Dijital Dönüşüm ve IBM Social Command Center

Watson, yeni bilgi işlem çağını temsil eden, piyasaya sunulmuş ilk kognitif bilgi işlem yeteneği. Bulut üzerinde çalışan sistem; yüksek veri hacimlerini analiz ediyor, doğal dilde bulunan karmaşık soruları yanıtlıyor ve kanıta dayalı yanıtlar öneriyor. Watson, sürekli olarak öğrenip, zaman içinde önceki etkileşimlerden bilgi ve değer oluşturuyor.

IBM Watson, Watson Developer Cloud çözümünde yer alan 20’nin üzerinde Watson hizmeti aracılığıyla, dünya çapındaki geliştiriciler, öğrenciler, girişimciler ve teknoloji meraklılarının oluşturduğu büyüyen bir ekosistemi, kognitif bilgi işlem sağlayarak destekliyor. Bu şekilde, bu ekosistemin, Watson’ın desteklediği tamamen yeni bir uygulama ve iş sınıfını keşfedip oluşturmasına olanak tanıyor.

IBM ve 280’i aşkın ticari çözüm ortağı, on binlerce teknoloji meraklısıyla birlikte, sektörler ve uzmanlıklar genelinde, kognitif bilgi işlem sistemlerini yeni bilgi işlem standardı haline getirmek amacıyla, Watson Ecosystem’in bir parçası olarak çalışıyor.

Örneğin, IBM Watson Health ve Watson Health Cloud platformu ile geliştirmeye devam ediyor. Bu birim; doktorların, araştırmacıların, sağlık planlarının ve kişilerin her gün oluşturulan çok büyük miktarda kişisel sağlık verisinden elde edilen yeni öngörüleri ortaya çıkararak buluş yapma becerilerini geliştirmesine yardımcı oluyor. Watson Health Cloud, bu bilgilerin anonimleştirilmesine, paylaşılmasına ve klinik, araştırma ve sosyal sağlık verilerine ilişkin dinamik ve sürekli gelişen bir toplu görünüm ile birleştirilmesine olanak tanıyor.

IBM Watson’ı bankacılık ve perakende sektörü başta olmak üzere farklı sektörlerde hayata geçirmeye başladı.

Dijital Dönüşüm Çağı

Küresel ekonomideki dönüşümler nedeniyle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde rekabet giderek keskinleşiyor. Böyle bir rekabet ortamında ise “dijital dönüşüm” başarının bir anahtarı olarak ortaya çıkıyor. Akıllı telefonlar, sensörler, nesnelerin interneti (IoT) ve daha birçok teknolojik yenilik hem bireyleri hem de kurumları yaşanan bu ‘dijital devrimin’ döngüsüne entegre etmiş durumda. Özellikle de şirketler, küresel rekabette var olmak ve müşteriler tarafından tercih edilmek için kişiselleştirilmiş çözüm ve ürünler elde etmek için önemli adımlar atıyor. Firmalar müşterilerine kişiselleştirilmiş etkileşim ve onlara direkt erişebilmenin yollarını arıyor. Dijital dönüşüm sayesinde artık markalara ve firmalara kişisel erişimin önü açılıyor. Pazardaki güçlü konumunu korumak için artık Türk şirketleri sadece diğer Türk şirketleri ile rekabet etmiyor. Başka ülkelerdeki şirketler Türkiye pazarına giriş yapıyor veya Türk şirketler küresel pazara açılıp yeni ülkelerde varlık gösteriyor. Böyle bir rekabet ortamında ise dijital dönüşüm başarının bir anahtarı olarak önem taşıyor.

IBM Social Command Center

Sosyal medyanın oldukça hızlı büyümesi ile artık şirketler açısından sosyal medyada yaşananları canlı bir şekilde takip etmek kritik başarı faktörü konumuna geldi. İnsanlar sosyal medya kanalları üzerinde sürekli olarak markalar, ürünler, hizmetler hakkında konuşuyor ve bu diyaloglar çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Bu durum şirketlere araştırmak ve analiz etmek üzere oldukça derin bir bilgi kaynağı sunuyor.

Bu kapsamda IBM, firmaların sosyal medyada yaşanan gelişmeleri canlı olarak izleyebilecekleri ve aksiyon alabilecekleri Social Command Center’ı hayata geçiriyor. Bulut temelli çözümler sunan, sosyal medya verileri dışında cognitive teknolojisi sayesinde gerçek zamanlı analitik verilerinden yararlanan Social Command Center Twitter, Facebook, Vine, instagram, Tumblr, Google, Youtube gibi kanallardan elde edilen verileri hem ham halde, hem de veri analiz uzmanı olmayan profesyonellerin anlayabileceği görsel tasarım odaklı biçimde kullanıcılara sunabiliyor. Social Command Center’ın kriz takibi, markalaştırma, marka ve tüketici arasında kurulan entegrasyon ile markayı geliştirme, kampanya takibi, satış noktası bağlantısı, ürün lansmanı, rekabetçi zeka, çalışan sadakati, keşif/inovasyon, müşteri deneyimi, pazarlama etkinlikleri, IBM Watson ile kognitif çağrı merkezleri gibi birçok kullanım alanı bulunuyor

Yorum yapın