Windows 7 Kurulumu Asus EEEPC 900
Merhaba arkadaşlar. Önceki makalelerimde sizlere Asus EEE PC üzerine Linux, XP ve Pardus testlerimden bahsetmiştim. Yine sizlere Asus EEEPC 900 ‘üme windows 7 kuracağımı söylemiştim. Bu gece Windows7 ‘yi güç bela da olsa kurabildim.
Açıkcası Asus EEEPC üzerindeki 4GB + 16GB SSD diskler ve 900Mhz işlemcisine pek güvenmiyordum. Yalnızca beni yarıyolda bırakmayacak 1GB Ram vardı. Fakat bu gece gördüm ki Asus EEEPC‘ye Windows 7 kurulabiliyormuş. :)
Şimdi sizlere kurulum aşamalarından bahsetmek istiyorum. Daha sonraki makalelerimde sizlerle Windows 7 ve testlerimden bahsedeceğim.
Öncelikle hatırlatmak isterim test ettiğim bilgisayar Asus EEEPC 900 üzerinde bir CD yada DVD sürücüsü yok. External olarak USB üzerinden bir DVDRW bağlayarak sistemi kurmak gerekiyor.
Asus EEEPC ‘mde Pardus kuruluydu. Pardus işletim sisteminden açıkcası memnunum hem kullanım hemde performans bakımından beklentilerimin çok çok üzerinde. Bu bir Windows 7 testi olduğu için Pardus işletim sistemime biraz ara veriyorum. Pardus işletim sisteminin dosya sistemi farklı eğer Linux yada bir Linux versiyonundan Windows 7 işletim sistemine geçmek isterseniz şunu hatırlatmak isterim.
Windows 7 install ekranında eğer sabit diskinizin dosya sistemi NTFS değilse malesef ki Windows 7 Ultimate Beta sürümü sabit diskinize Windows 7 ‘yi kurmuyor..! Öncelikle sabit diskinizin dosya sistemini NTFS ‘ye çevirmeniz gerekmekte..! Umarım bu stabil sürümde sorun çıkartmaz ve disk bölümlendirme gibi özellikler eklenir :)
Windows 7 kurulum :
Windows 7 ‘yi Microsoft internet sayfasından indirdikten sonra bir DVD diske indirdiğim iso dosyasını yazdırdım. DVDRW Sürücüsüne yerleştirip bios ayarlarından Boot sekmesine DVD Sürücümüzü 1. olarak atıyoruz ve bilgisayarımızın DVD’den başlamasını sağlıyoruz.
CD yi takıp Boot ettiğimiz zaman INSTALL ekranı geliyor karşımıza. INSTALL dediğimiz zaman bir pencere açılıyor. Bu ekranda ise bizden DİL, ÜLKE ve Klavye seçenelerini belirlememizi istiyor. Windows 7 Beta olduğu için EN olarak dili seçiyoruz. Ülke kısmında Türkiye ‘yi seçiyoruz ve klavye otomatik olarak “Q” geliyor. NEXT butonuna basarak devam ediyoruz.
Karşımıza 2 seçenek geliyor. Bu seçeneklerden birincisi Güncelleme yapmak yani mevcut sistemde kurulu olan Windows sürümlerini Windows 7 ye terfi ettirmek için kullanılıyor. 2. Seçenek ise sıfırdan kurulum için kullanılmakta. 2. Seçeneği seçiyoruz ve NEXT diyerek bir sonraki ekrana geçiş yapıyoruz.
NOT: Eğer sisteminizde birden fazla sabit disk varsa Windows 7 sizden hangisine kurulum yapmak istediğinizi soruyor.!
Bir sonraki ekranımızda CD den bilgisayara dosyaları kopyalama, dosyaları açmak (Restart), Paketleri yüklemek, Paketleri güncellemek ve son olarak da Kurulumu bitirmek aşamalarından geçiyoruz. Bu işlemler esnasında hiçbirşey yapmadan bekliyoruz. Bilgisayarınızın donanımına bağlı olarak bu süre biraz uzayabilmekte.
Kurulumu bitirme aşamasından önce bilgisayar kendini bir RESTART ediyor. Bilgisayar açıldığında son aşama için ilerlemeye devam etmekte. Son aşamamızda
Completing Installation…
Yazısı biraz uzun bir süre ekranda bekleyebilir. Tabiki bilgisayarınız ne kadar hızlı ise o kadar kısa sürecektir. Fakat bu ekranda çok fazla beklediğini düşünebilirsiniz. Eğer ki PC’nizin kilitlendiğini felan zannederseniz restart felan atmayın bekleyin. Kilitlenip kilitlenmediğini görmek için
Completing installation… Yazısındaki üç noktaya dikkatle bakarsanız tek tek gelip gittiğini yani işlem yaptığınızı anlayabilirsiniz.
Bir ara ekran göz kırpacatır. Bu sırada donanımlarınızı algılamaya çalışmakta. Ekran göz kırparsa anlayın ki ekran kartınızı tanımak için bilgisayar çalışıyor.
Sonra bir RESTART daha geliyor. Bilgisayarınız yeniden başlatılıyor yazısını büyük puntolarla yazmışlar..
Restartdan sonra PC neler yapıyor size bilgi vermeye başlıyor Windows 7…
Hatırlarsanız karaşimşek diye bir dizi vardı ççooookk eskilerde kit yani karaşimşeğin önündeki ışık gibi bir efekt ile tek tek bilgisayar neler yaptığını söylüyor…
Ve karşımızda Windows 7 Ultimade..!
Bir ekran açılıyor ve bizden kullanıcı adını ve bilgisayar ismini istiyor. Kullanıcı adımızı ve bilgisayarımızın ismini yazdıktan sonra NEXT ile devam ediyoruz.
Product KEY ekranı bizi karşılıyor. Bu ekrada Windows 7 bizden şifresini istiyor. CDKEY’i yazdıktan sonra NEXT ile devam ediyoruz.
Karşımıza gelen ekranda 3 seçenekle Windows 7 bizi karşılıyor.
USE RECOMMENDED SETTINGS
INSTALL IMPORTANT UPDATES ONLY
ASK ME LATER
Standart ayarlar, sadece güncellemeleri seç ve sonra hatırlat seçenekleri.
USER RECOMMENDED SETTINGS seçiyorum (Önerilen)
Karşımıza saat ve tarih ayarı geliyor. Saati ve tarihi otomatik olarak ayarlı bir şekilde gördüğümüz zaman NEXT ile devam ediyoruz.
Son olarak Windows 7 Ultimade ekranı ile Windows ayarlarını yapıyor bilgisayarımız.
Windows 7 nin son ayarları bitikten sonra Karşımıza…
İşte Windows 7 Masaüstü..! Hoşgeldiniz..!
Tabi bu ayarlama ve hoşgeldiniz ekranı bilgisayarınızın donanımına bağlı olarak biraz uzun sürebilir. Çünkü ilk defa açıyor ve masaüstünüz özellikler gibi ayarlamaları yapıyor. Biraz sabır diyebilirim..!
Karşımda bir balık… :) Ya ben bu balığın ismini biliyordum ama :) Arkası yarın…
BU YAZIYA YAPILAN YORUMLAR