Nokia Lumia 630 İnceleme

Nokia_Lumia_630 (24)Nokia, Lumia 520 ile giriş seviye akıllı telefon kullanıcılarına hitap ederek büyük bir beğeni topladı. Ardından da bu gücü korumak için alternatif akıllı telefon modelleri ile piyasayı renklendirmeye devam ettiğini görüyoruz.

Windows Phone 8 işletim sistemi ile birlikte satışa sunulan cihazlar farklı renkleri ile de ilgi toplamaya devam ediyor. Nokia hem uygun fiyatlı akıllı telefonlar, hem de üst seviye cihazlarla kullanıcılarını memnun etmeyi becermiş gibi görülüyor.

Diğer bir yandan da Windows Phone 8.1 işletim sistemini (beta olarak) bazı kullanıcılar telefonlarında kullanmaya başladı. Bu ay yayınlanacak olan Windows Phone 8.1 güncelleme ise tüm kullanıcılar işletim sistemlerini yükseltmiş olacak…

Lumia 630 ise Windows Phone 8.1 işletim sistemi ile satışa sunulan ilk cihazlardan bir tanesi olarak karşımıza geliyor. Evet, henüz Windows Phone 8.1 dağıtıma başlamadan, Lumia 630 ile Windows Phone 8.1 işletim sistemine sahip olabiliyorsunuz.

Lumia 630’u kutusundan çıkardığımda turuncu bir kapakla karşıma geldi. Farklı renklerle satışa sunulan Lumia 630’un 4,5 inçlik bir ekranı var. Ekran ClearBlack teknolojisine sahip ve 480×854 çözünürlük sunuyor.

Nokia_Lumia_630 (1)   Nokia_Lumia_630 (2)   Nokia_Lumia_630 (3)

Lumia 630’un kalbinde Snapdragon 400 işlemcisi kullanılmış. 1,2GHz hızında çalışan dört çekirdekli işlemcimize 512MB Ram desteği sağlanmış. İşlemci ve ram değerlerine baktığımız zaman Lumia 520 ve Lumia 620‘yi geride bıraktığını görebiliyoruz.

Fiyat mümkün olduğunca düşük tutulmuş. Elbette ki bunun için NFC, görüntülü görüşme kamerası ve flaş gibi bazı özelliklerden taviz veriliyor.

Yeni bir akıllı telefon almak isteyen, fazla bütçem yok diyenler; NFC, görüntülü görüşme ve flaş kullanmayacaksanız bu telefonu alabilirsiniz!

Nokia_Lumia_630 (4)   Nokia_Lumia_630 (5)   Nokia_Lumia_630 (6)

Lumia 630’un bir diğer özelliği renginden de anlaşılabileceği gibi değiştirilebilir arka kapağa sahip olması. Arka kapak cihazı komple sarıyor. Yeşil, sarı, turuncu, siyah ve beyaz renklerde sahip olabileceğiniz Lumia 630 kapakları sayesinde cihazınızı bir anda farklı renge ve yepyeni bir hale getirebiliyorsunuz.

Arka kapağının yanı sıra pilinin de sökülebildiğini görüyoruz. Kapağı açtığımız zaman Lumia 630’un pili, sim yuvası ve micro SD kart yuvası dikkatimizi çekiyor.

Pilimiz 1830 mAh kapasitede ve micro SD kart yuvası sayesinde 128 GB’a kadar ek hafızaya sahip olabiliyoruz.

Nokia_Lumia_630 (7)   Nokia_Lumia_630 (8)   Nokia_Lumia_630 (9)

Arka kapak sert plastikten yapılmış. Kolay kolay kırılacak bir yapısı yok. Çizmek de bir hayli zor olacaktır. Ancak zamanla düşmeler, çizilmelerden sonra sadece arka kapağı değiştirerek cihazınıza yeni bir renk ve görünüm katabiliyoruz.

Ekran çözünürlüğümüz 480×854 ve 271 piksel yoğunluk sağlayabiliyor. Çok iyi değerler olmasa da orta seviye bir akıllı telefon ve fiyatını düşündüğümüzde gayet iyi değerler olduğunu söyleyebilirim.

Ekran çerçevesi üstte ve altta biraz geniş, yanlarda ise gayet ince bir şekilde tasarlanmış. Lumia ailesinin ekran altındaki geri, başlat ve arama tuşlarını bu sefer ekranın alt kısmında değil de direk dokunma yüzeyinde olduğunu görüyoruz. Aslında bu tuşlar her zamanki gibi biraz daha aşağıda kullanılsaydı sanki daha iyi olurdu?

Nokia_Lumia_630 (11)   Nokia_Lumia_630 (12)   Nokia_Lumia_630 (13)

Lumia 630’un arkasını çevirdiğimiz zaman küçük bir hoparlör ve orta kısımda ise 5 MP’lik ana kamerayı görüyoruz.  Arka kamerada flaş olmadığının da altını tekrar çizmek istiyorum. Yine de Lumia’nın multimedia teknolojilerinden faydalanabiliyoruz.

Cihazın sol kenarında diğer Lumia ailelerinde olduğu gibi herhangi bir giriş ya da tuş olmadığını görüyoruz. Sağ kenara baktığımızda ise ses tuşları ve açma / kapama tuşunu görüyoruz. Yalnız bir farkla! Diğer Lumia ailesi cihazlarda olduğu gibi fotoğraf tuşu olmadığını fark edeceksiniz.

Nokia_Lumia_630 (14)   Nokia_Lumia_630 (15)   Nokia_Lumia_630 (16)

Fiyatını mümkün olduğu kadar düşük tutabilmek için kamera tuşunun da konulmadığını düşünüyorum. Aslında Nokia denilince akla önce Multimedia geliyor. Kamera tuşunun en azından diğer Lumia’lardaki gibi olması gerektiğini düşünüyorum. Neyse, fotoğraf çekmek için ekrana dokunmayı seçmek zorundayız…

Devamı bir sonraki yazımda…

Yorum yapın