Şamlıoğlu Sülalesi

Şamlıoğlu soyadım.  Aslında bizim aile biraz kopuk kalmış diğer diğer Şamlıoğlu ailelerinden…

Rahmetli dedemin Erzurum’dan Suriye, Şam’a kahve ticareti yaptığını biliyoruz. Şam’a sürekli ticaret yapıp, gidip geldiği için soyadı kanunu geldiğinde Şamlının oğlu diye Şamlıoğlu soyadını almış…

Daha öteye gidemiyorum, başka bir bilgi yok elimde…  

Soyadımızın bu şekilde bir hikayesi var. Şam’a ticaret yapan büyük büyük dedeme Şamlıoğlu olarak soy ismi verilmiş. Genç yaşta vefat eden büyük dedemin diğer kardeşlerini de bilmiyoruz. Erken yaşta vefatı ile diğer kardeşlerinin bağlantısı kopmuş. Kaç kardeşlermiş nerelerde yaşarlarmış kim bilir? Ticaretle uğraştığı için özellikle de Suriye’ye gittiğinden diğer kardeşleri ile bağlantısı da kalmamış…  Hanımı rahmetli büyük büyük babaannem, büyük büyük dedem vefat edince Erzurum’da çocukları ile (Hamza dedem ve kardeşleri ile), kadın başına, tek kalmış… Ne tanıdık, ne akraba…

Şamlıoğlu olarak tek aile olduğumuzu sanıyordum.

İnternetin nimetleri Facebook gibi birçok platformda Şamlıoğlu aileleri ve fertleri olduğunu görmeye başladım. Tabi ki soyad benzerliği her zaman olabilecek tesadüfler arasında yer almakta.

Acaba başka akrabalarımız var mı? Acaba başka sülale var mı?

…diye kendi kendime soruşturmaya başladım.  Düşünsenize Şamlıoğlu olarak bildiğimiz 2 aile var. (babam ve amcam) üçüncü aileyi ben, dördüncü ve beşinci aileleri kardeşlerim kurdu…

Büyüklerimizde rahmetli babaannemin tek başına çocuklarını büyütmek zorunda kaldığını anlatır. Bu yüzden büyük büyük dedemin hakkında pek fazla bilgi sahibi değiliz.  Akraba olarak bildiğim şu an iki tane Şamlıoğlu ailesi var birisi biz diğeri amcamın ailesi…

Karar verdim soyumuzu iyice derinlemesine bir araştıracağım. Bunun için bildiğim kadarıyla resmi makamlara başvurarak bilgi alınabiliyor.  Gerçi alacağımız bilgi en fazla 90 yıllık olacaktır. Daha eskiye gidemeyeceğim kesin.  Osmanlı arşivlerini benim için açmayacaklar ya?

Gidebileceğim en eski tarih sanırım 100 yıllık olacak. O kadarına da biliyorum zaten, yukarıda anlattım. Dedem, kardeşleri, dedemin babası… Acaba daha eskiye nasıl ulaşabilirim? Benim için ayrı bir merak konusu oldu…

Buradan yorum yazan tüm Şamlıoğlu ailelerine ve fertlerine de teşekkürlerimi sunarım…

“Şamlıoğlu Sülalesi” üzerine 94 yorum

  1. Hamza,anadolu tahrir defterlerine bakabilirsin,Yusuf Halaçoğlu’nun uzun yıllar hazırladığı 6 cilt(sanırım) kitap var; Ayrıca anadoluaşiretleri.com diye internet sitesi kurdular oradan birşeyler öğrenmeye çalışabilirsin.Tabi biraz eskilerden de birşeyler bilmek,duymak gerekiyor.Dedenizin ticaretle uğraştığını varsayarsak muhtemelen kaydı vardır arşivlerde…

    Yanıtla
  2. tckimlik adresindeki bir açık kullanarak geriye doğru sorgulama yapılabiliyordu. Şimdi otomatik sorgulama yapılamıyor 🙂 Fakat dediğin gibi 100-150 yıllık geçmiş. Dedemin dedesine kadar biliyorum 🙂

    Yanıtla
  3. Bir ara akraba bul diye bir proğram vardı. Sizin sülalenizden 100 lerce kişinin tec numarasını bulup getiriyordu. Yasaklandı sanırsam

    Yanıtla
  4. Akraba olabiliriz. 🙂 Gümüşhane’liyim Bizim Sülaleye ŞAMLIGİL sülalesi Derler Aynen Suriye/Şam dan gelmeyiz.Erzurum’la da biraz alakamız var..:))))

    Yanıtla
  5. @Eyüp Sahin
    Olabilir ama biz Şam’dan gelme değiliz 🙂 Sadece Dedem Şam’a ticaret yaparmış.

    Yanıtla
  6. bende çok araştırdım ama bulamadım bende tokatta doğdum ama sulale olarak annemın sulalesı şamlıoğlu aynensizin anlattığınız gıbı yarısı gumuşhanede yarısı gıresunda gıresunda baya bır arazılerı bıle vermış bende tırabzonda öğrendım şenlıklerde bır amcayla konuşurken şamlıoğlu sülalesı dıye bıses cıktı ondan sonra anlantı bu arazılerın yarısı bızım şamlıoğlu sulalerıne ayıt bulsakta arazılerını versem demişti ama işte biz üzerine düşüpte sülaleleri toplayamadık ama benım annemlerin akrabalarının isimleri süleyman.hüseyin.şükrü. bunların soy isimleride şamlıoğludur bak telim 0535787xxxx inşallah bır araya getırırsınız

    Yanıtla
  7. rizenın ardeşen ilçesininm akkaya köyünde yaşayan ŞAMLIOĞLU ailesei olarak çalişmalarınızın devamını diliyoruz.Aslında bizim dedelerimizden duyduğumuz 7 kardeş oldukları yönündedir.Dediğiniz üzre Şam’a ticaret veya belirli nedenlerle giderek Şamlıoğlu soy ismini alarak geri döndükliri yönündedir.Biz Rize’li Laz Şamlıoğlu ailesi olrak saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz……

    Yanıtla
  8. ben trabzn tonyadan yazıyorum tarıhcıyım aratrmalrıma göre şamlıogulları cok buyuk br cografyada kullanılmaktadır cıkıs yermz şam dr .

    Yanıtla
  9. @ahmet şamlıoğlu
    O taraflarda Şamlıoğlu olarak birçok kişi ile tanıştım.

    @abdülhamit şamlioğlu
    Bizim Şam’dan gelme değil de Şam’a ticaret yapmaktan soy isim alınmış. Fakat çok fazla Şamlıoğlu yok.

    Yanıtla
  10. slm nasılsınız şamlıoglu evet benım gercek soyadımda şamlıoglu benım dedelerımde şamdan gelmıs tabıkı ama benımde en son bıldıgım bu rizeye gelmişler ama kac kısı gelmısler dahamı cokmu bılemıyorum bır artvınde buldum kunustum ama tam onlarda bılemıyor saygılarımla salih öztürk

    Yanıtla
  11. bende şamlıoğullarındanım. benim annemin babası yani dedem in dedeleri şamdan gelmişler soyadları hüner. ankara elmadağda yerleşmişler kimlerdensiniz denildiğinde şamlıoğullarındanız denilince tanınıyoruz. bende bu konuyu araştırmak istiyorum .

    Yanıtla
  12. Evet .. Şamlı ların çok az olduğunu sanarken..bir çk şamlıoğlu ailesine raslamak çok hoş

    ilyas şamlı
    rize

    Yanıtla
  13. bizim ailede şamdan göç edenler arasında halen rizede yaşamaktayız geniş aileye sahıbız yalnız deyılız

    Yanıtla
  14. ya şamdan gelenler hep aynı aile çeşıtli yerlerde ıkamet etmışler çok fakırlık olduğu için herkes ayri ayri yerleşım yeri seçmiş bir deyişe göre karadenizdekı işaret yuzyıllık kavak ağaçları dır dıye bılıyoruz

    Yanıtla
  15. bizede sülale olarak şamlıoğulları deniyormuş.şanlı soyadını almış dedem.erzincan kemaliye de yerleşim.daha öncesini bilmiyoruz..herkese selamlar..

    Yanıtla
  16. @Mehmet halendaha soyunun kalanı 2 aile olarak erzurumda yaşamakdadır kardeşim 🙂 bana ulaşabnilrsen şayet gerçekden bende inanılmaz merak ediyorum anlattıkların hepsi biz sülelenin özgeçmişidir dedim ya ulaşırsan daha detaylı konuşabilirz hülya şamlıoğlu

    Yanıtla
  17. merhaba tüm şamlıoğlular. yorumlarınızı gördümde değişik değişik rivayetler var. amcamın oğlu abdülhamit şamlıoğlunun yazdığı gibi biz şama gitmedik :))şamlıoğlu sülalesi olarak aslen şamdan gelmeyiz. şamlıoğlularının şuanki en büyüğü olan çayeli büyükçiftlik köylüsü olan osman şamlıoğlu amcamızın bizzat kendi ağzından dinlediğim rivayet bu yönde. yani şamlıoğluları aslen şamdan türkiyeye göç etmiş ama bunun net bir tarihi yok. öyleki ben ancakki 280 yıl geriye dönebildim resmi yollardan. ve bunun yanı sıra bizim şuan rize ardeşen akkaya köyünde bulunan mahalle mezarlığında arapça yazıyla yazılmış adı aklıma gelmeyecek soyadı şamlıoğlu olan bir mezar var ve bu mezarda 250 senelik. bazı arkadaşların şamlıoğlu sülalesi okadarda çok nufusu kalabalık değil demelerine cevaben ” şamlıoğlu sülalesi şuan onlarca soy isimle varlar , şöyleki sağcı solcu zamanlarının çok azgın olduğu dönemlerde ‘oğlu’ kelimesi soyisimlerden kaldırılmıştı. belli bir zaman sonra bu yönetmeliğe tekrardan konuldu , o zamanda bazıları soyisimlerini tekrar şamlıoğlu yaptı bazıları ise daha farklı soy isim yaptı. öyleki benim babamın soyadı ‘şamlıoğlu’ iken kardeşinin soyadı ‘işlenmiş’ olarak kaldı. ve bunun gibi niceleri , mesela şamlıoğlu , şamlı , işlenmiş , şanlıoğlu , şanlı , şan , demir , demircioğlu , demiroğlu , şahin , kadı , çamlı , çamlıoğlu vs. vs. vs. böyle nice soyisimleri var akrabalarımın. bunun yanı sıra çok geniş bir coğrafyada yerleşti bizim akrabalar , öyleki şuan rize ardeşen , rize pazar , rize çayeli , rize merkez , trabzon , samsun , tokat , çorum , hatay , artvin , erzurum , erzincan , urfa , diyarbakır , izmir , ankara , kütahya , sivas , istanbul , olarak türkiyenin her tarafında var. ” okadarda küçük bir sülale değiliz dimi yaniii. ben şuan istanbulda ikamet ediyorum , ben kendi çapımda bi araştırma yaptım ve bana yardımcı olabilecek bu işi gerçekten ciddi manada yapabiliriz araştırırız diyen meraklı akrabalarımın telefonlarını e-mail lerini msjlarını bekliyorum. cesur şamlıoğlu 0544 378 [email protected] , şimdiden ilgilenen akrabalarıma teşekkür ediyorum. sağlık ve mutlu dolu günler. saygılarımla…

    Yanıtla
  18. merhaba biz şamlı oglu sülalesinin samsun bafra tarafıyız aslen rize iyiderenin zavendik yeni ismi büyükçiftlikdeniz dedemizin iyiderede yaşadıgını biliyoruz ve tarihlerinide çıkardık bizden birileri oraya gitti vede biz yer istiyoruz diye gidenleri hor karşılamamışlar bizim amacımız tanışmak yoksa biz bafrada çok mutluyuz.soyismimiz şuan alışkan tüm iyideredeki şamlıoglularla tanışmak istiyoruz sevgilerimle istanbuldan selçuk bana ulaşmak isteyen 054225dan ulaşabilir şuan istanbulda yaşıyoruz

    Yanıtla
  19. Teşekkür ederim. Müsait bir zamanında hepinize e-posta ile iletişime geçip bilgi almaya çalışacağım.

    Saygılarımla.

    Hamza Şamlıoğlu

    Yanıtla
  20. ŞAMLI OĞULLARI YAVUZ SULTAN SELİM TARAFINDA SURİYEDEN ANADOLUNUN BÖLGE BÖLGÖ GOÇ ETTİRİLMİŞ NEDENİ OSMANLIYA KAZAN KALDIRMIŞ COK BÜYÜK SÜLALEYMİŞ SURİYE ŞAMDAN CIKAN İSYAMDA DAĞITILMİŞLAR AMA KARADENİZE COK GELEN VAR RUM İPPAROTORLUĞU YIKILINCA DAĞ KÖYLERE KARADENİZE COK AZILI SÜLALELERİ GÖNDERİP TÜRK YURDU YAPTILAR MÜSLİMAN LAŞDTIDILAR RUMLAR KORKUP GÖÇ ETTİLER COK AZ KALDI ONLARDA MÜSLİMAN OLDULAR ŞAMLI OĞULLARI COK BÜYÜK SÜLALE DİR BENİM ANNEMİN ANNESİDE ŞAMLI OĞLUDUR BİZLER ŞAMDAN GELMEYİZ DERLER ORTA ASYA TÜRKLERİDİRLER SERDAR TAŞKIN 0507 503 78 61

    Yanıtla
  21. Bizde Şamlıoğlu yuz ama osmaniyede yaşamaktayız aynen bana anlatilablanlara gore dedem şama gider gelirmiş hep şamlı diye cağirirlarmis soyadini kanunu cikinca şamlioglu olarak kalmis benimle iletisime gecmek isteyen olursa faceden bulsun bir tek ben varim zaten …Yılmaz Şamlıoğlu

    Yanıtla
  22. Merhaba kardeşim

    Şamlıoğulları düşündüğünüz gibi 3-5 aile değil çok büyük bir Türk boyudur. Selçuklular zamanında Şamda yaşayan, daha sonra Halep’e geçen, oradan Ege, İç Anadolu ve Karadeniz’e kadar nufus serpe serpe geçen geniş bir sülaledir.

    Soyadı kanunuyla birlikte kullanılması yasak edilmiştir. Trabzon-Akçaabatta yaşayan şamlıoğulları birbirimizi kaybetmemek için Şimşek, Şentürk, Şamlı gibi Ş ile başlayan soyadlar aldık. Erzurum-Trabzon arasına gelişimiz Fatih Sultan Mehmet’in 1461 Trabzon fethiyle olmuştur. Rize’de de uzantıları var. Kumbasar (ev basan anlamında) ve Malkoçoğulları da bu sülaledendir. Ben dedemin dedesinin babasının izini buldum. Şamlıoğlu Molla Mehmed, Akçaabat ilçesi Mucura köyünde 1850 yılında verdiği öşür Osmanlı kayıtlarında yazılıdır.

    Ankara’dan Trabzon’a giderken yol üstünde Çorum’da kuyumculuk yapan bir şamlıoğlu ile tanıştım.

    Internette biraz araştırırsanız göreceksiniz şamlıoğlu olan Azeri bir hocanın çalışmasını göreceksiniz. Yani orada bile uzantıları var.

    Bizim adetlerimiz normal köyün adetlerinden çok farklıdır. Ortak bir platformda bunlar toplanabilse şamlıoğulları hakkında ortak özellikler tespit edilebilse iyi olur. Örneğin Karadeniz tarafındakilerin yaşamak için şehri değil daha uzak kısımları seçtiği, yüksek yaylaları sevdiğini söyleyebilirim. Ama Osmaniye’dekiler nasıldır, Erzurumdakiler nasıldır bakmak lazım.

    Yanıtla
    • benımde buyuk buyuk dedemın babasınn adı molla ahmed bi benzerlık var anlatıldıgı gıbı samdan gelıyolar bızlerde bayburt erzurum tarafına yerlesen samlıoglu sulalesındeniz soy adı kanunu cıktıgı zaman soy adımızı koyun ılerı gelenı yerli olarak koymus

      Yanıtla
    • Barış Bey Merhaba,

      Bizimde soyadımız Özşamlı, şamlıoğlu sülalesindeniz. Trabzon’da ikamet edenlerdeniz. Selçuklular zamanında 1275’lerden sonra Müslümanlığı yaymak için gelmişiz. Özkanca’lar, Kanca’ler ve Kancıoğulları’nla ve Kumbasarlar ile akraba olduğumuzu biliyoruz. Sizinle nasıl iletişime geçebilriz. Bu konu sizinle bir arya gelerek konuşmak isteriz. Nereded yaşıyorsunuz?

      Yanıtla
  23. ben samsun carsamba ılcıesınden ercan senyer.sulalemızın samdan geldıgı soylenıyor ılcemızdede koyumuzde oldukca samlı oğlu bulunmakta .kokenımız aslen samdan trabzona sonrada samsuna gelme ordu ılcesınde bır koyde samlı ogluu bulunmakta

    Yanıtla
  24. bizde trabzon akçaabat ilçesi dötyol beldesindeki şamlıoğlu sülalesiyiz bizlerde anlatılanlar genelde aynı şamdan gelmişiz ve samsun çorum rize sinop ve trabzon gibi şehirlere dağılmışız bizim soyadımızda deiğiştirildi fakat şamlıoğlu olarak biliniriz tüm şamlıoğallarına selamlar.

    Yanıtla
  25. Ben trabzon araklı danım. Ama izmitte yaşıyorum. Şamlıoğlu sülalesindenim. Hasan şamli en büyüğümüz. 1327 şam doğumlu.

    Yanıtla
  26. ben yerli soy adını tasıyorum ama buyuk buyuk dedem suan samlıoglu soy adını tasıyan aılenın buyuk buyuk dedesıyle kardes soy adımız ıkı kardesın bırbırnnden kopmasıyla sanırsam kı farklı olmus şimdi buyuklerın bana anlattıgı kadarıyla sıze aktarıyorum iki kardes samdan kan davası ıcın kacıyo biri coruma biride bayburt erzurum taraflarına gelıyo ıkı kardesın bagları burda kopuyo corum tarafına gıden sızın buyuk buyuk dedenızın hakkında fazla bılgım yok ama benım buyuk buyuk dedem bayburt erzurum tarafına gelıyo senelrce burda kalıyolar daha sonrada soyadı kanunu cıktıgında bulundukları koyden ileri gelen birisi buyuk dedemede yerli soyismini verıyo bildigim bu kadar tek temennım cokkk genıs kapsamlı bi soy agacı cıkarmak 🙂

    Yanıtla
  27. bizede şamlıgil sülalesi derler köyde dedelerimiz şamdan gelme bir yarımız trabzonda bende araştırmaktayım. gümüşhane liyim

    Yanıtla
    • Benim halamın bana anlattığı şuydu. halamın büyük dedesi Şamdan üç kardeş olarak gelirler. Birisi Samsun’un bir ilçesinde kalır ve ondan hiç haber alınmaz. Ülkemizden Şam’a gitme sebepleri bir kavga nedeni iledir. Ülkeye geri döndüklerinde iki Kardeş Gümüşhane Kürtün ilçesi Aşağıuluköy’e yerleşirler. Samsundakinden ve soyundan hiç haber alınmaz. Şu an köyde lakabımız yanbaşlıgil yada yanbaşoğlu’dur. Soyadımuız ŞEN’dir.

      Yanıtla
  28. Bizim soyadımız hala Şamlıoğlu, Malatya’nın yerli ailelerindeniz. Bize anlatılana göre ve hatta saatli marif takviminin arkasında da bir seferinde bizzat denk gelip okuduğum, Şamlıoğulları’nın Osmanlı Devleti zamanında Şam’a görevli olarak gönderildiği, daha sonra 7 kardeş olan bu kişilerin tekrar buraya döndüklerinde 7 bölgeye dağıldıkları. Kısaca Osmanlı İmparatorluğuna tabi, bir çok hizmeti olan bir sülale diyebiliriz. Bu arada wikipedia’da Karadeniz bölgesine yerleşen Şamlıoğullarının da ilk Malatya-Arapkir ilçesine yerleştiği yazıyor ki Malkoçoğulları falan da öyle. Bu da bizim bildiğimiz en eski tarihten biraz sonrası demek oluyor, geldikten sonraki ve daha da dağıldıkları kısım belki. Yani belki de ilk Azerbaycan, sonra bu topraklar ve dağılım olmuş olabilir. tr.m.wikipedia.org/wiki/Melikşah,_Tonya

    Yanıtla
  29. Selam Arkadaslar
    benim dedem de erzurum dan 1915 lerde konvoy halin de tokata kadar geliyorlar
    annesi ile ve annesi konvoy da kaybediyor birsekil de amasya gümüshaciköye yerlesiyor ve bize anlatmasi samliogullarindan oldugu baba adi Ahmet Ana adi emine oldugunu söylerdi sizleri okuyunca bende yazmak istedim

    Yanıtla
  30. ben 1999 da Ankara mürtedde yedeksubay olarak askerlik yapan mühendis Cemal şamlıoğlu arkadaşımı arıyorum tanıyorsanız rica ederim bana mail atarmısınız

    Yanıtla
  31. Merhabalar Arkadaşlar anlaşılan oki Şamlıoğlu sülalesi çok buyuk ancak osmanlı döneminde iletişim ulaşım ve ekonomik zorluklardan dağıtılmış ve herkes kendi bölgesinde yaşaya bilmiş bu büyük aile osmanlının kendisine baskı yapmasıyla askeri ve nufuz gücü olarak istihdama tabi tutulmuş savaşçı ve cesur insanlar oldukları kesin bununla birlikte osmanlıca kayıtların kapalı olması ve bizimde onları okuyamama gibi bir durumumuz var malesef Bu Türk ailesi saf ve temiz olarak halen bu topraklarda yaşamaktadır ve hep Şamlioğlu olarak anılmaktayız soyadı kanunu bu yapıyıda dağıttı ancak halen bölgelerimizde kimlerdensin diye sorulduğunda Büyük bir gururla Şamlioğullarından falancı diye takdim edilir. ve asla unutulmaz her zaman devletine milletine bağlı vatanına faydalı bireyler olarak Yaşamaktadırlar ve Trabzon rize samsun çorum ve ülkemizin heryerine dağıtılmış olan aileler olduğu bilinmektedir.Ülkemizin ekonomik durumu göz önüne alınırsa Bizler buralardan başka kentleregidip oralarda yaşamaktayız daha iyi araştırma yapabilen tarihcilerimizi bekliyoruz Hepinize selam Saygılarımı Sunarım Yusuf Akçay .Trabzon araklı

    Yanıtla
  32. Nigde’deyiz bizde soyadimiz farkli ama gururla Samliogullarindaniz diyoruz bizde ben hangi boydan oldugumuzu ogrenmek amacjyla arastirma yapmistim ama ne yazik birsonuc elde edemedim

    Yanıtla
  33. Hatay’da 47 hane Şamlıoğlu ailesi var kardeşlerim. Hadi gelin buraya kendi aşiretimizi kuralım 🙂

    Yanıtla
  34. Bende 22 yaşındayım Rize/Ardeşen’de ikamet ediyoruz. Akkaya köyü Şamlıoğlu mahallesinde yaklaşık 30 hane var tabi bu sayı sadece önceden var olan miktan şuan torun torbayı katarsak Almanyada yaşayanlarda var şehir merkezinde de 🙂 bayağı varız yani Bide Çayeli Trabzonda bulunan Şamlıoğlu soyadını taşıyan akrabalarımızda mevcut şuan sıksık görüşmesekte bazı ziyaretlerimiz olmuştur. Şu süriye meselesi bizim büyüklerimiz tarafından da anlatılıyor fakat tam bir belirlilik söz konusu değil.

    Yanıtla
    • Samlioglu soyu ilk gelen kabilemiz, Diger soy isimlere ayrildilar. Kumbasar, malkoc, kancioglu, pir agaoglu, molla hamzaoglu, kadi alioglu, bunlarda farkli soy isimlere buruntuler. Facebook da bir grup kurdum kancioglu diye, hemen hemen her akrabayi buraya toplamaya calisiyorum.

      Yanıtla
  35. Birde biz Rize Ardeşen bölgesinde 100 yılı aşkındır bulunduğumuzu kesin olarak söyleyebilirim fakat daha da uzun yıllar olma ihtimalimiz hakkında bir bilgim yok.

    Yanıtla
  36. Ben bir Şamlıoğluyum ve gururluyum.Rize Çayeli ndenim ama İstanbulda yaşıyorum.Burda yazılan yorumların çoğu benim sülalemle uyuşuyor.Sanirim bizimkilerin Şamdan gelişinden sonrakı yıllar bizde kayıt altında.

    Yanıtla
  37. merhaba bende şamlıoğluyum kütükte trabzon of hayrat ama istanuldayız bizim şamdan geldiğimiz söyleniyor ben öyle bilirim ama son zamanlarda 360tv de izlediğim bir programda başakşehire bağlı şamlar köyünden bahsedildi ve biraz araştırınca bunu buldum ” Tarih kokan köy

    Şamlar Köyü’nün ilk yerleşimcilerinin Şam’dan geldiği rivayet ediliyor. Köyün en eski yerleşimcilerinden olan Kırım Tatarları, köyün üst mahallesine yerleşmiş. Mübadelede, Şamlar Köyü’ndeki birçok erkek Selanik’e gidip, oradaki Türk kökenli vatandaşlarımızı bölgeye getirip ilk nüfusu oluşturmuşlar. ” bu bir blogtan alıntıdır

    Yanıtla
  38. Biz melikşah köyünde yaklaşık 30 hanryiz Melikşah Köyü,Trabzon’un fethinden sonra Türklerin bu bölgeye gelişleri bilinmektedir.Ancak Anadolu Selçuklu Devleti döneminde bölgeye Türkler gelmişlerdir.Çepni Türklerinin 1222 tarihinde Ağasar yöresine yerleştikleri kesin bir kanıdır. Akkoyunlu Türk Devleti Şahı Uzun Hasan’ın oğlu Turali Bey, maiyetindeki Türkleri,Vakfıkebir,Tonya (Turalı)mahallesine yerleştirmiştir. Kendiside Şalpazarı’na yerleşmiştir. Turalı Uşağı adıyla adlananlar, Turali Bey’in torunlarındandır.Tonya’nın Kozluca Mahalleninde, mezar taşlarına koyun başı figürleri işlenmiştir.Akkoyunlu Devletinin simgesi koyundur. İskenderli-Çamlı deresi üzerine bulunan “Terekeme Köprüsü” bu bölgeye yerleşen Terekeme Türkleri tarafından yapıldığı kesin bir kanıdır.(Kaynak: Tarihçi Enver Arslan) Karadeniz Bölgesinin Türkleşmesinde Melikşah Mahalleninün yeri büyüktür. Bölgeye gelen müslüman Türk oymaklarının toplanma ve dağılma yeri Melikşah Köyüdür. Azerbaycan’a bağlı Karabağ bölgesinden, Hocalı’dan bir kısım ailelerin gelip yerleştikleri yerdir.Erzurum,Sarıkamış yörelerinde yaşayan Karapapaklarla kültürel ve fiziksel benzerlikleri vardır. Büyük ihtimalle akrabalık bağları vardır.Zaten Melikşah Köyü’nün bir mahallesi Hocalı diye adlandırılmıştır. Kırımlıoğulları olarak bilinen sülalenin, Kırım’dan geldikleri sanılmaktadır. Şamlıoğlu (Şamlu) sülalesi Güney Azerbaycan’dan Malatya-Arapkir ilçesine, oradan da Doğu Karadeniz bölgesine yerleşmişlerdir.(kaynak: Prof. İskender Pala. Şah ve Sultan)Köyümün sülalelerinden Muratoğluları ‘da Malatya’dan geldikleri bilinmektedir.

    Yanıtla
  39. bizde şamlıoğullarındanız düzcede ikamet etmekteyiz dedemizin babası musa şamlıoğludur başka bır bılgımız yok malesef 🙁

    Yanıtla
  40. Samlioglu olarak ilk rize cimilliye yerlestik, ve buradan Kabile ve soy isimlere burunerek ayrildik. Insallah butun sulaleleri bir cadi altina toplayabiliriz. Ben of tan kancioglu sulalesinden Serkan Özkanca. Ayrica facebook ta kancioglu adi altinda bir grup kurdum. O sayfaya Tum sulalerimizi davet ediyorum

    Yanıtla
  41. Bende şamlıoğlu soy ismini taşıyorum dedelerim 200 yıldır bildiğim malatyada yaşıyorum.Malatyanın yerli ailelerindendir şamlıoğlu

    Yanıtla
  42. Tüm şamlıoğlarına selamlar bizde kayseriliyiz ama nerden nasıl gelindiyinden malumatımız yok büyüklerimizin çoğu öldü

    Yanıtla
  43. Selamın aleyküm…. bende şamlıoğluyum fakat şuanda çolak soyismini kullanıyoruz…. gelin bide benden dinleyin…. osmanlı döneminde şamdan ishakpaşa sarayına ağrıya gelmişiz ishakpaşa sarayı muhafız alayı komutanı… cafer paşanın emrinde … oaralar sağlama alındıktan sonrada bu büyük kabile dönemin padişahın emriyle rizeye yürümüş biz çayelindeyiz… çeçeva konu çok uzun burada yazmayla bitmez… 100 yıldan fazlasını biliyor benim ailem aile mezarlarımız çok eski ben 35 yaşındayım … 0532 157 09 xx

    Yanıtla
  44. Tarih öğretmeniyim 1980 yılında İstanbul Vefa Lisesinde göreve başladım.Birçok lisede çalıştım halen görevdeyim.Sizlerle burada da olsa tanışmaktan ve bu ortak soyadı taşımaktan gurur duymaktayım.Tüm Şamlıoğlu camiasına sevgi ve saygılarımı sunarım. Yapmış olduğum belgelere dayalı araştırmalarıma göre Şamlıoğlu soyunun kısa hikayesi şöyle; Şamlıoğullarının kökeni Suriye’yi fetheden (1078) Büyük Selçuklu Devleti sultanı Alparslan’ın oğluve sultan Melik şahın kardeşi olan Tutuş’un kurduğu Suriye Selçuklu Devletinin Dımaşk (Şam) Selçuklu Melikliği’ne dayanmaktadır. Soyumuz özbeöz Türktür.Hristiyan haçlı ordularının (1150-1160) yıllarında Kudüs ve Şam şehirlerini istila etmesi üzerine Şam Türklerinden bu Türk kafilesi Halep’e göç etmiş ,burada uzun yıllar yaşamış , büyük, köklü, eşraf bir aile olmuşlar ve Benuşamlı yani Şamlıoğlu adıyle ün yapmışlardır. Şamlıoğulları İstanbul’un fethine Emir Mahmut Şamlu adlı komutanın güçleriyle katılmış ve burada göstermiş oldukları üstün başarı sayesinde Fatih Sultan Mehmet tarafından nişan ve rütbe ile ödüllendirilmişlerdir. Fatih’in Rum Pontus Devleti ile olan mücadelesinde Şamlıoğullarından emir Mahmud’un güçleri ile Rize’nin fethinde önemli rol oynamışlardır. Bu başarılarından dolayı Fatih kendilerine bu bölgede yerleşme izni vermiş ve tımar sahibi olmaya hak kazanmışlardır.Rize’nin Humruk,Kalaruk mahallinde yerleşen bu aile daha sonra havası ve suyu daha iyi olduğu için Çimil köyüne yerleşip,zamanla burada büyük bir kabile olmuşlardır.Bunların reisi olan Hacı Memiş Şamlu Bey Rize havalisindeki diğer kabileleri idare etmek üzere Fatih Sultan Mehmet’ten ferman (Müsaade,buyruktur,fermanı şahane) alarak bölgedeki hakimiyetini güçlendirmişır. Şamlıoğulları bu bölgedeki kışlak ve otlaklara müsadesiz gelen kürt alevilerin kanunsuz ve uygunsuz hareketlerinden dolayı onlarla mücadeleye girmiş ve onları bu bölgeden çıkartmışlardır.Onlara ait ahır,ağ ve komları basmalarından dolayı buradaki Şamlıoğullarına Kombasar namı verilmiştir . Daha sonra bu aile soyadını Kumbasar olarak değiştirmişdir.Aynı şekilde Kombasar gibi Kancaoğulları ve Malkoçoğullarının da eldeki kesin kayıt ve belgelere dayalı olarak Şamlıoğulları kökünden geldiklerini bilmekteyiz. Türk dünyası araştırmaları adlı belge niteligindeki kaynak eserde tarihçi Mehmet Bilgin Anadolu’ nun Türkleştirilmesi mücadelesinde Fatih sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim dönemlerinde Şamlıoğlu ailesinin etkin olarak faaliyet gösterdiğini belirtmektedir. Sürmene Köprübaşında Güneşera köylerini kuran çevre köylerde de yaygın olarak yaşayan ailelerin kök tarihlerini anlatan el yazması metinlerde bu ailelerin Benuşamlı yani Şamlıoğlu olduğu açıkça ve belgelerle sabittir. İlk modern manada nüfus sayımının 1834 yılında yapıldığı doğu karadeniz bölgesine ait kaynaklara (vesikalar,fermanlar,nüfus kütükleri,kadı hükümleri kayıtları,kaynak belge niteliğindeeserler)dayanarak,Hayrat,Çaykara,Sürmene,Ardeşenş,Çayeli,Dernekpazarı,Tonya,Araklı,Şalpazarı,Melihşah ,Homruk,Alona Sahot gibi yerleşim merkezlerinde Şamlıoğlu aileleri ve bunlara ait resmi kayıtlar bulunmaktadır.Ayrıca Trabzon,İstanbul,Samsun, Sinop,Hatay, Artvin,Erzurum,Urfa, Sivas gibi illerimizde de Şamlıoğlu ailelerinin olduğunu bilmekteyiz. Milattan önceki dönemlere ait Doğu Karadeniz Bölgesi tarihini araştırdığımızda ise Kumman(Kıpçak),Çepni,İskit,Saka,Sabir gibi Asyadaki Türk kavimlerinin bu bölgede izler bıraktıklarını bilmekteyiz.
    Saygılarımla…..

    Yanıtla
  45. Selam bende şanlıoglu yum rizede yaşıyorum 450 yıllık rizede bir geçmişimiz var fakat rahmetli dedemin amcasının çocuklarıyla tartışmasıyla soy isminizi maden olarak değiştirmiş tüm şamlıoğlu sülalesi ne selamlar

    Yanıtla
  46. Kardeş benim soyadımda şen yani şamlı oğlu ğümüşaneliyiz benim araştırdığıma göre Şamdan asker aşiretiymiş isyan edince Abdul aziz tarafından Anadolu’ya sürgün edilmişiz şuan ğümüşaneye yayğınız toplamda 17 ile yayılmışız

    Yanıtla
  47. ben erzurumdan muhammet şamlıoğlu dedemin bir kadesi muhacirlikde kayip olmus benim de bildigim erzurumda tek aileyiz dedem babam ben ve oğlum yani baskayok

    Yanıtla
  48. Ben de Samliogluyum Kirsehir de ikamet ediyorum.Samliogullarinin tarihi ile ilgili bir arastirma yapiyorum su an toparlama asamasindayim. Kisaca 13. yy. da Safevi devletinin kurulusunda ŞAMLU – ŞAM TURKMENLERI adiyla anilan ve rol oynayan onemli bir Turkmen boyudur.Oguzlarin Boz-ok ve Uc-ok ikili teskilatini uzun yillar bozmadan devam ettirmislerdir.Yazin Sivas Uzunyayla gibi Anadolu yurtlarina kisin Halep e goc ederlermis .
    Bizim dedemiz de tahminen 1800-1850 yillari arasinda Anadoluya gelmis.Gelme sebebi hanimi ya da ailesi ile ayriliga dusmus olmasi.Kina tütün kumas gibi malzemeler satarmis.Once Konya Karamana geliyor orada evleniyor ve bir cocugu oluyor…Oradaki hanimi ile de anlasamiyor ve Kirsehir Cicekdagi ilcesinin Tepefakili koyune geliyor.Oraya yerlesiyor ve evleniyor.Kendisine “buraya neden geldin ” diye sorduklarinda “ben horozsuz koy ariyorum bu koyde horoz olmaya geldim” diye nukteli bir cevap veriyor.Buradaki evliliginden 6 oglan 1kiz cocugu oluyor ve hakikaten de zamanla koyun en ileri gelen sahsi oluyor.Ticaret ile ugrastigi icin para problemi de olmuyor ve bol miktarda tarla aliyor mal mulk sahibi oluyor.Daha sonra Konya Karamandaki oglunu da alip geliyor ve o gun bu gundur bu koyde yasiyoruz.Su an 7-8. kusaklarimiz devam ediyor insallah…
    Bazilari bizi sulalemizin adindan dolayi Arap zannediyor ama oz be oz Turkmeniz…
    Hikayemiz daha uzun ama kafanizi sisirmeyeyim dostlar. Tum Samliogullarina -Samlilara-Sam ve Halep Turkmenlerine selam olsun…

    Yanıtla
  49. Kayseriden merhaba bizde samliogullari asiretindeniz bayada neslimiz varmış umarım birgün toplanmak kısmet olur. Allaha emanet

    Yanıtla
  50. Bende şamlıoğlu sülalesindenim şu andaki soyadım Baki trabzon tonya melikşah köyündenim. iskender palanın şah ve sultan adlı kitabında bizim sülalenin yavuz sultan selim döneminde güney azerbaycandan malatya arapkire oradanda tonya melikşah köyüne yerleşmişler sülalenin asıl adı şamlu aynı zamanda köyümüzde durali oğulları ve hocalı sülaleleri mevcuttur.

    Yanıtla
  51. Bende bir şamlıoğlu olarak malatyada yaşıyoruz,burada malatyanın yerlisiyiz araştırmanın sonucu nda benide bilgilendirirsen sevinirim.Mutlaka aynı soydan akrabalığımız var.ismim metin şamlıoğlu
    [email protected]

    Yanıtla
  52. Değerli büyüklerim öğrendiğim kadarıyla soy şeceresinin bi yerde tıkanıyo olmasının nedenlerinden biride brest litovski anlaşmasından kaynaklı olduğu hususi Şamlıoğulları için diyorum çünkü Ruslar geri çekilirken osmanlı arşivinide götürmüşler Bilgi belge ne varsa şimdi e-devletden baktım Yozgat çıkıyo amma velakin babamın annesinin babasının ki oda Yozgat çıkıyo onun Artvin’de 1900 yıllarda olduğunu ailede bilmeyen yoktur hatda ,bize de Artvin’de Şamlıoğulları derlermiş evrile evrile işte soyadı falan değişmiş.Bizim Şamlıoğulları Osmanlı arşivlerinde bulamazsınız Rus arşivlerindedir ve herkese açıktır onlarınki öğrenmek istiyorsanız bi Rus bağlantısı bulacaksınız dikkatli inceleyin brest litovskiye çok çok acayip şeyler öğreneceksiniz 31 yaşındayım bilgi birikimim bu kadar eksiklerim varsa affaola.Bu arada beyaz tenli renkli gözlümüsünüz sizde😄

    Yanıtla
    • Şkrü’nün yorumuna yorumumdur;
      Beşikler vermişim Nuh’a
      Salıncaklar, hamaklar,
      Havva Ana’n dünkü çocuk sayılır,
      Anadoluyum ben,
      Tanıyor musun ? diye başlar ozan bilirsin. Ne Şam uzaktır bu diyarlara ne de Artvin Anadoludur köken, Anadolu gibi acılı Anadolu kadar özlem dolu. Toprağından, sert rüzgarından aldık şeklimizi, tenimizin esmerliği, ellerimizin nasırı da hep bundandır. Ayırmadı beyaz tenlisini de esmerini de birleştirdi ellerini. Daha ne kadar uzağa gidersin ortaçağa, daha da mı uzaklara; yine insanı, acılarını, özlemlerini bulursun. Ardında bıraktıkları izi sür derim. Türküler, masallar, şiirler bıraktılar biz onları unutmayalım diye. Renkli gözlü olmasamda bana bir şiir okumak istermisin:) (kökenlerinizi bulmak isteyen sizleri anlıyorum. Yorumun sadece Şkrü adli kullanıcıya hitabendir kendisine ulaşağından emin olamasamda)

      Yanıtla
  53. Merhaba,

    Benim amcalarım ve rahmetli dedem de Şam’ dan geldiğimizi Şamlıoğlu sülalesinden olduğumuzu söylerler. Soy adımız TURAL ama rahmetli dedem zamanında amca oğulları ile darılmış bu sebeple VURAL olan soyadlarını kardeşleri ile birlikte değiştirmiş Tek harf değişikliği ile TURAL olmuş Giresun Gedikli köyünden ,Samsun’ un Havza ve bir kaç ilçesinden sonra tahminime göre 60 yıl evvel İstanbul’ a yerleşmişler. dedemler 11 kardeş 2 kız 9 erkek dedemden sonra diğer kardeşleri de İstanbul’ da yaşamaya başladılar. Şuan yerleri yurtları halen var Giresun da hatta dedemden kalma yerler var babam ve amcamların üzerinde. anlaşılan o ki Şamlıoğlu sülalesi baya büyük bir sülale Türkiye’ de belki Dünya’ da bir çok yerleşim yerleri var. bir kaç gün önce bu soy ağacı mevzusundan sonra 1836 senesine kadar inceleyebiliyoruz Süleyman dededen sonrası meçhul 1-2 nesil daha geriye gidebilsek soyumuz daha net belli olacak. Amcamım amcaları yaşça baya eskiler:) Molla Hünkar oğlu kabilesinden geliyor soyumuz demiş bu yönde bilgisi olan var mı merak ettim açıkçası.

    Yanıtla
  54. Selam arkadaşlar ben de Kahramanmaraş tan yazıyorum. Aynı şekilde benim babamın dedesi de şamdan gelmiş soy ağacı uygulamasında en son Kilis görünüyor Avşar boylarından olduğumuzu biliyorum. Büyük dedem ordan (Şam dan) 1870 de gelirken sanırım bilinçli, kilis ordanda Kahramanmaraş a gelmiş çünkü geldiği köy 1527 tahrir kayıtlarında var.

    Yanıtla
  55. Benzer bir hikaye de bizde var. Bugünlerde malum e-devletten soyağacı sorgulatmak çok moda ama maalesef 1830 dan daha aşağılarına erişilemiyor. ÇORUM dan sevgi ve saygılarla.
    Hayri Şamlı

    Yanıtla
    • Satın Hayri Şamlı merhaba saygılar. Bende çorumdan bi ara sizin lojistik firmanızda çalışıyordum maalesef a. Ücrete yapılan zam ve bi takım bahaneler YÜZÜNDEN iş çıkışım verildi. Sizin ve sulalenizin köklü geçmişi aşikar kış ortasında zam bahanesiyle işten çıkartılmak ailemle mağdur olmak zor bi durum herseyi devletten beklememk lazim yonetimi elestiriyoruz ama insani olarak bizlerede işverenlerede buyuk is dusuyor. Bilginiz varmi bilmiyorum ama isim neyse onu yapar isimin dışına çıkmam. acik sozlu ve durust olmakdan asla taviz vermem. Sizin ve babanizin mertligi insanligi bilinir. Belki bilginiz yoktur ama yapilan zam sebebiyle cikarilmak benim icin aci verici ve suan halen issizim bilginize corumda ileri gelen samlioglu. Tesekkurler

      Yanıtla
  56. Dlk Merhaba şiiri de çok sevdim tanımasamda sizi de çok sevdim yazdığınız güzel yorumdan sonra eksik olmayın.Biz Anadoluyuz kökende orasıdır haklısınız ama işte bu soy şeceresi olaylarından sonra biraz daha fazla geçmişi bilmek,öğrenmek tanımak tanışmak isteği daha duygusal bir hâlde hasıl oldu.Şiir yazamayacağım :)velhasıl size sonsuz hürmetlerimi saygılarımı arz ederim.Umarım sizitanıma fırsatı elde ederim.Görüşmek üzere

    Yanıtla
  57. Selam un aleyküm. Arkadaşlar bende samli oğluyun 450 yil kadar önce suriyeden rize ye gelmişiz fakat rahmetli dedem soy ismimizi maden olarak değiştirmiş rize den selamlar

    Yanıtla
  58. Rizeden selamlar şamlıoğlları şamdan gelmeyiz.1800 yıllarda rize çayelin göc etmiş dedelerimiz dahada eski olabilirler.soyadı kanununda sonra soy isimleriz,yormaz olarak değişti.ayrıca keskin,mert,taşçı,şamlıoğlu,olarak ayrıldık,rize/çayeli haremtepe çeçeva köyünde ikamet etmekdeyiz…

    Yanıtla
  59. Ordu dan Tüm Şamlıoğullarına selamlar; Yazıları okuyorum ve anlıyorum ki heryerdeyiz. Bize Her Yer Şamlıoğlu 🙂

    Yanıtla
  60. Ben gümüşhane köşe ilçesi övünce köyünden üzeyir meral bizim sülalemizde şamlıoğullarından çoğundan gelme orda şamlı diye sülalemizden olanlar var

    Yanıtla
  61. Dostum biz de Şamlı oğlu sülalesinden geliyoruz bizim soy adımız kanciogullari diye bilinir ama kimlik de özkanca diye geçiyoruz soy ağacımız kesişiyor çünkü aynı atadan geliyoruz

    Yanıtla
  62. selamun aleykum tokat merkez doğumluyum ama şuan istanbul beylikdüzünde yaşıyorum benimde anne tarafım şamlıoğlu sülalesinden ve halen akrabalarımız şamlıoğlu soyadını kullanıyorlar ben gümüşhane ve trabzon şenliklerine katılmıştım ve bir amca karpuz verdi konuştuk bir amca daha geldi neyapıyursun şamlıoğlu dedi ben şaşırdım ve dedim benim anne tarafımda şamlıoğlu sonra eve gitti amca yanına babasını aldı geldi konuştuk bana dedi bak oğul okadar dağınızki aile olarak sülalle olarak bu kara deniz bölgesinde okadar arazimiz varki aklın durur demişti oğulları zeytin burnunda bir yangın söndürme ve başka bir işlerle uğraşıyormuş tanıdığıma çok sevindim bugün soy ağacıma bakar ken gördüm ve biz şamlıoğlu sülalesi değil aslında şamlıoğlu aşiretiymişiz keşke hep beraber toplanmış olsak iki istanbul yaparız eminim burdan bütün şamlıoğlu sülalesinin ölmüşlerine rahmet diliyorum ve iananıın her gün dua ediyorum allaha emanet olun eğer yolunuz istanbul beykikdüzüne düşersede beklerim

    Yanıtla
  63. Arkadaslar samliogullari soyu taa selcuklu donemine denk gelir savasci bir aile oz selcuklu turku turkiye de ozellikle karadeniz trabzon rize samsun corum civarinda ormanli tarafim dagititilmistir sayin seref malkocun kitabi var burada acikliyor hatta secere vermis. Saygilarimla yusif akcay
    Bizim sulalemizde samliogullari diye gecer arakli ve surmedeyiz.

    Yanıtla
  64. Merhaba, ben de bir şeker atayım. Benim dedem de Başpınaŕ’daymis. Çocukları olduktan sonra İstanbul’a gelmiş. Babam 7 yaşındaymış o zaman. Beyazittta kahvehane işlenmiş. Babam bir sürü mani söylerdi kahve ile ilgili. Dün Baspinar’lınin el kitabı isimli kitabı buldum, babamdan kalma. Aileler hakkında bilgiler var. Şanlı ailesi için Şamlıoğullarından olduğu yazılı. Şamlıoğlu Mustafa efendi ile Şanlı ailesi başlıyormuş. Öyle yazıyor. Kolay gelsin iyi çalışmalar..
    Oya Şanlı

    Yanıtla
  65. Giresun merkez okçu köyü bizim sülalemizde şamlıoğlu sülelasi ve şuan 1500 kişi civarında bir sülale soy ismimiz tural ve vural olarak kullanılıyor

    Yanıtla
  66. Selamun aleyküm kardeşim bizde şamlıoğlu olarak dönemde suriyeden Elazığ harput bölgesine gelmiş ve oradan kısa bir süre sonra Rize Çayeli ne yerleşmişiz.soyadı kanunu ile dedelerimize yeni dayatma soy isimler verilmiştir

    Yanıtla
  67. Merhabalar ben denizliden Ayhan şama karahisar kasabasında çok geniş bir aileyiz tam kesin olmamakla beraber dedemizden duyardık şamdan gelmişiz derdi bizede şamlılar derler selam olsun şamlılar sülalesine

    Yanıtla

Yorum yapın