Yandex WebVisor Kullanımı ve İzlenimlerim-2

Yandex’in Metrika hizmetindeki Webvisor özelliğinden bahsetmeye devam ediyorum.  Önceki yazımda sizlere Webvisor’ü nasıl etkin kullanabileceğinizden ve deneyimlerimden bahsetmeye çalışmıştım.  Web sayfanızın kayıt, sipariş süreci, ürün özellikleri, yorumlar, açıklamalar, tasarımınız, sosyal paylaşım butonlarınıza kadar birçok etken ziyaretçiler için kötü ya da iyi bir izlenim oluşturabiliyor. Bu etkenlere kullanıcıların sayfa üzerindeki hareketlerine bakarak Webvisor üzerinden sayfamızı geliştirebiliriz.

Sadece Webvisor değil, aynı zamanda ziyaretçi davranışlarını Yandex Metrika üzerindeki tıklama ve bağlantı haritaları ile de ilişkilendirerek tamamlayabilir, sayfanızda ziyaretçilerinizin nasıl bir davranış sergilediğini görebilirsiniz. Önümüzdeki günlerde de tıklama ve bağlantı haritalarından bahsetmeye çalışacağım.  Dönelim Webvisor’e…

Webvisor özelliğini etkinleştirmek sitenizi yavaşlatır mı? Site trafiğini artırır mı?

Ziyaretçileriniz sayfanıza geldiğinde sayfanız yüklenir ve ziyaretçi tarayıcısında görüntülenir. Bu süreç içerisinde Webvisor ziyaretçilerin hareketlerini kayıt ediyor. Fakat tahmin ettiğiniz gibi bir Video formatı gibi yüksek bir veri işlenmez. Sitenizin açılış süresini geciktirecek ya da yavaşlamasına sebep olacak kadar büyük bir data yığını oluşturmaz.  Hatta ziyaretçileriniz bunun farkına varmayacaktır.  Aynı şekilde site trafiğinizi de artıracak bir etken değildir. Ziyaretçilerin davranışlarını kayıt ederken sitenizde 200 bayt ile 4 kb gibi ufak bir trafik oluşturur.  Bu da önemsenmeyecek kadar küçük bir veridir.

Örnek vermek gerekirse site trafiğinizin bir ayda 1 milyon civarı sayfa görüntülenmesi olduğunu varsayalım  1milyonx4kb kadar bir veri trafiği yapar bu da size 3,8GB / Aylık  gibi bir trafik çıkaracaktır. Kısacası çok yüksek hitleriniz yoksa (birkaç milyon gibi) dikkate alınmayacak kadar ufak bir veri trafiği olduğunu söyleyebilirim.

Webvisor, ziyaretçilerin parolalarını kayıt ediyor mu?

En merak ettiğim soru aslında buydu. Webvisor, klavyeyi de bir nevi dinliyor. Aşağı yukarı (up, down) ve text alanlarına girilen yazılar da Webvisor üzerinde kayıt tutulmakta. Fakat parola girdiğimiz alanlar Webvisor tarafından kayıt edilmiyor.  Genelde parolalar özel password alanlarına girilir.  Bu alanlar html etiketleri ile kodlarda belirtilmiştir.  Webvisor ise bu alanları tanımlayarak bilgi alır ve bu alanlara girilen dataları kayıt etmez.

Hangi tarayıcılar destekliyor?

Metrika’nın Webvisor özelliği popüler tarayıcıları destekleyebiliyor.  Fakat mobil tarayıcılar için kısıtlı destek vermekte.  Ziyaretleri görüntülemek için Internet Explorer 8+, Firefox 2+, Safari, Opera 9+ ve Google Chrome tarayıcıları yeterli olmakta. Yalnız tasarımınız tüm tarayıcılarda aynı değil ise Webvisor üzerinde de farklılıklar gösterebilir. Bunun için Webvisor sayfasında ziyaretçinin hangi tarayıcı ile geldiyse aynı şekilde izlemek daha verimli olacaktır.  Webvisor, ziyaretçilerin kullandığı tarayıcıları da gösterdiği için eğer tarayıcı uyumsuzluklarınız varsa aynı tarayıcıyı kullanarak daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Webvisor bir site için en fazla 1.000 ziyareti kayıt eder.

Tüm ziyaretçiler Webvisor tarafından kayıt edilmiyor.  Webvisor 24 saatlik süre içerisinde eşit aralıklarla rastgele kayıt yapmaktadır. Bu sayede ziyaretçiler hakkında bilgi alabilirsiniz.  24 saatlik süreç içerisinde de 1.000 ziyaretçi siteniz için fikir verecektir. Belirli saat aralığı olmaması ve rastgele ziyaretler seçilmesi bunu daha da mantıklı kılmaktadır.  Bu kayıtları 14 gün sistemde tutmaktadır.  Ziyaretleri 14 gün sonra yeni kayıtlarla değiştirecektir.  Ücretsiz bir hizmet için yeterli bir miktar olduğunu söyleyebilirim.

Kayıtlar farklılık gösterebilir.

Kayıt sırasındaki ekran çözünürlüğü ve browser farklılıkları ile kayıt oynatırken ki farklılıklar ziyaretçi kayıtlarını izlerken küçük farklılıklar göstermesine sebep olabilir. İmleçlerde ufak atlamalar, çözünürlük farklılıklarından dolayı ufak değişimler gözlenebiliyor.

Not: Hatalı HTML kodlamaları, kapatılmamış etiketler, yanlış kullanım gibi hatalara Webvisor çoğu zaman adapte olabilmekte. Fakat iyi bir kodlama yapısı her zaman Webvisor’ün doğru çalışmasını sağlayacaktır.

Bir sonraki yazımda devamını anlatmaya çalışacağım…

Yorum yapın