Spam Mesajlar Arttı!

Gündemdeki gelişmeleri takip eden spam mail yollayıcıları, ekonomik krizi fırsat biliyor. Bu yılın 2’inci çeyreğinde istenmeyen e-posta trafiğindeki düşüşe rağmen, finansal hizmetler promosyonları yapan spam e-maillerde hızlı bir artış gözlemlendi.

Güvenli içerik yönetim çözümleri alanındaki lider şirket Kaspersky Lab, elektronik posta trafiğinde tüketicilerin en büyük kabusu olan spam mail miktarının bu yılın ikinci çeyreğinde düşmeye devam ettiğini açıkladı. Bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2.3 oranında azalan spam mail’ler yine de büyük bir tehdit olmayı sürdürüyor.

Öte yanda, spam mail ileticileri, tüketicilere ulaşmak için farklı yol ve metot arayışlarını sürdürüyorlar. Mesela, Kaspersky Lab’in araştırmalarına göre, dünyadaki ekonomik problemler neticesinde, kişisel finansal hizmetler promosyonları yapan spam maillerde hızlı bir artış gözlemlenmiş. Bu zaman diliminde, söz konusu spam mailler, toplamın %23.5’lik bölümünü oluşturmuş. Hatta haziran ayından itibaren, bu rakamın hızla arttığı ve üçe katlanarak %73 oranına ulaştığı belirtiliyor. Haziran ayında, bu kategorideki mesajların çoğunun yasadışı kazanç sağlama teklifleri içerdiği de ekleniyor.

Kaspersky Lab Kıdemli SPAM Analisti Maria Namestnikova, benzer durumun 2008-2009 ekonomik krizi esnasında da görüldüğünü hatırlatıyor. “Bu tablo bize aynı zamanda, bu tür spam maillerin miktarında gelecek aylarda daha yüksek bir artış olacağını gösteriyor” diyen Namestnikova, toplam e-posta trafiği içerisinde ise, SPAM miktarında kademeli bir düşüş beklediklerini vurguluyor.

Fırsat Siteleri ve Olimpiyatlar Kullanıldı! 

Spam ileticilerinin kullandığı metotların gündemdeki konulara ve dönemlere göre farklılaştığını gözlemlemek mümkün. Mesela, Kaspersky Lab’in yaptığı çalışmalara göre, son yıllarda online alışveriş pazarına damgasını vuran “toplu indirim kuponları” furyası, spam maillerde de ikili bir rol oynadı. Bir yandan spam yollayıcılar, “kupon” e-posta hizmetiyle potansiyel kurbanların dikkatini çekmekteydi. Aynı zamanda, kupon sistemi, önceden SPAM içerisinde görülmüş olan kanuni reklamların bir bölümünü çektiğinden, batının e-posta trafiğinde spam mail miktarı azaldı.

Bir diğer örnek geçen yıl nisan ayında yaşandı. Kaspersky Lab, bu dönemde, gerçek bir facebook bildirimini taklit eden spam tespit etti. Ancak, e-postalardaki bağlantılar kullanıcıları hack’lenmiş sitelere ya da alan adlarına değil, Wikipedia ve Amazon sayfalarına yönlendirdi. Ancak, her iki web sitesinin de çalışanları duruma anında cevap verdi ve bağlantılar yayılana kadar sayfalar kapatıldı.

Nisan ayından bu yana, istenmeyen e-posta’lardaki ana başlıklardan bir diğeri Nijeryalı spam mail ileticileri tarafından kullanıldı ve başlık “Suriye’nin durumu” oldu. Mail trafiği, Esad’ın eşi, Esad’ın aile üyeleri ve sıradan Suriyeliler tarafından gönderilen e-postaları içeriyordu.

Yine 2’inci çeyrekte spam ileticilerinin en çok kullandıkları başlıklar arasında “2012 Avrupa Futbol Şampiyonası” yer aldı. Akabinde Londra Olimpiyat Oyunları, sözde Olimpiyat Derneği tarafından gerçekleştirilen bir kuradan bahsederek, dolandırıcıların odak noktası haline geldi. Olimpiyatlar sürecinde spam e-postalarda büyük bir artış yaşandı.

Asya ve Latin Amerika Lider Durumda

2012’nin 2’inci çeyreğinde, ülkelere göre spam coğrafyası da ciddi bir değişim gösterdi. Çin, tüm spam e-postaların %19’unun gönderildiği ülke olarak liderliği ele geçirdi. Birkaç yıl önce yine Çin, spam oranlarında liderler arasındaydı; ancak 2006’da spam karşıtı yasanın kabulüyle Çin topraklarından yayılan istenmeyen e-posta miktarında ciddi miktarda azalma olmuştu. Altı yıl geçti ve SPAM yayımlayıcıları, kanun aktif olarak uygulanmadığından dolayı, bu kanunu unutmuş gibi görünüyor.

Listenin yine ilk sıralarında ABD ve Hindistan da yer alıyor. Vietnam, tüm spam e-postaların %4.97’siyle listenin başlarındaki diğer bir ülke. Spam kaynaklarının yeniden düzenlenmesine rağmen, anahtar trendler sabitliğini koruduğundan, Asya ve Latin Amerika’nın listedeki konumu uzunca bir süre değişmeyeceğe benziyor.

2012 2’inci çeyrek spam raporunun tam versiyonu için; http://www.securelist.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yapın