Sanal Pos uygulamaları ve PayPal Rekabeti
Ülkemizde gün geçtikçe yepyeni sanal alışveriş mağazaları açılmakta hatta siz bile şuan onlardan birkaçını kullanmaktasınız.
Bugün sizlerle bu konuyu konuşacağım. Sanal pos uygulaması kullanmak ve ülkemiz piyasasına girmeye hazırlanan Paypal’ın Türkiye pazarında oluşturabileceği etkiler…
Ülkemizde aslında sanal pos uygulaması yıllardır kullanılmakta. Sanal mağazaların sayılarıda sürekli katlanarak artıyor. Fakat bu piyasada büyük devlerin arasında ticaret yapmak mal alıp satmak gerçektende çok zor. Birde üstüne üstlük sanal pos uygulaması kullanırken bankalara ödediğiniz yüksek ücretler piyasaya giren sanal alışveriş mağazalarının açıkcası canını çok sıkıyor.
Örnekleri çok tanıdığım birçok kişinin sanal pos uygulamaları yüzünden acaba yapsam mı yapmasam mı ? Gibi ikilemde kaldıklarını gördüm. Açıkcası bankalar bu sanal pos işi için kullanıcıdan kesinti, BMSW, yüzde, komisyon gibi kalemler altında yüksek miktarda ücretler almaktalar.
AKBANK
Döviz : TL
Arayüz : Türkçe
Os : Linux / Windows
Yıllık VPos işletim ücreti : 300 USD ( USD desteği vermeyipde USD ücret alınır mı ? )
Komisyon : %2.30
Geçerli Kartlar : Axess, Wings, Visa, Mastercard
FİNANSBANK
Döviz :TL / USD
Arayüz : Türkçe
Os : Linux / Windows
Yıllık VPos işletim ücreti : 100 / 150 USD
Komisyon : Şube ile anlaşılıyor ( Sanırım şube soruyor ne kadar satabileceksin ? )
Geçerli Kartlar : FinansBank kartları, Visa, MasterCard
GARANTİ
Döviz : TL / USD (isteğe bağlı)
Arayüz : Türkçe
Os : Linux / Windows
Yıllık VPos işletim ücreti : 150 USD + %5 BSMV
Komisyon : %2.80
Geçerli Kartlar : Garanti Bankası kartları, Visa, MasterCard, Diners
Yukarıdaki ücretlendirmeleri örnek olarak vermek istedim sizlere ayrıca bazı bankalar belirli limitleri dolduramadığınız zaman size CEZA kesebilmekte. Yani mesela banka ile %2 komisyonla anlaştınız fakat ay sonu atıyorum 2500 usd lik limitinizi dolduramadınız bu sefer size CEZA uygulayabilmekteler. Tabiki anlaşmanıza bağlı…
Şöyle bir düşünün bir sanal alışveriş mağazası açtınız. Atıyorum http://www.süperalışveriş.com böyle bir sistemi kurmak banka ile anlaşmak, SSL satınalmak, özel host ve özel ip adresi almak size en azından 4000 USD gibi bir rakam çıkartacaktır. Böyle bir maliyetin altına giripde 100 – 150 USD lik Senelik ücreti kimse takmaz tabiki fakat %2 ne kadar küçük görünsede alınan komisyon oranları kredi kartlarına verilen vade farkları üst üste gelince büyük rakamlar ortaya çıkmakta…
Özelliklede taksit yapabilmek için 5-6 bankadan pos almaya kalkarsanız buda size 700 – 800 dolarlık bir maliyet çıkartıyor. Tek bir POS sistemi ilede insanlarla çalışamıyorsunuz. Atıyorum sadece Yapıkredi bankasının pos makinasını aldınız Garanti bankası kredi kartı kullanmaya kalktığınız zaman taksit yapamamaktasınız. Eğer taksit yaparsanız bu maliyetlerin üzerine ek olarak % maliyetler yansıyacaktır. Müşterinize bu maliyeti yansıtamayacağınızı göz önüne alırsak zaten böyle bir piyasada ufak tefek kâr marjları ile pekde boy gösterebileceğinizi sanmıyorum.
Tabiki bunun altyapısına harcanan paralar ve webmaster arkadaşlara verilen ücretler Host, SSL ücretleri üst üste geldikçe insanın biraz canını sıkabiliyor.
İşte tam bu noktada sizlere PayPal ‘dan bahsetmek istiyorum artık PayPal’ın Türkiye piyasasına girmesi ile bu durum değişecek diyebilirim. Bankaların da kendilerine bir çeki düzen verip PayPal’a bu piyasayı kaptırmamaları gerekiyor…
… Devamını daha sonra yazacağım…
BU YAZIYA YAPILAN YORUMLAR