Siber Savaşlar IV
Türkiye’nin ilk sivil siber güvenlik ordusu için bir süre önce start verilmişti. Siber ordu “askerleri” olarak da hacker’lar arasından seçilen bir grup olacağı belirtilmişti. Kimlerden oluşuyor? Kimler seçildi? Sorularının yanı sıra ülkemizde finans sektöründen tutunda devlet birimlerine kadar korunması gerektiğinin altını çizmek gerekiyor.
Kısacası siber savaşlar başlıyor… Bir gün elektrik sistemimizin çökmesi, İran’ın nükleer reaktörlerinin bozulması, Amerika’nın hava yolları sistemlerinin alt üst olması, Rusya’nın ısıtma sistemlerinin devre dışı kalması gibi senaryolar, hatta filmlerde gördüğümüz o müthiş karmaşa sahneleri gerçek hayatta sanal dünyanın birer uzantısı olarak çıkabilecek…
Artık su, elektrik, ulaşım, hastane ve finans sektörleri kara kaplı defterler kullanmıyor. Bilgisayar sistemleri kullanıyor. Yüzde yüz güvenlik olmayacağı için bir şekilde bu sistemlere dışarıdan etken olunabilir. Bu sistemler internete açıldığında, bir şekilde dışarıdan erişim sağlanıldığında, güvenlik kısmı önemsenmediğinde, taşınabilir disklere karşı korunmadığında (virüsler…), saldırılara karşı senaryolar üretilip koruma senaryoları geliştirmediğinde bu sistemlere saldıracak, saldırmayı düşünen ya da diğer ülkelerin saldırılarında zarar görmesi kaçınılmazdır.
Hatırlarsanız bir süre önce Atatürk Havalaanı’nda bir güvenlik sorunu ortaya çıkmıştı. Uçak ile kontrol kulesi arasındaki telsiz sistemine dışarından birisi / birileri müdahale ederek neredeyse pilotları yanlış yönlendireceklerdi. Bu tarz durumları teknoloji geliştikçe ve düşmanlarınız arttıkça daha sık görmek mümkün.
Conficker virüsünü hatırlayanlarınız vardır. 2009’da Fransız ordusunun başına bela olmuştu. Microsoft’un uyarılarını pek de dikkate almayan Fransa Savunma Bakanlığı’nın bazı sistemleri Conficker isimli virüs tarafından devre dışı bırakıldı. Microsoft, bu virüse karşı duyurularda bulunmuş olsa da iki hafta boyunca Fransa Savunma Bakanlığı’nın networklerinde dolaşan bu virüs Savunma Bakanlığı ağlarına sızması ile savaş uçaklarının kalkış yapamadığını biliyoruz.
Devletlerin artık elektrik şebekelerine sızan bir siber saldırganın / saldırganların sistemi kapatabileceği / bozabileceği riskini, hava yollarının koordinat sistemlerinin karıştırılarak uçak kazalarına yol açılabileceğini, nükleer santrallerine bulaşacak bir virüs yüzünden santralin soğutma sisteminin arızalanıp sızıntı olabileceğini, ve benzeri birçok senaryoyu düşünmesi gerekiyor.
BU YAZIYA YAPILAN YORUMLAR