Nokia Lumia 920 vs Nokia Lumia 820

Nokia-Lumia-920_vs_820Nokia Lumia 920’yi elimden geldiğince incelemeye çalıştım. Birkaç haftadır da bir alt modeli orta seviyedeki Lumia 820 ile takılıyorum. Şimdi bu iki cihazı inceledikten sonra iyi bir kıyaslama gerekir diye düşünmeye başladım.

Fiyat, özellik ve performans olarak aşağıdaki gibi notlar alarak karşılaştırma yapmaya çalıştım. Eğer arada kaldı ve kararsızsanız sanırım aşağıdaki notlarım sizlere ipuçları vererek karar vermenizde yardımcı olacaktır.

Hafıza;

Nokia Lumia 920 modelinde 32GB’lık bir hafıza mevcut. Pil kısmı sökülemiyor ve bütünleşik bir cihaz olarak üretilmiş. Lumia 920 biraz büyük ve ağır. Büyük parmaklara sahip birisi veya büyük ekran kullanmak iyi bir çözünürlük istemekse Lumia 920 tam size göre diyebilirim. Ek bir hafızası yok. Yani tamamen bütünleşik ve bir microSD kart yuvası bulunmuyor. 32GB’lık bir hafıza ise profesyonel bir kullanıcı için ideal bir boyut. Kolay kolay dolduramayacağınız aşikar bir durumda. Sanırım bu yüzden bir microSD kart yuvası Lumia 920 üzerinde konumlandırılmamış.

Nokia Lumia 820 ise, 8GB’lık bir hafıza ile karşımıza geliyor. Fakat bu bir dezavantaj değil! Aksine arka kapağını söküp pil yuvasına bakarsanız bir microSD kart yuvası göreceksiniz. Bu yuva sayesinde 32GB’a kadar ek hafızaya sahip olabilirsiniz.  Arka kapağı ağabeyi Lumia 920’ye kıyasla açılabiliyor ve renk değiştirebiliyor. Özellikle de farklı renklerde kapak kullanmak cihaza ayrı bir hava katacaktır. Arka kapak yanlarla bütünleşik olduğu için renk değiştirdiğiniz zaman cihazın da görünümü değişiyor!

Ekran; 

Nokia Lumia 920, Corning Gorilla Glass 2 ekrana sahip. Bu sayede Lumia 920 çizilmelere ve darbelere karşı oldukça dayanıklı üretilmiş. Youtube üzerinden de bu konu ile ilgili videolara ulaşabilirsiniz. Bizzat telefonu birkaç kez yüksekten düşürdüğümü ve kenarlarını çizmeye çalıştığımı söylemek isterim. Son 2 aylık yoğun ve aşırı kullanımımda üzerinde veya gövdesinde herhangi bir çizik oluşmadı. iPhone 5 ile aynı şeyi yapsaydım şimdiye kaput olmuştu!

Nokia Lumia 820 modelinde ise Gorilla Glass yok! Yani cihazınızı benim gibi hor kullanmayın. Nazik olun. Ekran gayet iyi fakat Lumia 920 gibi olmadığını ve çizilebileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Nokia Lumia 920 ekranı 1280×768 çözünürlükte. PureMotion HD+ teknolojisine sahip Lumia 920, 4,5 inçlik IPS ekrana sahip ve 1280×768 çözünürlük sunuyor. 16.7 milyon renkli ekranı 332 PPI değeri ile piyasadaki en net ve gerçek görüntü sağlayabilen tek cihaz! Ekran geçişleri gerçektende mükemmel! Aynı zamanda PureMotion HD+ özelliği ile müthiş bir deneyim sunuyor. Dikkat çeken diğer özelliklerden birisi de ClearBlack teknolojisi. Bu sayede güneş ışığının yansıdığı zamanlarda bile ekrandaki renkleri tam anlamıyla sunabiliyor!

Nokia Lumia 820 ekranı 800×480 çözünürlükte. ClearBlack teknolojisine sahip ekran 4,3 inçlik büyüklüğünde ve WVGA 800×480 piksel çözünürlük sunuyor. Fakat PureView teknolojisine sahip değil.  Nokia ekranının daha başarılı olması için ClearBlack teknolojisini kullanmış. Yani güneş altında rahatlıkla kullanılabiliyor! PPI değeri ise 217 olarak karşımıza geliyor. Ağabeyine göre ekran konusunda bariz farklar olduğunu görüyoruz.

Pil süresi;

Nokia Lumia 920 ile 3G açık 400 saate kadar bekleme süresi var. Bunun yanı sıra, 3G açık halde 10 saate kadar konuşma süresi ile karşımıza çıkıyor. Piyasadaki birçok cihaza göre sıkı bir performans olduğunun altını çizmek isterim. Elbette ki 2000mAh’lik pili sizi yarı yolda bırakmayacak kadar güçlü!

Nokia Lumia 820 ile 3G açık 330 saate kadar bekleme süresi var. Bununla birlikte 3G açık halde 8 saate kadar konuşma süresi sunulmakta. Ağabeyi ile kıyasladığımız zaman %25 daha az bir performans sunduğunu görüyoruz. Ağabeyine göre 1650mAh’lik pil rakiplerine göre ideal bir performans sunabiliyor.

Performans;

Nokia Lumia 920 üzerinde ve Nokia Lumia 820 üzerinde aynı işlemci bulunuyor.  1,5GHz çift çekirdekli Snapdragon S4 işlemci her iki cihazda da sıkı bir performans sunuyor. Yine aynı şekilde her iki cihazda da 1GB Ram konumlandırılmış. Buraya kadar performans konusunda Nokia’nın taviz vermediğine şahit oluyoruz. İki cihazda da Windows Phone 8 işletim sistemi gayet verimli bir şekilde çalışıyor. Kısacası Lumia 920 ile 820 modelleri arasında performans farklı yok!

Kameralar;

Nokia Lumia 920 üzerinde çift ledli 8.7Mp’lik kameramız var. PureView teknolojisine sahip kamera müthiş bir performans sağlıyor. Özellikle de flaşsız olarak karanlıkta ve düşük ışıkta çekeceğiniz fotoğraflar daha önce deneyimlemediğiniz kadar mükemmel bir görüntü ile karşınıza gelecek. Carl Zeiss optikle güçlendirilen kameramız 1080p, 30fps çözünürlük sunuyor. Ön kamera ise 720p çözünürlükte ve 1.2MP

Nokia Lumia 820 üzerinde çift ledli 8MP’lik kameramız var. Fakat PureView teknolojisi yok! Ağabeyi Lumia 920’ye göre kamera performansı biraz geride kalıyor. Yine aynı şekilde 1080p 30fps çözünürlük sunan kameramızın fotoğraf kalitesi orta seğmentteki birçok cihaza göre iyi durumda. Ön kamera ise VGA olarak konumlandırılmış.

Boyutları;

Nokia Lumia 920’nin boyutları 130.0×70.8×10.7mm olarak karşımıza geliyor. Ağırlığı ise tam 185 gram elinize aldığınızda size biraz büyük ve ağır gelebilir. İyi bir sağlamlık hissi veriyor. Polikarbon gövdesi oldukça dayanıklı ve arka pil kapağı sökülmeyecek şekilde imal edilmiş. Bu sayede bütünleşik bir tasarım sunmakta.

Nokia Lumia 820’nin boyutları 123.8×68.5×9.9mm olarak karşımıza geliyor. Ağırlığı ise 160 gram, ağabeyi Lumia 920’ye göre 25 gram daha hafif ve daha ufak boyutlarda. Bu sayede ele daha rahat oturabiliyor. Özellikle de Lumia 920’yi elinize aldığınızda size ağır ve büyük geliyorsa, Lumia 820’yi denemelisiniz. Arada bariz bir şekilde fark olduğunu söyleyebilirim. Ağabeyine göre arka kapağı açılabiliyor ve renk değiştiren kapakları sayesinde kendine bir artı katmış durumda.

Sonuç;

Sonuç olarak Lumia 920 hem ekran, hem de fotoğraf çekme konusunda kardeşine göre büyük avantajlara sahip. Ekran büyüklüğü, pil performansı ve PureView teknolojisine sahip görüntüler onu farklı kılan özellikleri arasında. Elbette ki rakiplerine de bu özellikleri sayesinde kafa tutuyor. İki cihazda da NFC ve Kablosuz şarj özellikleri bulunduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Kardeşi Lumia 820’de ise her ne kadar fotoğraf ve pil konusunda biraz eksik olsa da rakiplerine göre orta sınıfta iyi bir kalite sunabilmekte. Fiyatlarına baktığımızda ise 1650TL’den satışa çıkan Lumia 920’ye karşın, 1249TL ile satışa çıkan Lumia 820 iyi bir alternatif olacaktır.  Bütçe konusunda sıkıntısı olanların Lumia 820’yi gönül rahatlığı ile tercih edebileceklerini söyleyebilirim. Performans konusunda ise farkları yok.  Aynı işlemci ve ram kapasitesine sahip Lumia’lar arasında bariz farklar olsa dahi yine de kendi sınıfları için iyi bir ürün olarak karşımızdalar!

Ufak tefek sıkıntıları da var tabi ki, özellikle de Lumia 920’nin birkaç kez Reboot attığına şahit oldum. Bazı uygulamalarda ise kullanım yoğunluğuma bağlı olarak crash olabildiklerini gördüm. Lumia 820’nin ise pil ve fotoğraf konusunda ufak bir sıkıntısı mevcut. Microsoft ve Nokia bu konuda güncellemelere başladılar ve çok yakında ülkemizde de bu güncellemeler aktif olacaktır.

İşletim sistemi profesyoneli Microsoft ve donanım devi Nokia, çok güzel bir birliktelik yapmışlar. Önceki yazılarımda da belirtmiştim bu iki devden çok şey bekliyoruz diye. Onlar da üstlerine düşeni iyi bir şekilde yerine getirdiklerini bu cihazları inceleyerek söyeyebilirim. Şimdi ise ufak tefek ortaya çıkan sıkıntıların üstesinden gelmeleri gerekiyor.  En yakın sürede gelecek olan güncellemeler bu cihazları dört dörtlük ve stabil bir hale getirmeleri umuduyla…

Yorum yapın