Mac Kullanıcılarına Virüs Bulaşmaz?

Apple_cihaz_MacApple gerçekten de hayatımızı kolaylaştıran, teknolojiyi bize gıdım gıdım sunsa da, donanım ve yazılım uyumu ve basitliği ile gönlümüzde taht kuran dev bir yazılım şirketi…

Apple ürünler her zaman son tüketici gözünde, “Apple’a Virüs Bulaşmaz” şeklinde bir algı oluşturmuştur. Bu algıya inanan ve tehditleri umursamayan birçok tüketici de maalesef ki bu saldırılardan nasibini almaya başladı.

Doğru bilinen yanlışlar listesi yapsak? 

Her halde “Apple cihazlara virüs bulaşmaz” algısı teknoloji dünyasında listenin en tepesine otururdu! Evet, Apple cihazlarına da virüs bulaşıyor. Üstelik çok daha büyük zararlara yol açabiliyor.

İnternet dünyasında popüler olan bir şey mutlaka saldırganların ve kolay para kazanmak isteyen kötü niyetli kişilerin ilgi odağı haline gelmiştir.

Son yıllarda popülaritesi iyice artan Apple ürünleri de bu saldırılardan nasibini almaya başladı. Siber suçluların iştahını kabartan Apple cihazları ve yazılımları her geçen gün yeni bir tehdidi karşımıza çıkarıyor.

Kaspersky’ın yaptığı bir araştırmaya göre “2014’te her dört Mac masaüstü kullanıcısından biri saldırıya uğradı.” Buna göre, siz Apple kullanıcıları da bu saldırıya uğramış, kişisel bilgilerinizi çaldırmış veya zarar görmüş olma ihtimalinizi göze almanız gerekiyor.

Apple kullanıcılarına yönelik siber saldırıların %21’inin, sistemi kurtarmak için satın alınan yazılımlar ve makineyi temizlemesi için kiralanan BT uzmanlarının maliyetlerini de içeren finansal kayıplara neden olduğu da Kaspersky’ın araştırmaları ile ortaya çıkıyor.

Yeni bir Apple virüsü!

Yeni tespit edilen Wirelurker ismindeki bir Trojan,  sadece Apple kullanıcılarını hedeflemek için tasarlandı. Tespit edilmesinden 6 ay kadar öncesinde bir alternatif uygulama mağazasından 356.000‘den fazla indirildiği açıklandı.

Wirelurker isimli bu virüs, şimdiye kadar bilinmeyen bir Apple işletim sistemi açığından faydalanarak sistemlere bulaştığı düşünülüyor.

Yani Mac cihazlar için bir güvenlik zafiyeti var ve bunu virüsü yazan kişi ya da kişiler dışında hiç kimse bilmiyor! Bu sayede maalesef ki birçok cihaza hızla yayıldı ve bu virüsten birçok Mac kullanıcısı zarar gördü.

Kaspersky’a göre yeni Trojan, daha önce ‘geçit vermemiş’ olarak bilinen cihazları üçüncü şahıs kaynaklarından uygulama indirerek, virüs bulaştırmayı başarıyor. Sonuç olarak zararlı yazılımlara karşı güvenli olarak bilinen bir işletim sistemi olan OS X’in kullanıcıları, güvenli olduğu bilinen bir diğer sistem olan iOS altında çalışan cihazlara yanlışlıkla virüs bulaştırıyor.

Kaspersky Lab tarafından Kasım 2013 – Ekim 2014 dönemi içinde tespit edilen tüm OS X kimlik avcılığı saldırılarının %44’ü finansal verileri çalmaya yönelik olduğu söyleniliyor. Diğer ortamlarda finansal kimlik avcılığının payı ise %26 olarak karşımıza çıkıyor.

Kısacası Apple cihazlara virüs bulaşmaz algısı yanlış ve bir o kadar da büyük bir hata!

Siber suçlular bu güvenlik açıklarını herkesten önce keşfederek kendi çıkarları için kullanıyor. İşletim sisteminin üreticisi sorunu gidermeden önce bu güvenlik açığından kötü niyetle faydalanmak isteyenler her türlü zararlı yazılımı cihazlara bulaştırabiliyorlar. Birileri zarar gördükten ve şikayetler alındıktan sonra sorunun kaynağı tespit edilirse açıklık bulunabiliyor. Ancak bu süreç bazen aylarca devam edebilmekte!

Risk her zaman var!

Hangi işletim sistemini kullanırsanız, kullanın! Hangi cihazdan İnternet’e bağlandığınızın da bir önemi yok! Saldırganlar her zaman bir adım önde ve Apple cihazlarının popülaritesi arttıkça, saldırganların ilgi odağı olmaya devam edecek!

Sonuç olarak Apple kullanıcıları “Apple’a virüs bulaşmaz” kafası yerine, Kaspersky Internet Security for Mac gibi bir yazılımla bilgisayarlarını korumak zorundalar! Aksi takdirde kapısı olmayan bir ev gibi, tüm saldırganlara İnternet dünyasında açıksınız!

Evet Apple cihazlarına da virüs bulaşıyor, öyle bir bulaşıyor ki farkında bile değilsiniz!

“Mac Kullanıcılarına Virüs Bulaşmaz?” üzerine bir yorum

  1. Eline sağlık Hamza,

    Aslında bir de sadece Mac App Store’dan uygulama yükleyen kullanıcıları aydınlatacak bir yazı yazmanda fayda var. Çünkü nasıl cihazına jailbreak yapmayan ve App Store haricinde bir yerden uygulama yüklemeyen iOS kullanıcıları güvendeyse, benzer şekilde cihazlarını kullanan Mac’ciler de aynı şekilde kendilerini güvende hissedebilirler mi merak ediyorlar.

    Dünyanın en güvenli evini yap, camlar kurşun geçirmez, kapılar çelikten olsun. Fakat sonra yedek anahtarı paspasın altına koy. Bu noktada evi yapan da mı sorun var, yoksa o evi hakkıyla sahiplenmeyen de mi?

    Bence bu konu üzerine senden güzel bir yazı okuruz 🙂

    Hatta aşağıdaki linkte yer alan “Here’s Why Surveillance Companies Hate the iPhone” başlıklı yazı çok güzel bir referens olabilir yazına 🙂

    http://www.iphoneincanada.ca/news/surveillance-companies-hate-the-iphone/

    Yanıtla

Yorum yapın