Çikolata Bağımlılık Yapar mı?

Çikolata bağımlılık yapar mı? Birçok kişinin özelliklede hanımların favorisi çikolata, tek başına olduğu kadar dahil olduğu yiyecek veya içeceğe de enfes bir tat katan tatlı bir lezzet.

İlk keşfedildiği zamanda içecek olarak tüketilen kakao yalnızca üst kesime hitap ediyormuş ancak zamanla halka da yayılarak herkesin tüketimine sunulmuş. Avrupa’ya 16. yy’da adım atan çikolata hakkında her zaman çok konuşulmuş, çok tartışılmış. Bu tartışmaların bazısında çikolata çok faydalı bir gıda olarak tanıtılırken bazılarında ise topa tutulmuş. Bazı tartışmalar ise çikolatanın zararı veya yararı üzerine değil de bağımlılığı üzerine ilerlemiş ve de ilerliyor. Peki çikolata gerçekten çikolata bağımlılık yapar mı?

İşte çikolata hakkında doğru bilinen yanlışlar;

1 – Çikolata cilt için kötü müdür?

Çikolata, eğer kaliteli ise yani gıda boyaları ya da farklı kimyasallar içermiyorsa yalnızca kakao çekirdeği ve sütten üretilir. Kakao çekirdeği içerisinde bol miktarda antioksidan bulunur. Hasarlı hücreleri onarmada etkisi olduğu bilinen antioksidanlar cildin kusurlarını da kapatmada etkilidir. Kakao yağı nedeni ile cilde nem sağlar ve özellikle bitter çikolata cildin daha sağlıklı olması için destek olur. Cilt maskelerinde de yaygın olarak kullanılan çikolata, cildin parlaklığını artırır, pürüzsüzlük sağlar ve yumuşatır. Ayrıca cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden de koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bununla birlikte çok tüketildiğinde ya da kalitesiz çikolata tüketildiğinde, içerisinde bulunan yağdan dolayı ciltte fazla yağlanmaya ya da sivilcelenmeye sebep olabilir.

2 – Çikolata sindirim sistemini olumsuz etkiler mi?

Bildiğimiz gibi lifli yiyecekler sindirim sisteminin düzenli çalışmasına, kandaki yüksek kolesterolün dengelenmesine ve böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Çikolata da içerisinde lif bulundurur. 100 gr kakao içerisinde 32,1 gr lif bulunmaktadır. Doğal olarak çikolata içerisindeki kakao oranı arttıkça lif oranı da artar. Yani bitter çikolata daha faydalı bir besindir diye belirtmemiz yanlış olmaz. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan çikolata birkaç adım ileri giderek böbreklerde bulunan kum ve taş kitlelerinin düşürülmesine de yardımcı olur.

3 – Çikolata kilo aldırır mı?

Çikolata kilo aldırmaz. Fazla çikolata yemek kilo aldırır. Bu iki olgu birbirinden çok farklıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kaliteli bir çikolata içerisinde yalnızca kakao ve süt bulunur.İçinde fazladan yağ veya koruyucu madde bulunmamalıdır. Kakao çekirdeği yağlı bir besindir bu da doğrudan çikolatanın yağ oranının yüksek olduğunu belirtiyor bize. Ancak tüketimi abartılmaz ve kaliteli çikolata tüketilir ise çikolata kilo aldırmaz. Hatta aksine çikolata içerisinde bulunan polifenoller insüline olan duyarlılığı artırır ve insülin direnci yüksek olan kişilerde kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur. Çikolatanın dengeli tüketimi vücuda sayısız fayda sağlarken fazla tüketilmesi (her şeyde olduğu gibi) hem zararlıdır hem de kilo aldırır.

4 – Çikolata bağımlılık yapar mı?

İlk keşfedildiği zamanlarda ilaç olarak da tüketilen kakao ile ilgili yapılan en büyük tartışmalardan biri de “bağımlılık” konusu. Çikolatanın sinir sistemine iyi geldiği bilinen bir gerçek. Kakao, içerisinde serotonin bulundurduğu için ve serotonin hormonu mutluluk hissini artırdığı için özellikle kişiler mutsuz oldukları zamanlarda çikolata tüketimine yönelirler. Yani çikolata için doğal bir antidepresan diyebilmek mümkün. Hatta bazı araştırmalar çikolata kokusunun bile mutluluk hormonunu tetiklediğini belirtiyor. Strese karşı bir kalkan oluşturan çikolata kötü düşüncelere karşı bir duvar görevi görmek için elinden geleni yapıyor.

Gelelim çikolatanın bağımlılık faktörüne. Çikolata mutluluk hissi vermesi sebebi ile sıklıkla ve düzenli olarak tüketilirse, artık vücuda zararlı olmaya başlayacak ve yaşattığı bu mutluluk hissi sebebi ile bir bağımlılığa dönüşecektir. Ancak bu “10 gün üst üste çikolata yedim ben bağımlı mıyım?” demenizi gerektirecek bir durum değildir ve stres anı ile alakası yoktur. Normal zamanda da çikolata tüketirken dikkatli ve dengeli olmanız gerekmektedir. Bunu bütün gıdalarda uygulamanız gereklidir. Bir yetişkinin günlük tüketebileceği kakao miktarı ise 2-3 tatlı kaşığı olarak belirlenmiştir.

5 – Çikolata baş ağrısını geçirir mi?

Feniletilamin insanların sinir sistemlerinde doğal olarak bulunan bir uyarıcıdır ve vücuda fazlası alındığı zaman baş ağrısına sebep olabilir. İçerisinde feniletilamin ve tyramine kimyasalları içerir. Yani baş ağrısını geçirmez. Aksine migren rahatsızlığı olan kişiler için çikolata tüketiminin dengeli gerçekleştirilmesi önerilir çünkü kakaonun ve dolayısıyla çikolatanın feniletilamin salgısı yüzünden migren ağrılarını tetiklediği düşünülür.

Yorum yapın