Samsung ATIV Smart PC Pro İncelemesi

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (14)Dizüstüler, netbooklar, tabletler ve ultrabooklar derken hayatımıza farklı deneyimler katan teknoloji dünyası, bir süre sonra netbook’larımızı tozlu raflara kaldırmaya, dizüstülerimizi bir kenara bırakmaya ve yepyeni bir teknolojiler olan tabletler ile dünyamızı mobile hale getirmeye başladı.

Dizüstülerimizi ultrabooklarla değiştirir olduk…

Ucuz tabletlerden tutun da, incecik, hızlı ve mobil dünyamıza multimediya deneyimi katan birçok cihaz teknolojinin gelişimini bizlere bir kez daha hatırlattı. Birçok tablet teknolojisi ile artık 7/24 yaşıyor ve çocuklarımıza tabletlerle eğitim veriyor hale geliyoruz.

Bizler mobil dünyaya adapte olurken diğer bir yandan da Microsoft, bu dünyanın kapılarını iyice aralayarak Windows 8 ile farklı deneyimler sunmaya başladı. Daha önceki Windows 8 inceleme yazılarımı okuduysanız, “Windows 8’i bir de dokunmatik olarak kullanıp, deneyimlemenizi” tavsiye etmiştim.

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (1)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (2)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (3)

Samsung ATIV Smart PC Pro’da Windows 8’in modern arayüzünü tadabileceğiniz, mobil dünyada Microsoft ve masaüstü deneyimlerinizi yaşatabilecek güçlü teknolojilerden bir tanesi. Aslında teknolojide bir nevi geçiş modu olan, hibrit bir sistemleri deneyimlemeye başlıyoruz.

Samsung ATIV Smart PC Pro’da bu cihazlardan bir tanesi

Sizlere Samsung ATIV Smart PC Pro hakkındaki izlenimlerimi ve 2-3 haftalık deneyimlerimi aktarmak istiyorum.

İnceleme

Kutusunu açıp, Samsung ATIV Smart PC Pro’yu elime aldığım zaman bir tablete göre büyük ve biraz ağır olduğunu hissettim.  Samsung ATIV Smart PC Pro, 11.6 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip ve piyasadaki diğer tabletlere göre daha ağır olarak karşımıza geliyor. Ağır ve büyük olması aslında onun ne kadar iyi bir donanıma sahip olduğunun bir göstergesi…

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (4)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (5)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (6)
Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (7)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (8)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (9)

Samsung ATIV Smart PC Pro üzerinde bir dizüstü ya da ultrabooklarda olduğu gibi Intel Core i5 3317U işlemci tercih edilmiş. İşlemci üzerine düşen yükleri sıkı bir performansla kaldırabiliyor. 1.70GHz hızındaki i5 işlemcisi 3MB önbellek ile karşımıza geliyor.

Ekran alt kısmında bir Windows tuşu konumlandırılmış. Üst kısımda ise her zamanki gibi Samsung logosunu görüyoruz. Samsung logomuzun üstünde 2MP’lik ön kameramız unutulmamış. Artık telefonlarda standart hale gelen ön kameralar tabletlerin de vazgeçilmezi olarak standartlar arasında yer alıyor. 2Mp çözünürlük sunan kameramızın ise piyasadaki talbetlerin ön kameralarına göre gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın sağ ve sol yanlarına dikkatle bakarsanız, tasarımı bozmayan ve dikey bir biçimde yerleştirilmiş hoparlör çıkışlarının olduğunu fark edeceksiniz.

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (10)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (11)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (12)

Samsung ATIV Smart PC Pro’nun sol kenarına baktığımızda bir kapakla gizlenmiş mini HDMI yuvasını ve ses açma / kapama tuşlarını görmekteyiz.  Sağ yan kenara baktığımızda ise herhangi bir tuş ya da çıkış görülmüyor. Biraz dikkatlice sağ kenarın arka kısmına baktığımızda ise dokunmatik S pen kaleminin uç kısmı dikkatinizi çekecektir. Dışarı doğru çekerek çıkarttığımız Spen dokunmatik kalemi Samsung ATIV Smart PC Pro’nun arkasında kenara güzel bir şekilde gizlenmiş ve ona büyük bir artı katıyor.

Samsung ATIV Smart PC Pro’un üst kısmına baktığımız zaman soldan itibaren 3,5mm kulaklık girişi, mikrofon deliği, açma / kapama tuşu ve ledi, ekran döndürme kilit tuşu, bir kapakla gizlenmiş USB 3.0 girişi ve 2. mikrofon deliği sıralanıyor. Üst kısımda ortada havalandırma deliklerini görüyoruz. Evet içerisindeki Core i5 işlemciyi soğutmak için bir fan bulunuyor.  Böyle bir işlemciyi soğutmak kolay bir iş değil! Normalde tablet teknolojisinde alışmadığımız bir durum. Fakat bunun bir tablet olmadığını tabletten öte, yeni nesil mobil bir teknolojinin ilk ürünlerinden olduğunun söylemeliyiz.

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (13)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (14)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (15)
Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (16)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (17)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (18)

Havalandırma deliklerinden sonra microSD kart yuvasını görüyoruz. Bu yuva sayesinde tabletimize 64GB’a kadar ek hafıza sağlayabiliyoruz. Hemen yanında ise yine bir kapak var ve açılmıyor. Şunun altını çizmek isterim.  Samsung ATIV Smart PC Pro karşımız Wifi ve 3G olarak iki farklı model olarak geliyor. Bu kapak kapatılmış ise sizdeki Wifi olan modelidir. 3G modellerinde bu kısım sim kart girişi olarak kullanılıyor.

Samsung ATIV Smart PC Pro’yi çevirip arka kısmına baktığımız zaman arka kamera dikkatimizi çekecektir. Standartlara göre cihazın tam üst orta kısmında olması gerekirken biraz sağ tarafta konumlandırılmış. 5Mp’lik arka kameramızın biraz kenarda durmasının sanırım en büyük nedeni tam orta kısımda CPU, Fan ve fan hava kanallarının bulunması.  Arka kısımda Samsung logosu dışında bir de hava delikleri olduğunu görüyoruz. Sol alt kenarda ise gizlenmiş olan Spen kalem yuvası mevcut ve çekerek dokunmatik ekran kalemini dışarı çıkarabiliyorsunuz.

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (19)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (20)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (21)
Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (22)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (23)   Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (24)

Samsung ATIV Smart PC Pro’nun alt kısmına bakınca, ilk olarak şarj deliğini görmekteyiz. Samsung şarj girişini neden alt kısma eklemiş bilemiyorum. Fakat şarja takılıyken cihazı kullandığınızda şarj kısmının üzerinde baskı oluşuyor ve şarj kablosunun ucunu uzun süreli kullanımdan sonra ileri dönemlerde bozulabileceğini düşünüyorum. Bu yüzden şarj sırasındaki kullanımlarınızda altta kalan kablo girişinin dikkatli kullanılması ve üzerine baskı yapılmamasını tavsiye ederim.

Alt kısmın tam ortasında dock ünitesinin bağlantı portu yer alıyor. Kenarlarında ise yine sağ ve sol yanda gizlenmiş kapaklarla dock ünitesinin giriş yuvaları konumlandırılmış. Eğer cihazı sürekli klavyesinin üzerinde tutacaksanız bu plastik kapakları çıkarıp bir kenara koymanız gerekiyor. Aslında plastik kapaklara birer bağlantı ekleyerek gövdeye sabitlemeleri gerekirdi. Çıkarıldıktan sonra düşme, kaybolma gibi bir dert olmazdı. Bir kere çıkarıp, kenara koyup, klavye ünitesine bağladıktan sonra tekrar dock üzerinden söktüğünüz zaman kapakları kapatmak pek de pratik bir kullanım sağlamayacaktır.

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (25) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (26) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (27)
Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (28) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (29) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (30)

Bir süre sonra bu kapakları kaybetmek de olası bir durum. Aynı zamanda kapakları yerlerinden sökmek de ilk seferinde biraz zor olabilir! Uzun bir tırnak, biraz da korkmadan çektirmek gerek. Dikkat hanımlar tırnaklarınızı kırabilirsiniz!  Cihazı ilk eline alıp, dock ünitesi üzerine zorla oturtmaya çalışanlar da olacaktır. Buradan uyarmalıyım. Bu kapakları sökmeden (dock) klavye ünitesine tableti oturtamazsınız!

Microsoft Windows 8 64bit

Samsung ATIV Smart PC Pro üzerinde Microsoft Windows 8 64bit işletim sistemi yer alıyor. 11.6 inçlik ekranı üzerinde 10 parmak dokunmatik olarak Windows 8’in modern arayüzünün keyfini çıkarabilirsiniz.

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (31) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (32) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (33)

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (34) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (35) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (36)

11,6 inç ekran aynı zamanda 1920×1080 piksel çözünürlük ve 400 nits parlaklık sunuyor! Yanlış duymadınız çözünürlük gerçekten de full HD! Gündüz vakti güneş altında ekran iyi bir parlaklık sunuyor. Herhangi bir solma ya da güneş yüzünden ekranda okunmama görmedim.

Bu canavarın içerisinde çift çekirdekli Intel Core i5 3317U işlemci var. Aynı zamanda 4GB Ram ile gayet iyi bir performans sunuyor.  Donanımda dikkat çeken bir diğer özellik ise, 128GB’lık SSD diske sahip olması. Artık SSD disk kapasiteleri de yeteri kadar imkan sağlıyor.  Birkaç program kurduktan ve güncellemeleri aldıktan sonra diskte 75GB boş alan kaldığının altını çizmek isterim.

Her ne kadar günümüz şartlarında 128GB çok iyi bir kapasite olmasa da SSD diskli bir canavar için yeterli görülecektir. Kalan 75GB’lık alan da sizlere yetebilecek bir kapasite olduğunu söyleyebilirim. Kısacası benim için ideal. Ayrıca cihaz üzerinde bir microSD kart yuvası olduğunu ve ek olarak 64GB’a kadar hafızaya sahip olabileceğimizi hatırlatırım. Bu sayede Samsung ATIV Smart PC Pro için hiçbir negatif etken kalmıyor.

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (37) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (38) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (39)

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (40) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (41) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (42)

Samsung ATIV Smart PC Pro üzerinde Intel HD Graphics 4000 grafik kartı tercih edilmiş. Son model 3D gibi oyunlarda veya yüksek grafik isteyen oyunlarda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunun dışında bir sorunu yok. Gayet performanslı ve yeterli derecede bir grafik kartı. Sonuçta bu bir oyun bilgisayarı değil, yeni nesil bir tablet…

Arka kenar kısmına saklanmış olan Stylus kalemi ise Samsung ATIV Smart PC Pro’ya artı kazandıran özelliklerden bir tanesi. Windows market üzerinden yükleyebileceğiniz uygulamalarla el yazısı tanıma gibi birçok özelliğe sahip olabiliyorsunuz. İnce işler veya çizimleriniz için Stylus kalem size avantaj sağlayacaktır.

Samsung ATIV Smart PC Pro’nun bir diğer özelliği ise alt kısmına takılan dock ünitesi. Bu ünite sayesinde tabletiniz bir ultrabook’a dönüşebiliyor. Ünitenin sağ ve sol yan kısımlarında ek USB girişleri konumlandırılmış. Sol yanda ek olarak güç girişi görüyoruz. Bu USB girişleri sayesinde toplam 3 adet USB girişine sahip olabiliyoruz. Üzerindeki Türkçe destekli klavyesi sayesinde bir dizüstü veya ultrabook gibi kullanabiliyoruz. Klavye tuşları arasındaki boşluklar da gayet ideal ve hızlı bir kullanım sağlayabiliyor. Tabletten, ultrabook’a geçişiniz çok kolay…

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (43) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (44) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (45)

Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (48) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (47) Samsung_ATIV_Smart_PC_Pro (46)

Samsung ATIV Smart PC Pro performansı, gücü ve özellikleri ile başarılı bir cihaz olarak karşımıza geliyor. Samsung ATIV Smart PC Pro üzerindeki ses sistemi de bir tabletten öte! Stereo ses sistemi sayesinde keyifle müzik dinleyebilirsiniz. 1.6W RMS ses çıkışları onu yine bir tabletten öteye taşıyor.

Ön kameranın 2MP’lik çözünürlüğü büyük bir avantaj sağlıyor. Yalnız 5MP’lik arka kamerada bir flaş olmadığını görüyorum. Böyle bir cihazda bir eksiklik olarak görülebilir. Özelliklerine baktığımız zaman Bluetooth 4.0 olduğu dikkatinizi çekecektir. Bunun yanı sıra, USB3.0 kullanılması, dock klavyesi üzerinde USB girişleri olması onu tercih etmeniz konusunda büyük artılar sağlayacaktır.

Boyutlarına baktığımız zaman biraz büyük olduğunu söyleyebilirim. 304x189x12mm boyutlara sahip olan Samsung ATIV Smart PC Pro 700T tam 888 gram ağırlığa sahip. Klavye ünitesini üzerine taktığınızda toplam ağırlık 1 kiloyu aşıyor. Klavye demişken tuş aralıklarının yeterli mesafede ve rahat bir kullanım sağladığının altını çizmiştim. Bunun yanı sıra tuşlar son derece rahat ve konforlu bir kullanım sağlıyor. Elbette ki Türkçe destekli! Dilerseniz ofis ve ev kullanımlarında dock ünitesi üzerine USB klavye ve fare takarak daha rahat kullanabilirsiniz.

Devamı bir sonraki yazımda…

“Samsung ATIV Smart PC Pro İncelemesi” üzerine bir yorum

Yorum yapın