USB Flash Disk Alırken!

Piyasada onlarca çeşit flaş disk satılıyor.  Baktığınız zaman 10 liraya satılanı da var, 100 TL’ye satılanı da… Elbette ki, 10 liralık ile 100 liralık bir değil!

Her zaman pahalı ürünün daha iyi olacağının garantisi de yoktur!

Sizler için birkaç kriter saymak istiyorum. Özellikle de flaş diskinizin yazma ve okuma hızlarını kıyaslayarak aralarındaki farkları rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Ne olacak? 10 liralık flaş disk…

Bu kafayla flaş disklerinizi satın alıyorsanız, yazının devamını okumanıza gerek yok!

Öncelikle güvenilirlik birinci kriteriniz olmalı.

Bazı durumlarda flaş disklere özel ve çok önemli dosyalar kopyalayabiliyoruz. Daha sonra bu dosyaların flaş diskinizin bozulması ile erişilemez bir hale gelmesi gerçekten de üzücü durumlar ortaya çıkartabilir.

Ucuz diye, adi kopya, çakma ya da replika dediğimiz, özellikle de Çin malı diye hitap edilen (aslında yanlış bir düşünce Çin dünyanın en iyi disklerini de üretiyor) flaş disklerden almamanızı öneririm.

32 GB kapasiteli ve 10 lira fiyatı var diye alacağınız bir flaş disk, 2 GB kapasiteli çıkabiliyor. Çinliler bu konuda uzmanlaştı. Diske küçük bir yazılım kurarak, 2 GB’lık flaş diski 200 GB bile gösterebilirler!

Dayanıklılık da önemli bir kriter!

Suya, toza, darbelere ve manyetik alanlara karşı dayanıklı olan flaş diskler her zaman verilerinizi koruyacaktır. Genelde çevresinde yumuşak plastikler olan flaş diskler darbelere karşı biraz daha sağlam olarak üretiliyor. Bu sayede flaş diski bilgisayara taktığınızda “bozulmuş bu, çalışmıyor” hayal kırıklığı ile karşılaşmazsınız!

Bazı flaş diskler ise adi plastikten üretiliyor.

Bu flaş diskler hem darbelere karşı korumasız, hem de kısa sürede gövdeye zarar vermeniz mümkün!

Ucuz üretim için, dış kılıfına slikon ile yapıştırılan diskler var. Disk biraz fazla ısındığı zaman gövdesinden ayrılıyor. Hatta USB girişi, aşırı ısı sonucunda gövdenin içine kaçanlar bile olabiliyor. USB’ye takmaya çalıştığınızda uç kısmı içeriye kaçan bir flaş diskin sonu çöp kutusudur!  Ucuz flaş disklerin gövdelerini açtığınız zaman içerideki elektronik devre kartlarının gövdeye sabitlenmek için slikonla yapıştırıldığına şahit olabilirsiniz. Hatta ağırlık yapsın diye içine vida koyulanlar bile var!

Kapak da önemli bir etken haline geldi!

Flaş diskler genelde kapaklı olarak satılırlar. Fakat bu kapakları kaybettiğimiz zaman, flaş diskten tamamen soğursunuz… Kapaksız flaş disk taşımak birçok kişi için iğrenç bir cihaz taşıyormuş hissi verebilir…

Bazı flaş disklerde kapaklar bir iple ya da bir plastikle gövdeye sabittir. İsteseniz bile kapağı kaybedemezsiniz. Fakat bazı flaş disklerde kapağı çıkarttıktan sonra, kaybetmek? İşte asıl sorun burada başlar…

Kapak aslında tasarımın bütünlüğünü sağlar. Tasarımı iğrenç olan bir ürün almak istemezsiniz. Kapağını kaybettiğiniz bir flaş disk size iğrenç görülebilir.

Hele ki bir flaş diski kapaksız olarak yanında gezdirmek? Ayrı bir soru işareti olabiliyor. Bu yüzden birçok flaş disk artık kapaksız, yaylı, gömmeli ya da çevirmeli şekillerde üretilmeye başlandı.

Güvenlik!

Güvenlik de birçok şirket veya kişi için önemli bir kriter haline geldi. Başkalarının eline geçmesinden korkulan dosyaları korumak için piyasada özel ve şifreli flaş diskler satılıyor. Dosyayı flaş diske yazarken şifreleyerek yazdığı için başkaları diskinizi ele geçirdiği zaman hiçbir veriye ulaşamıyor!

Gelelim en önemli kritere, aktarım hızlarına!

Aktarım hızı, bir flaş diskin dosya okuma ve yazma performansıdır. 64 GB’lık bir flaş disk aldığınızı düşünün. İçine 1GB’lık bir dosyayı 40 dakikada kopyalamak? Gerçekten de iğrenç bir iş haline gelebilir.

Bırakın 64GB’ı kullanmayı, içine bir film kopyalarken 40 dakika bekleten hiçbir flaş disk iyi ya da süper değildir!

Wow! 64GB’lık flaş disk aldım!

Öyle değil, Wow saniyede 100MB dosya kopyalayan flaş disk aldım demeliyiz!

Aldığınız flaş disk içine dosya kopyalarken ya da içinden dosya okunurken sizi çok bekletiyorsa bu çok kötü bir flaş disktir! Dakikalarca dosya kopyalamak için beklemeye hiç kimsenin tahammülü yoktur.

Bu yüzden aktarım hızı yani dosya okuma ya da yazma hızı önemli bir kriterdir.  Flaş diske bir dosya kopyalarken ya da içinden bir dosyayı çalıştırırken çatır çatır size veriyi sunabilecek performansı vermelidir.

Aslında bazı flaş disklerin pahalı olmasının en önemli sebebi dosya aktarım hızlarıdır!

Genelde de flaş diske bir dosya kopyalarken acil bir işimiz vardır ve hemen kopyalayıp işimizi bitirmek isteriz. Bu yüzden flaş diskinizin dosya aktarım hızlarını incelemenizi tavsiye ederim.

Özellikle de büyük markalar, bu tarz bilgileri flash disklerin kutusunun arkasına teknik kapasitelerini ve aktarım hızlarını yazarlar. Her zaman da teorideki bilgilerin pratikte gerçeğe dönüşmediğinin altını çizmek gerekiyor. 

Çünkü dosya kopyalarken kullanacağınız cihazın ram, cpu ve disk bileşenleri de etken olabiliyor. 

USB 3.0 hızında diskler

USB Flash Benchmark ve HD Speed gibi yazılımlarla pratikteki hızlarını ölçmeniz mümkündür. Ayrıca USB 3.0 destekli bir makinede flaş disk kullanacaksanız USB 3.0 destekli bir flaş disk almanızı öneririm! Bu diskler USB 2.0 arabirimine göre kat kat daha hızlı dosya aktarırlar…

Elimdeki birkaç flaş diskin HD Speed ile ölçümlerinin görüntülerini aldım. Sanırım aradaki farklar size anlatmak istediğimi rahatlıkla gösteriyordur. Ekran görüntülerinden basitçe hız karşılaştırmalarını görebilirsiniz.

Flash_Disk_Hiz_Testi7   Flash_Disk_Hiz_Testi6   Flash_Disk_Hiz_Testi5

Şöyle bir düşünün saniyede 10MB kopyalayan bir flaş disk ile 1GB’lık bir dosyayı 2 dakikaya yakın bir sürede kopyalarken, saniyede 30MB kopyalayan bir flaş disk ile aynı dosyayı sadece 30 saniyede kopyalar ve işinizi bitirebilirsiniz!

Flash_Disk_Hiz_Testi4   Flash_Disk_Hiz_Testi3   Flash_Disk_Hiz_Testi2

Pazardan elma alırken bile iyisini seçiyorken, sırf ucuz ve yüksek kapasiteli diye kıytırık diskler almayın!

“USB Flash Disk Alırken!” üzerine 6 yorum

  1. Spec’lerde hız yazmıyor ki. Deneme ve geri iade süreçlerinde bulunmak istemiyorum. İyi bir flash disk ile gezmek istediğimden okudum yazınızı. Ama bir noktaya gelemedim. Madem denediniz, grafiklerle gösterdiniz, neden marka model eklemiyorsunuz?

    Yanıtla
  2. Sandisk’in Cruzer Blade modellerini hiç önermiyorum.
    3,5 mb ile dosya atıyor ve ara ara donmalar meydana geliyor.

    Yanıtla
  3. Keşke bu yazıyı köşedeki marketten USB almadan önce okusaydım. Mübarek daha açılacak da dosya atacak…

    Yanıtla
  4. Peki benim şöyle bir sorum olucak. Eskiden bilirsiniz Hi8 kasetleriyle video kayıt edilip saklanmaktayı.

    Geçen şahit olduğum bir örneği paylaşarak devam etmem gerekirse ; Yaklaşık 18 yıllık bir Hi8 kasetteki görüntüyü yine kamerayla televizyona bağlayıp tek kelimeyle sorunsuzca izleyebildik.

    Ben o an şunu düşündüm acaba bu hi8 kasedini bugünlerde çok meşhur olan Dvd’ye çektirseydim acaba 18 yıl boyunca bu kalitede muhafaza edebilecekmiydim ?

    Konunuzu görünce aklıma şu geldi Usb Flash Disklerle ilgili güzel bir makale olmuş ; Fazladan sözü uzatman belirtmiş olduğunuz kalitedeki bir flash diskte hi8 videolarını aktarsam yine 18 yıl sonra onları sorunsuz bir şekilde izleyebilecekmiyim? Yada İleriye dönük bir hatıra bırakabilecekmiyim ?

    Açıkcası bunu öğrenmek isterim.

    Yanıtla

Yorum yapın