Çakal Adsense’ciler..!
Güzelim Türkçe’mizde farklı manalara gelen “Çakal” kelimesini kullanarak söze başlamak istedim…
Çakal kelimesi Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğünde Titiz, huysuz. Hırsız, yankesici. İpsiz, seseri. Açıkgöz, kurnaz. İşbilmeyen, acemi, toy. Geveze. Cimri gibi manalara gelmekte. Ayrıca bir hayvan ismi olarakta farklı bir mana.
Adsense’yi hemen hemen herkes biliyordur. Google’ın reklam yayınlama servisi. İnternet sayfamızda kullanırız ve kullanıcılar reklamları tıkladıkça para kazanırız. Normal şartlar altında ay sonunda tıkır tıkır paranızı alırsınız. İnsanlara zorla reklam tıklattırmak veya çakallık yapmak tabiki yasaktır.
Adsense’nin kullanım yöntemlerinden bir tanesi de site içi aramaları kullanarak reklam yayınlamaktır. Bu genelde büyük sitelerin başvurduğu epeyli bir getirisi olan kazanç modeli. Pek fazla insan kullanmaz ama site ziyaretçi sayınız yüksek olduğunda iyi bir reklam gelir modeli oluşturduğunu söylemek isterim. İnternet sayfanızdaki aramaları Google Adsense Arama işlevini kullanarak yaptığınızda Google üzerinden arama yapılıyor ve çıkan sponsor reklamlar tıklandığı zaman siz para kazanıyorsunuz. Yani bir nevi internet sayfanıza Google araması yerleştiriyorsunuz. Tabiki reklam tıklamalarında Google size ödeme yapıyor…
Gelelim asıl konuya…
Bugün bir arkadaşım bilgisayarını getirdi. Bilgisayarında bir arıza yoktu. Sadece önemli bir dosyasını silmiş ve geri getirmek için kıvranıyordu. Dosyayı kurtardıktan sonra her zaman olduğu gibi şöyle bir bilgisayarı kontrol ettim. Herşey yolundaydı. Virüs programı çalışıyor ve bilgisayar temiz gözüküyordu. Fakat Internet Explorer giriş sayfasının kilitlendiğini fark ettim.
Internet Explorer’i açtığımda G00GLE20.TK sayfasının açıldığını fark ettim. İnternet Explorer giriş sayfası kilitlenmişti ve değiştirilmiyordu. Internet sayfası açtığımızda ise standart Google sayfası karşımdaydı. Google’ın standart arama ekranı ile aynı olmasına rağmen Google değildi. Bir Adsense site içi arama gelir modeli karşımdaydı…
Çakal Adsense’ci…
Bizim Çakal Adsense’ci arkadaş “Çakal” kelimesini “Açıkgöz, kurnaz” manasında kullanmakta olduğumu belirtmek isterim :) Neyse bizim Çakal Adsense’ci arkadaş bir şekilde bilgisayara kötü bir kod bulaştırmış ve Internet Explorer giriş sayfasını G00GLE20.TK olarak değiştirmişti. Sonrada Internet Explorer giriş sayfasını kilitleyerek değiştirmenizi engelleyen arkadaş kendi çapında bir gelir modeli oluşturmuştu :)
Bilgisayarınızda Internet Explorer’i açınca G00GLE20.TK sayfası açılıyordu. Fakat Google Ana sayfası ile karşılaşıyorsunuz (Adres satırına bakmazsanız fark etmeyebilirsiniz) Google önünüzdeymiş gibi “teknoloji” gibi bir arama yapıyorsunuz ve karşınıza arama sonuçları geliyor. Bu sonuçlar arasında üstte ve yanda çıkan Google Reklamlarına tıkladığınızda adam para kazanıyor..!
Aslında yaptığı işte aykırı olan birşey yok. (Trojan kısmı hariç) sizde bir internet sayfası açıp içine Google Özel Arama yerleştirerek Adsense üzerinden para kazanabilirsiniz. Buraya kadar herşey normal. Anormal olan kısım ise “Kullanıcıların Internet Explorer başlangıç sayfasını kilitlemek”
Bilgisayarı taradığımda bir trojan yada virüs bulamadım. Daha doğru 2-3 antivirüs, spy ve mallware yazılımı kurup taramama rağmen bilgisayarın temiz olduğunu söylüyorlardı :) Tahminimce Çakal Adsense’ci arkadaş oturmuş kendi trojanını yazmıştı. Antivirüs yazılımcılarına böyle bir trojan/virüs ulaşmadığı için malesef ki tanımıyorlardı.
Arkadaşı tebrik etmek lazım..
Oturup kendine bir trojan yazıp milletin bilgisayarını Internet Explorer giriş sayfasını G00GLE20.TK olarak değiştirip bu domainide Google Özel Arama reklamları ile donatmak gelir modeli oluşturmak kolay kolay birilerinin aklına gelmez. :) Gerçi hem akıllı hemde becerikli bir arkadaş. Şimdi bu yaptığı Adsense kurallarına göre yasal değil. Fakat bunu ispat da edemiyoruz. Malesef ki arkadaşı buradan suçlamakta doğru olmaz. Kendisinden özür dilerim. Yaptığı ortada ama kesin olarak kanıtlayamıyorum. Kanıtlayamadığım için tebrik etmek istedim.
Kanıtlamak için öncelikle nereden bu zararlı yazılımın bulaştığını ve zararlı yazılımı tespit etmek gerekli. Epeyli kurcaladım ama zararlı yazılımdan hiç eser yoktu. Belkide kullanan arkadaş nereden bulaştırdıysa sildi. Ortada olan tek gerçek Internet Explorer’in Regedit üzerinden kilitlendiği.
Son olarak söylemek istediğim. Bir kullanıcının bilgisayarına virüs, trojan gibi zararlı yazılım bulaştırmak Türk hukukuna göre suçtur. Google Adsense kurallarınada aykırıdır. Ortaya çıkan gelir modeline Google fark ettiğinde el koyacaktır. Fakat bu Çakal arkadaşımız işi çözmüş dolarları bir güzel götürüyor… Siz siz olun bu tip kumpaslara gelmeyiniz. İnternette dikkatli olunuz ve girdiğiniz internet sayfalarının adreslerine dikkat ediniz. Hele ki bankacılık işlemleri yapıyorsanız daha dikkatli olmalısınız.
Bu arada eğer Internet Explorer başlangıç sayfanız bu tip bir trojan yada zararlı yazılımla kilitlendiyse http://www.teakolik.com/internet-giris-sayfam-kitlendi makalemde nasıl düzeltebileceğinizi okuyabilirsiniz.
BU YAZIYA YAPILAN YORUMLAR