Nokia N9 İnceleme 2. İzlenimlerim

Nokia N9’u incelemeye devam ediyorum. Önceki yazımda sizlere N9 hakkında ön bir inceleme sunmaya çalışmıştım. Şimdi ise birkaç günlük izlenimlerimden bahsetmek istiyorum. Nokia N9’da sade ama tasarımı ile dikkatleri çekecek bir şıklık var. Çizilmez, eğimli camı, tek parça gövdesi ve Amoled ekranı en dikkat çekici özellikleri arasında yer alıyor.

Ayrıntılarına dikkat etmelisiniz. Her ayrıntısında yeni bir özelliğini keşfedeceksiniz.  Birkaç gündür bu yenilikleri inceleyerek vakit geçirmeyi düşünüyorum. Parlak Amoled ekranı sayesinde görüntü çok çok güzel. Kıvrımlı cam yüzeyi rahatlıkla hafif dokunuşlarınızı algılayabiliyor. Dokunmatik özelliği ile iPhone’a yaklaşan bu güne kadar üretilmiş Nokia’nın en iyi cihazları arasında olduğunu söyleyebilirim

iPhone’un o müthiş dokunmatik hissini bu cihazda, Nokia N9’da görebilirsiniz.

Cihazın ön tasarımda hiçbir tuş yok. Her şeyi parmaklarınızın hafif dokunuşları ile yönetebilmektesiniz.  Nokia N9 ekranı 3.9 inç ve 16:9 olarak üretilmiş. 854×480 piksel ve 16,7 milyon renk desteği var. Kapasitif dokunmatik ekranı 2,5D kavisli bir biçimde yapılmış. Ekran yüzeyinde cam parlama önleyici kullanılmış. Ekran altında yönlendirme sensörü, manyetometre, yakınlık sensörü ve ortam ışık dedektörü mevcut.

İşletim sistemi 3 ekrandan ibaret.  Ana ekran üzerinde Facebook, Twitter beslemeleri yanı sıra üst kısımında saat, tarih ve hava durumu gibi Widgetler ile donatılmış.  Basit ve sade bir kullanım düşünülmüş.  İkinci ekranda ise uygulamalarımızı görmekteyiz.  Üçüncü ekrana baktığımız zaman ise açık uygulamaların gösterildiğini görüyoruz.

Ekranlar arası geçiş

Ekranlar arasında geçiş sıradan cihazlar gibi değil. Ekranın üst, alt, sağ ve sol kısımlarından (ekran dışından) slide yaparak geçişler yapabiliyorsunuz. Fakat önemli bir nokta ekranın siyah kısımları yani ekranın dış kısımlarından itibaren sürüklemek gerekiyor. İlk seferinde biraz zor gibi gelse de (alışkanlıklardan dolayı) kullandıkça alışabilmektesiniz.

Ekran kilidini ise 2 kez dokunarak (çift tıklama gibi) açabilmektesiniz. Bu özelliği ayarlar>ekran menüsünden aktif etmek gerekiyor. Ekran kilidi açıldıktan sonra slide geçişlerle ekranları değiştirebilir, uygulamaları arka plana atabilir, ana ekranınıza dönebilirsiniz. Aynı zamanda bir diğer özellik ise açık bir uygulamayı yukarıdan aşağı doğru slide yaptığımızda otomatik olarak kapatabilmesi. Bu özelliği aktif ettiğiniz zaman herhangi bir ekranda bir uygulamayı yukarından aşağı doğru hafifçe çekerek kapatabiliyorsunuz.

Eğer sağa ya da sola çekerseniz uygulama arka planda çalışmaya devam etmekte. Üçüncü ekranımıza geçtiğimizde ise arka plana attığımız uygulamaları görmekteyiz. Ufak ekranlar halinde önümüze dizilen açık uygulamaların üzerinde birazcık parmağımızı beklettiğimiz zaman kapatma menüleri aktif oluyor ve istediğimizi kapatabiliyoruz.

Arka plana attığımız bir uygulamayı “Açık uygulamalar” ekranında tekrar dokunarak kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilmekte. Birçok cihazda girdiğiniz bir uygulamayı anında kapatabilmek zor bir iştir. Nokia N9’da ise Meego ile buna çok güzel bir çözüm getirilmiş.

Birçok uygulama bu sayede arka planda açık tutulabilmekte. Ben biraz abartarak 10’dan fazla uygulama açtım. Ara sıra saniyelik tekleme olsa dahi performansından memnun kaldığımı belirtmek isterim. Yine de ayarlar menüsündeki ufak beklemeler (saniyelik) dikkatimi çekmedi değil.

Bütün işlevler dokunma üzerine kurulu…

Nokia için “işte budur” dediğim işletim sistemi Meego oldu. Fakat maalesef ki Nokia’nın Meego ile devam etmeyeceğini hatırlamak gerek. İhtiyacınız olan her şeyi içeren üç görünüm üzerinde yerleştirilmiş. Bir aktif uygulamadan diğerine geçmek, yeni bir uygulama açmak, bir uygulamayı kapatmak mümkün olabildiği en kolay şekle getirilmiş. Hele ki kaldığınız yerden devam etmek en keyif veren özelliği. Ana ekrandaki etkinlikler görünümü, internet dünyanızda neler olup bitiyor görebilmeniz düşünülmüş.  Canlı Facebook güncellemeleri ve Tweet’ler, gerçek zamanlı e-posta iletileri ve diğer bildirimlerin hepsi tek bir ekranda basitçe sunulabilmiş.

Navigasyon…

Yürüme veya araç navigasyonuyla, sokak sokak sesli olarak yönlendirilerek istediğiniz yere gidebiliyoruz. Bu konuda Nokia’nın üstüne yok.  Dünya çapında 80 şehir için toplu taşıma hattı görünümleri ile kafeler, mağazalar, konserler, oteller ve çok daha fazlası da dahil olmak üzere şehrinizdeki her şeyin en iyisini Nokia Haritalar içerisinde (Eski adı Nokia Ovi Maps). Bulunduğunuz bölgeye ait haritalar önceden yüklenmiş olduğundan, offline olarak kullanabilmektesiniz. Özel Araç uygulaması ise, basit dokunma kontrolleriyle araçlarda kullanılmak üzere tasarlanmış.

Tarayıcı

Nokia N9 üzerinde hızlı bir mobil web tarayıcısı mevcut. Tarayıcı  HTML5 desteği sağlıyor. Performansından memnun kaldım. Gerçekten de çok hızlı. Ayrıca, birden çok sayfayı aynı anda açık tutabilir ve bunlar arasında kolayca gezinebilirsiniz. Birden fazla sayfa açtığınız zaman bu sayfaları “Açık uygulamalar” menüsüne atarak bekletebilmekte. Böylelikle ekranı sağa, sola ya da aşağı attığınız zaman diğer sayfalara tek bir dokunuşla dönebilmektesiniz.

HD kalitesini yakalayın!

Carl Zeiss lensli 8 MP kamerası çift ledli flaşı ile güçlendirilmiş. Kamerası ile çok güzel fotoğraflar çekebilmektesiniz. Geniş açılı lens sayesinde geniş fotoğraf çekilebilmekte. Fotoğraf özellikleri arasında 3:2, 4:3 ve 16.9 olarak en boy oranları seçilebiliyor.  4:3 ayarında 8Mp çekebilirken 16:9 ve 3:2 en boy oranında 7Mp çekim yapabilmektesiniz. Bir başka özelliği ise diğer bir NFC özellikli telefona dokunarak fotoğraflarınızı paylaşabilmeniz… Ayrıntılara dikkat etmek gerekli 🙂

Carl Zeiss lensli 8 megapiksel kamerası sayesinde geniş açılı çekimlerin yanı sıra düşük ışık koşullarında da daha iyi fotoğraflar çekilebiliyor. Geniş lens açıklığı F2.2, Odak uzaklığı 3,77 mm / 28 mm, diyafram açıklığı F2.2 ve dijital deklanşöre sahip. Sürekli otomatik odaklama, dokunarak odaklama ve pozlama kilidi gibi özellikler de eklenilmiş. Ayrıca video için 4 kata kadar dijital yakınlaştırma yapılabilmekte. Son olarak da 720p video çekebildiğini belirtmeden geçemeyeceğim.

Uygulamalar

Meego ile Nokia’nın artık devam etmeyeceğini üstüne basa basa söyledikten sonra akıllara acaba uygulama mağazası ne durumda sorusu gelebilir. Nokia N9’u açar açmaz Skype, Facebook, Twitter, Accuweather ve AP Mobile gibi olmazsa olmaz uygulamaların standart olarak yüklü geldiğini gördüm.

Facebook uygulaması başarılı fakat Twitter uygulamasında ise ufak ve önemli bir eksiklik var. Durum güncellemesi yapabiliyorken fotoğraf paylaşamıyoruz. Sanırım unutulmuş 🙂 Bir fotoğrafı paylaşırken de NFC, Multimedia, Facebook, MMS gibi seçenekler eklenmişken Twitter’i aralarında görememek beni üzdü. Sanırım Nokia firması N9 için ufak bir Twitter güncellemesi yakında yayınlamak zorunda kalacak… Aksi takdirde fotoğraf yüklenemeyen bir Twitter uygulamasına başarılı demek güç… Skype uygulaması ise çok iyi rahat birkaç da deneme yaptım herhangi bir sıkıntısını görmedim.

Nokia N9 ile Angry Birds’de dahil birçok uygulama birlikte gelmekte. Yine de uygulama yüklemek isterseniz mağzasına bir göz atabilirsiniz. Kullandığım birkaç uygulamayı kurdum ve Symbian olmalarına rağmen Meego üzerinde sorunsuzca çalıştı. Nokia N9 uygulama özelliklerine baktığımızda ise QT 4,7 ile yazılmış uygulamaları desteklediğini görmekteyiz.

Kısacası uygulama temeli tatmin edici olabilir, fakat Nokia’nın Meego ile devam etmemesi bu müthiş cihazın karnesine bir eksi not olarak yansımakta. Lafı fazla uzatmadan bugünkü yazımı noktalamak istiyorum. Bir sonraki izlenimlerimde e-posta, müzik, oyun performansı, pil, güç, hafıza, bağlantılar gibi özelliklerini incelemeye devam edeceğim.

“Nokia N9 İnceleme 2. İzlenimlerim” üzerine 3 yorum

  1. ben telefonu electroworlde inceleme fırsatı buldum ilk baktığımda market uygulamaları olmadığı için biraz soğuktum ama uygulamalarda çoğalıyor asıl mesele telefonu uzun süre kullanın sonra başka telefonlara bakın arasındaki farkı kendiniz bulun bence meego yeni ama çok basit çok şık ve kullanışlı güzel bir telefon herkese tavsiye ederim ama parası çok indirimi bekleyin derim 1400 tl edecek bir telefon değil

    Yanıtla

Yorum yapın