yinede görüyorum ki Blogerlerin korkulu rüyası olmaya devam eden Hosting, ram, işlemci, bandwidth sorunları ileride de sürmeye devam edecek. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesi bunun tek bir çözümünü buldum. Yıllardır zaten aynı sorunlarla boğuşmaktayım.

En son teakolik.com dan önce hizmet verdiğim forum sadece tek bir domain 1 tane forum o kadar 8GB databaseye ulaşmıştı hala o DB nin bir kopyası bende 120.000 den fazla kayıtlı kullanıcıya ulaşabilmiştim eski ortağım SERKAN ile sonunda ne oldu. Host yüzünden kapatmak zorunda kaldık. 4-5 sene önce hatta host giderlerini karşılamak için ircd host bile satmaya başlamıştık 🙂

ÇÖZÜM :

Malesef ki iki tane çözüm var…

1. Google, MSN, Yahoo gibi kendinize yüksek kapasitede sunuculara sahip olan yada o tip sunucularda makinalarını barındıran firmalardan Sponsorluk almak …

Ki.. bu tip büyük firmalar bana niye sponsor olsun ki ?

2. Olmayan kesenin ağzını açmak veya kredi kartınızı sisteme girip sonra mahkemelik olup sonra haciz gelmeden borcu kapatmaya çalışıp daha sonrada borcu kapar kapamaz siteyi kapatmak….

Yıllardır böyle yüksek ziyaretçi kapasitesine ulaşıpta kapanan silinen giden internet sayfası gördüm. Birçok blog sahibi arkadaşım artık yazmıyor hatta bazı forum sahipleri artık forumlarda adminlik yada editörlük yapmaktan öteye geçemiyor…

Peki teakolik.com teakolik.info ne olacak…?

Yine 2 ihtimal var.. ( Cebinde balya olanlar hariç )

1. Reklam gelirlerim host masraflarımı karşılayacak hatta bana ek gelir sağlayacak.

2. Bende diğerleri gibi silinip gideceğim..

tabi bir üçüncü ihtimal daha var..

3. İnternet sayfam sürekli kapanıp kapanıp açılacak bu süreç içerisinde Google beni artık kale almayacak blogumun hitleri yavaş yavaş düşecek ziyaretçilerim geldiklerinde sitenin kapalı olduğunu görünce bir daha girmeyecek… Bende 2. ihtimale dönüş yapacağım…

Yada Google, Microsoft gibi sunucuları olan birisi bana kıyak geçip hosting sponsorum olacak..

Yok daha neler…

“Blogerlerin kâbusu Hosting” üzerine 29 yorum

  1. Hocam ne güzel yazmışsın, dertlere tercüman olmuşsun. ^^

    Walla dün benim blogumu kapadılar ama ben bunun acısını fena çıkartırım. Buradan Byethost’u şiddetle kınıyorum. 🙂

    Sen hiç kafana takma hocam, madem sen de bu konudan gerçekten muzdaripsin; kafa kafaya verir bir şekilde hallederiz. Sana da bu host’u ben önerdim ama kaliteli birçok hosting’de olduğu gibi burada da belirli bir sınırı geçince bir üst pakete zorla(resmen zorla) geçiriyorlarmış.

    Gönül isterdi ki WP bu kadar işlemci canavarı olmasın ama yapacak birşey yok tabiki. Astarı yüzünden pahalı olsa da katlanıcaz..

    Yanıtla
  2. abisi bılokkırdan şaşmacan. napmaya o kadar para virirsin hostinge? al bi bıllokkır hesabı bak keyfine. alla ala yav.

    Yanıtla
  3. Matador ;
    Gül gibi sponsorumu bıraktım valla 🙂 Gerçi mecbur geçecektim zaten adama çok yük oluyordum sen vesile oldun sadece.. Fakat şuda kesin beni kapatmadan ben bir üst pakete geçeyim…

    hacı hatun ;

    Öyle diyorsun ama o söylediğin bedava blog veren yerlerde limitli … En azından hostingler 3-5 kuruş fazla verip devam ettiriyor o bahsettiklerin direkt sorgusuz suvalsiz kapatıyor.

    Yanıtla
  4. Çok doğru diyorsun. Şimdiden araştırmalara başlamak en iyisi olur sanırım… Damacana, kendi domaini var, hosting olarak bloggeri kullanıyor. Bir kaç site gördüm, kendi domaini ile wordpress.com u hosting olarak kullanıyor. WordPress ten bloggere geçmek belki olmaz fakat, wordpressten wordpresse geçmek belki mantıklı olabilir. Bi araştırmak gerek. hem hosting için ücrete gerek kalmaz 🙂 Çünkü aynı sorun bizim de başımıza gelecek . . .

    Yanıtla
  5. Gazanya ;

    Aslında birkaç firmaya mail atıp sormayı planlıyorum bakalım hosting hizmetleri yeterli olabilecek mi ?

    Yanıtla
  6. Teakolik hocam, ellerine sağlık süper bir yazı olmuş hocam.
    Sanırım yazının içinde bizi en çok dağlayan yeri :
    “Sen ne diyorsun ya aman dur kapatma bir çare..”
    çare para işte başka çaresi mi var 🙁

    Yanıtla
  7. bilgiservisim ;

    Teşekkür ederim kardeş elimden geldiğince hepimizin bu ortak sorunundan bahsetmek istedim.

    Yanıtla
  8. Evet ne yazık ki para… Para kazanmayı bırak (zaten para için yapmıyoruz bu işi) giderlerimizi bile karşılayamaz hale geldik. Hobi diyebileceğimiz bu iş bize çok pahalıya patlıyor. Bende 4 senedir veritabanı, cpu, trafik sıkıntısı çekenlerdenim. Yurt dışı sunucular ucuz fakat yavaş, yurt içindekiler hızlı fakat pahalı. Ayda 100 lira ödemeyi kabul edip yurtiçinden sunucu kiraladım. Şimdilik problem yok. Ziyaretçi artışında problemler yeniden yüz göstermeye başlayacak.
    Aslında en azından resimleri ücretsiz bir sunucuya yüklesek ve bunun için güzel bir wordpress eklentisi olsa ne güzel olur dimi. Araştıralım.

    Yanıtla
  9. Benim bu derece büyük bir blogum yoktu ama bunların olabilecegi hayali bile beni blogger kullanmak zorunda bıraktı.
    Umarım blogger bana yamuk yapmaz bir gun.

    Yanıtla
  10. 🙂 Ben bir ara Header’i kaldırdım 10GB eksildi trafik 🙂 Aslında iyi fikir 🙂 Ama Blogumda resim barındırınca Google images ‘den ayda 500-1000 kişi geliyor 🙂 Buda cabasıı

    Yanıtla
  11. Ahh ahhh teo hocam yarama tuz bastın.. 🙁 Nerden açtın şu hosting konusunu yine. Ne güzel unutmuştum biraz olsun.. Aşırı bandwidth kullanmaktan ödediğim paraya yeni bir hosting alırdım kesin..

    Bir kaç güne kadar yeni firmaya geçiş yapacağım sanırım. Kendimi bununla teselli ediyorum hiç olmazsa. 🙂

    Yanıtla
  12. Cözüm basit, Bence cok büyütmemek gerekir.

    1. Yahoo Domains’den alan adi al/gecis yap.
    2. Imhosted.com’dan da hosting al

    Ben Dot5hosting.com ile hosting’imi devam ettiriyorum. Ancak kisa bir süre sonra Imhosted’de olacagim. Hiz bakimindan cok faydali..

    Yanıtla
  13. henster:
    Ben server almakta kararlıyım 🙂

    Emexci:

    Ne kadar ödüyorsun hosta ? Kaç GB Bandwidth veriyorlar. Yok işlemci çok yiyorsun yok ram fazla yiyorsun diyorlar mı ? Şuan aylık 5000 lerde giriş var birkaç ay içerisinde 7000 lerin üzerine çıkacağımı tahmin ediyorum acaba kaldırır mı ? Bazı hostlar 250GB bandwidth veriyoruz diyorlar daha 50GB kullanırken hadi kardeş naş naş bir üst pakete geç muhabbetini yapıyorlar ulen madem bu kadar bandwitdh kullandırtmayacan o zaman niye şu kadar veriyorum diyorsun ? Gibi muhabberler senin hostta da var mı ?

    Yanıtla
  14. Hayir,

    Daha bugüne kadar hic böyle bir sorun yasamadim. Üstelik, gerekli olmasada, alan ve band genisligi icin bir kac yüzbin MB daha fazla verin dedigim de bile hic bir zorluk yasamadim. Hemen yüksellttiler 🙂 . Ama Imhosted’de neler yasayacagim, henüz bilmiyorum. Tek bildigim cok hizli olduklari (:

    Yanıtla
  15. Emexci:

    İnşallah kardeş valla önerilerini bekliyoruz. Bakalım işe yarar bir firma ise hemen iletişime geçeriz…

    Yanıtla
  16. Bu olayda sitenin ziyaretçi sayısına bakıyorlar sadece bence. Çünkü mesela adamın 5K üzeri ziyaretçisi var nereden baksan 100$ üstü aylık adsense geliri vardır diye düşünerek bir üst pakete zorla geçiriyorlar sanırım(ticaret mantığı işte). Çünkü Bilgiustam 1.5 senedir 4K sınırını hiç aşmamıştı ve hostla ilgili hiçbir sorun yoktu. Fakat son 2 ayda siteyi oldukça güncel tutmaya başladım ve ziyaretçilerde ciddi bir artış yaşanarak 8K tekili aştım. İşte bu noktada host devreye girdi ve bana “höst dur bakalım” dedi. Fakat ben dediklerini kabul ettim ve tavsiye ettikleri üst pakete geçtim. =) Ben neredeyse hiçbirşeye ellemedim onlar herşeyi aktarıp hallettiler sadece domain’i yönlendirmem yetti ki, veridkleri Linux panel, SSH ve HV falan gibi panellerin hiçbirinden bişey anlamadım ve bir tık bile yapamadım. İngilizcem iyi olmasına rağmen anlamadım yalan yok. 🙂

    Zaten gerekmiyormuş da herşey default ayarda şu an kendi VPS sunucuma sahibim. Ram’ı düşük şu an fakat birkaç güne kadar yüksek pakete geçeceğim o zaman ping sürelerimdeki anormal yükseklik te sona erecek diye ümit ediyorum. Sonra yeni hedef 10K olsun bakalım =)

    Sonuçta şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, günlük 4K tekil hiti aşmadığınız sürece hiç dert etmeyin ve gereksiz harcamalar yapmayın.

    Yanıtla
  17. Çok güzel bir yazı olmuş Teakolik. Dediğin gibi belli bir sınırı aştığında sakal parası, belli bir sınırı aştığında çorba parası diye istemeye başlıyorlar! Allah’tan Dreamhost’ta para isteme yok ama arada musluğu kapatıyorlar, site kapalı 🙂 Tabi arada PS hostingimizi deneyin isterseniz diye ilave de ediyorlar.

    Yanıtla
  18. Bu aralar hay bloguna diyip ikinci şıkta ki gibi silinip gitmek istedim. Halen de düşünüyorum. Beni delirten Türkiye’de ki hosting firmalarının aşırı geyik olmaları. Bakalım bir tane daha buldum bu son denemem olsun diyorum umarım son olur. İnan bundan üç ay önce eşim kendi blogunda devam etmek istedi ve ona da güzel bir paket seçtik ama bloga ulaşabilene aşk olsun. Şimdi bloggere geçmeyi çok ciddi bir biçimde düşünüyor.

    Benim için çok geç artık iki binden fazla yorum gelmiş nereye taşıyorsun blogu. Asıl sorun teknik olarak yani blog bir açılıyor bir açılmıyor sanki iş güç yok uğraş dur. Ama az kaldı.

    Bu arada makalen gerçekten etkileyici olmuş teşekkür ederim.

    Yanıtla
  19. Volkan Alabaz:

    Benim içinde şuan 3 seçenek var.

    1 seçenek 10.000 yorum 850 yazı ile silinip gitmek.
    2 seçenek Bloger gibi bir yere geçmek.
    3 seçenek Server almak.

    Yanıtla
  20. selamlar,

    bence 3.seçenek,sebebine gelince madem bu kadar hit almaktasınız sürekli trafiğiniz artıyor,gelirleride artırın olsun bitsin:)
    ben bir kaç yerde ücretsiz höstü denedim,hala denemekteyim onlarda hala höst demekteler,neyse birde 000web’i deneyelim nasılsa 2012 ye kadar muhabbeti.

    Yanıtla
  21. TEAkolik arkadaşım. Blogunu ve temanı çok beyeniyorum. Gerçekten güzel yazıların çok. Şu ana kadar kötü yazını görmedik 😀 Benim bi arkadaş var host şirketi var. Rica ettim bana aylık sınırsız bir hosting açtı. GB,Bandwith vs. Bu yüzden en iyisi hosting şirketi sahibi olan bir arkadaş bulup rica etmek. (Çocuklukta arkadaş olmuştuk. Neye niyet neye kısmet 🙂 )

    Yanıtla
  22. Bütün yüksek hitli blog sahipleri toplanmişlar,şikayetlerini dile getirmişler.Benim günlük 20 hitim var kralim.Bazende hovardalik yapip twitter’a link atiyorum o zamanda 30 oluyor (: şakasi bir yana durum gerçekten üzücü.Reklama gelince her hostcu herşeyi karşilayabileceğini iddaa ediyor unlimited paketler havada uçuşuyor.

    Yanıtla
  23. Bence başka bir çözüm yoluda var …

    1. ilk olarak site içi aramayı google özel aramaya bırakmak
    2. Yorumları diğer sitelere bırakmak http://intensedebate.com/ ve http://disqus.com/ gibi (ayrıca facebook ve twitter connect içeriyorlar ve disqus eş zamanlı yorum özelliği var galiba)

    bu iki’si sayesinde belli bir yükten kurtulunmuş olur ve buda hafife alınmayacak bir yük …

    bende üni. yeni başlıyorum ve üni. boyunca ilgilenmeyi planladığım bir blog açacağım sizin gibi deneyimleri takip etmek gerçekten güzel birşey kendinize iyi bakın 😉

    Yanıtla

Yorum yapın