Windows 10’dan Geriye Nasıl Dönerim? (Downgrade)

Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10 gördüğüm kadarı ile büyük bir ilgi ile karşılandı. Birçok kişi Windows 10’un ücretsiz lisansına sahip olabilmek için, Windows 7 veya Windows 8.1’den Windows 10’a terfi ediyor.
Ben de bu kişilerden biriyim…
Birçok yazılım ve sürücüye uyumlu olan yeni işletim sistemimiz Windows 10’u bazı arkadaşlar nedense sevmemişler. Kişisel kanaatim, Windows 10’un gelmiş geçmiş en iyi işletim sistemlerinden biri olduğudur. Windows XP kadar olur mu? Bilemem, ancak şimdiden yeni işletim sistemine geçenlerin tatmin olduklarını görüyoruz.
Yalnız bazı noktalarda özellikle de eski yazılımları kullanan arkadaşlarımız yeni işletim sisteminde eski yazılımlarının uyumsuzlukları ile karşılaşabiliyorlar. Ayrıca bazı Dizüstü, Anakart ve benzeri parça üreticilerinin Windows 10 için sürücüleri çıkmamış. Eski donanımların bazılarında sürücü sıkıntısı yaşayanlara da denk geldim.
Doğaldır…
Microsoft belki 50bin tane kart, disk, cpu ve ram üreticisine destek veriyor. Arada bazı donanımlar üreticilerin sürücü sorunları nedeni ile sorun çıkartabilir.
Birçok üretici de yeni sürücülerini yayınlamaya başladı!
Öncelikle tavsiyem eğer bir sorun yaşıyorsanız, sürücüleri güncellemeyi denemektir. Özellikle de ChipSet sürücüleri bu noktada büyük önem taşıyor. Eminim birçoğunuz birçok sürücüyü güncellemedi. Sürücülerinizi güncellediğiniz vakit sorunların büyük bir kısmından kurtulacaksınız.
Soru sen geçtin mi?
_Evet geçtim. Hem de ilk gün…
Soru sen eski işletim sistemine (geriye) döndün mü?
_Hayır, dönmeye de niyetim yok :) Benim için Windows 7, 8, 8.1 devri kapandı!
Gelelim eski işletim sistemimize nasıl dönüş yapacağımıza!
Microsoft, Windows 10 işletim sistemine küçük bir özellik eklemiş ve yükseltme (Upgrade) yapan kişilerin geriye dönüşlerini birkaç adımda sağlayabilmiş.
İlk adım her zamanki gibi önemli dosyalarınızı yedeklemek!
Bunu asla ve asla es geçmeyin! Sistem çökerse, datalarınız bozulursa daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
İkinci adım ise “Başlat” menüsü üzerinden “Ayarlar” menüsünü açmak!
Başlat menüsü içerisinde Ayarlar sekmesine geliyoruz. Bu bölümde bizleri Windows 10’un yeni ayarları karşılıyor. Bu bölüm içerisinden “Güncelleştirme ve Güvenlik” öğesini açıyoruz.
Üçüncü adım “Kurtarma” sekmesini açmak!
“Güncelleştirme ve Güvenlik” bölümünde sağ menü üzerindeki “Kurtarma” sekmesini tıklıyoruz. Kurtarma sekmesinde birkaç seçenek göreceksiniz. Bunlardan bir tanesi de ”
Dördüncü adım eski işletim sistemine dönüyoruz!
Bu menü içerisinde sağda 3 seçenek göreceksiniz. Bu seçeneklerden bir tanesi de “Windows 8.1’e Geri Dön” (veya “Windows 7’ye Geri Dön”) bu bölümü tıklıyoruz.
Beşinci adım Feedback!
Microsoft bize bir pencere açarak neden Windows 10’u terk ettiğimizi soracak. Bir seçenek seçerek veya alttaki kutuyu doldurarak devam edebiliriz. İsyan eden varsa bu kutuda isyanını dile getirsin derim :)
Son adım birazcık beklemek!
Son adımda işletim sistemimiz “birazcık zamana ihtiyacım var” şeklinde bilgilendirme yapacak. İşletim sisteminiz arkada geri dönüşü yaparken siz arkanıza yaslanıp bekleyeceksiniz.
Not: Bu işlemi gerçekleştirebilmek için “C:/Windows_Old” dizinine dokunmamış olmanız gerekiyor. Eğer Windows 10’a terfi ettikten sonra bu dizini diskte yer kaplamasın diye sildiyseniz geri dönüş butonunu bile görmeyeceksiniz.
Not: Geri dönüş işleminden sonra programlarınız çalışmayabilir. Yeniden kurmak zorunda kalacaksınız.
Not: Geri dönüş işleminde dosyalarınız silinebilir / silinmeyebilir. Bu yüzden ilk adımda yedek almanızı tavsiye ettim.
Bu işlemi bizzat denedim. Eski Windows 7 işletim sistemine döndüm ve dosyalarda herhangi bir kayıp yaşamadım. Yazılımlarım da (test sistemi sonuçta…) çalışıyordu. Ancak sizde çalışmayabilir, yeniden kurmak zorunda kalabilirsiniz.
Temiz bir geçişi test sistemimde yaklaşık olarak 19 dakikada tamamladım. Karşıma Windows 7 sapa sağlam bir şekilde geldiğinde ise, Microsoft’a “helal olsun!” diye haykırdığımı itiraf etmeliyim…
BU YAZIYA YAPILAN YORUMLAR