Blogger Kavramı

Bloglar kişisel, temasal, topluluk ve kurumsal bloglar gibi farklılık gösterirler. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Blog) Birçok alt konu ayrımı da vardır. Genelde en sık karşımıza çıkan tür ise, “kişisel blog” türleridir. Ülkemizde kişisel ve temasal bloglarının ön planda olduğunu görebiliyoruz.

Kendi alanında, bir odak noktası olan veya olmaya çalışan kişiler tarafından yazılmaktadır. İlk zamanlar bir alanda uzman olan kişiler tarafından yazılmaya başlanan bloglar, şimdilerde hiçbir uzmanlık alanı olmayan, hiçbir mesleğe hitap etmeyen, dünyaya; “Benim de söyleyecek iki çift lafım var” ilkesi ile hareket eden blog türlerini görmekteyiz.

İlgimi çeken blog türleri olduğunu itiraf etmeliyim!

Çünkü onlar hiçbir bilgiye sahip olmadan, hiçbir araştırma yapmadan yazan kişilerdir. Tamam, dünyaya kendi görüşlerini anlat. Onlara dünyaya kendi pencerenden bakma fırsatı ver,  onlara senin gibi düşünen insanlar olduğunu da göster…

Fakat önce bir araştır!

Bu blog türlerini okurken neden keyif alıyorum biliyor musunuz? Eğleniyorum, yahu adama bak neler diyor? Adam haklı beyler! Adamın dünyadan haberi yok! Yahu sen kimsin? Şeklinde okurken kafamda bin bir türlü çelişkinin ve sorunun canlandığı tek blog türüdür.

Bu yüzden okurken hem eğlenirim, hem sinirlenirim, hem de cevap veririm…

Temasal bloglar ise kültür, yemek, tarih, teknoloji, internet, otomotiv ve moda gibi bir konu üzerine kurulmuş olan blog türleridir.

Genelde yazarları o konuda uzman ya da uzmanlaşmış kişilerdir ve uzman oldukları konu üzerine blog yazarlar.

Özelliklede ülkemizde yemek ve moda bloglarının üstünlüğü inkâr edilemez boyutlara ulaşmıştır.

Çok büyük ziyaretçi potansiyeline sahip olan yemek, moda ve teknoloji blogları belki de blog dünyasının öncüleri olarak, en uzun süre ayakta kalan blog platformları olacaklar?

Bir öğrenci de olsa, maaşlı çalışan bir eleman da olsa, bir ev hanımı bile olsanız nihayetinde bir yemek bloggeri olup, yemek yapmaktan aldığınız keyfi, yemek yaparken ki farklılığınızı insanlara bir blog üzerinde yazarak aktarabilirsiniz.

Yemek bloglarının yanı sıra, moda blogları da son yıllarda blog piyasasından büyük bir pay kapmaya başlamıştır.

“Ülkemizdeki blog dünyasını göz önüne bulundurursak teknoloji, yemek, moda ve kişisel blog türleri en popüler olanlarıdır.”

Ayrıca not olarak eklemem gereken bir nokta da, ülkemizdeki blog türlerine “bir hevesle açılan bloglar”, “ben bloggerim diye açılan sonradan yüzüne bakılmayan bloglar” ve “kopyala yapıştır” bloglarını söyleyebilirim.

Not: İlerleyen sayfalarda sizlere bu blog türlerinden de bahsetmeyi planlıyorum.

Blog, dünyada çok önemsenen ve ciddiye alınan bir kavram olmasına rağmen, ülkemizde 2005 yılına kadar çok fazla fark edilen bir oluşum değildi. Google istatistiklerine göre Türkçe sayfalarda “blog” kelimesi 65.400 kez yer alırken, Mayıs 2006’da bu sayı 5 milyona yaklaşmış, Mayıs 2008’de ise 10 milyonun üzerine çıkmıştır. Bu araştırma blog dünyasının o yıllardaki durumunu net olarak özetleyebilir.

Ülkemizde blog kavramı birkaç yıldır popüler olarak gündemdedir. Hatta 7-8 yıldır blog yazan kişileri görebilmekteyiz. Ücretsiz blog servislerinin ortaya çıkması ile blog kavramı ülkemizde de anlam kazanmaya ve ilgi görmeye başlamıştır.

Blogger.com adresinden hizmet alan Türkçe blog sayısı 2004-2005 yılları arasında oldukça fazla iken, bugün bu sayı eskisi kadar hızla artmamaktadır. Artık Türkçe olarak hizmet veren blog barındırma siteleri sayesinde ve piyasadaki çeşitlilik arttıkça Blogger.com kadar iyi hizmet veren birçok ücretsiz blog servisi aktif olarak hizmet verebilir bir hale geldi.

Türkçe blog barındırma sitelerinin artması, doğal olarak açılan Türkçe blog sayısını arttırmıştır ve Türkçe konuşan insanların blog kültürü benimsemesine Türkçe blog dünyasına akın etmesine sebep olmuştur.

Yorum yapın